Νέα διαβατήρια

• Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας
v-skg":1ur2i4r0 said:
Ευχαριστω για τις απαντησεις, απο οτι καταλαβα ομως δεν φαινεται να εχει κανεις καποια απαντηση στις συγκεκριμενες ερωτησεις που εθεσα, ισως γιατι δεν υπαρχει αντιστοιχη εμπειρια...

Για τον φιλο παντως που ανεφερε οτι δεν θελει να παρανομησει, δεν προτεινα καποια παρανομια, απλα θελω να ξερω αν πραγματι το παλιο διαβατηριο ισχυει η οχι και σε ποια jurisdictions, ακριβως ωστε να μην κανω παρανομια. Απλα θα ηθελα να αποφυγω οσο το δυνατον γινεται τα προσωπικα μου βιολογικα στοιχεια να βρισκονται σε βασεις δεδομενων που μπορει να καταληξουν σε χερια ανθρωπων χωρις ορια. Ασε που απο οτι καταλαβα, δεν μπορει να ξερει κανεις απο πριν το ερωτηματολογιο της αιτησης και μαλλον η αστυνομια θεωρει οτι εχει το δικαιωμα να κανει ανακριση σε οποιον κανει αιτηση για διαβατηριο. Ξερωντας τον εαυτο μου, ανησυχω μηπως και μου βγει καμμια περιεργη αντιδραση σε ερωτησεις που μπορει να τις θεωρησω πολυ προσωπικες η προσβλητικες...

Βασιλης,
SKG.

Καλωσήρθες Βασίλη από Θεσσαλονίκη,

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και να μην λέμε ό,τι θέλουμε:

Οι Ελληνικές Αρχές μέσω του ΥΠΕΞ και των διπλωματικών αποστολών μας, έχουν ενημερώσει τις ξένες αρχές για τη λήξη των νομαρχιακών διαβατηρίων, άρα ακόμα και αν έχεις καταφέρεις να βγεις από τη χώρα με όποιοδήποτε άλλο έγγραφο αλλά μπεις σε μία άλλη χώρα με το νομαρχιακό διαβατήριο, να έχει υπ' όψιν σου ότι το διαβατήριό σου θεωρείται voided, άκυρο. Αν έχει φτάσει κανείς αεροπορικώς και επιχειρήσει να μπει με νομαρχιακό -πράγμα που το θεωρώ ανούσιο, αν όχι ηλίθιο- μάλλον την έχει άσχημα καθώς, ακολουθεί απέλαση, η αεροπορική εταιρία χρεώνεται από τις ξένες αρχες ένα πρόστιμο (ακόμα και 15000 ευρώ μπορεί να φτάσει) και στρέφεται εναντίον του δικαστικώς για να τα διεκδικήσει. Για ειδικές κατηγορίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να επανεκδοσουν διαβατήρια (π.χ. ναυτικοί) έχουν γίνει ορισμένες προβλέψεις μέχρι τον επαναπατρισμό.

Οι αστυνομικές ταυτότητες νέου τύπου (με διπλή αναγραφή) γίνονται δεκτές σε όλη την ΕΕ χωρίς πρόβλημα. Άρα πηγαίνεις πλέον στη Βουλγαρία χωρίς κανένα πρόβλημα. Και από εδώ θα σε αφήσουν να φύγεις και εκεί θα σε αφήσουν να μπεις.

Δεν ξέρω τι γίνεται με διπλή υπηκοότητα αλλά λόγω της δουλειάς μου ξέρω ότι όλες οι ξένες χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχεσεις με την Ελλάδα έχουν ενημερωθεί για την λήξη των νομαρχιακών διαβατηρίων.

Να ξέρεις ότι η αστυνομία ζητάει λιγότερα δικαιολογητικά απο αυτά που ζητούσαν οι νομαρχίες παλαιότερα (δε θα σου ζητήσει λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό για να αποδείξεις πού μένεις). Το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπεύθυνη δήλωση. Δε συλλέγουν "βιολογικά" στοιχεία (μάλλον εννοείς τα "βιομετρικά δεδομένα") και στο RF Chip αποθηκεύουν το όνομά σου, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό διαβατηρίου και τη φωτογραφία σου σε jpeg αρχείο. Και πιστωτική κάρτα να βγαλεις ή κάρτα μέλους σε καζίνο, να είσαι σίγουρος ότι θα σου ζητήσουν περισσότερα. Για να μην πούμε τί σου ζητάνε για αμερικάνικη βίζα........

Και προς Θεου: δεν θα σου κάνουν ανάκριση, μην τρελαθούμε!
Για να ξέρεις και τι θα βρείς στην αίτηση, και για να μην ανησυχείς ότι θα σου κάνουν κάποια ερώτηση πολύ προσωπική ή προσβλητική, μπορείς να κάνεις κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.passport.gov.gr/docs/AITHSH_NEA.pdf

Για τον κ. Καρατζαφέρη και τις Οργανώσεις Καταναλωτών και το πώς μπορούν να βοηθήσουν, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Αν νομίζεις ότι αδικείσαι μπορείς να προσφύγεις. Νot my cup of tea!

Καλή επιτυχία!

v-skg":30ue2hfz said:
Για τον φιλο παντως που ανεφερε οτι δεν θελει να παρανομησει, δεν προτεινα καποια παρανομια, απλα θελω να ξερω αν πραγματι το παλιο διαβατηριο ισχυει η οχι και σε ποια jurisdictions, ακριβως ωστε να μην κανω παρανομια.

Φανταζεσαι να εχεις κλεισει εισιτηριο για Dubai και να φτασεις στο TOLL POST και να σου πουν οτι δεν μπορεις να ταξιδεψεις λογω οτι εχεις παλιο διαβατηριο. τι κανεις τοτε? Γινεσαι ρομπα στους φιλους σου που σε περιμενουν στο dubai... Για ποιο πραγμα; οτι δεν ηθελες να βγαλεις καινουργιο διαβατηριο ή να πουλησεις ελληνικες εξυπναδες στο τελωνειακο υπαλληλο?

εχω ταξιδεψει στο ομαν και μου καναν ιριδοσκοπηση,και δεν εχω κανενα προβλημα να δωσω τα προσωπικα στοιχεια μου επειδη ειμαι καθαρος, ουτε μολοτωφ πεταξα στη ζωη μου,ουτε συνδικαλιστης ειμαι, ποτε δεν εβρισα ουτε εκαψα σημαια καμιας χωρας.τι να φοβαμαι το προσωπικα μου στοιχεια?Θα τους τα δωσω χωρις να μου πουν.

Φοβαται μονο αυτος που εχει λερωμενη την φωλια...

εγω αλλου διαφωνω στην εισπρακτικη πολιτικη του γεγονοτος. Π.χ
λογω πολλοι ελληνες πριν απο τρια χρονια εβγαλαν διαβατηριο 5 χρονων και πληρωσαν το παραβολο για πεντα χρονια οχι για τρια,αδικια. αναγκασαν τους ελληνες να επιστρεψουν στην ελλαδα αφηνοντας τις δουλειες τους πανω απο 20 μερες.Αυτο σημαινει οικονομικη ζημια τουλαχιστον 5000 ευρω, εντονος προβληματισμος στην εταιρεια επειδη στελεχη εφυγαν και κρεμασαν την εταιρεια στο ελεως των ινδων...Το κρατος δεν σκεφτετε τους ομογενεις-εργαζομενους αλλα πως να γεμισει τα ταμια του με 80 ευρω για καθε διαβατηριο+10ευρο την φοτογραφια+10 ωρες στο τμημα της καλλιθεας για να καταθεσω τα δικαιολογητικα.και 10 ευρω για να αλλαξω την παλια ταυτοτητα.

PS Οσο περισσοτερα στοιχεια ειναι καταγεγραμενα στο διαβατηριο,πχ ιριδοσκοπηση,δακτυλικα αποτυπωματα ξεμπερδευεις πολυ γρηγορα απο τις τελωνειακες αρχες.

ευχαριστω για τις πληροφοριες

Ευχαριστω για τις πληροφοριες. Ειναι πολυ χρησιμες.

Για να μην μεινουμε με λαθος εντυπωσεις παντως, ουτε και εγω εχω ποτε προκαλεσει τις αρχες, αλλα ξερω περιπτωσεις οπου, π.χ. στην αμερικη συλλαβανε καποιον επειδη τα δακτυλικα του αποτυπωματα εκαναν match καποια που βρεθηκαν στην μαδριτη οταν εγινε εκει το ελα να δεις. Αποδειχτηκε εκ των υστερων οτι ο τυπος δεν ειχε ποτε του παει στην Ισπανια.

Θα μου πεις, μα ητανε μουσουλμανος. Και ποιος με βεβαιωνει οτι σημερα το red flag ειναι ο μουσουλμανος, αυριο δεν θα ειναι το "ελληνας" με τετοιο ανθελληνισμο που υπαρχει στην δυση;

Φυσικα και ειναι τρελλες και προσβλητικες οι ερωτησεις που σου κανουν για να βγαλεις αμερικανικη βιζα, για’υτο και δεν θα ηθελα να αντιμετωπισω παρομοιες στην ελλαδα.

Για τα βιομετρικα, ας θυμηθουμε οτι καποτε στο αρχειο με π.χ. τα δακτυλικα αποτυπωματα, απο το οποιο βρισκανε τους υποπτους στους οποιους επρεπε να φορτωσουν ενα εγκλημα, ητανε καποτε μονο οι σεσημασμενοι (για αυτους που κοιμουνται στον υπνο του δικαιου, θυμιζω/ενημερωνω οτι το "moto" του Boston Police ητανε τον καιρο που ζουσα εκει, στην τυπικη επισκεψη στο crime scene: "Hey Callahan, where is the bag with the evidence ? you left it in the car again you son of a bitch!!"). Αν καποιος δεν διαφωνει με αυτη την προσπαθεια διεθνως που γινεται στο να μας κανουνε ολους σεσημασμενους, καλως για αυτον, αλλα εγω προσωπικα διαφωνω, και οχι γιατι ειμαι συνδικαλιστης η αριστεριζων, απλα βλεπω λιγο στο μελλον το που παει η βαλιτσα. Εχω ζησει αρκετα χρονια σε πολλα διαφορετικα jurisdictions για να ξερω πολυ καλα οτι η εφαρμογη των νομων, ακομα και σε καποια μερη που διεκδικουν τον τιτλο της μεκας της δημοκρατιας, ελευθεριας του λογου και προστασιας των ανθρωπινων δικαιωματων, γινεται συχνα με πολλα λαθη, πολλες φορες δε επιλεκτικα και σκοπιμα. Και γιατι δηλαδη στο κατω κατω να φοβαται αυτος που παει σε διαδηλωσεις η καιει σημαιες; εχουμε ελευθερια του λογου η οχι; και μονο που το ειπε καποιος αυτο σημαινει οτι κατι δεν παει καλα.

Ευχαριστω και παλι.
Βασιλης.

killerwing":h1gu6z2h said:
εγω αλλου διαφωνω στην εισπρακτικη πολιτικη του γεγονοτος. Π.χ
λογω πολλοι ελληνες πριν απο τρια χρονια εβγαλαν διαβατηριο 5 χρονων και πληρωσαν το παραβολο για πεντα χρονια οχι για τρια,αδικια. αναγκασαν τους ελληνες να επιστρεψουν στην ελλαδα αφηνοντας τις δουλειες τους πανω απο 20 μερες.Αυτο σημαινει οικονομικη ζημια τουλαχιστον 5000 ευρω, εντονος προβληματισμος στην εταιρεια επειδη στελεχη εφυγαν και κρεμασαν την εταιρεια στο ελεως των ινδων...Το κρατος δεν σκεφτετε τους ομογενεις-εργαζομενους αλλα πως να γεμισει τα ταμια του με 80 ευρω για καθε διαβατηριο+10ευρο την φοτογραφια+10 ωρες στο τμημα της καλλιθεας για να καταθεσω τα δικαιολογητικα.και 10 ευρω για να αλλαξω την παλια ταυτοτητα.
Κι εγώ ακριβώς εδώ συμφωνώ. Και ναι, είμαι ένας από αυτούς που ανανέωσε το Διαβατήριό του το καλοκαίρι 2005 για πέντε χρόνια (υποτίθεται) αντί 50 EUR και λίγους μήνες αργότερα βγήκαν και ανακοίνωσαν ότι όλα τα Διαβατήρια λήγουν τέλη 2006. Ευχαριστώ πολύ.

Πήγα στην Προξενική Αρχή, μέσα Δεκέμβρη και σε 1-2 βδομάδες θα μάθω αν όλα πήγαν καλά και εκδόθηκε νέο Διαβατήριο. Φυσικά πλήρωσα 74 EUR και 12 EUR για τις φωτογραφίες. Εκτός από αυτό, εγώ το Διαβατήριο το χρειάζομαι όχι μόνο σε ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές μου επαφές με το κράτος στο οποίο ζω. Δεν έχω ούτε καν νέα ταυτότητα για να εξυπηρετηθώ με αυτήν. Και τέλη του μήνα ταξιδεύω Ελβετία. Ένα είναι το σίγουρα, εγώ θα ταξιδέψω τότε, ακόμη και με το παλιό μου Διαβατήριο και την παλιά μου ταυτότητα.

Επειδη πολλοι εχουν στο περιπου πει πως μονο με νεες ταυτοτητα μπορεις να ταξιδεψεις στην ΕΕ, να κανω μερικες παρατηρησεις:

α) Εντος της ΕΕ μπορεις να ταξιδεψεις ακομα και με τη παλια ταυτοτητα με ελληνικους χαρακτηρες.
β) Στις χωρες Σεγκεν δεν γινεται κανενας ελεγχος οταν φτανουμε.

Ναι, λοιπόν, τα κατάφερα!!! Κρατάω το "διαφημιστικό του ΕΟΤ" (όπως πολύ σωστά λέει ο φίλος aakunz) aka Διαβατήριο στα χέρια μου.

Στις 15 Δεκ είχα ραντεβού στο Προξενείο του Ντίσελντορφ. 3 ώρες αναμονή μέχρι να τελειώσω. Στις 3 Ιαν εκδόθηκε το Διαβατήριο στην Ελλάδα και στις 19 Ιαν ενημερώθηκε πως ήταν έτοιμο. Πέραν του ότι έχασα 2 μέρες άδειας, 74 EUR για το Διαβατήριο, 12 EUR για φωτογραφίες και έγραψα περ. 300 χλμ... είμαι ευχαριστημένος. Τα λέμε σε 5 χρόνια πάλι ;)

Akis":31lyello said:
Ναι, λοιπόν, τα κατάφερα!!! Κρατάω το "διαφημιστικό του ΕΟΤ" (όπως πολύ σωστά λέει ο φίλος aakunz) aka Διαβατήριο στα χέρια μου.

Στις 15 Δεκ είχα ραντεβού στο Προξενείο του Ντίσελντορφ. 3 ώρες αναμονή μέχρι να τελειώσω. Στις 3 Ιαν εκδόθηκε το Διαβατήριο στην Ελλάδα και στις 19 Ιαν ενημερώθηκε πως ήταν έτοιμο. Πέραν του ότι έχασα 2 μέρες άδειας, 74 EUR για το Διαβατήριο, 12 EUR για φωτογραφίες και έγραψα περ. 300 χλμ... είμαι ευχαριστημένος. Τα λέμε σε 5 χρόνια πάλι ;)

:D :D
Καλορίζικο!! Άλλο κακό να μην μας βρεί ;)

χαχα εμένα έχει ημερομηνία έκδοσης 20 ιανουαρίου!! Και έδωσα 24 ευρώ για τις φωτο :? :cry:

Πάντως η διαδικασία είναι παααααααααρα πολύ πιο εύκολη απο ότι ήταν με την Νομαρχία!! Και ευτυχώς αυτό κρατάει 5 χρόνια και οχι όσο η αναβολή...Αλλά γιατί δεν έχει διάρκεια 10 ετών όπως σε όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες? Πέραν του ότι είναι πιο ακριβό...πάντως προτιμώ το παλίο.είναι πιο φιλικό...πιο...χειροποίητο...και τα χρώματα του καινούργιου είναι λίγο απαράδεκτα :D

dtrach":18ijc9ue said:
Αλλά γιατί δεν έχει διάρκεια 10 ετών όπως σε όλες τις άλλες ευρωπαικές χώρες?

Παλιoτερα ειxανε πoλλα ευρωπαικα κρατη διαβατηρια διαρκειας 10 ετων. Τoυλαxιστoν εδω στη Γερμανια τα νεα εxoυνε διαρκεια 5 ετων. Σιγoυρα.

makedonas":41r8nd90 said:
Παλιoτερα ειxανε πoλλα ευρωπαικα κρατη διαβατηρια διαρκειας 10 ετων. Τoυλαxιστoν εδω στη Γερμανια τα νεα εxoυνε διαρκεια 5 ετων. Σιγoυρα.
Θα βγούμε μεν οφφ, αλλά 10 χρόνια ισχύουν τα γερμανικά Διαβατήρια όπως και οι γερμανικές ταυτότητες. Και μάλιστα κοστίζει "μόνο" 59 EUR για 10 χρόνια (βλ. http://www.epass.de).