aakunz
Concorde-Class-Member
- Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
- GRL
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- LGKC
v-skg":1ur2i4r0 said:Ευχαριστω για τις απαντησεις, απο οτι καταλαβα ομως δεν φαινεται να εχει κανεις καποια απαντηση στις συγκεκριμενες ερωτησεις που εθεσα, ισως γιατι δεν υπαρχει αντιστοιχη εμπειρια...
Για τον φιλο παντως που ανεφερε οτι δεν θελει να παρανομησει, δεν προτεινα καποια παρανομια, απλα θελω να ξερω αν πραγματι το παλιο διαβατηριο ισχυει η οχι και σε ποια jurisdictions, ακριβως ωστε να μην κανω παρανομια. Απλα θα ηθελα να αποφυγω οσο το δυνατον γινεται τα προσωπικα μου βιολογικα στοιχεια να βρισκονται σε βασεις δεδομενων που μπορει να καταληξουν σε χερια ανθρωπων χωρις ορια. Ασε που απο οτι καταλαβα, δεν μπορει να ξερει κανεις απο πριν το ερωτηματολογιο της αιτησης και μαλλον η αστυνομια θεωρει οτι εχει το δικαιωμα να κανει ανακριση σε οποιον κανει αιτηση για διαβατηριο. Ξερωντας τον εαυτο μου, ανησυχω μηπως και μου βγει καμμια περιεργη αντιδραση σε ερωτησεις που μπορει να τις θεωρησω πολυ προσωπικες η προσβλητικες...
Βασιλης,
SKG.
Καλωσήρθες Βασίλη από Θεσσαλονίκη,
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά και να μην λέμε ό,τι θέλουμε:
Οι Ελληνικές Αρχές μέσω του ΥΠΕΞ και των διπλωματικών αποστολών μας, έχουν ενημερώσει τις ξένες αρχές για τη λήξη των νομαρχιακών διαβατηρίων, άρα ακόμα και αν έχεις καταφέρεις να βγεις από τη χώρα με όποιοδήποτε άλλο έγγραφο αλλά μπεις σε μία άλλη χώρα με το νομαρχιακό διαβατήριο, να έχει υπ' όψιν σου ότι το διαβατήριό σου θεωρείται voided, άκυρο. Αν έχει φτάσει κανείς αεροπορικώς και επιχειρήσει να μπει με νομαρχιακό -πράγμα που το θεωρώ ανούσιο, αν όχι ηλίθιο- μάλλον την έχει άσχημα καθώς, ακολουθεί απέλαση, η αεροπορική εταιρία χρεώνεται από τις ξένες αρχες ένα πρόστιμο (ακόμα και 15000 ευρώ μπορεί να φτάσει) και στρέφεται εναντίον του δικαστικώς για να τα διεκδικήσει. Για ειδικές κατηγορίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να επανεκδοσουν διαβατήρια (π.χ. ναυτικοί) έχουν γίνει ορισμένες προβλέψεις μέχρι τον επαναπατρισμό.
Οι αστυνομικές ταυτότητες νέου τύπου (με διπλή αναγραφή) γίνονται δεκτές σε όλη την ΕΕ χωρίς πρόβλημα. Άρα πηγαίνεις πλέον στη Βουλγαρία χωρίς κανένα πρόβλημα. Και από εδώ θα σε αφήσουν να φύγεις και εκεί θα σε αφήσουν να μπεις.
Δεν ξέρω τι γίνεται με διπλή υπηκοότητα αλλά λόγω της δουλειάς μου ξέρω ότι όλες οι ξένες χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχεσεις με την Ελλάδα έχουν ενημερωθεί για την λήξη των νομαρχιακών διαβατηρίων.
Να ξέρεις ότι η αστυνομία ζητάει λιγότερα δικαιολογητικά απο αυτά που ζητούσαν οι νομαρχίες παλαιότερα (δε θα σου ζητήσει λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό για να αποδείξεις πού μένεις). Το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπεύθυνη δήλωση. Δε συλλέγουν "βιολογικά" στοιχεία (μάλλον εννοείς τα "βιομετρικά δεδομένα") και στο RF Chip αποθηκεύουν το όνομά σου, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό διαβατηρίου και τη φωτογραφία σου σε jpeg αρχείο. Και πιστωτική κάρτα να βγαλεις ή κάρτα μέλους σε καζίνο, να είσαι σίγουρος ότι θα σου ζητήσουν περισσότερα. Για να μην πούμε τί σου ζητάνε για αμερικάνικη βίζα........
Και προς Θεου: δεν θα σου κάνουν ανάκριση, μην τρελαθούμε!
Για να ξέρεις και τι θα βρείς στην αίτηση, και για να μην ανησυχείς ότι θα σου κάνουν κάποια ερώτηση πολύ προσωπική ή προσβλητική, μπορείς να κάνεις κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.passport.gov.gr/docs/AITHSH_NEA.pdf
Για τον κ. Καρατζαφέρη και τις Οργανώσεις Καταναλωτών και το πώς μπορούν να βοηθήσουν, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Αν νομίζεις ότι αδικείσαι μπορείς να προσφύγεις. Νot my cup of tea!
Καλή επιτυχία!