Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερωτήσεις

• Thread starter Thread starter Hristos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
sv1xv":1uyf444v said:
Για να είμαι ειλικρινής, και εγώ είμαι στο ίδιο δίλημα, διότι έχω κάνει ήδη την ίδια επένδυση σε δυο SLR φιλμάτες Pentax-K με ένα σωρό φακούς, φυσούνες και παραφερνάλια, τα οποία θα πάνε στα αζήτητα. Είναι πολύ προσωπικό θέμα και δύσκολα μπορεί να σου δώσει κανείς σωστή απάντηση, μόνο ιδέες.
Εφόσον πάρω την απόφαση να αγοράσω μια SLR πρέπει να πάρω οπωσδήποτε άλλον ένα φακό τουλάχιστον.Όμως δε σκοπεύω να ξοδέψω τόοοοσα λεφτά απλά για το planespotting.Δε θα το κάνω και επάγγελμα.Αλλά θέλω η μηχανή που θα πάρω να είναι λειτουργική και να μην πρέπει να αλλάζω μηχανή κάθε δύο χρόνια.Αν δώσω τώρα μερικά λεφτά παραπάνω και πάρω μια SLR θα την κρατήσω αρκετό καιρό και απλά θα την ενισχύω με έξτρα αξεσουάρ.

Καμιά γνώμη για Canon 400D?

Έχω την 400D εδώ και 6 μήνες περίπου. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Εκτός τον 18-55 που είχε αγόρασα έναν επιπλέον φακό 70-300 για τo spotting.

Οι φωτγραφίες που βγάζει εμένα με καλύπτουν μια χαρά
Ένα δείγμα με τον 70-300

http://i58.photobucket.com/albums/g243/ ... G_0983.jpg

Το καλό crash test θα γίνει αυτό το ΠΣΚ στο ταξίδι προς FRA & AMS καιρού επιτρέποντος

Evangelos":3nsg76yw said:
Καμιά γνώμη για Canon 400D?

Εγώ που έχω την 350D είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και αν και σκεφτόμουνα να κάνω μια "αναβάθμιση" στην 400D δεν το κρίνω απαραίτητο τελικά καθώς η 350D κάνει ότι ακριβώς θέλω.. Οπότε αν σκοπεύεις να πάρεις την 400 εσύ, θα είσαι εξίσου (κ λίγο παραπάνω) ευχαριστημένος.

Νομίζω και εγώ αυτήν θα πάρω τελικά,δε νομίζω να έχω λόγο να δώσω παραπάνω για την 40D.Από εσάς που την έχετε(την 400) θα ήθελα μόνο να μου πείτε αν έσχει επιλογή να μένει απεριόριστη ώρα το διάφραγμα ανοικτό ή αν δεν έχει πόσο επιτρέπει ως μέγιστο?

Evangelos":149zj8uy said:
Νομίζω και εγώ αυτήν θα πάρω τελικά,δε νομίζω να έχω λόγο να δώσω παραπάνω για την 40D.Από εσάς που την έχετε(την 400) θα ήθελα μόνο να μου πείτε αν έσχει επιλογή να μένει απεριόριστη ώρα το διάφραγμα ανοικτό ή αν δεν έχει πόσο επιτρέπει ως μέγιστο?

Σίγουρα θα έχει γιατί έχει και η 350 μου.. Εχει στην επιλογή M (manual) να επιλέξεις B(ulb) που μένει το διάφραγμα όση ώρα κρατάς το κουμπί πατημένο (ή αν έχεις εξωτερικό διακόπτη όσο το αφήσεις ανοιχτό)

Καταρχήν, σαφώς και μια DSLR είναι πιο "απαιτητική" στη χρήση της. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ένας αρχάριος δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει. Στο φινάλε-φινάλε, όποιος αισθάνεται άβολα με τις ρυθμίσεις, μπορεί απλά στην αρχή να τη βάλει στη λειτουργία "auto" και voila! η DSLR των 500+ ευρώ γίνεται P&S!

Όσο για το focal length και το planespotting, σαφώς και παίζει ρόλο, αλλά ΔΕΝ είναι πανάκεια. Όταν π.χ. έχεις ένα mirror lens των 50$, δεν πα να έχει 500mm, άχρηστος είναι. Αλλά ακόμα και για τους "κανονικούς" φακούς, οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια. Θα προτιμούσα χίλιες φορές τον 55-200 VR από τον "plain vanilla" 70-300.

TOGA":3e0pntmz said:
... Όταν π.χ. έχεις ένα mirror lens των 50$, δεν πα να έχει 500mm, άχρηστος είναι...

Μπορείς σε παρακαλώ να μου το εξηγήσεις λίγο αυτό;

Έχω έναν mirror 500mm και έχω κάνει spotting με αυτόν, μέχρι και σε airshow τον έχω χρησιμοποιήσει. Εγώ να σου πω, μια χαρά τον βρήκα. Μάλιστα έχω παραγγείλει και adapter για να μπει σε Canon DSLR (μοντουρα EOS) οπότε 500mm x 1.6 = …είναι πολλά τα χιλιοστά Άρη! 8)

Καλά, το "άχρηστος" σχετικό είναι. Άμα κάνεις τη δουλειά σου και σου αρέσουν οι φώτο που παίρνεις, ποιος είμαι εγώ (και ο καθένας) να σου πω τι
a045.gif

Από εκεί και πέρα όμως, η αλήθεια είναι ότι οι mirrors:

- είναι γενικά αργοί. Με f/8, δύκολα τα πράματα...

- Δεν είναι sharp

-Σε crop 100%, η ποιότητα είναι, γενικά, εξαιρετικά χαμηλή.

Όταν λοιπόν μπορείς με έναν nikkor 55-200 VR να πάρεις στα 200mm με ταχύτητα 1/30 και να είναι στα 100% crop καλύτερη ποιότητα από ότι ο mirror στα 500mm και στην ίδια ταχύτητα σε μικρότερα crop, αντιλαμβάνεσαι ότι το όποιο πλεονέκτημα σε focal length χάνεται.

talking about equipment

Μιλώντας για φωτογράφηση με «μπουριά σόμπας»...

http://www.11aviation.com/gr_PhotosLarg ... hotoID=569

...με τα ανάλογα αποτελέσματα φυσικά. (500mm + 2x tele) X 1,6 Canon 40D = 1600 mm

Με την 40D χωρίς πολλές-πολλές ρυθμίσεις + haze + dusk κλπ