Φοβίες...

• Thread starter Thread starter NikosT
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Βρε παιδια μακαρι να το ξεπερνουσα αν εκανα πολλες πτησεις.Το θεμα ειναι οτι εχω πεταξει γυρω στις 12 φορες και τις πρωτες 7 που ημουν και σε πολυ μικροτερη σε ηλικια οχι απλα δε φοβομουν αλλα το κατασκεδαζα κιολας!!! Αυτες οι ταινιες τυπου Final Destination μου την εκαναν τη ζημια!Και ξερετε τι μου τη βιδωνει περισσοτερο;Με τον εαυτο μου βιδωνομαι δηλαδη.Οτι εχω γνωρισει ανθρωπους που ναι μεν φοβουνται αλλα το παλευουν και εστω με ενα-δυο ουισκακια ή ενα ηπιο ηρεμιστικο μπαινουν και ταξιδευουν,ενω εγω,δεν ξερω γιατι ρε παιδια,αλλα μου βγαινει σε αρνηση.Πολυ απλα,δεν μπαινω με καμμια δυναμη.Να φανταστειτε οτι προσφατα βρεθηκα με κατι φιλους σε μια σχολη για πιλοτους ελικοπτερων κι ενω ολοι μου η παρεα μπηκε (τρεις-τρεις βεβαια) κι εκανε πτηση πανω απο το Μαραθωνα (κι εντελως δωρεαν εντωμεταξυ γιατι ηταν μεσω γνωστων) εγω οπως καταλαβαινετε εμεινα στο εδαφος και τους περιμενα καπνιζοντας αρειμανιως.Τι να μου πω ωρες-ωρες!!! :roll: Βεβαια απο μια αποψη,η φοβια για τα αεροπλανα ειναι και η μοναδικη λογικη φοβια,γιατι οντως μπορει να γινει μια στραβη και οντως,αν γινει η στραβη τοτε την εβαψες!!!Θα μου πειτε κι εσεις,αφου αρνεισαι να το ξεπερασεις,αφου λες "δεν μπαινω με καμμια δυναμη" τοτε τι ζητας εδω;Θα σας απαντησω αμεσως:σκεφτομαι απλως οτι με το να διαβαζω αποψεις ανθρωπων που εχουν πορωση με τις πτησεις και τα αεροπλανα,ποιος ξερει,μπορει να γινει κανενα θαυμα.Ξερετε τωρα πώς ειναι το ανθρωπινο μυαλο.Το "θελω" και "δεν θελω" και το "φοβαμαι" απο το "δε φοβαμαι" απεχει ελαχιστα. :wink:

me 2

συνηθως οι περισσότεροι φοβούνται όταν η αεροσυνοδός λέει να βεβαιώθούμε οτι το καθισμα είναι σε όρθια θέση και το τραπεζάκι κλειστό και μπλα μπλα......
παντως εγώ φοβάμαι στην απογείωση/προσγείωση λόγω ταινιών(mayday,final destination) οπως και από ιστορίες δυστυχημάτων(βλ. Ηλιος, JAL123, SWISSAIR 111). Παρόλα αυτά, μετά από (λίγο) καιρό ξαναφουντώνει το πάθος μου για να γίνω πιλότος όταν μεγαλώσω (είμαι μαθητής Γυμνασίου).

Κοιτάξτε, το να έχετε φοβία δε είναι κάτι κακό ή ντροπιαστικό. Παίρνοντάς το λογικά, το αεροσκάφος είναι ουσιαστικά μια λεπτή σωλήνα που πετάει με 80% της ταχύτητας του ήχου 10 χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα (ελπίζω να μην καταφύγετε σε ψυχοφάρμακα μετά από αυτά :P )

Παρ'όλα αυτά σκεφθείτε ότι:

1. Οι πιλότοι σήμερα είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένοι και υπόκεινται σε ένα σύστημα ελέγχου το οποίο τους κρατάει "φρέσκους". Και όχι μόνο εκπαιδευμένοι σε πτητικές ικανότητες, αλλά πάρα πολλές εταιρείες έχουν εισάγει απ'όσο έχω ακούσει CRM (Cockpit Resources Management) ώστε η συνεργασία των χειριστών με το υπόλοιπο πλήρωμα να είναι η καλύτερη δυνατή σε οποιαδήποτε περίπτωση.

2. Οι αεροσυνοδοί δεν είναι ιπτάμενα γκαρσόνια ή sex symbols. Πρίν γίνουν αεροσυνοδοί περνούν μια διαδικασία εκπαίδευσης, που το μεγαλύτερο τμήμα της αποτελεί διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης. Πάμπολλες φορές, σε ατυχήματα, τα θύματα ήταν καθόλου ή ελάχιστα ακριβώς γιατί οι αεροσυνοδοί ενήργησαν όπως εκπαιδεύθηκαν και βοήθησαν στην διάσωση των επιβατών.

3. Μην ξεχνάτε πως ό,τι και να λέμε και να γκρινιάζουμε, είμαστε τυχεροί που μπορούμε να πετάμε με αξιόπιστες εταιρείες και όχι με καμία ινδονησιακή που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Πότε έπεσε αεροσκάφος της Ολυμπιακής και υπήρξαν θύματα για τελευταία φορά; Και για κάθε ατύχημα υπάρχουν έρευνες, υπάρχουν συστάσεις κλπ. προς εταιρείες, αεροδρόμια, υπηρεσίες κλπ. που κάνουν τις πτήσεις μας πιο ασφαλείς.

4. Ό,τι κι αν γίνεται στο αεροσκάφος είναι καθαρά προδιαγεγραμμένο. Ξεκινώντας από τα type ratings και καταλήγοντας στα checklists οι πιλότοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους γνωρίζουν το αεροσκάφος και τις διαδικασίες του.

Πραγματικά, καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος τρόπος για τους φίλους μας που φοβούνται τη διαδικασία της πτήσης να έρχονται σ'επαφή με αυτήν. :)

Nα μιλησω για μενα........

Οταν μπηκα για πρωτη φορα σε κατι που να πεταει(Σινουκ)με πληρες πολεμικη εξαρτηση ηταν εμπειρια-συναρπαστικη η πτηση αργοτερα σε πολιτικα ταξιδια ο φοβος μου ηταν οταν εφτανα μπροστα στο ταμειο και θα επρεπε να πληρωσω το εισιτηριο......Ζηταω παντα παραθυρο, συναρπαζομε οταν το αεροσκαφος '''βουταει''' στα κενα και μασουλαω αμεριμνος,ή τριζει,ή στην προσγειωση καθετε ξαφνικα στην γη.
Παρατηρω ομως στα τελευταια μου ταξιδια ενας φοβος με καταλαμβανει,και τις πιο πολλες φορες οταν πριν την πτηση δεν ειμαι και σε ιδιαιτερα καλη ψυχολογικη κατασταση απο προσωπικους λογους........και μαλλον εχει να κανει αυστηρα με τις πρωσωπικες ανασφαλειες.......

Εκ προοιμιου θεωρω απολυτου εμπιστοσυνης και επαγγελματιες τους πιλοτους της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ αλλα και της αεροσυνοδες αν και με μεγαλη δοση αγενειας......
Ελπιζω ετσι να ειναι και οι συναδελφοι τους στην ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ......Θελω να πω οτι για αλλες εταιρειες δεν εχω την ιδια εμπιστοσυνη (Μιλω αποκλειστηκα υποκειμενικα και το τι σκεφτομε εγω),φυσικα εχω πεταξει και με αλλες ελληνικες και ξενες εταιριες.........

Προσωπικα μεχρι στιγμης εχω πεταξει με Ολυμπιακη,με British Airways και ισως και με καποιες αλλες εταιριες που δεν τις θυμαμαι,μαλλον επειδη τοτε ημουν πολυ μικρη.Η τελευταια μου πτηση παντως,που ηταν το 2001 και που σταθηκε αφορμη να μην ξαναμπω εκτοτε σε αεροπλανο αν θυμαμαι καλα ηταν με Aegean και πηγαιναμε Μυτιληνη.Ηταν ενα πολυ μικρο αεροπλανο,υπερβολικα στενοχωρο,που ισα ισα χωραγε να περασει το τρειλερ της αεροσυνοδου με τις πορτοκαλαδες.Θυμαμαι πως,επειδη η φοβια μου οπως σας ειπα ειχε αρχισει καιρο πριν,πριν επιβιβαστουμε με ειχε πιασει μια μινι υστερια,μη φανταστειτε φωνες και τετοια,απλα εκλαιγα (ρομπα) :twisted: και ελεγα συνεχεια στους συναδελφους μου,καθ΄ο,τι το ταξιδι ηταν επαγγελματικο: "παιδια συγγνωμη,δεν μπορω να το κανω,φευγω,δεν προκειται να ανεβω στο αεροπλανο".Θυμαμαι που μου λεει ενας συναδελφος "αν θες φυγε,αλλα τωρα ειναι η ευκαιρια να νικησεις το φοβο" κι ετσι τελικα μπηκα.Θυμαια επισης οτι η πτηση ηταν μια χαρα (αληθευει τελικα οτι οταν σου σερβιρουν το φαι ξεχνιεσαι!!!) και οντως ενιωθα πολυ ωραια που τα ειχα καταφερει.Ουτε κενα αερος ουτε τιποτα.Οταν ομως πηγε ρε παιδια να προσγειωθει εγινε το σωσε.Δε θα ξεχασω ποτε τη στιγμη που ενω πηγαινε να κατεβει στο αεροδρομιο της Μυτιληνης ξαφνικα ξανανεβηκε (το εχω γραψει και σε αλλο post αυτο) και μαλιστα εμοιαζε να αγκομαχαει για να ξαναπαρει φορα.Αυτο ειδικα μου χαραχτηκε στη μνημη ανεξιτηλα.Εμοιαζε να παλευει να ξαναπαρει υψος!!!Το οτι σταματησαν ολοι οι θορυβοι απο τις μηχανες (ή τουλαχιστον ετσι μου φανηκε) ηταν το αποκορυφωμα της ολης υποθεσης.Εκ των υστερων βεβαια διαβασα καπου οτι ειναι φυσιολογικο να σταματουν οι πιλοτοι τις μηχανες πριν την προσγειωση-αληθευει αυτο;Κι αν ναι,ρε παιδια συγχωρεστε με αν ειναι βλακωδης η ερωτηση,αλλα δεν ειναι επικινδυνο;Και ειναι αληθεια οτι το αεροδρομιο της Μυτιληνης γενικα ειναι λιγο περιεργο και "αβολο" για τις προσγειωσεις;

Ξεχασα να πω και κατι βασικο:απο τη Μυτιληνη επεστρεψα με καραβι,14 ωρες στο καταστρωμα διπλα σε μια γιαγια που ολη νυχτα μιλαγε (καλη της η ωρα) και δε με αφησε να κλεισω ματι!!!Και τι ματι να κλεισεις δηλαδη ξαπλωμενη πανω σε δυο ενωμενες πολυθρονες στο σαλονι ενος πλοιου;Το τι δουλεμα εφαγα μετα απο τους συναδελφους δεν περιγραφεται!!! :lol:

mamis":2h9byl32 said:
ρε παιδια συγχωρεστε με αν ειναι βλακωδης η ερωτηση,αλλα δεν ειναι επικινδυνο;Και ειναι αληθεια οτι το αεροδρομιο της Μυτιληνης γενικα ειναι λιγο περιεργο και "αβολο" για τις προσγειωσεις;

Αγαπητή Mamis, όντως τα ελικοφόρα είναι τρομερά θορυβώδη (και ειδικά τα ATR όπως αυτό που μάλλον μπήκες εσύ). Λίγο πρίν την προσγείωση (φαντάσου όταν το αεροπλάνο είναι 5-6 μέτρα πάνω από τον διάδρομο), ο πιλότος θέτει τις μηχανές στο ρελαντί τους (idle) ώστε να "καθήσει" το αεροπλάνο στον διάδρομο και να μην πατινάρει ή να μην ξανασηκωθεί (bumping νομίζω λέγεται). Αυτό το "κλείσιμο" είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναγκαίο και δεν αποτελεί κίνδυνο. Οι κινητήρες συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά όχι να δίνουν ταχύτητα στο αεροπλάνο (δεν την χρειάζεται εκεί εξ'άλλου). Απ,ότι καταλαβαίνω δεν είσαι airplane addict, άρα δεν πιστεύω ότι η ερώτηση είναι "βλακώδης" :)

Τώρα για την Μυτιλήνη...Δεν έχω πάει ποτέ, άρα θα τα πεί κάποιος άλλος.

Ο φόβος πάντως για τα μικρά αεροσκάφη υπάρχει καθ'ότι όλοι θέλουν να πετάνε με κάτι μεγάλο και στιβαρό κλπ. για να τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς. Παρ'όλα αυτά, και τα μικρά αεροσκάφη είναι μια χαρά και οι πιλότοι που τα πιλοτάρουν έχουν απόλυτη γνώση αυτών. Μπορεί να μοιάζουν παιχνιδάκια για παιδιά αλλά σίγουρα κανείς (από τους μηχανικούς, μέχρι τους πιλότους) δεν τα αντιμετωπίζει έτσι γιατί εξαρτάται και η δικιά τους ζωή από αυτά. 8)

mamis έπρεπε να σε είχα πέρισυ Φλεβάρη με πτήση της ΟΑ, 737 για Χανιά με χιονιά και θυελλώδη βοριά. 3 touch n go μέχρι να τα καταφέρουμε και τα τραντάγματα ήταν τόσο δυνατά στο approach που πέσαν κατά λάθος μερικές μάσκες οξυγόνου. Το καταδιασκέδασα αν και πολύς κόσμος τα βγαζε ή έκλεγε.
Όταν ταξιδεύω με ΟΑ νιώθω σαν να μην πρόκειται ποτέ να μου συμβεί τίποτα.
Από ότι βλέπω στη Μυτιλήνη έχει και DME approach, δεν ξέρω για τι μήκος διαδρόμου μιλάμε, πάντως δεν έχει την φήμη του ζόρικου αεροδρόμιου, όπως πχ η Ρόδος ή το Ηράκλειο..

Βασικα το πιο "κουφο" απ΄ολα ειναι οτι το χειροτερο αεροπορικο δυστυχημα εγινε λεει στο εδαφος και ειναι αυτο στην Τενεριφη το 1977.Εδω μεσα στο site το διαβασα.Δε νομιζω βεβαια οτι πλεον μπορει (χτυπα ξυλο) να συμβουν τετοια πραγματα,με τα συγχρονα μετρα ασφαλειας.Εγω αυτο που φοβαμαι πιο πολυ στο αεροπλανο ειναι η απογειωση,οτι κατι θα γινει δηλαδη και δε θα καταφερουμε να παρουμε το υψος που πρεπει (ξερω,φαινεται απιστευτα γελοιο για σας που ειστε fan των πτησεων) αλλα και τα κενα αερος,που στην τελικη δεν ειναι και τοσο ακινδυνα,ετσι;Θυμαστε την περιπτωση Falcon.Επισης φοβαμαι μη γινει αποσυμπιεση καμπινας,μην εκραγουμε στον αερα,μη χαλασει κατι στη μηχανη και μην παθει κατι καποιο οργανο και χασουν οι πιλοτοι τον ελεγχο.Το ενδεχομενο της αεροπειρατιας παντως δεν το σκεφτομαι ιδαιτερα,δεν το θεωρω πλεον τοσο πιθανο με τοσα μετρα που λαμβανονται.Η προσγειωση εντωμεταξυ,που θεωρειται το πιο επικινδυνο μερος μιας πτησης ή τελως παντων το σημειο που απαιτει τους πιο λεπτους χειρισμους,περιεργο πραγμα βρε παιδια αλλα δε με τρομαζει σχεδον καθολου.Και μιας και ειπα πριν για αποσυμπιεση,αυτο δεν ειπαν οτι συνεβη τελικα με το Helios ή κανω λαθος;Ποιο ηταν το πορισμα τελικα;

Το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να μην θετεις τοσα πολλα ερωτηματα στον ευατο σου ,γιατι ετσι το μονο που καταφερνεις ειναι ο πανικος...

Για ολα αυτα τα περιστατικα που ανεφερες και για αλλα πολλα που εχουν συμβει στο παρελθον, λαμβανονται εστω εκ των υστερων τα απαραιτητα μετρα για την αποφυγη τους στο μελλον.

Οσο αναφορα τα οργανα υπαρχουν και εφεδρικα...
Το οτι η προσγειωση δεν σε φοβιζει ειναι σχετικα φυσιολογικο για τους αεροφοβικους, και οφειλεται στην απλη εξηγηση οτι επιτελους σε αυτη τη φαση τελειωνουν τα βασανα τους...

Μια σημαντικη βοηθεια θα ηταν να εβρισκες ενα βιβλιο, το οποιο θα αφορα τις φοβιες σχετικα με τα αεροπλανα και να το μελετησεις. Πιθανοτατα να βρεις κατι σε ξενη λογοτεχνια!