Φοβίες...

AA33":2x5nqzwc said:
Πεταω για λονδινο με easy jet στα τελη μαρτιου και εχω φρικαρει!!!!!
Ολοι μου λενε πως αυτη η εταιρια ειναι εμπιστη και ασφαλης αλλα εγω φρικαρω μονο με την ιδεα!!!!!
Παρακαλω οποιος ξερει κατι για αυτη την εταιρια ας μου πει μπας και ηρεμησω λιγο!!!!
Ακόμα και τους ανταγωνιστές της Easyjet να ρωτούσες, θα σου έλεγαν να μην ανησυχείς καθόλου.


sotisdiv":2x5nqzwc said:
Εννοείται οτι είναι ασφαλέστατη εταιρία αλλα ρε παιδιά αν φοβάστε τόσο και έχετε και αμφιβολίες για τις εταιρίες,τότε γιατί δεν ταξιδεύετε με Ολυμπιακή?
Ο άνθρωπος έχει φοβίες με τις πτήσεις και όχι φοβίες με εταιρείες.
 
Καλημερα σε ολους,

Νεο μελος στην παρεα σας. Αρχικα θα ηθελα να συστηθω. Ονομαζομαι Νικος (31 χρονων)και ο λογος που γραφτηκα στο φορουμ σας ειναι για να εμπλουτισω τις γνωσεις μου σχετικα με τα αεροπλανα. Θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με ενα προβλημα που με βασανιζει τα τελευταια 3 χρονια.

Το 2001 πεταξα για πρωτη μου φορα με αεροπλανο για Αγγλια οπου και εκανα ενα μαστερ. Την χρονια εκεινη εκανα 3 ταξιδια απο Ελλαδα Αγγλια. Οπως ολοι θα θυμαστε εκεινη την χρονια ελαβε μερος και το συμβαν στους πυργους. Με εππηρεασε πολυ αρνητικα διοτι δεν μου αρεσε γενικα η ιδεα να ειμαι σε αεροπλανο. Μαλιστα 8 ημερες μετα τους πυργους επεστρεφα Ελλαδα μιας και ειχα ολοκληρωσει τις σπουδες μου.

Μετα απο 4 χρονια ξαναμπηκα σε αεροπλανο και ταξιδεψα για επαγγελματικους λογους Κινα. Κανενα προβλημα απο οσο θυμαμαι. Μαλιστα απο Μπανκονγκ για Χονγκ Κονγκ ειχα πεταξει με Jumbo και ειχα μεινει ενθουσιασμενος απο το ποσο απλα σηκωθηκε και ποσο απλα κατεβηκε.

Απο το 2005 και μετα εχω κανει αρκετα ταξιδια 10 ισως σε Ευρωπη ολα για δουλεια. Μου δημιουργηθηκε μια φοβια για τα αεροπλανα διχως να εχω καποιο ασχημο συμβαν εκτος απο καποιες αναταραξεις που με εχει φερει σε πολυ ασχημη θεση. Φτανω σε σημειο να μην κοιμαμαι 2 ημερες πριν επειδη ξερω οτι θα μπω σε αεροπλανο. Μεχρι προτεινος επεινα 2 μπουκαλακια κρασι οτι ωρα και αν πετουσα ωστε να μην σκεφτομαι. Δεν μου εκαναν τιποτα και πλεον εχω αρχισει και παιρνω ηρεμηστικα χαπια. Δυστηχως ουτε αυτα με βοηθανε. Την προυγουμενη εβδομαδα εκανα το 1ο μου ταξιδι αναψυχης στο Παρισι με σκοπο να ξεπερασω την φοβια μου μιας και δεν ηταν business trip. Τα πραγματα ηταν ακομα χειροτερα. Θα ηθελα να με βοηθησετε εαν γνωριζετε να παω σε καποιο γιατρο η καποιο κεντρο υπνωτισμου η καποιο βιβλιο που να με βοηθησει να ξεπερασω την φοβια μου. Το αεροπλανο ειναι το ασφαλεστερο μεσο αλλα δυστηχως εγω καθε φορα που μπαινω μεσα υποφερω.

Πιστευω οτι οπως υπαρχουν πολλα βιβλια για το κοψιμο του τσιγαρου που δρουν στο υποσυνηδιτο και βοηθανε πολυ κοσμο και εμενα προσωπικα ισως να υπαρχει κατι αναλογο και για τα αεροπλανα. Εχω αγορασει το βιβλιο του Βλασση Αυγουστη (Πεταξτε διχως φοβο) αλλα δυστηχως δεν με βοηθησε και πολυ θα ελεγα.

Θα ηθελα να ζητησω συγνωμη για το μεγαλο ποστ αλλα ευχομαι να μην βρεθει κανεις στην ψυχολογικη κατασταση που βρισκομαι καθε φορα που μπαινω σε αεροπλανο. Περιμενω την βοηθεια / συμβουλες σας.

Φιλικα,
Νικος
 
Γεια σου Νίκο!

Χωρίς να θεωρώ ότι οι συμβουλές μου είναι οι καλύτερες out there, έχω 1-2 πράγματα υπ'όψιν που ίσως να σε βοηθήσουν. Καλό θα είναι να μην σκέφτεσαι κάπως έτσι: "Θα πετάξω με αεροπλάνο. Το αεροπλάνο το φοβάμαι!!". Απλά μην φέρνεις στο μύαλό πως η πτήση είναι κάτι τρομακτικό. Δεν χρειάζεται υπενθύμιση. Επίσης, στο αεροδρόμιο πέρνα καλά και χαλάρωσε. Περιοδικά, κουβεντούλα με καμιά όμορφη κοπέλα!! Ο,τιδήποτε άλλο εκτός από "πω πω, σε 45 λεπτά ξεκινάει το μαρτύριο". Ακόμα, μόλις μπεις στο αεροπλάνο άρχισε να κάνεις σκέψεις για τον προορισμό. Που θα πάς, τι θα κάνεις εκεί, τα σχεδιά σου, τι ωραία που θα περάσεις, δηλαδή με άλλα λόγια θεώρησε τηνν πτήση ως μια μεταβατική περίοδο για αυτό που έρχεται, δηλαδή ο προορισμός.

Η μουσική εν πτήσει επίσης βοηθάει πολύ, ή μια καλή ταινία, και γενικά μια συμπεροφορά του στυλ "θα περάσω καλά και θα ασχοληθώ με τα δικά μου..." και το γεγονός ότι πετάς θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Τα χάπια θεωρώ ότι είναι λάθος επιλογή τόσο γιατί μπορεί να δημιουργήσουν εξάρτηση όσ και διότι επιβραδύνουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα άλλο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το ίδιο και το αλκοόλ, το οποίο εκτός των άλλων σε συνθήκες υψομέτρου η επιδρασή του είναι πολλαπλάσια.

Δοκίμασε αυτές τις λίγες και ελπίζω χρήσιμες συμβουλές και πίστεψέ με, όταν το ξεπεράσεις, θα ανυπομονείς να μπεις ξανά σε αεροπλάνο!

Cheers!
 
Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. δυστηχως ομως δεν με βοηθουν. Θεωρω οτι μια φοβια ειναι στο υποσυνηδειτο που δεν μπορουμε να το ελεγξουμε. Οσα μου ανεφερες εινια απολυτα λογικα και θεωρητικα θα επρεπε να κανουν τον καθε επιβατη μεσα στο αεροπλανο να νιωθει σαν το σπιτι του. Δυστηχως ομως δεν ειναι εστι. 6 στους 10 ανθρωπους νιωθουν αβολα μεσα στο αεροπλανο, 4 στους 10 αποφευγουν να μπουν και 2 στους 10 δεν πετουν καν. Εγω λοιπον ανηκω στο 40% και οπως παει θα καταληξω στο 20%.

Ισως καποιο βιβλιο να αυξησω τις γνωσεις μου γυρω απο το αεροπλανο, γιατι κουναει, γιατι κανει αναταραξεις, ποτε εχουμε κενα αερος η καποιος ψυχολογος ισως να με βοηθουσε περισσοτερο. Εχω μια φοβια και δυστηχως σε εμενα δεν δουλευει η λυση οτι οι φοβιες ξεπερνιονται οταν τις αντιμετωπιζεις. Επιδρα αθροιστικα και καθε φορα που ταξιδευω την επομενη φοβαμαι περισσοτερο. :cry: Θελω να ξεπερασω αυτο το προβλημα διοτι με περιοριζει τοσο στην δουλεια μου οσο και στην ζωη μου. Το αεροπλανο ειναι το ποιο ασφαλες μεταφορικο μεσο αλλα δυστηχως πολλοι συνανθρωποι μας οπως και εγω το βλεπουμε αλλιως.

Ευχαριστω και παλι,
Νικος
 
Αυτό που στην πραγματικότητα φοβάσαι , είναι ότι δεν έχεις τον έλεγχο του μέσου που χρησιμοποιείς.

Προσωπικά φοβάμαι περισσότερο όταν είμαι συνοδηγός σε κάποιον στο αυτοκίνητο παρά 'όταν βρίσκομαι στο αεροπλάνο.

Αν τελικά εμπιστευτείς αυτούς που "οδηγούν"(πιλοτάρουν) τότε πιστεύω το μεγαλύτερο μέρος της φοβίας σου θα ξεπεραστεί.

Θα σε βοηθήσει πολύ επίσης να διαβάσεις όσα περισσότερα θέματα έχει το forum καθώς και τα trip reports των μελών.

Όσο περισσότερο εξοικειώνεσαι με το αεροπλάνο και τις πτήσεις , τόσο πιο εύκολο θα σου φανεί το επόμενο ταξίδι.

Το λέω αυτό γιατί πλέον θα ξέρεις τί σημαίνει ο κάθε θόρυβος που ακούς και δεν θα ανησυχείς πια (ΠΧ) για αυτό "γκουπ" που άκουσες όταν πάτε για προσγείωση , αφού θα ξέρεις ότι είναι ο θόρυβος των τροχών που κλειδώνουν στην θέση τους.............
 
όλοι οι θόρυβοι που ακούς στο α/φ είναι φυσιολογικοί.
Το ότι κουνάει είναι λογικό αφού ένα α/φος στηρίζεται ουσιαστικά από ροή ανέμου, οπότε αν αλλάξει κάτι σ αυτή τη ροή το νιώθεις άμεσα στο α/φ.

Σκέψου ότι για ότι γίνεται στο αεροπλάνο, ακόμα και για τα έκτακτα συμβάντα, υπάρχουν αντίστοιχες διαδικασίες που διασφαλίζουν κατά 100% την ασφάλεια των επιβατών.

Προσπάθησε να εμβαθύνεις στους φόβους σου.
Πχ. όταν έχει αναταράξεις, ανέλυσέ το και αιτιολόγησε επιστημονικά γιατί αυτή τη στιγμή κουνιόμαστε, ότι δηλαδή υπάρχει ένα ανοδικό ρεύμα που ανυψώνει φυσιολογικότατα το αεροπλάνο,
γιατί πχ ακούς κάποιους ήχους, είναι τα αντίστοιχα μηχανικά μέρη που δουλεύουν κτλ κτλ..
 
Σας ευχαριστω πολυ για τις οποιες συμβουλες. Απο οσα μου εχετε αναφερει ολα τα εχω σκεφτει. μαλιστα επειδη ειμαι στην τσιτα οταν ειμαι μεσα στο αεροσκαφος εχω αναλυσει τα παντα εμπειρικα. Τουλαχιστον οσα μπορω. πχ γιατι και ποτε σηκωνεται το αεροπλανο απο βαρη προς πορτο ραφτη και το αναποδο. Απλα εχει σχεση με το αερα και απο οτι διαβασα εδω μεσα και με τις ωρες κοινης ησυχιας.
Τι ειναι αυτο το γκουπ λιγο πριν την προσγειωση. Που ειναι οι ροδες και εαν δεν ακουστει τοτε υπαρχει προβλημα. Αλλα και εαν δεν ακουστουν υπαρχει χειροκινητο συστημα που τις κατεβαζει ο συγκυβερνητης.
Οτι οταν βγαινουν οι ροδες το αεροπλανο χανει την αεροδυναμικη του και γενικα παρουσιαζει μια μικρη ασταθεια.
Οτι οταν ετοιμαζομαστε για προσγειωση τα φτερα ανοιγουν για να φρεναρουν το αεροπλανο.
Οτι οταν το αεροπλανο φτανει να τροχοδρομησει ο πιλοτος δινει ωθηση ωστε να το ακουμπησει κατω οπως αυτος θελει.
Πολλα αλλα που δεν εχει νοημα να αναφερω αλλα δυστηχως ενας ανθρωπος που μονο με φοβιες θα παρατηρουσε.

Θεωρω λοιπον οτι οι γνωσεις μου γυρα απο το αεροπλανο και τα συστηματα ασφαλειας του ειναι ελλειπης και επειδη δεν εχω τον ελεγχο της καταστασης αυτο με τρελαινει. πχ δεν μπαινω σε ρολλερ κοστερ. Διοτι πολυ απλα εαν δεν νιωσω ανετα δεν μπορω να κατεβω. Κατι αναλογο ισχυει και με το αεροπλανο. Οποτε θα ηθελα να με βοηθησετε και να μου προτεινετε ισως καποιο βιβλιο που να μπορεσω να διαβασω για την ασφαλεια των πτησεων.

Σιγουρα το φορουμ ειναι πολυ καλη πηγη γνωσεων και ηδη μου εχουν διαλευκανθει πολλες απωρειες αλλα οποια συμβουλη απο ολους εσας ειναι οτι καλυτερο. Πεταω τον ερχομενο μηνα για Μαδριτη και το σκεφτομαι απο τωρα.

Ξερω οτι μολις πλησιαζουμε την Ισπανια θα αρχισουν οι αναταραξεις διοτι η περιοχη εχει ρευματα, ξερω οτι το ταξιδι διαρκει 4.30 ωρες κλπ κλπ. Τελος να πω οτι νιωθω πολυ καλυτερα οταν πεταω με ολυμπιακη η aegean διοτι θεωρω τους ελληνες πιλοτους τους καλυτερους απο καθε αλλον.
 
Βιβλία απ'ό,τι κατάλαβα έχεις διαβάσει... Πιστεύω ότι όλα τα βιβλία πάνω-κάτω τα ίδια θα λένε. Εγώ θα σε συμβούλευα να ζητήσεις να μπεις στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια της πτήσης και - αν σ αφήσουν - για την απογείωση-προσγείωση. Ξέρω ότι τα μέτρα είναι κάπως αυστηρά για την πρόσβαση εν ώρα πτήσης αλλά αν τους εξηγήσεις την κατάσταση και πέσεις σε σχετικα ελαστικό πλήρωμα δεν αποκλείεται να σε βάλουν. Πάντως άμα δεις από πρώτο χέρι τι γίνεται και πόσο χαλαρή είναι η ατμόσφαιρα μπροστά, μπορεί να χαλαρώσεις και εσύ.
 
Αγαπητέ Νικόλα,

Παρακάλεσε σε μια απο τις επόμενες πτήσεις σου με Ολυμπιακη ή Aegean που προτιμάς μια αεροσυνοδό να σε φέρει σε επαφή με το πιλοτήριο και ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ τους πιλότους ( αν πέσεις σε καλό πλήρωμα,διότι κατα τους κανονισμούς απαγορεύεται ) να σε πάρουν μέσα στο πιλοτήριο και θα σου φύγουν οι φοβίες τουλάχιστον κατά 99%

Εχει συμβεί το ίδιο σε φίλη μου που την πήραν αναγκαστικά στο πιλοτήριο, διότι μετά την απογειωση,στην πρώτη ανατάραξη ήταν εκτός ελέγχου σε κατάσταση ΣΟΚ, ενημερώθηκε το πιλοτήριο/πτήση για Φρανγκφούρτη /πρίν ένα χρόνο , την πήραν μέσα και την έκαναν ΑΡΝΑΚΙ και τώρα ΦΟΒΙΕΣ ΤΕΛΟΣ και πετάει πλέον συχνότατα λόγω εργασίας χωρίς τον παραμικρό φόβο.
 
Δεν εχω διαβασει καποιο βιβλιο παρα μονο του κυριου Αυγουστη. Δεν νομιζω οτι με καλυψε διοτι πανω κατω ηξερα τι παιζει γενικα. Τωρα για το πιλοτηριο το εχω σκεφτει αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο. Ειμαι σιγουρος οτι εαν δω τους ανθρωπους που κανουν την δουλεια τους ποσο χαλαροι και ηρεμοι ειναι, ισως να ηρεμησω και εγω. Δεν ηξερα οτι υπαρχει η δυνατοτητα να ειμαι στο πιλοτηριο κατα την διαρκεια απογειωσης η προσγειωσης. Για εμενα αυτο ειναι ονειρο ζωης να δω μια απογειωση και μια προσγειωση. Ισως αυτο να μου εσβηνε καθε φοβια αλλα το θεωρω πολυ δυσκολο να γινει. Θα το κοιταξω μηπως βρω καποιον γνωστο και με καλυψει.
Γνωριζετε εαν μπορω να πληρωσω καπου να παω να πεταξω εστω με ενα μικροτερο αεροκαφος ωστε να δω πως ειναι πραγματικα? Απο το να μου τα φανε οι ψυχιατροι ισως ειναι καλυτερα εαν δεν καταφερω να μπω σε ενα πιλοτηριο να παω σε μια αερολεσχη.
Κατα τα αλλα θα αρχισω να διαβαζω το φορουμ ωστε να μαθω. Η ημιμαθια ειναι χειροτερη απο την αμαθεια και θεωρω οτι ειμαι ημιμαθης σχετικα με την αεροπλοοια.

Ευχαριστω και παλι για την οποια βοηθεια. Ευχομαι να ξεπερασω αυτη την φοβια το συντομοτερο δυνατο και τοτε θα κανω παρτυ και θα ειστε ολοι καλεσμενοι. :D

Φιλικα,
Νικος
 
Top