Πιλοτοι στην Olympic Air

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Hastaroth":22lf138h said:
1) όταν έκλεισε η Axon (2001), η Apollo, η Venus, και απολύθηκαν οριστικά όλοι οι υπάλληλοί της (ναι,
Και ερωτώ:υπήρξε τέτοια νομοθετική ρύθμιση γιά τους πιλότους τής Venus ή τής Apollo κλπ defunct εταιρειών (ώστε νά μήν χρειάζεται να έχουν "μέσο" γιά να μπούνε στο δημόσιο);

Καλως η κακως, οι πιλοτοι της ΟΑ ηταν και ειναι ακομα Δημοσιοι υπαλληλοι (δες μονιμοτητα).....πραγμα που τους κανει να "διαφερουν" απο τους συναδελφους των ιδιωτικων εταιριων. Οποτε η εξηγηση ειναι σαφης.
Δεν θα μπορουσε να διαφερει η αντιμετωπηση απο τους υπαλληλους εδαφους, ακι τους μηχανικους.

Καλως η κακως, οι πιλοτοι της ΟΑ ηταν και ειναι ακομα Δημοσιοι υπαλληλοι (δες μονιμοτητα).....πραγμα που τους κανει να "διαφερουν" απο τους συναδελφους των ιδιωτικων εταιριων. Οποτε η εξηγηση ειναι σαφης.
Αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές...
Ο δημόσιος υπάλληλος έχει σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και για να δημιουργηθεί τέτοια σχέση εργασίας ο εργοδότης πρέπει να είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Η Ολυμπιακή είχε τη μορφή ανώνυμη εταιρείας (ΑΕ), συνιστούσε επομένως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), το δε εργαζόμενο σε αυτή προσωπικό είχε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η μονιμότητα παρέχεται από το Σύνταγμα στους δημοσίους υπαλλήλους προς διασφάλιση της θέσης τους στην κρατική οργάνωση και ως αντιστάθμισμα για κάποιους περιοριοσμούς σε δικαίωμα απεργίας, συλλογικές συμβάσεις κλπ. Το γεγονός ότι η Ολυμπιακή ως εργοδότης συμπεριφερόταν με τρόπο που να δίνει την αίσθηση ότι οι υπάλληλοί της είχαν μονιμότητα δεν σημαίνει ότι αυτοί διέθεταν αντίστοιχη προστασία μονιμότητας. Επομένως, οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής ουδέποτε υπήρξαν δημόσιοι υπάλληλοι διότι ήταν υπάλληλοι ενός ΝΠΙΔ, αλλά ούτε και τώρα πρόκειται να γίνουν μεταφερόμενοι στην ΥΠΑ, διότι η μετατροπή σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε δημοσίου απαγορεύεται συνταγματικά. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η εταιρεία μπορούσε να τεθεί σε εκκαθάριση όπως οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία και οι εργαζόμενοι θα είχαν τα αντίστοιχα δικαιώματα. Το γεγονός ότι επελέγη η λύση της μεταφοράς τους σε κρατικές υπηρεσίες και η μέριμνα για τη διατήρηση του εισοδήματός τους δεν σημαίνει φυσικά την ύπαρξη αντίστοιχης υποχρέωσης του Δημοσίου ή της εταιρείας, αλλά ήταν μια καθαρά πολιτική επιλογή για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Κατά συνέπεια, η διαφορά των εργαζομένων στην Ολυμπιακή σε σχέση με εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρείες δεν ήταν νομική -και πάντως δεν ήταν η "μονιμότητα" που εξάλλου δεν υπήρξε ποτέ- αλλά μάλλον πολιτική, με την έννοια της πολιτικής επιλογής για λύση του ζητήματος και της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων ως ομάδας πίεσης.

Sorry για το off topic, αλλά από όσο βλέπω το θέμα έχει ξεφύγει...

Και μόνο το γεγονός ότι τους βόλεψε το κράτος και δεν τους αντιμετώπισε όπως οποιονδήποτε εργαζόμενο σε κάποια επιχείρηση ιδιωτική που κλείνει αποδεικνύει ότι ήταν προνομιούχοι. Σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία , μαγαζί , εργοστάσιο θα έμεναν στο δρόμο και στο ταμείο ανεργίας και θα έκοβαν το λαιμό τους. Είναι απαράδεκτα τα προνόμια που έδωσαν σε όλους τους. :mad:

Ας μη δυναμιτίζουμε άλλο τη συζήτηση και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια!
Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο για τον αν πάνε ή δε πάνε ή για το πότε και πώς θα πάνε,ας το γράψει.

Ειρήνη ημίν!

Και για να τελειωνει επιτελους αυτο το θεμα, ο νομος 3717 μαζι με ολες τιςτροποποιησεις εχει ψηφισθει, οποτε οτι και να λεγεται εδω μεσα, τιποτα δεν προκειται να αλλαξει.
Το μισος που καποιοι εδω σε αυτο το φορουμ εχουν, απεναντι σε εργαζομενους (για αυτους προνομιουχους....) ειναι γνωστο και δεν προκειται δημοσιως να σχολιασω.
Απλα, αν θεωρουμαι "προνομιουχος" που πεταξα 17.000 ωρες τα τελευταια 27 χρονια, στερουμενος την οικογενειακη μου ζωη, δουλευοντας εορτες και αργιες, με κακο καιρο , τοτε ναι ειμαι προνομιουχος και χαιρομαι για αυτο.
Τα αλλα ειναι απλα στοιχεια ζηλιας απο καποιους ελαχιστους ευτυχως, εδω μεσα.

yannisa340":1msx04sj said:
Και μόνο το γεγονός ότι τους βόλεψε το κράτος και δεν τους αντιμετώπισε όπως οποιονδήποτε εργαζόμενο σε κάποια επιχείρηση ιδιωτική που κλείνει αποδεικνύει ότι ήταν προνομιούχοι. Σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία , μαγαζί , εργοστάσιο θα έμεναν στο δρόμο και στο ταμείο ανεργίας και θα έκοβαν το λαιμό τους. Είναι απαράδεκτα τα προνόμια που έδωσαν σε όλους τους. :mad:

"Χαιρομαι" που υπαρχουν τοσο "ευγενεις" :with: συνανθρωποι.....! Ευγε φιλε μου!

Δεν νομίζω ότι ο φίλος ήταν αγενής όπως τον κατηγορείς.
Το γεγονός ότι ενώ μία εταιρεία πτώχευσε, το κράτος έβγαλε ειδικό νόμο για να προστατεύσει τους εργαζομένους της εταιρείας, πράγμα που δεν γίνεται σχεδόν ποτέ σε άλλες περιπτώσεις, είναι αλήθεια!

Ο κάθε έλληνας φορολογούμενος έχει δικαίωμα κριτικής, όταν πρόκειται για έναν νόμο του ελληνικού κράτους και όταν πρόκειται για χρήματα που βγαίνουν από κρατικά ταμεία.

Προσωπικά έχω το δικαίωμα να πιστεύω και το πιστεύω, ότι είναι απαράδεκτο το κράτος, για να βουλώσει συνδικαλιστικά στόματα, να εφαρμόζει ειδική διακριτική μεταχείριση για τους εργαζομένους μίας μόνο εταιρείας πνιγμένης στα χρέη, ενώ χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο με ένα ταπεινό ταμείο ανεργίας.

Προσωπικά πιστεύω ότι όλες οι επιχειρήσεις είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες πρέπει να έχουν ίδια μεταχείριση. Όταν μία εταιρεία πτωχεύει, κανείς δεν είπε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, αλλά η εταιρεία πτωχεύει, το πτωχευτικό δίκαιο λέει λοιπόν ότι πρώτοι πρώτοι πρέπει να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι, αν υπάρχουν λεφτά.

Το πώς η κάθε κυβέρνηση δικαιολογεί πολιτικά το δωράκια που κάνει στους πανίσχυρους συνδικαλιστές είναι άλλο θέμα, όπως είναι άλλο θέμα το πώς δέχονται τις εύνοιες της κυβέρνησης οι ευνοοιμένοι τελικά υπάλληλοι! Αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι στην παρούσα περίπτωση, είναι οι υπάλληλοι της πΟΑ που ωφελήθηκαν από αυτό το ρουσφέτι που πρέπει να δείξουν την δέουσα ευγένεια και σεμνότητα όσον αφορά τους έλληνες φορολογουμένους που θα τους πληρώνουν την "κοινωνική" στήριξη για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Το αν το άξιζαν ή όχι, προσωπικά πιστεύω, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης να τους εξασφαλίσει, το παιχνίδι ήταν καθαρά πολιτικό... Ό,τι έγινε έγινε, λάθος κατά την δική μου άποψη, σωστό κατά την άποψη κάποιων άλλων, πάντως να μην κοροϊδευόμαστε, στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε ότι όλα είναι θέματα ρουσφετιού, συδνικαλιστών και μικροπολιτικών συμφερόντων, αλλά όχι να προσπαθούν τώρα οι υπάλληλοι της πΟΑ να μας πείσουν ότι αυτοί άξιζαν παραπάνω την διακριτική κρατική μεταχείριση, από ό,τι την αξίζουν οι χιλιάδες άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά από ιδιωτικές επιχειρήσεις που πτωχεύουν καθημερινά!

Οταν θα πανε φυλακη ολοι αυτοι που ζημιωσαν και εφτασαν την εταιρια σε αυτο το χαλι, κλεβοντας και κατασπαταλοντας το χρημα του ελληνα πολιτη, που "κονομισαν" και εχτισαν την μιση Γλυφαδα και την Βουλιαγμενη, που εχουν απο 3 Range, 1 911, και δεν ξερω τι αλλο, τοτε και εγω που δουλεψα σκληρα 27 ολοκληρα χρονια, χωρις κοπανες, χωρις "ασθενειες", διαβαζοντας συνεχως για να ειμαι fit, και να μεταφερω με ασφαλεια και τον εαυτο μου, αλλα και την οικογενεια σου, τοτε και μονο τοτε θα δεχομουν ευχαριστως να παω στο ταμειο ανεργιας, και να πουλησω το σπιτι μου που εχτισα ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ 27 χρονια, για να συνεχισουν τα παιδια μου να σπουδαζουν. Αυτα! Τα αλλα ολα ειναι αρλουμπες. Και στο κατω-κατω της γραφης, τα παραπονα σου στην κυβερνηση.....

Moderator....
Νομιζω οτι εφτασε η ωρα να κλειδωσεις αυτο το θεμα....γιατι εχουμε ξεφυγει λιγακι, και σε λιγο θα αρχισουν πιο βαριες εκφρασεις.....

docORL":x6xlccy1 said:
Οταν θα πανε φυλακη ολοι αυτοι που ζημιωσαν και εφτασαν την εταιρια σε αυτο το χαλι, κλεβοντας και κατασπαταλοντας το χρημα του ελληνα πολιτη, που "κονομισαν" και εχτισαν την μιση Γλυφαδα και την Βουλιαγμενη, που εχουν απο 3 Range, 1 911, και δεν ξερω τι αλλο, τοτε και εγω που δουλεψα σκληρα 27 ολοκληρα χρονια, χωρις κοπανες, χωρις "ασθενειες", διαβαζοντας συνεχως για να ειμαι fit, και να μεταφερω με ασφαλεια και τον εαυτο μου, αλλα και την οικογενεια σου, τοτε και μονο τοτε θα δεχομουν ευχαριστως να παω στο ταμειο ανεργιας, και να πουλησω το σπιτι μου που εχτισα ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ 27 χρονια, για να συνεχισουν τα παιδια μου να σπουδαζουν. Αυτα! Τα αλλα ολα ειναι αρλουμπες. Και στο κατω-κατω της γραφης, τα παραπονα σου στην κυβερνηση.....
Επαναλαμβάνω, ότι δεν καταφέρθηκα εναντίον σου. Λογικό είναι οι εργαζόμενοι να διεκδικούν την καλύτερη διέξοδο από μία κρίση.
Αυτό που είναι η ωμή αλήθεια λοιπόν είναι ότι όπως και τόσες άλλες εταιρείες, η πΟΑ χρεωκοπεί λόγω κακοδιαχείρισης, ρουσφετιού κτλ. και οι υπάλληλοι δεν μένουν στον δρόμο. Δεν είσαι ο μόνος που δούλεψε σκληρά και σπουδάζει παιδιά και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και δεν λέω ότι δεν αξίζει να μην βρεθείς στο δρόμο. Αυτό που λέω απλά είναι ότι οι εν λόγω υπάλληλοι κατάφεραν ευνοϊκή μεταχείριση λόγω συνδικαλισμού και λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, το πόσο σκληρά δούλεψαν και κόπιασαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει καμία μα καμία σημασία, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που κόπιασαν, εργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν εξίσου και δυστυχώς, όπως τα έφερε η ζωή, βρεθήκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά!

Σε έναν ιδανικό κόσμο, εξαιτίας όλης αυτής της αξίας που έχουν δείξει οι χειριστές της ΟΑ, θα τους άξιζε λόγω των κόπων, των βασάνων και της διαρκούς εκπαίδευσης, να πάρουν αυτά που πήραν. Στην ελληνική πραγματικότητα όμως (και εδώ εντοπίζεται το σχόλιό μου) έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, καθαρά και μόνο για πολιτικούς λόγους!

Οπότε, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, δεν μιλώ χαιρέκακα για τους ανθρώπους που καλά κάνανε και μέσα στην παρούσα κατάσταση σώσανε το τομάρι τους. Απλά σημειώνω ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν έγινε με αγνούς σκοπούς και προθέσεις και λέω επίσης ότι ιδανικά, τίποτα από όλα αυτά δεν έπρεπε να γίνει!

Απλά σημειώνω τα παραπάνω, για να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι στην όλη υπόθεση και γενικότερα στη χώρα μας, καμία μα καμία σημασία δεν παίζει η αξία του άλλου (και προσωπικά πιστεύω ότι οι χειριστές αεροσκαφών είναι άξιοι καθώς κάνουν ένα δύσκολο επάγγελμα και μετεκπαιδεύονται συνεχώς), στην Ελλάδα σημασία παίζει το μέσον και το ρουσφέτι!

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.