Απο την ηλικία σου όλοι περάσαμε και κατανοώ και τις επιρροές που υπάρχουν είτε απο το φιλικό, συγγενικό και οικογενειακό περιβάλλον όσον αφορά τους τίτλους σπουδών. Δεν το παίζω φωστήρας, ούτε Ο έμπειρος...
Έχω φάει και εγώ χρόνια στα θρανία και ξέρω από ξενύχτια, διαβάσματα, τρελό άγχος, άπειρες εξετάσεις και το πιο σημαντικό αφιέρωσα πολυ χρόνο και πολύ χρήμα ειδικά στο μαστερ (εγώ, όχι οι γονείς μου
)
Το να θέλεις να κάνεις φοιτητική ζωή διαφέρει όμως. Θέλεις την Ελληνική φοιτητική ζωή (καθισιό, αραλίκι και έχει ο Θεός για την εξεταστική) Η την Ευρωπαική φοιτητική ζωή?
Φοιτητική ζωή μπορείς να κάνεις και στο εξωτερικό και ξενύχτια και παρέες και γκόμενες/γκόμενους, φίλους/φίλες και τρέλες απλά θα ξεφύγεις από το τριπ του Ελληνικού πανεπιστημίου (κόμματα, χαμένες εξεταστικές, αιώνιοι φοιτητές, ωχαδερφισμός, αρπαχτές κτλ.)
Σου είπα και εγώ έχω κορυφαίους τίτλους σπουδών αλλά τι να το κάνεις που όταν πας να εφαρμόσεις πράγματα που σε εταιρείες όπως η ΒΑ, Lufthansa, AirFrance και Alitalia θεωρουνται αυτονόητα και απολύτως κατανοητά, στην Ελλαδα και δη στον αεροπορικό τομέα δεν καταλάβαινουν, σε κοιτούν με το στόμα ανοιχτό και απλά τους νοιάζει να μπει ο μισθός και να παει στα τσακίδια η εταιρεία....
Με αυτό το mentality μια ζωή χάλια θα είναι ο αεροπορικός τομέας στην Ελλάδα, και μια ζωή, καμπινα, πιλότοι, μηχανικοί κ.α θα ψάχνουν την τύχη τους και μια δουλεία της προκοπής στο εξωτερικό...
Δεν εννοώ οτι εγω είμαι ο έξυπνος και άλλοι οι άλλοι χαζοί στο προηγούμενο παράδειγμα.. Απλά δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν έχουμε το ίδιο αλφάβητο, τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας...η γνώμη μου είναι ότι οφείλεται στην στενοκεφαλιά μας και βέβαια στο background... Οταν πχ λες για safety και σου λένε ότι το safety μόνο κόστος σε μία εταιρεία από εκέι και έπειτα μερικές φορές αναρωτιέμαι...
Μήπως να είχα παέι να γίνω σουβλατζής? Περισσότερα σίγουρα λεφτά βγάζει απο μένα και το σημαντικότερο... Με μινιμουμ κόπο και χρήμα...
Προσπαθώ να σου πω οτι σε αυτον τον χώρο και δη στην Ελλάδα δεν χρειάζονται τίτλοι σπουδών τύπου ΑΕΙ γιατί μπορεί να αποδειχτει μια τρύπα στο νερό. Εαν έχεις την ευχέρια χρημάτων και χρόνου να ζήσεις την Ελληνική φοιτητική ζωή καλώς... Απλά μην νομίζεις οτι στην ελληνική αεροπορία αξιολογούνται και μετράνε τέτοια χαρτιά...
Κάνα γνωστο πάλιουρα πιλότο της ΟΑ έχεις? Είναι ο μπαμπάς σου/νονός σου/θείος σου/ μηχανικός αεροσκαφών να σε χώσει πουθενα για να ξεκινήσεις? Έχεις μέσον να μπεις στην ΥΠΑ?
Πίστεψε γιατι και εγώ άσχετος ήμουνα με τα αεροπορικά πριν χρόνια και εγώ πίστευα οτι σε ένα τέτοιο χώρο υπάρχει και επαγγελματισμός και αξιοκρατία...
Σε πληροφορώ όμως ότι όσο περνάνε τα χρόνια, ανακαλύπτω ότι όσοι ασχολουνται με τά αεροπορικα στην Ελλάδα, ένα γερό βυσματάκι είχαν στην αρχή ή εξακολουθούν έχουν και μόνο... Ασχέτως εαν το παίζουν οι περισσότεροι αυτοδημιούργητοι όσον αφορα το πόστο τους και την εξέλιξη τους και βέβαια αυθεντιες και ξερόλες....
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που οι 7/10 πιλότοι, μηχανικοί, station managers etc είχαν κάποίον συγγενή στην περιβόητη ΟΑ και με τον γνωστό ελληνικό τρόπο μπήκαν στην δουλειά, αρχικά ίσως σαν βοηθοί των βοηθών... Ο πιλότος ναι μεν θέλει ATPL αλλά ξέρεις πόσοι είναι άνεργοι στην Ελλάδα? Εκεί και αν παίζουν τρελές καταστάσεις....
Βέβαια μετα από 10χρόνια στην δουλειά, και στόκος να είσαι μαθαίνεις πράγματα και καταλαβαίνει πως λειτουργει το σύστημα αλλα εάν δεν στρωσεις τον butt σου κάτω, μια ζωή το κεφαλι σου στενό θα μείνει... τα πτυχία σου δίνουν το κάτι παραπάνω στο λέω με σιγουριά, που όμως ΔΕΝ μπορείς να τα εφαρμόσεις από την άλλη...
Επίσης δεν είναι τυχαίο που λίγοι ενεργοί πιλότοι/μηχανικοί θα σε προτρέψουν να γίνεις πιλότος/μηχανικός... Όλα τα κακά θα σου πουν και ότι όλα είναι δυσκολα, ώστε να σε αποτρέψουν... Να αναρωτιέσαι μόνο το εξής... Αφου είναι έτσι γιατί δεν φεύγουν?
Ενα melrose place είναι τα αεροπορικά στην Ελλάδα... όλοι γνωρίζονται, οι μίσοι είναι συγγενεις μεταξύ τους, παιδιά παλιων υπαλλήλων, κουμπάροι, φίλοι, οι μισοί έχουν "πάει" με τους άλλους μισούς και πάει λέγοντας... Μην τους χαλάσεις το μαγαζί αυτό τους νοιάζει και προπαντώς δεν θέλουν άξιους και αυτοδημιούργητοι άνθρωπους.... θα χαλάσουν την πιάτσα... και βέβαια δεν θέλουν να αποδειχτεί οτι ο αυτοκράτορας είναι γυμνος (εαν με πιάνεις)
Εξάλλου έχουν και παιδία να θρέψουν που και αυτά με την σειρά τους θα χωθούν σε ένα παρόμοιο πόστο με ένα παρόμοιο τρόπο (vicious cycle)
Με τα πτυχία και τις γνώσεις ΕΔΩ δεν θα πας μπροστά.. ΟΧΙ με μαθηματική ακρίβεια γιατί σίγουρα υπάρχουν υπαρκτες εξαιρεσεις στον χώρο απλά μην το έχεις σίγουρο αυτο υποστηρίζω...
Θα συμφωνήσω με ένα προηγούμενο ποστ που ανέφερε αγάπη και μεράκι για το επάγγελμα...εγώ θα προσθέσω αγάπη και μεράκι για τον αεροπορικό χώρο εν γένει... Εαν έχεις και πολλά θα δείς και θα γελάς (άλλοτε απο τα νέυρα σου και άλλοτε απο το πόσο παπατζιλίκι υπάρχει σε αυτήν την χώρα).
Δεν θέλω να σε απογοητεύσω εξάλλου είσαι στην άρχη και πρέπει να παροτρύνουμε τα νέα παιδιά. Οφείλω όμως να σε προειδοποιήσω και να σε προστατεψω από το να χάσεις άσκοπα τον χρόνο σου σε σπουδές που εδώ κατα πάσα πιθανότητα θα μείνουν αναξιοποίητες. Μερικές φορές μετανιώνω που τις έκανα, ειλικρινά...
Κανε focus και εαν έχεις το μεράκι και την αγάπη στον χώρο, θα κολλήσεις εδώ.. Ένας τέτοιος είμαι και εγω και λίγο ιδεαλιστής που παρόλο που τα βλέπω και τα κράζω, επιμένω γιατι πιστεύω ότι μπορουν να αλλάξουν τα πράγματα με την συμβολή του καθένα μας και την αλλαγή της ελληνικής αεροπορικής νοοτροπίας.
Και βέβαια όπως κατάλαβες...δεν ανήκω στην προνομιούχα τάξη των ανηψιων του μπάρμπα από την Κορώνη γι αυτό και μπορώ να μιλάω ελεύθερα