Re: H Aegean δεν αναγνωρίζει εισιτήριο της Expedia
Κατ' αρχάς, ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Εισιτήριο δεν υπήρχε. Υπήρχε μόνο κράτηση, συνεπώς ο τίτλος θα μπορούσε να είναι
"Η Aegean δεν αποδέχεται κράτηση της Expedia χωρίς αριθμό εισιτηρίου", (αλλά αυτό ισχύει για όλες τις εταιρείες).
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, αρχικά σκέφτηκα να μην πάρω θέση, δεδομένου ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι συνέβη (υποψιάζομαι δύο-τρία πράγματα, αλλά επειδή δε γνωρίζω πώς ακριβώς λειτουργεί το tıcketing του expedia, προτιμώ να μην τα αναφέρω) και έχω αποφασίσει να μην ανακατεύομαι σε προβληματικές κρατήσεις τρίτων -μου φτάνουν οι δικές μου-, ομολογώ ότι απόψε δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό. Αυτό το οποίο συνιστώ σε όλους σας, εφ' όσον εμπιστεύεστε κάποιο ιντερνετικό γραφείο/μηχανή κρατήσεων, είναι
να παίρνετε πάντοτε το 13ψήφιο αριθμό ηλεκτρονικού εισιτηρίου (για εταιρείες μέλη της IATA), προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να παρουσιαστούν προβλήματα (δεν εξαλείφονται, ωστόσο μειώνονται στο ελάχιστο).
Και εξηγούμαι:
α) από τη στιγμή που υπάρχει
ticket element σε μία κράτηση, αυτό σημαίνει ότι το σύστημα του γραφείου έχει επικοινωνήσει με το σύστημα της αεροπορικής εταιρείας και έχει επιβεβαιώσει ότι η εικόνα στο σύστημα του γραφείου ανταποκρίνεται πλήρως στην εικόνα που έχει η αεροπορική εταιρεία στο σύστημά της, αφού τη στιγμή που αποδίδεται ο αριθμός, πραγματοποιείται on-line ταυτόχρονος έλεγχος ανάμεσα στα δύο συστήματα και γίνεται το validation σε πραγματικό χρόνο. Αν ένα από τα δύο συστήματα είναι down, η συναλλαγή απορρίπτεται και πρέπει να ξαναδοθεί η εντολή έκδοσης (αυτόματα ή μετά από παρέμβαση του επόπτη).
β) Υπάρχουν ορισμένες ακόμα πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις, απόρροιες απίστευων ατυχών συγκυριών, τις οποίες εξ ορισμού απορρίπτω, για πολλούς -τεχνικούς- λόγους, μια και
η Αιγαίου "έσκασε" πολλά εκατομμύρια προκειμένου να προφυλάξει τα "νώτα" της με το σωστό τρόπο, πολύ πριν το κάνουν ευρωπαϊκά μεγαθήρια όπως η Air France/KLM, Lufthansa/Swiss και British Airways/Iberia/American (μόνο η AF/KLM έχει τη Full Suite της Altea και ενιαία διαχείριση inventory, οι άλλοι ακόμα το παλεύουν με διαφορετικά συστήματα κρατήσεων και διαχείρισης inventory, παρ' όλα αυτά θέλουν να θεωρούνται πως είναι μία εταιρεία -τρομάρα τους). Η Lufthansa έχει τη Full Altea Suite, η Swiss όμως έχει το Axsres, που έχει η δική μας OA. Η BA έχει Full Altea Suite, η ΙΒ έχει μόνο Altea Sell και η AA έχει το SABRE Sonic.
dvixos":1evqqu7l said:
Οταν λοιπόν η aegean βλέπει κράτηση με κωδικό της θα μπορούσε (δεν λέω υποχρεούτο διότι δεν ξέρω και ρωτάω τι γίνεται) να επιβιβάσει την φίλη μου και ταυτόχρονα να κρατήσει και την πιστωτική της έτσι ώστε εάν δεν έπαιρνε τα χρήματα από την expedia τότε να χρεώσει εισιτήριο και να ενεργήσει με γνώμονα τη εξυπηρέτηση του πελάτη διότι εμφανίσθηκε μια επιβάτης με σαφή κράτηση aegean και χρεωμένη πιστωτική.... Προτίμησε όμως να ζητήσει την άμεση αγορά ειστηρίου.
Αυτό δε γίνεται διότι υπάρχει μία πρόνοια στους ναύλους, που λέει:
FARE VALID ONLY IF PURCHASED BEFORE DEPARTURE (τα κεφαλαία οφείλονται στο σύστημα). Συνεπώς
η χρέωση έπρεπε να γίνει πριν από την πτήση κι από τη στιγμή που το expedia δεν είχε αποστείλει αποδεικτικό πληρωμής (αριθμό εισιτηρίου), η Αιγαίου από κάποιον έπρεπε να πάρει τα λεφτά, κι αυτός ήταν ο επιβάτης.
Φίλε dvixos, επειδή σε εκτιμώ και θέλω να μου γράφεις εξαιρετικά trip reports και όχι πονεμένες ιστορίες, θα σου συνιστούσα να "κυνηγήσεις" την Expedia, η οποία θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την εμπρόθεσμη έκδοση του εισιτηρίου. Οι αριθμοί εισιτηρίων που "περνιούνται" σε μία κράτηση ανήκουν στο BSP της αντίστοιχης χώρας, το οποίο τους αποδίδει βάσει σύμβασης στο γραφείο και όχι στην εταιρεία. Η εταιρεία αποδέχεται το εισιτήριο του γραφείου εφ' όσον κάνει τον έλεγχο που προανέφερα, συνεπώς το πρόβλημα βρίσκεται κάπου στο δρόμο από τον υπολογιστή σου μέχρι την "πόρτα" της Αιγαίου. Αν το Expedia είχε φροντίσει να στείλει το εισιτήριο εγκαίρως, η Αιγαίου δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να μην το αποδεχθεί (έχει ιδιαιτερη αδυναμία στα λεφτά και το εισιτήριο είναι λεφτά).