Αγνοείται 777 της Malaysia AL

Κάμερα στην κορυφή του κάθετου σταθερού υπάρχει στα Α346, Α380, 773. Οι πληροφορίες υπάρχουν, και, πιθανώς καταγράφονται. Το πρόβλημα της μετάδοσης όλου αυτού του όγκου δεδομένων παραμένει.
 
Πράγματι αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και το πλήθος των αεροσκαφών που πετούν σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε στιγμή.

Ωστόσο, αυτό που κάποτε είχα προτείνει ήταν η μετάδοση των πληροφοριών υπό συνθήκη. Για παράδειγμα αν ένα αεροσκάφος ελατώνει το ύψος του τότε να μεταδίδει πληροφορίες ο ρυθμός των οποιων θα αυξάνει ανάλογα με το ρυθμό καθόδου. Είναι μια νόρμα που σίγουρα πιάνει πάνω από το 90% των περιπτώσεων. Μάλιστα, αυτό το είχα προτείνει μόνο για στοιχεία θέσης και κίνησης, όχι απαραίτητα βίντεο, τα οποία όμως θα μπορούσαν να μεταδίδονται για δεδομένο χρόνο μετά από αντίστοιχο αίτημα (όπως τα περισσότερα στοιχεία του ACMS). Νομίζω ότι αυτή είναι μια απλή και κατανοητή λογική που θα μπορούσε να γίνει δεκτή.
 
AGV":ifeksof4 said:
Είναι μια νόρμα που σίγουρα πιάνει πάνω από το 90% των περιπτώσεων.
Το "δίαστημα εμπιστοσύνης" το οποίο ορίζεις εμμέσως σαν 90% είναι απελπιστικά μικρό για τέτοιες περιπτώσεις.
 
Στην πραγματικότητα είναι αρκετά υψηλότερο αλλά δεν έχω κάνει κάποιους υπολογισμούς για να πω συγκεκριμένα.
Στην ουσία δεν πιάνει τις ανατινάξεις στον αέρα, είτε τύπου Comet (αλλά αυτά πάνε, περάσανε...) είτε τύπου TWA800. Επίσης δεν πιάνει τα σφάλματα ΕΕΚ τύπου Ζάγκρεμπ (που όμως γενικά είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό).
Επίσης δεν μπορεί να κάνει κάτι στις περιπτώσεις CFIT (στις προσγειώσεις), που όμως η θέση του αεροσκάφους είναι αρκετά καλά ορισμένη ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ανεύρεσης των μαύρων κουτιών.
Πιστεύω λοιπόν ότι στην πραγματικότητα πιάνει πάνω από 99% των περιπτώσεων που μπορεί να υπάρχει αβεβαιότητα (προσωπική εκτίμηση).
Άλλωστε, 100% δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο.
 
george_a":2kw0gx0w said:
Hastaroth,

με μια λέξη θα περιγράψω το βασικό τεχνικό πρόβλημα: bandwidth -
και με μια λέξη το βασικό πρόβλημα από τη μεριά του ΘΚ: privacy.

To να καταγραφούν σε μια 'ρουφιάνα' που εκτός από ήχο γράφει και εικόνα, σίγουρα θα αποτελούσε επιπλέον πληροφορία. Που, προφανώς, δεν είναι η μόνη χρήσιμη στο να μεταδοθεί προς τα έξω. Ίσως ακόμα πιο χρήσιμη θα ήταν τα στοιχεία του 'μαύρου' κουτιού, δηλαδή να μεταδίδονται προς κάποιο κέντρο (π.χ. στο Operations Center) της κάθε εταιρείας. Το πρόβλημα είναι ότι ένας τέτοιος όγκος δεδομένων ούτε μεταδίδεται, ούτε αποθηκεύεται, ούτε αναλύεται 'δωρεάν'. Το κύριο πρόβλημα είναι η άμεση μετάδοσή του, η ροή δεδομένων από το ΑΦ, μέσω, προφανώς, κάποιου δορυφορικού συστήματος, προς τη βάση. Αυτό το bandwdith είναι περιορισμένο. Αλλά ακόμα και να έφτανε, τόσο η αποθήκευσή του, όσο και η ανάλυσή του (ποιος ο λόγος να το στείλεις αν δεν πρόκειται ποτέ να το αναλύσεις σε real-time?) έχουν κόστος, χωρίς το όφελος να είναι αντισταθμιστικό.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο λόγο, νομίζω ότι και μόνο το ότι το CVR ονομάστηκε 'ρουφιάνα', μας εξηγεί το πώς θα αντιμετωπιστεί η καταγραφή και της εικόνας μέσα από το ΘΚ.

Θα αρχίσω από το δεύτερο σκέλος:
Το πιλοτήριο ενός αεροπλάνου δέν είναι η ιδιωτική (private) κατοικία τού πιλότου-είναι ένας χώρος εργασίας,που μάλιστα βρίσκεται σε ύψος κάποιων χιλιάδων μέτρων από την επιφάνεια τής Γής και κινείται με ταχύτητα κάποιων εκατοντάδων χιλιομέτρων.Δηλαδή είναι ένας απολύτως "ασταθής" (από απόψεως θέσεως) εργασιακός χώρος,επομένως είναι και επιρρεπής στο να πέση στο έδαφος κατά τρόπον όχι ευχάριστο.Αρα πρέπει να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται,ώστε άν υπάρχη περίπτωση να πέση κάπου,να προλαβαίνουμε να πάμε εγκαίρως εκεί που πιθανολογούμε ότι θα πέση,ώστε να μαζέψουμε ζωντανούς αυτούς που είναι μέσα.Κι'επειδή το πιλοτήριο δέν πετάει μόνο του,αλλά σέρνει και μιά καμπίνα επιβατών πίσω του,με κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπους μέσα,θα μπορούμε να τους μαζέψουμε κι'αυτούς ζωντανούς.
Επίσης,σε μιά πολύωρη πτήση,είναι πιθανόν όλο το ΠΘΔ ν'αρχίση κάποια στιγμή να βαριέται και να το ρίξη στον χαβαλέ (θυμάστε το βίντεο που κυκλοφορούσε κάποια εποχή με την αεροσυνοδό να χαμουρεύεται καί να κάνη στριπτήζ εν πτήσει μέσα στο cockpit,ενώπιον τού Κ1,με τον Κ2 να βιντεοσκοπή και τον relief pilot να κάμνη μπανιστήρι;).Θα βοηθούσε,φαντάζομαι,άν υπήρχε η δυνατότητα κάποιος από το έδαφος να τους βλέπη και να τους επαναφέρη στην τάξη.Θα λειτουργούσε επίσης ώς αποτρεπτικό γιά τέτοιους χαβαλέδες η επίγνωση ότι ακόμη και στον αέρα οι πιλότοι "δέν είναι μόνοι τους",αλλά τους βλέπουν από το έδαφος.

Γιά το θέμα τού bandwith,που πράγματι είναι πρόβλημα,θα μπορούσε να βρεθή μιά λύση τού τύπου τών κριτηρίων που ανέφερε ο ποιμήν AGV.Δηλαδή ναί μέν καταγράφονται τα πάντα,αλλά μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο μόλις κάτι αρχίζει να δείχνη πως δέν πάει καλά.

Τέλος,το ζήτημα κόστους-οφέλους είναι κάτι που ο καθένας το βλέπει από διαφορετική σκοπιά.Στο ερώτημα "ποιος ο λόγος να το στείλεις (το δεδομένο) αν δεν πρόκειται ποτέ να το αναλύσεις σε real-time?",μπορώ να αντιτάξω κι'εγώ το ερώτημα "ποιός ο λόγος να συντηρής ολόκληρο στρατό,άν δέν πρόκειται ποτέ να σού επιτεθή κανείς;".Ποτέ δέν ξέρεις πότε θα χρειαστής τον στρατό,όπως και ποτέ δέν ξέρεις πότε θα χρειαστή ν'αναλύσης τα δεδομένα από μιά κάμερα μέσα στο cockpit.....
 
Τώρα το μπαλάκι πηγαίνει στους αερομεταφορείς (Reuters) "Airlines debate costs of aircraft tracking after Malaysian's loss"
http://uk.reuters.com/article/2014/06/03/airlines-iata-tracking-idUKL3N0OK30I20140603
και φυσικά ακόμα ακούω στα αυτιά μου τα λόγια που βροντοφώναξε σε κάποια παρόμοια περίπτωση σε ένα συνέδριο κάποιος από την Austrian Airlines: "Certainly NOT!"
Τέτοιου τύπου τακτικές δεν έχουν περπατήσει ποτέ. Μόνο αν απορρέει από κάποια υποχρέωση (επιμένω στο ADS).
 
Ναί,αλλά οι επιβάτες δέν είναι αυτοί που ωφελούνται απ'τα συστήματα ασφάλειας πτήσεων;Αρα θα πρέπη να πληρώνουν κι'αυτοί το κατιτίς τους γιά να υπάρχουν και να λειτουργούν τα συστήματα αυτά.

Ας κόψουν οι εταιρίες κάτι άλλο,πιό επουσιώδες,από το inflight service που παρέχουν στους επιβάτες τους-ιδίως στίς λεγόμενες θέσεις "πολυτελείας",ώστε να ισχυριστούν ότι "ναί μέν δέν σάς παρέχουμε πλέον inflight jacuzzi,αλλά σάς παρέχουμε την βεβαιότητα ότι ακόμη κι'άν πέση το αεροπλάνο,το SAR θα το βρή εγκαίρως και θα σάς βγάλη ζωντανούς από μέσα.Εξ άλλου δέν μπαίνει κανείς σ'ένα αεροπλάνο γιά να κάνη τζακούζι,αλλά γιά να πάη με ασφάλεια εκεί που θέλει".

Πώς το λέει ο κύρ-Στέλιος,if you think safety is expensive,try an accident....
 
Έτσι κι αλλιώς όλα αυτά συνεπάγονται αύξηση του κόστους το οποίο τελικά καταλήγει στον επιβάτη.
Η διαφορά είναι ότι οποιαδήποτε αύξηση του κόστους ακόμη και για αύξηση της ασφάλειας των πτήσεων, δεν μπορεί να αποτελεί οικειοθελή απόφαση κάποιου αερομεταφορέα, για τον απλούστατο λόγο ότι ο επιβάτης τελικά θα διαλέξει το φτηνότερο ναύλο.
Αν τώρα κρίνουμε ότι ένα μέτρο επιφέρει αύξηση στο επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων τότε είναι υποχρέωση των αρμοδίων αρχών να επιβάλουν την εφαρμογή του μέτρου. Τότε αυτομάτως αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων των αερομεταφορέων χωρίς εξαίρεση, με αντίστοιχη καθολική αύξηση του ναύλου διατηρώντας ισορροπία μεταξύ των ανταγωνιστών.
Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς και όποιος αερομεταφορέας τους αγνοεί μπαίνει σε προβλήματα επιβίωσης (και για να θυμηθώ τα δικά μου, η Ολυμπιακή Αεροπορία διατηρούσε ιδιαίτερα υψηλή ασφάλεια, με την υπερσυντήρηση που έκανε στα αεροσκάφη της και έφτανε στο 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους της εταιρίας, τη στιγμή που οι άλλες Ευρωπαϊκές εταιρίες δεν έδιναν για συντήρηση πάνω από το 7% του λειτουργικού κόστους τους - το αποτέλεσμα είναι γνωστό).
 
Hastaroth1":1qa7cpxh said:
Αρα πρέπει να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται,ώστε άν υπάρχη περίπτωση να πέση κάπου,να προλαβαίνουμε να πάμε εγκαίρως εκεί που πιθανολογούμε ότι θα πέση,ώστε να μαζέψουμε ζωντανούς αυτούς που είναι μέσα.Κι'επειδή το πιλοτήριο δέν πετάει μόνο του,αλλά σέρνει και μιά καμπίνα επιβατών πίσω του,με κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες ανθρώπους μέσα,θα μπορούμε να τους μαζέψουμε κι'αυτούς ζωντανούς.

Hastaroth1":1qa7cpxh said:
ναί μέν δέν σάς παρέχουμε πλέον inflight jacuzzi,αλλά σάς παρέχουμε την βεβαιότητα ότι ακόμη κι'άν πέση το αεροπλάνο,το SAR θα το βρή εγκαίρως και θα σάς βγάλη ζωντανούς από μέσα.

Δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη βάση αυτό το επιχείρημα μιας και στα περισσότερα θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα... ο θάνατος όλων των επιβατών είναι βέβαιος και ακαριαίος.
 
Εδώ θα διαφωνήσω. Σε πολλά δυστυχήματα υπήρξαν αρκετοί επιζώντες - και η καθυστέρηση άφιξης των σωστικών συνεργείων δεν τους έδωσε την ευκαιρία να κερδήσουν τη 'μάχη'. Η μόνη περίπωση που γνωρίζω ότι τα σωστικά συνεργεία συνετέλεσαν στο να χάσει τη ζωή του επιζών είναι στο SFO, το ατύχημα της Αsiana. Και μάλιστα συντέλεσαν στην ...αύξηση των απωλειών ζωής κατά ...100%.

Σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσω με τον ποιμένα AGV. Σε ειδικές δεν συμφωνώ, το ότι στην ΟΑ το κόστος 'συντήρησης' έφτανε το 30% του λειτουργικού κόστους μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως παλαιότητα αεροσκαφών, κακή επιλογή στόλου, κακοδιαχείρηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, κλπ κλπ. Αυτό καθεαυτό το ποσοστό (ή και ποσό) των δαπανών για συντήρηση δεν είναι αντιπροσωπευτικό.

Σε ό,τι αφορά στον Harstaroth: πάρε, αγόρι μου, κάνα λεξικό, καμιά γραμματική. Ειδικά στους τόνους και στα σημεία στίξης, αρχίζεις και θυμίζεις τον μπαρμπα-Γιώργο.
 
Top