Σε εκκαθάριση η Ο.Α.

Κοίτα να δεις, εδώ διαφωνώ.
Η πΟΑ ήταν μία (κρατική μεν) εταιρεία που κύρηξε πτώχευση. Το ότι οι υπάλληλοί της ήταν μόνιμοι δεν τους εξασφαλίζει αυτομάτως το δικαίωμα να παραμείνουν εφ'όρου ζωής μόνιμοι. Για την ακρίβεια, η "μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων" ορίζει ξεκάθαρα ότι ένας υπάλληλος παραμένει μόνιμος για όσο χρόνο παραμένει η ανάγκη της θέσης για την οποία προσελήφθη! Δηλαδή, αρκεί θεωρητικά να χάσει το αντικείμενό του ένας δημόσιος υπάλληλος για να αποληθεί!
Πόσο μάλιστα όταν η εταιρεία του πτωχεύει, οπότε αν ισχύει η κοινή λογική ότι όλες οι εταιρείες είναι ισότιμες (είτε κρατικές είτε δημόσιες), όταν πτωχεύει η εταιρεία, το προσωπικό αναγκαστικά χάνει τη δουλειά του και δικαιούται αποζημίωσης από την εκκαθάριση!

Το ότι στην Ελλάδα, εθιμικά, η μονιμότητα επεκτείνεται στον αιώνα τον άπαντα, και ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να εξασφαλίσει τους ήδη βολεμένους για τον φόβο των υπερδύναμων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι ένα άλλο θέμα!

Άρα και χωρίς να καταργηθεί η μονιμότητα, αν εφαρμοστεί το πνεύμα του νόμου που κατοχύρωσε πριν από αιώνες (πλέον) την μονιμότητα, υπάρχει λύση στο πρόβλημα!

Η μονιμότητα θεσπίστηκε για να προστατεύει από λογικές πελατικές και κατάντησε το αντίθετο!

Για να κλείσω λοιπόν, το πνεύμα και το γράμμα του νόμου για τη μονιμότητα, στην περίπτωση της πΟΑ, θα επέτασσε να αποληθούν όλοι χωρίς καμία κοινωνική πρόνοια! Γι'αυτό άλλωστε χρειάστηκαν απανωτές νομικές παρεμβάσεις για να εξασφαλιστούν οι "μετατάξεις" και οι "κοινωνικές παροχές" στους εργαζομένους της πΟΑ! Κατά τα άλλα, αυτές οι παροχές δεν διαφέρουν νομικά από τις παροχές που θα έδινε το κράτος στους απολυμένους των Κλωστοϋφαντουργείων!
Συνεπώς, είναι κατάφορη διακριτική (ρουσφετολογική θα έλεγα) μεταχείριση των συνδικαλιστόσκυλων όλη αυτή η ιστορία και σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με λάθη του παρελθόντος που δεν ξεγίνονται!
Το κράτος (νομικά αλλά και ηθικά) δεν είναι υποχρεωμένο να πληρώνει στον αιώνα τον άπαντα, υπαλλήλους που έχασαν το αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν!

Έτσι για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!
 
Είναι σωστό φίλε gmmour να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Σκέψου όμως και το παρακάτω.
Όταν το κράτος αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει την ΟΑ, δεν είπε κανείς στους εργαζόμενους οτι δεν εξασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον τους.
Αντιθέτως τάξανε αμέσως τις μετατάξεις, αρχικά για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα & αργότερα - με τις τροπολογίες - για την ΥΠΑ {πιλότοι - μηχανικοί}

Όταν άρχισε να στήνεται η Olympic Air, προσλήφθηκαν πρώτα οι μηχανικοί της Aegean και άλλων εταιριών - μιας και που βασικά στελέχη της νέας εταιρίας προήλθαν από αυτές - και μετά άρχισαν οι συνεντεύξεις αυτών τις παλιάς ΟΑ.
Πέραν από μερικούς "υψηλόβαθμους" της πΟΑ {shift leaders - επόπτες κτλ}, ο κορμός της Air είναι πρώην μηχανικοί της Aegean.
Για τους πιλότους ίσως να ισχύει το ίδιο, δεν το γνωρίζω όμως.
Προσωπικά, λαμβάνοντας υπόψιν το κλίμα και τις παραμέτρους που επικρατούσαν τότε, πιστεύω οτι ορθά έπραξαν οι υπεύθυνοι της Air. Το κράτος είχε τάξει τις μετατάξεις και σχεδόν κανένας δεν ήθελε να πάει στον ιδιωτικό τομέα.
Αν όμως το κράτος μας είχε βάλει μπροστά στο χείλος του γκρεμού, οι απόψεις του καθενός θα ήταν διαφορετικές. 1000 φορές δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, παρά ανεργεία, σωστά;

Το κράτος ήθελε από την μία να κλείσει την ΟΑ και από την άλλη να αρχίσει αμέσως να πετά η νέα ΟΑ.
Αν λοιπόν, όπως λες φίλε gmmour, δεν πρέπει να κρατάει ο δημόσιος υπάλληλος τη θέση του για πάντα, ας μας το έλεγαν από την αρχή - χωρίς να έχουμε τo δικαίωμα της επιλογής του δημοσίου, ώστε να πηγαίναμε στην νέα ΟΑ κατευθείαν και δίχως αντίρρηση πρωτου προσληφθούν οι υπάλληλοι άλλων εταιριών. Ταυτόχρονα όμως θα είχαμε αφήσει την παλιά ΟΑ στα κρύα του λουτρού χωρίς να γινόταν ομαλά η μετάβαση.

Για πείτε μου τι θα γινόταν αν από τον περασμένο Ιούνιο, που έκαναν τις συνεντεύξεις, παρατούσαμε οι μηχανικοί τη συντήρηση των αεροπλάνων και οι πιλότοι τις πτήσεις εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου για να πάμε στην Olympic Air;;;;
 
Σύμφωνα με τον κ.Αλεβιζόπουλο οι 360 πιλότοι και οι 150 μηχανικοί που αναμένεται να μεταταχθούν στην ΥΠΑ,θα στοιχίζουν περί τα 90 εκ. ευρώ.
Με μια απλή διαίρεση βρίσκουμε ,90.000.000/510=176.470,58 ευρώ για κάθε εργαζόμενο ετησίως,ήτοι 12.605,042 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο.(υπολογισμός με 14 μισθούς)
Πρόκειται σαφώς για τις γνωστές μπαρούφες του Δ.Σ της ΟΣΥΠΑ με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων.
 
12600 είναι το μηνιαίο κόστος στο κράτος. Άρα, 12600 μείον περίπου 45% ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου) = 6930. Μείον την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκύπτουν οι καθαρές αποδοχές. Μήπως έτσι είναι πιο αληθοφανή τα νούμερα? Πραγματικά ρωτάω χωρίς καμία δόση ειρωνείας.
 
Ανάλογα τι θέλεις να δείξεις :) περισσότερο μας νοιάζει το πόσο κοστίζει στο κράτος στο οποίο πληρώνουμε φόρους, και όχι στο πόσο μπαίνει στη τσέπη:) όπως και να έχει, και τα 2 νούμερα μεγάλα είναι...
 
Αυτό ακριβώς είπα και εγώ. Απλά έκανα την αναλογία μήπως έτσι είναι πιο αληθοφανή τα νούμερα γιατί πραγματικά δεν ξέρω. Ποτέ μην εμπιστεύεσαι ένα δημόσιο υπάλληλο όταν μιλάει για νούμερα του μισθού του γιατί πάντα κρύβει όλη την αλήθεια κατά το δοκούν. Και στο λέει αυτό ένας δημόσιος υπάλληλος
Πχ κάποιος που θα ήταν στην θέση μου...
α)Στις απεργίες θα φωνάζει: "δεν είναι δυνατόν, τόσα χρόνια προϋπηρεσία, χάλια συνθήκες δουλειάς κτλ και έχω βασικό μηνιαίο μισθό 1144 ευρώ

β)Τότε θα βγει ο ιδιωτικός υπάλληλος/ Ελ. επαγγελματίας/ άνεργος και θα φωνάζει: "Τι μιλάει και αυτός που κάθεται τα ξύνει και τον πληρώνουμε 2035 ευρώ"

γ)Κάθε μήνα στον λογαριασμό μου μπαίνουν 1262 ευρώ.

Και οι τρεις προτάσεις είναι αληθείς. Διαλέγεις και παίρνεις..

και είμαι από αυτούς που παίρνουν τα λιγότερα επιδόματα. Εφορίες, ΥΠΑ κτλ τα επιδόματα είναι ένας μισθός ακόμα οπότε τότε το α) είναι σταθερό και το β) και γ) πολύ ανεβασμένα
 
Ποιός δουλεύει ..ποιόν?

vakiklos":3979kqyu said:
Ο εκκαθαριστής έχει δικαίωμα να απολύσει το προσωπικό χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων ...

Νομίζω ότι και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τα χνάρια της προηγούμενης.
Ο κ. Ρέππας (κατά Γ.Παπανδρέου) ας σηκώσει τα "μανίκια" και να βρεί την λύση με τις τράπεζες για το πότε θα μας πληρώσουνε διότι το φταίξιμο είναι ολοκληρωτικά δικό τους ( κάθονται τώρα να κλαίνε ότι δεν υπάρχουν λεφτά)και έτσι όπως το πάνε θα μας έχουν εγκλωβισμένους και απλήρωτους για πολλούς μήνες ακόμα.
Τα περί φορολογικής ενημερότητας και δεν τα προλαβαίνω όλα αυτά, από τον εκκαθαριστή ειναι μ@..ες.
Τα λεφτά τα έχουν φάει και τώρα δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο.
Όσο για τον εκκαθαριστή μάλλον να του επισημάνει (και όχι να συμπράτει μαζί του) ότι έχει να κάνει με το δημόσιο και όχι με το "τσιφλίκι " της ΕΤΕ.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το ΚΕΑΠΟΑ θα πληρωθεί μεταξύ 15-20 Δεκεμβρίου.
 
...και κατι άλλο άσχετο, αναφορικά με τους επικριτές, εποφθαλμιούτες και λασπολόγους κατά του προσωπικού της πΟΑ,ας κοιτάξουν λίγο δίπλα τους να δουν τι εφ΄απαξ και τι σύνταξη παίρνει υπάλληλος(όχι στέλεχος) ΕΤΕ με 25ετή προυπηρεσία και γνωστής εταιρείας μπύρας με 35ετία .
Ενδεικτικά αναφέρω για:
ΕΤΕ
Εφ΄απαξ: 340.000 e
Σύνταξη : 1.850 e (καθαρά)
-------------------------
Η 2η Εταιρεία δίνει
Εφ΄απαξ : 150.000 e
Σύνταξη : 1,800 e

Aς κόψουν λοιπόν την καραμέλα και το στραβοκοίταγμα και ας ανοίξουν τα "στραβά τους" να δούν τι παιζει και σε άλλες ΔΕΚΟ μπρός στίς οποίες τα της πΟΑ, ειναι απλώς .....οδοντόκρεμες!!!
:mrgreen: :thx: :wall:

****Συγνώμη για το ύφος αλλά συγχίστηκα πρωϊνιάτικα.
 
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Την Δευτέρα 30-11-2009 και ώρα 18.00 καλούνται σε συνάντηση στα γραφεία της ΟΣΠΑ όλα τα προς μεταφορά μέλη της Ένωσης για ενημέρωση.

http://www.etemp.gr/
 
B737Mech":g8o1r29z said:
Είναι σωστό φίλε gmmour να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Σκέψου όμως και το παρακάτω.
...
Συμφωνώ απόλυτα ότι ευθύνεται 100% η εκάστοτε κυβέρνηση και οι χειρισμοί της!
Αλοίμονο! Αυτό που ήθελα να καταδείξω είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει διαστρεβλώσει πλήρως την έννοια της μονιμότητας και έχει δώσει υπέρμετρη δύναμη σε μερικές κλίκες συνδικαλιστών, εις βάρος εν τέλει της ελληνικής οικονομίας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αφού η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πάει περίπατο και, όπως γράφανε οι FT, προχθές, η Ελλάδα θυσίασε την οικονομία της στον βωμό μίας κακώς εννοούμενης «κοινωνικής ειρήνης» (νοσηρό status quo το λέω εγώ), με αποτέλεσμα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να κινδυνεύουμε με επιτηρήσεις, προσφυγή στο ΔΝΤ μαζί με την Ουκρανία, υποβιβασμό κάτω από αναδυόμενες αγορές όπως η Τουρκία ή και πτώχευση!
Υποθηκεύουμε συνεχώς το μέλλον των επόμενων γενεών για να περνάνε καλά δυο βολεμένοι!

Οι υπάλληλοι της πΟΑ τώρα δεν είναι παρά ένα μικρό (αλλά αντιπροσωπευτικό) κομμάτι των ανθρώπων που ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ κρατάει βολεμένους! Όπως είπες, αν το κράτος έπραττε διαφορετικά οι περισσότεροι θα βρίσκανε το δρόμο τους! Αλλά το κράτος μάλλον δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές που υποσχόμαστε στην Ευρώπη από το '90 Με την ψεύτικη είσοδό μας στην ΟΝΕ και που θα μας βγάλουν από την θέση του παρεία που ακροβατεί μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (είμαστε πίσω από χώρες του τέως σοβιετικού μπλοκ στην ΕΕ και πάμε να πέσουμε πίσω και από την Τουρκία)!
 
Top