Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερωτήσεις

• Thread starter Thread starter Hristos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Κύριοι χρησιμοποιεί κανείς σας DSLR της Olympus?Τι γνώμη έχετε?Πέρα από τις DSLR θεωρείτε η SP-560UZ αξίζει τα λεφτά της ή όχι σε σχέση με μια οικονομική DSLR?

pulsar":2pjoxwko said:
Προφανως υπαρχουν εκδόσεις με διαφορους φακούς για να ποικιλλει έτσι η τιμη. Δε γραφει στο κάθε πακέτο τι συμπεριλαμβάνει;
Για παράδειγμα στον Κατερελο υπάρχουν 4 πακέτα.1)D40 Body
2)D40 Kit 18-55
3)D40 Kit 18-135
4)D40 Kit 18-55 & 55-200
Τα έχω ψιλομπερδέψει γιατί σε ένα άλλο διαφημιστικό έντυπο που έχω μου την έχει στα 620Ε και στα χαρακτηριστικά γράφει φακό 18-55 και δεν ξέρω αν πρέπει να πάρω αυτό το πακέτο ή κάποιο με μεγαλύτερο φακό.Εσύ ποιο από τα 4 θα με συμβούλευες να πάρω για αρχή?Μπορώ να πάρω αυτό και μετά να πάρω ξεχωριστά κάποιο φακό?Χρειάζεται οπωσδήποτε για planespotting μεγαλύτερος φακός? :roll:

α)Για planespotting σαφώς και χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος φακός.
β)Φυσικά και μπορείς να αγοράζεις φακούς μετά και να τους χρησιμοποιείς με το σώμα της μηχανής που θα έχεις πάρει πριν.

Δηλαδή ο 18-55 δε κάνει για αρχή?

Λοιπόν να σας πω και εγώ την άποψή μου από την πλευρά ότι κοντέυω να ανοίξω φωτογραφείο!!!!

Η άποψη προέρχετε από τον εξοπλισμό που έχω χρησιμοποιήσει ο οποίος είναι:

Comact
Sony R-1
Olympus SP550UB
Lecia V-LUX1

SLR
Canon EOS-33
Canon EOS-300V

D-SLR
Canon EOS 30D
Canon EOS 40D

Lens (όλοι Sigma)
10-22
17-55
18-70
28-200 IS
70-200 2,8
50-500 4,5/5,6
Tele x2
Tele x3

Αρχίζουμε από τις Compact
Η R-1 είναι η καλύτερη σε χρώματα είτε σε οθόνη είτε σε εκτύπωση – ΜΑΚΡΑΝ
Όταν όμως μπορείς να βγάλεις με το μικρό zoom που έχει.

Πάμε στην Olympus η οποία έχει 18Χ φακό. Τιμή αγοράς 300-450 ευρώ ανάλογα από που. Έχει τεράστιο φακό 508mm ο οποίος εστιάζει κιόλας στα χιλιοστά αυτά!!!!
Βέβαια όποιος την πάρει πρέπει να γίνει γραφίστας. Τα χρώματα της είναι ανύπαρκτα. Από πλευράς ταχύτητας βγάζει μία φωτογραφία τώρα κάνεις καφέ και μετά την δεύτερη. Τα ζώα μου αργά.

Lecia V-LUX1 ότι ισχύει για την Olympus με λίγο καλύτερα χρώματα. Αν δείτε πως εμφανίζει το preview στην οθόνη της θα πάθετε πλάκα. Στον Η/Υ όμως χάλια.
Αφήνω ένα ενδεχόμενο για την Lecia γιατί δεν έχω «παίξει» αρκετά με τις ρυθμίσεις της.

Πάμε στον βαρύ οπλισμό
Τις αναλογικές (φιλμ) τις αφήνω, θεωρώ ότι είναι εκτός συζήτησης. Οπότε πάμε D-SLR. Canon ή Nikon , είναι θέμα επιλογής του καθενός. Στους φακούς είναι ο λάκκος... και για όλες τις D-SLR.
Έχω την εντύπωση χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα ότι οι φακοί SIGMA π.χ. είναι λίγο φθηνότεροι για Canon από ότι για Nikon. Μικρή διαφορά όμως. Αν φτάσεις ως εκεί δεν θα σε «χαλάσει» αυτό.

Το θέμα των φακών τώρα είναι μεγάλη ιστορία. Ας αφήσουμε την συλλογή που έχω γράψει παραπάνω στην άκρη και να πάμε σε ένα ποιό λιτό σχήμα, κυνηγώντας τα minima.
Εδώ ερχόμαστε στις ανάγκες του Plane Spotting.

Το ελάχιστο για σενάριο D-SLR είναι 2 φακοί κατά την άποψη μου.
Ένας 18-135 ή κάτι τέτοιο
Και ένας 70-300

Βασικός κανόνας 1. Όσο μεγαλύτερο εύρος έχει ένας φακός τόσο ποιό «χάλια» είναι.

Για φωτογράφιση αεροσκαφών στα περισσότερα αεροδρόμια θέλεις 300mm, κρίνοντας από τις αποστάσεις. Με το 1,5 ή 1,6 που έχουν οι D-SLR αυτό πάει 450 περίπου. Σκεφτείτε τώρα πόσο συχνά θα χρειαστείτε 300mm κατά την διάρκεια του έτους. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όχι πόσο συχνά θα πάτε σε ένα αεροδρόμιο για φωτογράφιση μόνο. Πόσο συχνά το αεροδρόμιο στο οποίο θα πάτε για φωτογράφιση θα έχει ιδανικές συνθήκες για 300mm. Σαν απόσταση μπορεί να απαιτείται.

Π.χ φέτος επισκέφθηκα Ιαπωνία, HKG, LAX, JFK και Ελληνικά νησιά. Λαμβάνουμε τα 300mm σαν βάση για να γίνει συζήτηση.

Ιαπωνία = μπίχλα – υγρασία – καυσαέριο – ομίχλη – τυφώνες – σεισμοί καταποντισμοί κλπ = οι καλύτερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν με 200/2,8 και crop. Δοκίμασα 500 και «νύχτωσε».
Στην Nagoya και στο Kansai λοιπόν τραβάει κάτι λιακάδες SUPER. Πάλι ότι πάνω από 200 έπιανε distortion από haze (24 C 80% υγρασία)

Ανάλογη περίπτωση σε όλα τα ταξίδια. Ερχόμαστε Ελλάδα. Ποιό αεροδρόμιο θέλει 500mm? Κανένα. Ακόμη και να υπάρχει κάποιο, άντε βρες καθαρή μέρα για 500. 10 μέρες το χρόνο και ΟΧΙ καλοκαίρι. Έξω λοιπόν τα chart-ο-νησιά.

Όλοι αυτοί είναι οι λόγοι που με οδήγησαν και στην SIGMA. Τι να την κάνω την σειρά L της Canon? Όταν οι συνθήκες είναι «ιδανικές» όποιος θέλεις ας έρθει με ότι φακό θέλει να δούμε σε PC τα αποτελέσματα σε ίδια φωτογράφιση ακόμη και στα 500mm. (εκεί παίζουν καθοριστικό ρόλο οι ρυθμίσεις της μηχανής)

Βασικός κανόνας 2. Οι D-SLR μέσα από παράθυρο αεροπλάνου πάνω από 100mm δεν εστιάζουν, οι Compact και στα 508mm (με την Olympus) όλα ΟΚ

Φτάνω λοιπόν στο σημείο να θέτω το ερώτημα: Το σακίδιο των φωτογραφικών (25κιλά) δεν το δέχονται ποια αεροπορικές για χειραποσκευή. Υπάρχει λόγος να κουβαλάει κανείς τόσο cargo και για πόσες φορές το χρόνο?
Έτσι παίρνουμε το κομπιουτεράκι και κάνουμε πράξεις. Το σετ των φακών με τις D-SLR αγγίζει 5ψήφιο νούμερο με κάτι παρελκόμενα (16GB CF IV για να τραβάς 50 ριπές με 500mm για την 1-2 που θα αξίζουν, κλπ). Μήπως με σενάριο Olympus, Lecia και άλλες compact του είδους, με 1.000 ευρώ «καθαρίζεις» και έχει μία διακριτική μηχανή παντού και πάντα μαζί σου?
Η έστω μία D-SLR και 2 φακούς 2-2.500 max?

Δεν ξέρω αλλά αν κάποιος είναι να ξεκινήσει να εξοπλίζεται πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποιό δρόμο να ακολουθήσει. Compact ή DSLR. Ο δρόμος της DSLR είναι πολυυυυυυυ μακρύς πάντως.

Όλα είναι συνάρτηση κόστους – απόδοσης και συχνότητας χρήσης.

Με δυο λόγια φίλε Elliot θεωρώντας πως δεν κάνω spotting τραγικά συχνά, θεωρείς πως η SP-560UZ με καλύπτει?έχεις κάποια άλλη αντίστοιχου "βεληνεκούς¨να προτείνεις εαν θεωρείς πως καλύπτομαι?

Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιώτητα κάτι, δεν είναι το αντικείμενο μου. Εμπειρικά μιλάω μόνο. Αυτό που μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω (ή όποιον θέλει) να βρεθούμε για φωτογράφιση με ότι μηχανή έχω, να βγάλουμε την ίδια φωτογραφία με ίδιες συνθήκες με διαφορετικές μηχανές, να δούμε τις φωτογραφίες επί τόπου σε laptop και αποφασίζεις εσύ.

Evangelos":2yi8m8dg said:
Με δυο λόγια φίλε Elliot θεωρώντας πως δεν κάνω spotting τραγικά συχνά, θεωρείς πως η SP-560UZ με καλύπτει?έχεις κάποια άλλη αντίστοιχου "βεληνεκούς¨να προτείνεις εαν θεωρείς πως καλύπτομαι?

Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος εδώ με το μοντέλο που λέω...Ύστερα δε το συζητάμε πως η SLR θα έχει καλύτερη ποιότητα,είναι δεδομένο νομίζω...

Κύριοι,η αγορά μιας μηχανής SLR είναι μία σοβαρή επένδυση.Τα λεφτά δεν είναι λίγα ακόμα και για τις φτηνότερες αυτού του είδους.Είμαι σε δίλημμα για το αν πρέπει να αγοράσω μία τέτοιας ποιότητας μηχανή :roll:
Μερικοί λέτε να πάρω πρώτα μία καλή compact και αργότερα μια SLR,άλλοι να πάρω μια και καλή την SLR.Εκτός από αυτό θα ήθελα να ξέρω πόσα χρήματα πρέπει να διαθέσω μετέπειτα για την αγορά έξτρα φακών εφόσον το κρίνετε εσείς οι ίδιοι αναγκαίο για planespotting.

z_pilot":36pntdyk said:
Κύριοι,η αγορά μιας μηχανής SLR είναι μία σοβαρή επένδυση.Τα λεφτά δεν είναι λίγα ακόμα και για τις φτηνότερες αυτού του είδους.Είμαι σε δίλημμα για το αν πρέπει να αγοράσω μία τέτοιας ποιότητας μηχανή
Για να είμαι ειλικρινής, και εγώ είμαι στο ίδιο δίλημα, διότι έχω κάνει ήδη την ίδια επένδυση σε δυο SLR φιλμάτες Pentax-K με ένα σωρό φακούς, φυσούνες και παραφερνάλια, τα οποία θα πάνε στα αζήτητα. Είναι πολύ προσωπικό θέμα και δύσκολα μπορεί να σου δώσει κανείς σωστή απάντηση, μόνο ιδέες.