Σίγουρα έγινε έτσι; Να σας πω κι εγώ τι ξέρω και την άποψή μου επί του θέματος. Την προηγούμενη εβδομάδα, από μια γυναίκα που έμεινε εγκεφαλικά νεκρή, δωρίστηκαν κάποια όργανα. Μερικά (δε θυμάμαι συγκεκριμένα ποια, αλλά δε νομίζω ότι έχει κι ιδιαίτερη σημασία) κάποια έμειναν στα Γιάννενα, κάποια προορίστηκαν για Ιταλία, κάποια για Θεσσαλονίκη και κάποια για Αθήνα. (Εκτός κι αν μιλάμε για δυο διαφορετικά περιστατικά)
Ο καιρός ηταν άσχημος. Η πτήση από/προς SKG ακυρώθηκε λόγω καιρού, οπότε το μόσχευμα δεν πήγε εκεί (μήπως αυτό είναι το μόσχευμα που χάθηκε; ). Οι Ιταλοί έστειλαν ενα ωραιότατο jetακι (σε μέγεθος Lear Jet), πήραν το μόσχευμά τους κι έφυγαν. Το βραδινό δρομολόγιο των ΟΑ από/προς ATH όντως καθυστέρησε περίπου 3 ώρες και προσγειώθηκε λιγο μετα τις 23:00.
Το ιταλικό jet ήρθε κι έφυγε για Ιταλία βράδυ, όχι πολύ νωρίτερα απ'ότι οι ΟΑ806/807. Αν πρόλαβαν οι Ιταλοί να σώσουν το μόσχευμά τους, δεν πρέπει και το μόσχευμα με προορισμό ΑΤΗ να έχει σωθεί;
Τέλος πάντων, με το θέμα της καθυστέρησης εκείνης της ημέρας έγινε μεγάλος ντόρος, όχι όμως αποκλειστικά για το μόσχευμα. Το θέμα έφτασε και στον τοπικό τύπο, λίγο επειδή η πτήση καθυστέρησε, λίγο επειδή το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι ευάλωτο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λίγο επειδή κάποιες αποσκευές της ΟΑ806 κατέληξαν στη Σαντορίνη αντί των Ιωαννίνων, λίγο επειδή στην ΟΑ806 επέβαινε κι ένας βουλευτής...
Είναι πολύ σπάνιο να καθυστερεί τόσο πολύ η συγκεκριμένη πτήση, αλλά δε νομίζω ότι για όλα φταίνε οι ΟΑ. Η μέρα ήταν δύσκολη (καιρικά τουλάχιστον) κι ίσως το αεροπλάνο να είχε καθυστερήσει από προηγούμενο δρομολόγιο. Εν κατακλείδι, εφόσον το περιστατικό ήταν έκτακτο, ας φρόντιζαν η πολιτεία και το ΕΚΑΒ να στείλουν δικά τους αεροσκάφη να παραλάβουν τα μοσχεύματα, όπως έκαναν κι οι Ιταλοί. Οι ΟΑ έχουν σταματήσει να κάνουν αεροδιακομιδές, άλλος έχει πλέον την ευθύνη επί του συγκεκριμένου θέματος.