Αγνοείται 777 της Malaysia AL

Όντως το σενάριο είναι αρκετά solid!

Aris79 φωτιά ήτανε. Ένα νέος είδος φωτιάς που σκοτώνει ο,τι ζωντανό βρίσκεται στο αεροπλάνο, αλλά δεν πειράζει το ίδιο το αεροπλάνο, και το αφήνει να πετάει για ώρες. Αυτό που λέει ο έγκριτος σχολιαστής στο λινκ.
Σενάρια για τρομοκρατία δεν έχουν θέση εδώ. Θεωρούνται αυτόματα βλακείες απο ειδήμονες που ούτε κάν έχουν κατανοήσει το τι έχει συμβεί και έχουν και άποψη.

aris79":2xsfq4bj said:
Ποιάς έκτασης φωτιά κάνει τόση σημαντική ζημιά στο αεροπλάνο, αφήνει λιπόθυμους ή ακόμα και σκοτώνει τους πιλότους και τους επιβάτες (δηλητηρίαση από CO ?) και παρόλα αυτα δεν είναι ικανή να οδηγήσει σε συντριβή, παρά αφήνει το αεροσκάφος να πετάει για 5,6,7 ώρες....όσο τελοσπάντων τους καπνίσει να μας πουν;;;;

Ξεχάσατε άραγε την HCY522;Ναί μέν δέν ήταν φωτιά,αλλά άφησε λιπόθυμους τους πάντες μέσα στο αεροπλάνο,το οποίο όμως εξετέλεσε την πτήση "κανονικά",πετώντας υπό τον έλεγχο τού FMS μέχρι που έφτασε πάνω από τα Σπάτα και άρχισε να κάνη κύκλους-αφού δέν έλαβε άλλη εντολή από κανέναν-ώσπου τού τέλειωσαν τα καύσιμα και έπεσε στο Γραμματικό;

Εμένα η θεωρία τού Goodfellow μού φαίνεται πολύ λογική:οι πιλότοι αναφέρουν όλα ΟΚ και καληνυχτίζουν,ανίδεοι γιά την φωτιά που έχει αρχίσει να καταστρέφη τα ηλεκτρονικά κυκλώματα.Αμέσως μετά το handover,οι οθόνες σκοτεινιάζουν και ο πιλότος-που είναι έμπειρος,γιατί είναι στην εταιρία απ'το 1981 και ξέρει όλα τα αεροδρόμια τής χώρας του-αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται γιά φωτιά και στρίβει αμέσως (ενστικτωδώς) πρός το πλησιέστερο αεροδρόμιο.Δυστυχώς όμως δέν πρόλαβε ούτε αυτός,ούτε ο Κ2 του να κατεβάσουν το αεροπλάνο διότι λιποθύμησαν.Ετσι το αεροπλάνο συνέχισε να πετάη "από μόνο του" μέχρι που τελείωσαν τα καύσιμα κι'έπεσε στον ωκεανό.

Παντως αν πιστεψουμε οτι αφου ο Κ2 ειπε καλυνηχτα ειχε ηδη προγραμματισει την αλλαγη πορειας δεν ειναι φωτια με τιποτα.

seven4seven":8sp3t0d9 said:
Σενάρια για τρομοκρατία δεν έχουν θέση εδώ. Θεωρούνται αυτόματα βλακείες απο ειδήμονες που ούτε κάν έχουν κατανοήσει το τι έχει συμβεί και έχουν και άποψη.

Σωστός.

seven4seven":1h5un7dp said:
Aris79 φωτιά ήτανε. Ένα νέος είδος φωτιάς που σκοτώνει ο,τι ζωντανό βρίσκεται στο αεροπλάνο, αλλά δεν πειράζει το ίδιο το αεροπλάνο, και το αφήνει να πετάει για ώρες. Αυτό που λέει ο έγκριτος σχολιαστής στο λινκ.
Κατ' αρχήν πιο αληθοφανείς μου φαίνονται οι θεωρίες που διαβάζω εδώ μέσα παρά τα όσα ακούω από ΜΜΕ. Εξαιρέσεις; Και βέβαια υπάρχουν. Είναι εκείνοι που το έχουν τραβήξει από τα μαλλιά. Αλλά εμένα δε με απασχολεί τι θα γράψει ο καθένας εδώ γιατί αφενός είναι forum για απόψεις και αφετέρου δεν είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί κάποιος που δεν έχει σχέση με την αεροπορία. Ο κόσμος όμως που δεν ξέρει, επηρεάζεται από αυτούς που γίνονται μαϊντανοί και ανοίγουν το στόμα τους και πετάνε βατράχια. Εγώ λοιπόν που δεν είμαι έγκριτος σχολιαστής αλλά το επάγγελμα μου είναι στο αεροπλάνο, με προσβάλει όταν βλέπω ειδήμονες, ανθρώπους της αεροπορίας, ''σοβαρούς'' υποτίθεται δημοσιογράφους να λένε αυτά που λένε. Ρεζιλεύονται και κάποιος πρέπει να τους μαζέψει. Θεωρητικά εφόσον δεν υπάρχουν αποδείξεις για τίποτα όλα ισχύουν και όλα είναι σωστά. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί τα ΄δεν ξέρω , δεν είδαμε , δεν ακούσαμε'' μόνο ανικανότητα δείχνουν. Το μόνο που μένει ν' ακούσω είναι ότι το νησί στο οποίο είναι το αεροπλάνο είναι το νησί του lost, και οι αεροπειρατές το μετακινούν στο χάρτη για να μη βρεθεί ποτέ. Πριν λοιπόν το παίξετε κάποιοι θιγμένοι με τις θεωρίες συνομωσίες, δεχτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν οργιάζει η φαντασία τους. Δεν πιστεύω οτι ένα αεροπλάνο θηρίο έχει προσγειωθεί σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα, ούτε ότι μας ψεκάζουν. Τα υπόλοιπα είναι παραμυθάκια για να μένουν -όσο μπορούν- ήσυχοι οι δύσμοιροι συγγενείς. Σε κάθε ατύχημα, κάθε φορά γίνονται τα ίδια. Πριν μιλήσουμε ας σκεφτόμαστε τι λέμε. Και αν εγώ είμαι η υπερβολική, μην πας μακριά. Γύρνα να δεις τα πρώτα σχόλια σε άλλα accidents και θα καταλάβεις τι εννοώ όταν λέω ''χορός των τεράτων''

Το οτι το αεροσκάφος πετούσε για ώρες βασίζεται στην αυθαίρετη βεβαιότητα οτι το ping στελνόταν απο μεταβαλλόμενη θέση.
Στην ίδια αυθαίρετη βεβαιότητα βασίζεται και το οτι το αεροσκάφος δεν μπορεί να βρίσκεται σε στεριά της Μαλαισίας ή της Ινδονησίας, στο κεντρικό τμήμα του τόξου κάλυψης του δορυφόρου.
Αλλά το αεροσκάφος δεν είναι υποχρεωτικό να πετούσε. Μπορεί να έχει κάνει άσχημη αναγκαστική στο έδαφος, και το acars, ακόμα συνδεμένο με εφεδρική πηγή, να στέλνει ping για ώρες μέχρι να τελειώσει η μπαταρία.
Γιατί έστελνε μόνο ping των κινητήρων και όχι τα υπόλοιπα ; Γιατί είναι συνηθισμένη διαδικασία των πιλότων της Malaysian στις πτήσεις για Κίνα να απενεργοποιούν τo VHF/HF του acars, αφού η εταιρεία δεν έχει πληρώσει κάλυψη γι αυτές τις περιοχές, και να δουλεύει μόνο σε satcom για εκπομπή των δεδομένων των κινητήρων. Δεν καταλαβαίνω την λογική, τι θα τους πείραζε να αφήσουν και το VHF/HF να τρέχει, αλλα αυτό κάνουν.
Το σημαντικό δεν είναι γιατί το κάνουν, αλλα το οτι όλοι οι πιλότοι ξέρουν οτι το acars συνεχίζει να στέλνει δεδομένα κινητήρων σε satcom. Αν ο συγκεκριμένος ήθελε να κρυφτεί θα τράβαγε την ασφάλεια ή θα το έβαζε off, δεν θα το γύρναγε σκοπίμως σε satcom.
Όσο για το γιατί δεν έστελνε τα υπόλοιπα δεδομένα των κινητήρων, αν έχει καεί ή αποσυνδεθεί το interface των κινητήρων ή και όλο το eicas, είναι απόλυτα λογικό. Μόνο ping έχει, μόνο ping στέλνει.

Όσοι υποστηρίζουμε κάποιο σενάριο τρομοκρατίας δεν είμαστε εξωγήινοι, ούτε παθολογικά φαντασιόπληκτοι. Νομίζω οι περισσότεροι από εμάς, μέσα σε ένα forum και όχι σε δικαστήριο ούτε σε αίθουσα διαλέξεων του Harvard, λέμε τις απόψεις μας και περιμένουμε, όντας σε ένα forum,σε μια δημοκρατική χώρα, να συζητήσουμε,να υποστηρίξουμε τις απόψεις μας με επιχειρήματα από δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί και πάνω από όλα να δεχτούμε κριτική και αντίλογο σε αυτά που λέμε. Από ειδήμονες και μη. Αντίλογο και κριτική με επιχειρήματα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Ατάκες, σποντούλες,ευφυολογήματα,γενικεύσεις και περιαυτολογίες μπορούν να απαντηθούν μόνο με αντίστοιχη κενής σημασίας παράθεση

Για όσους προτιμούν τα σενάρια αεροπειρατείας/συνωμοσίας, επιτρέψτε μου να βοηθήσω λίγο.
Τα τελευταία ίχνη του αεροσκάφους σε στρατιωτικά ραντάρ δείχνουν οτι πετούσε χωρίς transponder σε χαμηλό ύψος κάνοντας "βόλτες" πάνω απο το αρχηγείο της IADS στο Butterworth.
Λέτε να το άφηναν πολλή ώρα να κόβει βόλτες πάνω απο τα κεφάλια τους ; Ή δεν θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να βρούν και το ελάχιστο ενοχοποιητικό στοιχείο για πιλότο ή επιβάτη ωστε να δικαιολογήσουν την κατάρριψη πριν την παραδεχτούν ;
Το οτι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα κανένα στοιχείο για έκρηξη ή συντρίμια, σε αυτή την περίπτωση, καλύπτεται άνετα απο το "ήταν θέμα εθνικής και διεθνούς αφάλειας".