Φοβίες...

• Thread starter Thread starter NikosT
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
mamis":1d5eu082 said:
Και μιας και ειπα πριν για αποσυμπιεση,αυτο δεν ειπαν οτι συνεβη τελικα με το Helios ή κανω λαθος;Ποιο ηταν το πορισμα τελικα;

ο βασικός λόγος ήταν το γεγονός ότι το σύστημα αποσυμπίεσης της καμπίνας ήταν στο manual κι όχι στο αυτόματο.
Φυσικά όπως σε όλα τα αεροπορικά ατυχήματα έτσι και σε αυτό, υπήρξαν πολλές ακόμα παραλήψεις, μικρά μηχανικά προβλήματα, ρουτίνα και χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας κτλ κτλ.. Κλείνω το οφ-τόπικ

Παιδια ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις και τις αποψεις σας.Παρ' ολο που κατα καιρους πολλilqv οι γνωστοι και φιλοι μου μου μιλανε για τα αεροπλανα και για τους λογους που δεν πρεπει να τα φοβαμαι,τωρα που ειμαι μελος αυτου του site και μιλαω με ανθρωπους που κατεχουν καλυτερα το θεμα,ειλικρινα αρχιζω να νιωθω καπως πιο θετικα απεναντι στις πτησεις!!! Εντωμεταξυ τις προαλλες μου συνεβη ο,τι πιο σουρεαλιστικο μπορει να συμβει σε ενα ανθρωπο που φοβαται τα αεροπλανα.Γνωρισα σε μια παρεα μια κοπελιτσα η οποια προκειται τον Απριλη να πεταξει για Ελβετια για μια δουλεια,κι επειδη δεν εχει ξαναπεταξει ποτε στη ζωη της φοβαται παρα πολυ.Μου ελεγε λοιπον ποσο φοβαται κι οτι ειναι ετοιμη να ακυρωσει το ταξιδι και,οσο κι αν σας φαινεται περιεργο,αρχισα εγω να την παρηγορω και να της λεω οτι δεν ειναι τιποτα,οτι το αεροπλανο ειναι το ασφαλεστερο μεσον κι οτι θα της αρεσει παρα πολυ!!!Αυτο ειναι που λενε "δασκαλε που διδασκες και νομο δεν εκρατεις"!!!Και να πω και κατι που ισως να βοηθησει καποιους ομοιοπαθουντες πετοφοβικους:υπαρχει ενα βιβλιο μεταφρασμενο στα ελληνικα που εξηγει τα παντα γυρω απο το αεροπλανο και την πτηση,απο το τι σημαινει ο καθε θορυβος που ακους μεχρι τις φυσικες δυναμεις που επιτρεπουν στο αεροσκαφος να πεταει.Λεγεται "Η Χαρα να Πετας" και το εχει γραψει ο προεδρος της Austrian Airlines που παρεπιπτοντως ειναι πρωην πετοφοβικος.Εμενα μου το εκανε δωρο ενας φιλος και συναδελφος,ο Γιωργος που ειναι και μελος αυτου του site και μπορω να πω πως εστω και λιγακι με εχει βοηθησει. :)

Να σας πώ κιεγώ..

:D Τελικά όσο ασχολούμαι με αυτό το forum τόσο πιο πολύ γουστάρω!!
Επί του θέματος ΄τωρα!! Λένε οτι όταν έχεις μια φοβία , για να την αντιμετωπίσεις πρέπει να έχεις συνεχή επαφή με το φοβικό αντικείμενο (λέεεμε τώρα)
Αυτό που έχω μάθει είναι οτι όλα είναι σχετικά.. Λόγω του οτι ως φοιτήτρια έκανα το δρομολόγιο Ρόδο-Χανιά αρκετά συχνά (με ανταπόκριση απο Αθήνα που σημαίνει 2 πτήσεις) αλλά και απο πιτσιρίκα ταξίδευα γενικά πολύ και μόνη μου πολλές φορές. Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να θεωρώ το αεροδρόμιο οικέίο περιβάλλον και τις πτήσεις διασκεδαστικές.. Ο δε αδελφός μου πάντα ήθελε να γίνει πιλότος και ήξερε τα πάντα οπότε όλο για αεροπλάνα ακούγαμε στο σπίτι...
Μέχρι που μια καλή μέρα πετώντας με Ολυμπιακή (δεν το ξανάκανα το λάθος) άρχισε ο γολγοθάς.. πετούσα απο Αθήνα για Ρόδο αν δεν κάνω λάθος..( πάντα αυτό τοταξίδι είναι λίγο περίεργο λόγω ανέμων φαντάζομαι??) anyway. Πολλά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα (κοινώς κενά αέρος-μιλάω σωστά??) και μια ξαφνική "πτώση" προς τα κάτω, δηλαδή ένα πολύ έντονο καθοδικό,που σου άφηνε μια αίσθηση οτι του πιλότου του έφυγε το αεροπλάνο απο τα χέρια..
Μας έφυγαν τα ποτήρια απο τα χέρια,ο κόσμος πανικοβλήθηκε και γενικά ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ.. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ποτέ δεν μου πέρασε απο το μυαλό οτι το αεροπλάνο μπορεί να πέσει..
Απο εκείνη τη μέρα άρχισαν τα κωμικοτραγικά... άσπριζα, με έπιαναν κρίσεις πανικού και όλα όσα προανέφεραν οι ομοιοπαθούντες (μην γίνω κουραστική)
Συν του οτι να σημειώσω οτι στην επιστροφή πάλι με Ολυμπιακή (αναγκαστικά, βλέπετε το εισιτήριο προπληρωμένο λόγω εκλογών..χμ) είχα να αντιμετωπίσω έναν καιρό άστα να πάνε και ένα αεροπλάνο μινιατούρα (Βούλα Πατουλίδου το έλεγαν, όνομα και πράμα!! :evil: )
και!! όταν εξέφρασα την επιθυμία να εξέλθω απο το αεροσκάφος πριν αυτό αναχωρήσει , για να μην ταλαιπωρήσω και το άμοιρο πλήρωμα, βγαίνει ο κυβερνήτης και ρωτάει τι συμβαίνει με την κοπελα (έγινε θέμα βλέπετε).
Του απαντάω δειλά οτι φοβάμαι και ξέρετε τι είπε στωικά???
"κι εγώ φοβάμαι κοπέλα μου αλλά δεν κάνω έτσι!!"
φοβόταν αυτός που θα με πετούσε δηλαδή,εγώ τι έπρεπε να κάνω???
Με τα χρόνια και μετά απο πτήσεις προς Νέα Υόρκη,Ρώμη κλπ το φιλοσόφησα. Το μελέτησα όσο μπορούσα.Κιάρχισα ξαφνικά να γουστάρω απο κει που φοβόμουν!!
Αυτό βέβαια δεν ήταν δύσκολο,καθώς είμαι και ΄λίγο κακομαθημένη και δεν μπορώ να θαλασσοδέρνομαι 30 ώρες σε ένα μέρος που μυρίζει,έχει απαίσιο φαγητό και που στο κάτω κάτω αν γίνει η στραβή μην έχετε αυταπάτες οτι σώζεσαι, απλά βασανίζεσαι μέχρι να πνιγείς!!
Με Ολυμπιακή δεν πετάω γιατί παρόλο που έχει καλόύς πιλότους(κατά γενική ομολογία) τα αεροσκάφη της είναι μπακατέλες και παρόλο που είμαι άσχετη,νιώθω οτι δεν χρησιμοποιεί τη μέγιστη ισχύ στις απογειώσεις (η Α3 το κάνει και γουστάρω!!) και,κατά τη διάρκεια αυτών νιώθω σαν το αεροπλάνο να "τρίζει" και να "τρέμει".
Επίσης μου τη "σπάει" όλη αυτή η εμμονή με τους πιλότους της Ολυμπιακής,λες και όλοι οι άλλοι είναι άχρηστοι. Στην Α3 δεν καταλαβαίνω τίποτα στην απογείωση (που συνήθως ζαλίζομαι) ενώ έχω τύχει και σε απίστευτες προσγειώσεις με σχετικά κακό καιρό και με αεροπλανάρες που κατα κανόνα έίναι δύσκολο να προσγειώσεις..
Είναι κρίμα να φοβόμαστε το μέσο που μας επιτρέπει να γυρίσουμε τον κόσμο ή να πάμε να δούμε το έτερον ήμισυ έστω και για μία μέρα(!!)
Ασε που όποιος κ αν είσαι,όταν βρίσκεσαι σε ένα Ελευθέριος Βενιζέλος αισθάνεσαι κάπως cosmopolitan!! (Δείτε και τη σχετική διαφήμιση)
Και στο τέλος τέλος,και να πέσουμε, βουτιά στην μολυβένια θάλασσα θα κάνουμε!! μήπως αν πεθάνεις αλλιώς θα πεθάνεις καλύτερα ή μήπως θα πονέσεις λιγότερο??
Αυτά απο μένα. Μακάρι να είχα λεφτά τώρα να πάρω το αεροπλανάκι...κλαψ κλαψ!!
φιλούρες.

Και στο τέλος τέλος,και να πέσουμε, βουτιά στην μολυβένια θάλασσα θα κάνουμε!! μήπως αν πεθάνεις αλλιώς θα πεθάνεις καλύτερα ή μήπως θα πονέσεις λιγότερο??

Μπα σε καλό σου βραδιάτικα.....Θα αρχίσουμε να φοβομαστε σε αυτη την ηλικία.....Πετάμε και με Ολυμπιακή μεθαύριο.

Anyway, just kidding!

Re: Να σας πώ κιεγώ..

estella":3mb8dasr said:
Με Ολυμπιακή δεν πετάω γιατί παρόλο που έχει καλόύς πιλότους(κατά γενική ομολογία) τα αεροσκάφη της είναι μπακατέλες και παρόλο που είμαι άσχετη,νιώθω οτι δεν χρησιμοποιεί τη μέγιστη ισχύ στις απογειώσεις (η Α3 το κάνει και γουστάρω!!) και,κατά τη διάρκεια αυτών νιώθω σαν το αεροπλάνο να "τρίζει" και να "τρέμει".

Αγαπητή Estella δεν θα συμφωνήσω με την έκφραση "μπακατέλες" :roll:

Οι ΟΑ και η Α3 χρησιμοποιούν 737-300/400 αεροσκάφη. Αναφέρομαι στον τύπο που έχουν κοινό.

Τώρα, όσον αφορά την μέγιστη ισχύ κατά την διάρκεια τη απογείωσης, όσο και αν έιναι "cool" να μου επιτραπεί η έκφραση, η μειωμένη ισχύς κατά την απογείωση, αλλά ποτέ κάτω του 25% (που είναι το μέγιστο thrust reduction) του Max Thrust takeoff διασφαλίζει:

1) την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου
2) την χαμηλοότερη παραγωγή θορύβου
3) επιμηκύνει την ζωή του κινητήρα

Αυτά. :D

καλώς ή κακώς τα στάνταρτς ασφάλειας αεροσκαφών και πτήσεων και η εκπαίδευση πληρωμάτων της ΟΑ είναι μακράν τα καλύτερα στην Ελλάδα, αλλά και σε περιόπτη θέση στην Ευρώπη. Για την Α3 δεν μπορώ να πω το ίδιο...

Μια γενική ερωτήση προς όλους που φοβούνται το αεροπλάνο:

Όταν μπαίνετε σε αυτοκίνητο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ που οι πιθανότητες για θανατηφόρο ατύχημα είναι πολύ περισσότερες, κάνετε όλη αυτή την περισυλλογή? :D

Οπως εχει πει καποιος, κ ειναι πολυ πετυχημενο:
"Flying is dangerous because you ride a car to the airport" :wink: 8)

Την καλησπερα μου στην Estella και σε ολους τους υπολοιπους!!!Estella χαιρομαι πολυ για σενα με ειλικρινη χαρα και ταυτοχρονα σε ζηλευω που καταφερες να το ξεπερασεις και να γουσταρεις κιολας καθε φορα που πετας.Αναρωτιεμαι αν θα συμβει ποτε και σε μενα το ιδιο.Αυτον τον καιρο χτυπαω το κεφαλι μου στον τοιχο διοτι εχασα μια πολυ σημαντικη επαγγελματικη αποστολη στη Φινλανδια λογω της φοβιας μου με τα αεροπλανα.Το κωμικωτερο ολων βεβαια ειναι οτι οι προισταμενοι μου προσφερθηκαν να με στειλουν με τρενο φτανει να τους εδινα ακριβες προγραμμα με το κοστος και τις μερες που θα χρειαζομουν.Περιττο να σας πω πως το κοστος δε χρειαστηκε να το υπολογισω καν,γιατι οταν τους ειπα οτι θα χρειαζομουν 3μιση μερες αδιακοπου ταξιδιου με τρενο για να παω στη Φινλανδια,γελασε κι ο καθε πικραμενος!!!Ετσι στην αποστολη θα παει αλλος συναδελφος κι εγω απλως περιοριζομαι στην αυτολυπηση που εχασα τετοια ευκαιρια. :? Αλλα ας μην κλαφτω αλλο."Θελες τα και παθες τα" που λεει και η λαικη ρηση.
Για να απαντησω στον Xristos,σιγουρα ακομη κι οταν ταξιδευεις με ΚΤΕΛ και τρενα ενας καποιος φοβος υπαρχει.Οχι φοβος με την εννοια του πανικου που πιανει εμενα προσωπικα στο αεροπλανο,αλλα να,ας πουμε το καλοκαιρι που γυριζα απο Κων/λη με τρενο και μαλιστα ηταν νυχτερινο το ταξιδι,ο μηχανοδηγος ειχε τσιτωσει τοσο πολυ τα "γκαζια" που πηγαμε να πεσουμε 3 φορες απο τις κουκετες,κι ειδικα καθε φορα που ακουγοταν κανενα "γκουπ" απο τις ραγες-οσοι εχουν ταξιδεψει με τρενο ξερουν καλα τι εννοω-μας πηγαινε τρεις και μια και λεγαμε "τωρα θα εκτροχιαστουμε". :shock: Και με το λεοφωρειο φυσικα δεν ειναι τοσο ακινδυνα τα πραγματα,ειδικα αν σκεφτει κανεις το ποσα ατυχηματα εχουν γινει.Ο λογος που προσωπικα μπαινω στο τρενο,στο ΚΤΕΛ ή στο αυτοκινητο με την ιδια ευκολια που αλλοι μπαινουν στο αεροπλανο και δε σκεφτονται τιποτα,ειναι οτι ολα αυτα τα μεσα μεταφορας πατανε στη γη κι απ΄την αλλη,αν χτυπα ξυλο συμβει κατι,εχεις πιθανοτητες να σωθεις.Οσο για το καραβι,ειλικρινα σας μιλαω οχι μονο δεν το φοβαμαι αλλα και 10 Μποφορ να εχει δεν καταλαβαινω τιποτα.Διοτι και κατι να γινει υπαρχουν σωσιβια και σωστικες λεμβοι κι απ΄την αλλη ειναι θαλασσα,δεν ειναι αερας,εχεις περιθωρια να αντιδρασεις και να σωσεις τη ζωη σου,εχεις τον ελεγχο.
Κι ισως σε αυτη τη φραση,το "εχεις τον ελεγχο" να κρυβεται η αιτια που καποιοι ανθρωποι φοβομαστε το αεροπλανο.Ειχα ρωτησει εναν φιλο ψυχολογο καποτε για την πετοφοβια και ξερετε τι μου ειπε;"Μηπως αυτο σου συμβαινει γιατι δεν μπορεις να δεχτεις οτι δεν εχεις τον ελεγχο σε κατι";Και παρ΄ολο που δεν ειμαι ουτε τελειομανης,ουτε "ηγεμονικος" χαρακτηρας,καταλαβα οτι...μπορει και να ειχε δικιο!!! :)

Φίλε mamis καλημέρα λες :
mamis":1nxfpspe said:
για το καραβι,ειλικρινα σας μιλαω οχι μονο δεν το φοβαμαι αλλα και 10 Μποφορ να εχει δεν καταλαβαινω τιποτα.Διοτι και κατι να γινει υπαρχουν σωσιβια και σωστικες λεμβοι κι απ΄την αλλη ειναι θαλασσα,δεν ειναι αερας,εχεις περιθωρια να αντιδρασεις και να σωσεις τη ζωη σου,εχεις τον ελεγχο.

Eντάξει δε λέω ναι υπάρχουν, σωσίβια και σωστικές λέμβοι......
Και καλά είναι αν είναι καλοκαίρι που η θερμοκρασία της θάλασσας είναι σε κάποιο βαθμό ανεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και το βράδυ
Αν είναι χειμώνας???????
Ξέρεις τι είναι η υποθερμία και τα αποτελέσματα αυτής????????