Πτώση προεδρικού αεροσκάφους στην Δυτικη Ρωσία

  • Thread starter Thread starter Thanasis_U2
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Καλά σού λέει ο panagios,Βασίλη.Εσείς εκεί στά ελικόπτερα δέν έχετε αυτό το "διαολόπραμα"; :D (καλά τό έγραψες,GPWS=Ground Proximity Warning System λέγεται).

Νομίζω πως τό warning ακούγεται μέ τό σύστημα επάνω και σέ ένα preset ύψος,χωρίς να είμαι και απόλυτα βέβαιος.Γιά τό συγκεκριμένο συμβάν,θα μού φαινόταν παράξενο να είχαν "προσχεδιάσει" μιά χαμηλότερη προσέγγιση και να μήν είχαν απενεργοποιήσει τό GPWS ώστε να μήν τους μπερδεύουν τά "μπινελίκια" του.

Πέραν αυτού,τους προειδοποίησε και ο ΕΕΚ,αλλά τόν έκαναν μυθιστόρημα (κοινώς τόν έγραψαν).Τόσο πολλή πίεση είχαν;Εστω αυτός που έκανε τίς επικοινωνίες -δηλ.ο PNF- θά μπορούσε κάτι να τού απαντήση...
 
Με κίνδυνο να βγούμε off-topic, θα απαντήσω λίαν συντόμως στην ερώτηση του panagios:
Όλα τα πτητικά μέσα, πετάνε είτε VFR σε συνθήκες VMC δηλαδή βλέποντας, είτε IFR σε IMC δηλαδή με την χρήση οργάνων. Η πτήση με την χρήση οργάνων, γίνεται είτε σε ύψη ασφαλείας που καθορίζονται από τις προσχεδιασμένες αναχωρήσεις-αφίξεις (SID - Let Down), είτε σε αεροδιαδρόμους (αυτούς που εννοεί ο 747, όχι τους άλλους :mrgreen: ), πάνω από τα MSAs.
Με βάση αυτό, το GPWS είναι ένα σχετικά χρήσιμο βοήθημα, αλλά όχι απαραίτητο. Εμείς με τα Super Puma, πετάμε κυρίως VFR/VMC. Λόγω του περιορισμένου μέγιστου ύψους (15000' ceiling, 10000' max λόγω έλλειψης παροχής οξυγόνου), πολύ σπάνια μπορεί να βρεθώ εκτός καιρού και πάνω από τα MSA (minimum safe altitudes) σε IMC συθήκες. Γιαυτό πετάω πάντα (99%) εν όψει εδάφους. Αν βρεθεί ομίχλη στο δρόμο μου, "σκαρφαλώνω" στο MSA και επιστρέφω σε κάποιο αεροδρόμιο, ή ματαιώνω την αποστολή και κάνω 180 μοίρες αλλαγή πορείας μακριά από την ομίχλη. Οπότε, θεωρητικά πάντα, το GPWS δεν μου χρειάζεται. Γιαυτό και δεν το έχω εγκατεστημένο.

Από την άλλη, υπάρχουν πράγματα που πραγματικά χρειάζομαι, και για λόγους που περιγράφει συνήθως ο Λαζόπουλος, δεν τα έχω. Οπότε δεν επεκτείνομαι περισσότερο. :banana:
 
Hastaroth>>>>
Τά οκτώ pull-up ακούστηκαν αφού το αεροπλάνο είχε προσκρούσει στά δέντρα,οπότε δέν μπορούσε να γίνη τίποτε.


Φίλε Hastaroth από την μετάφραση της ιστοσελίδας που παρέθεσα μόνο αυτό δεν προκύπτει!!!
Απλά αναφέρει ότι κατά την στιγμή της πρόσκρουσης ακούστηκε και το όγδοο ''Pull Up''.
Αυτό που είναι αξιοπερίεργο είναι, γιατί αφού το decision height της διαδικασίας που εκτελούσαν ήταν τα 100 μέτρα, συνεχίστηκε η κάθοδος κάτω από το ύψος αυτό?
Και το πιό περίεργο από όλα είναι ο βαθμός καθόδου που αναφέρεται πως είχαν συνεχίζοντας κάτω από τα 100 μέτρα εώς και την πρόσκρουση......2,400ft/min!!!Απίστευτα μεγάλος βαθμός καθόδου για να κατέβεις από το decision height εώς το υποτιθέμενο touch down point του διαδρόμου.Συνήθως μιλάμε για βαθμούς καθόδου από το FAF προς το DH ή MDA(ανάλογα) και μετά εώς και το touch, που δεν ξεπερνούν τα 800-900 ft/min.Μέσα σε όλα αυτά, μην ξεχνάμε και το warning "unsafe height" πριν την πρόσκρουση που αγνοήθηκε, καθώς και την προτροπή για missed approach του συγκυβερνήτη που δεν ελήφθη υπόψιν.
Επίσης φίλε vassdel ,κάθε GPWS έχει και τα δικά του διαφορετικά warnings.Στην φάση της προσέγγισης-προσγείωσης εάν διέθεταν το EGPWS(Enhanced GPWS) τότε θα είχαν Terrain Clearance Floor (TCF)+Runway Field Clearance Floor (RFCF) που δίνει προστασία από εδαφικές εξάρσεις πέριξ των αεροδρομίων και φτιάχτηκαν ειδικά για να προλάβουν ένα πιθανό CFIT κατά την διάρκεια μιας δύσκολης προσέγγισης.
 
Οντως.Εγώ διάβασα αυτό:
"At 10:40:59 came the sound of a collision with trees, followed by the eighth and final 'pull up' instruction, and an order from air traffic control to execute a go-around."
αλλά εκ βιασύνης πέρασα τό eighth γιά eight και μπερδεύτηκα στό...μέτρημα.

Τό γιατί κατέβηκαν κάτω από τό DH δέν είναι και τόσο "παράξενο".Αφού την πρώτη φορά στά 100μ δέν είδαν διάδρομο,είπαν "μήπως να κατέβουμε λίιγο χαμηλότερα τώρα μπάς και τον δούμε;μπορεί να μην προσέξαμε καλά πρίν".Εχω διαβάσει ότι και άλλοι το έχουν κάνει αυτό.Δέν είναι σωστό ούτε νόμιμο αλλά σε βάζει σέ "πειρασμό".Και τελικά τό "λίιγο χαμηλότερα" γίνεται "ακόμα λίιγο χαμηλότερα κι'άν δέν τον δούμε ανεβαίνουμε" και αυτό συνεχίζεται μέχρι την πρόσκρουση.

Οπως έχω ξαναγράψει,οι εν λόγω πιλότοι βιαζόντουσαν να προσγειωθούν.Κι'όταν βιάζεσαι,τά κάνεις όλα λάθος.2400ft/min ουσιαστικά είναι "βουτιά",όχι κάθοδος.Εξ ού και η αγνόηση από τόν Κ1 όλων τών προειδοποιήσεων."Τί θα πή unsafe height και να κάνουμε missed approach,εγώ εδώ έχω μπλέξει,πρέπει να κατέβω στο έδαφος άμεσα,αλλιώς ό πρόεδρος πίσω θά μέ στείλη στην Σιβηρία να κόβω ξύλα έτσι και χάση την επίσημη τελετή του-κι'έχουμε ήδη αργήσει".Ο Κ2 (που δέν είχε και τόση πρεμούρα,δέν ήταν άλλωστε αυτός ο decision maker τής πτήσης) την κατάλαβε την φάκα,αλλά δέν εισακούστηκε (στρατός γάρ και μάλιστα πρώην ανατολικής χώρας,δέν επεμβαίνεις έτσι εύκολα στίς αποφάσεις τού ανωτέρου σου Κ1).
 
Θα προσπαθήσω να δώσω μιά απλοική απάντηση στην απορία του Vassdel σχετικά με τα warnings "PULL UP PULL UP " κτλ.

Υπάρχουν δύο ειδών τέτοια συστήματα τα οποία αναπτύχθηκαν για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός CFIT ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο (και αρκετά παλαιότερο), είναι το GPWS. Αρκετά απλό σύστημα το οποίο υπάρχει στην αγορά εδώ και τουλάχιστον 20-25 χρόνια. Κοιτάζει την σχέση ταχύτητας, βαθμού καθόδου, ραδιουψομέτρου, κανονικού υψομέτρου, glide slope (μόνο σε ILS) και διαμόρφωσης προσγείωσης (αν δηλαδή είναι τα φλάπς ή οι τροχοί κάτω). Πιθανολογώ ότι αυτό ήταν το εγκατεστημένο σύστημα στο Τουπολεφ.

Αυτό που κάνει είναι να "φωνάζει" όταν ένα αεροπλάνο έχει ταχύτητα (πχ) 290 κόμβους και το ραδιουψόμετρο δείχνει 350 πόδια. Ξέρει ότι αυτό δεν είναι λογικό. Επίσης όταν σε ένα αεροπλάνο το ραδιουψόμετρο μειώνεται ραγδαία τα τελευταία δευτερόλεπτα και το σύστημα προσγείωσης δεν είναι κάτω. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ένα αεροπλάνο ανεβαίνει (θετικός βαθμός ανόδου μετά από απογείωση) και μετά ξαφνικά αρχίζει και κατεβαίνει (δεν έχει λογική αυτό στις παραμέτρους μιάς airline πτήσης). Επίσης, όταν βρίσκεται στο glide slope του ILS με κανονική ταχύτητα και διαμόρφωση, και αρχίζει να κατεβαίνει κάτω από την γωνία καθόδου.

Ανάλογα σε ποιό από αυτά τα σενάρια βρίσκεται το αεροπλάνο, το GPWS "φωνάζει" και διαφορετικό μύνημα. Πχ "DON'T SINK" ή "GLIDE SPOPE" ή "TOO LOW GEAR" ή "TOO LOW TERRAIN" ή "TOO LOW FLAPS". Όλα αυτά θεωρούνται προειδοποιήσεις (Cautions) και όχι warnings. O χειριστής έχει την ελευθερία από τις διαδικασίες, να συνεχίσει την προσέγγιση του (ή ότι κάνει τέλος πάντων) ΑΦΟΥ όμως τα λάβει υπ'όψιν και τα διορθώσει (δηλαδή να κατεβάσει τροχούς, φλάπς, να περιορίσει το βαθμό καθόδου κλπ). Αν ΔΕΝ το κάνει, το σύστημα περνάει σε δεύτερο στάδιο και από caution γίνεται warning και φωνάζει "ΡULL UP PULL UP". Η διαδικασίες γι'αυτό το warning ΔΕΝ αφήνουν στο χειριστή ελευθερία επιλογής. Είναι ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ματαίωση του ότι κάνει και άμεση άνοδο με μεγάλο βαθμό.

H κατηγορία προειδοποιήσεων στην οποία υπόκειται το Τουπόλεφ (αν έχω δίκιο και είχε αυτό το παλαιότερο σύστημα), ήταν αυτή του μεγάλου βαθμού καθόδου σε χαμηλό ύψος. Το αεροπλάνο δεν πέταγε ILS και δεν υπάρχει προειδοποίηση για λανθασμένη γωνία καθόδου σε NDB ή VOR προσεγγίσεις σε αυτό το σύστημα (GPWS). Mέ άλλα λόγια το σύστημα δεν ξέρει ότι είναι το αεροπλάνο κοντά σε αεροδρόμιο. "Βλέπει" το σύστημα και τα φλάπς κάτω, "βλέπει" κανονική ταχύτητα για προσγείωση, άρα όλα ΟΚ. Όταν όμως παράλληλα "βλέπει" ραδιουψόμετρο 400 πόδια και βαθμό καθόδου 2400 πόδια το λεπτό (αντί 700 ή 900), τότε αρχίζει και γαυγίζει και άσχημα κι'όλας ! Το θέμα έιναι αν ο χειριστής ( η ποιότητα της εκπαίδευσής του, η γνώση των διαδικασιών και οι ικανότητές* του) θα ακούσει και θα αντιδράσει στο "κάλεσμα της μοίρας" ή θα κλείσει τα αυτιά και θα "καρφώσει".

Το δεύτερο και πιό σύγχρονο σύστημα είναι το EGPWS. Αυτό λειτουργεί και αντιδρά παρόμοια με το πρώτο, αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη και ποιοτικότερη γκάμα παραμέτρων για να δουλέψει. Εκτός των άλλων, διαθέτει GPS μεγάλης ακρίβειας και μία βάση δεομένων που περιλαμβάνει ΟΛΑ τα στοιχεία ορεινών όγκων του κόσμου και όλες τις τοποθεσίες αεροδρομίων. Με άλλα λόγια το αεροπλάνο πλέον ξέρει πού είναι ακριβώς, αν είναι μέσα σε περιοχή αεροδρομίου και πούν είναι ακριβώς τα βουνά, με εκπληκτική ακρίβεια. Τώρα "ξέρει" το αεροπλάνο ότι μπορεί μεν να έχει κανονική διαμόρφωση προσγείωσης, κανονική ταχύτητα και βαθμό καθόδου αλλά είναι 800 πόδια πάνω από την Σέριφο (πχ) (που δεν έχει αεροδρόμιο), κάτι δεν πάει καλά! Τώρα πλέον το αεροπλάνο ξέρει ότι δεν χρειάζεται να βασίζεται στο ραδιουψόμετρο για να "βλέπει" τα βουνά και το γεγονός ότι τα πλησιάζει. Με το παλιό σύστημα, αν το αεροπλάνο πέταγε οριζόντια με 300 κόμβους, με φλάπς και τροχούς μαζεμένα, βασιζόταν μόνο στο ραδιουψόμετρο το οποίο αν υπήρχε βουνό μπροστά η πρώτη ειδοπόίηση (2500 πόδια) θα ερχόταν 2-3 δευτερόλεπτα πρίν το ραδιυψόμετρο "γράψει" ....μηδέν. Το νέο σύστημα ξέρει από το database ότι υπάρχει βουνό μπροστά πολύ πολύ πρίν το αεροπλάνο το πλησιάσει.



*Ικανότητες:
Εννοώ τις καλώς εννοούμενες ικανότητες, που εξαιρούν την μαγκιά, τα "κάκαλα", τον εγωισμό, την ψωροπερηφάνεια και τον τουπέ!
 
Ενα τρίτο στάδιο σ'αυτό το EGPWS θά ήταν,μετά από δυό-τρία PULL-UP,νά ακούγεται μιά αγριοφωνάρα ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ Ε;ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΗΣ και τό σύστημα να δίνη από μόνο του εντολή στο Autoflight (ή όπως αλλιώς το λένε) να ανεβάση το αεροπλάνο στό MSA...

Μέ τόν τρόπο αυτό θά αποφεύγωνται και τά δυστυχήματα που οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι πιλότοι αγνοούν ακόμα και τό επείγον PULL UP,είτε γιατί δέν έχουν "εμπεδώσει" το αντανακλαστικό τής άμεσης συμμόρφωσης πρός το warning αυτό (όπως εκείνος ο λατινοαμερικάνος που αντί να συμμορφωθή με την εντολή τού συστήματος,άρχισε να τού φωνάζη "shut up gringo!" και όντως εσιώπησε αυτό,μαζί με όλο το αεροπλάνο και τούς επιβαίνοντες),είτε γιατί η βιασύνη και το άγχος τους να προσγειωθούν τους κάνει να αγνοούν τίς προειδοποιήσεις (όπως πιστεύω ότι συνέβη στό Πολωνικό αεροπλάνο).
 
μετά από αναλυτικό ξεκαθάρισμα του στενογραφήματος του μαύρου κουτιού σε μερικές προτάσεις που Ρώσοι δε μπόρεσαν να καταλάβουν, φήμες θέλουν, να είναι ομιλία του πιλότου Arkadiusz Protasiuk να λέει: " Αν δε προσγειωθώ/ούμε εδώ, θα με/μας σκοτώσει/ούν

ελπίζω να είναι Ράδιο Αρβύλα αυτό, κι να μην επαληθευτεί
 
Μπα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι έτσι τα πράγματα δυστυχώς......
 
Top