Λοιπόν παίδες, γιατί κάπου έχετε μπλέξει τα μπούτια σας.
Ο Ευρωπαίος έρχεται στην Ελλάδα για διακοπές μονο που η Τουρκια μας έχει φάει στα ποσοστά (άλλο καπέλο, αλλα ας μην το συζητήσουμε!) Πολλοί δεν έρχονται στην Ελλάδα μονο για τον ήλιο (λες και μονο στην Ελλάδα έχει ζεστη το καλοκαίρι!) Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες (άλλωστε είπανε και αυτοί κάτι που είπα και εγώ), σε ο,τι αφορά την ποιότητα ζωής. Το γεγονός ότι εδώ στη Γερμανία βγάζουμε πιο πολλά απότι στην Ελλάδα δε σημαίνει τίποτα! Το Μοναχο είναι με διαφορα η πιο ακριβή πόλη της Γερμανίας, αλλα σε σχέση με την Φρανκφούρτη για παράδειγμα, δε βγάζουμε αναλογικά περισσότερο χρήμα! Σε σχέση με την Ελλάδα, ok, δεν μπορείς να συγκρίνεις. Δεν ξέρω τι λέει το Παρίσι, αλλα έχω πάει σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης. Δεν μπορώ να με φανταστώ να μείνω σε άλλη πόλη εκτος του Μοναχου. Μιλάω πάντα για μεγάλη πόλη και όχι χωριο της κατηγοριας 50 - 100.000 κατοίκων!!! Τι έχει να μου προσφέρει η Αθηνα? και η θεσσαλονίκη? Βλέπω τι αναπνέω και η διασκέδαση περιορίζεται σε κέντρα δοξασίας ασμάτων σκυλάδικου τύπου! Δεν υπάρχει πράσινο, δεν υπάρχει ουσία, όπου και να δεις όλα γκρίζα, γκρίζα με ατέλειωτα πολλές κεραίες στις ταράτσες.Στο εξωτερικό βρίσκεσαι στο κέντρο και νομίζεις ότι είσαι σε απομακρυσμένα προάστια. Είναι λάθος να λέμε ότι παραδείγματος χάριν δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή. Απλά είναι διαφορετική απότι στην Ελλάδα. Τα τελευταία 26 χρονια, οι ελληνικές κυβερνήσεις ασχέτως χρωμάτων, δεν έχουνε συμβάλλει ουσιαστικά στην εξανθρωποιηση των πόλεων. Γκρίζα τέρατα ήτανε το 1980, ακόμα πιο μεγάλα γκρίζα τέρατα είναι σήμερα! Που είναι τα πάρκα να παίξουνε τα παιδιά? Σε λίγο το πράσινο οι κάτοικοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα το βλέπουνε μονο σε κανένα μουσείο βοτανολογίας!
Ποια είναι η προσφορα του κράτους απέναντι στους πολίτες? Ακόμα και από εδώ διαβάζω για τα κρούσματα βίας και βλέπω η αστυνομία να το ξύνει. Ούτε καν εκεί δεν υπάρχει επίπεδο. Κακά τα ψέμματα. Είμαστε τυχεροί που δεν έχει γίνει κάποιο γκάου.
Για ποιο επίπεδο μιλάμε? Για τουρίστες? Που όλο και πιο πολλοί δε γουστάρουνε να έρθουνε Ελλάδα γιατί δε γουστάρουνε να πληρώσουνε το μπουκαλάκι νερό 3€? Γιατί και εμείς σα λαός φταίμε, και τους στέλνουμε με τη στάση μας αλλου? Σε ο,τι αφορά το θέμα της καθαριότητας. Για Αθηνα δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω. Γεγονός είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι αμφίρροπη. Nαι μεν η πόλη είναι πιο καθαρή απότι πριν 20 χρονια, χωρίς χαρτιά κλπ στου δρόμους, αλλα όταν βλέπω ότι το σκουπιδιάρικο πρέπει να περνάει 3 φορες την ημερα από την Πρίγκιπος Νικολάου, για να αδειάσει τους κάδους σκουπιδιών, φρικάρω. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι υπάρχουνε μαγαζιά. Δεν υπάρχουνε μονο στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουνε παντού. Για πoιο επίπεδο να μιλάμε με τα σκουπίδια που παράγουμε? (σα λαός μιλάω, μιας και δε μένω Ελλάδα, έχω προσαρμοστεί στο εδώ σύστημα) Kαι για να μην πω (τα ζείτε ΕΣΕIΣ) το τι γίνεται άμα οι σκουπιδιάρηδες απεργήσουνε 48 ώρες! Γιατί? Γιατί ο έλληνας αν πάει να ψωνίσει 7 πράγματα από το σούπερ market, θα πάρει 12 σακούλες (το βλέπω και στους δικούς μου και φρικάρω) γιατί απλά είναι δωρεάν! Όταν έχεις πολλές σακούλες, παράγεις αυτόματα πολλά σκουπίδια. Σε αναλογια ο έλληνας παράγει τα περισσότερα σκουπίδια στην Ευρώπη. Για ποιο επίπεδο ζωής μιλάμε? Που έχετε δει χωματερές στην Ευρώπη? Που έχετε δει να παίρνει κανεις το αμάξι για να πάει να αγοράσει τσιγάρα 3 δρόμους παρακάτω? Να καταναλίσκει αναίτια τρελες ποσότητες ενέργειας?
Επειδή έχουμε μερικά σκυλάδικα και μερικά ξεκωλαδικα, δε σημαίνει αυτόματα ότι έχουμε επίπεδο ζωής!
Αναλογιστείτε εσείς που έχετε παιδιά:
1. Αισθάνεστε άνετα όταν ξέρετε ότι τα παιδιά σας είναι εκτος σπιτιού και παίζουνε?
2. Αισθάνεστε άνετα όταν διαβάζετε στην εφημερίδα η βλέπετε στην χαζοκρετινιαρικη (πλέον) ελληνική TV για κακοποιήσεις απαγωγές και βιασμούς ανηλικων μέρα μεσημέρι?
3. Αισθάνεστε άνετα όταν τα παιδιά σας αναπνέουνε το πλέον μολυσμένο αέρα της Ευρώπης?
4. Αισθάνεστε άνετα όταν πάτε μια βόλτα στα παλιά σας τα "λημέρια" και αντί για αλαvες και παρκάκια βλέπετε γκρίζα τέρατα?
5. Πόσες φορες φοβηθήκατε να βγείτε βραδυ έξω από το σπίτι σας μέχρι το περίπτερο και πόσες φορες κλειδώνεται την εξώπορτα?
6. Το χειμώνα, μετά τις 5 θα αισθανόσασταν άνετα να στείλετε τα παιδιά σας εκτος σπιτιού?
Όταν θα μένετε σε μια πόλη και όχι σε κάποιο χωριουδάκι 10-20 χιλιόμετρα από αυτή (και λέτε ότι μένετε για παράδειγμα Θεσσαλονίκη αλλα μένετε Καλοχώρι) και θα είστε σε θέση να απαντήσετε τις ερωτήσεις (όχι μονο αυτές αλλα και) θετικά, τότε θα μπορείτε να μιλάτε για ένα επίπεδο ζωής. Όταν ζεις μια ρουτίνα δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις το που βρίσκεσαι (εάν δεν έχεις δυνατότητες εναλλαγής παραστάσεων). Το επίπεδο το αντιλαμβάνεσαι μονο όταν ζήσεις και αλλου. Ζω αλλου. Βλέπω τη διαφορα. Και λέω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα είναι καλή για διακοπές.
Σας γκάστρωσα, αλλα τα είπα και ηρέμησα!
Φιλικά Στέφος