Νομίζω πως όσο εξακολουθείς να μπλέκεις το κατσαβίδι με το Phd δεν θα καταλήξεις πουθενά - επίσης κουράζεις ένα ολόκληρο forum (κατά την ταπεινότατη άποψή μου) για ένα προσωπικό σου θέμα που πρώτα από όλα πρέπει να το συζητήσεις με τον εαυτό σου, τους γονείς σου και τον σύμβουλο ΣΕΠ του σχολείου σου. Τι προσφέρουν τα δεκάδες post που αναφέρονται στη δυσκολία σου να αποφασίσεις τι να σπουδάσεις? Ένας που θα μπει αύριο στο forum κοιτώντας για μηχανικούς αεροσκαφών θα αποκομίσει πολλά διαβάζοντας 10 σελίδες συνεχούς αμφιταλάντευσης?
Τα παρακάτω ελάχιστη σχέση έχουν μεταξύ τους:
- ΤΕΙ Χαλκίδας
ΣΜΑ
Πανεπιστήμια (ΕΜΠ, Imperial College, κλπ)
Σχολές της αγγλίας που δίνουν μέχρι bachelor σε engineering (και σε άλλους κλάδους) πάσης φύσεως και προσελκύουν όλα τα φωτισμένα ελληνόπουλα που έβγαλαν 9-11 στις πανελλήνιες.
Διαφέρουν στα εξής:
- Κριτήρια εισαγωγής
$$
Αντικείμενο σπουδών (μαθήματα)
Επίπεδο σπουδών (ποιότητα, πτυχίο, κλπ)
Μου φαίνεται
τουλάχιστον γελοίο να μπλέκουμε το διδακτορικό με την πίστα του αεροδρομίου, το ΤΕΙ τεχνολογίας αεροσκαφών και το ΔΙΚΑΤΣΑ.
Κατά τη γνώμη, αφού φαίνεται ότι σου αρέσει το αντικείμενο, πρέπει να πας έτσι:
1. Αποφασίζεις το επίπεδο στο οποίο θέλεις να ασχοληθείς με το aeronautical engineering. Βίδα -> Μηχανικός -> Ερευνητής (δηλ σπουδές διδακτορικού επιπέδου , κλπ). Αυτά πολύ δύσκολα συνδυάζονται (μπορεί οι Wright να κόλησαν οι ίδιοι τα αεροπλάνα τους αλλά τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει).
2. Επιλέγεις χώρα που θα σπουδάσεις. Στο κατσαβίδι υπάρχει η σχολή των ΟΑ και το ΤΕΙ χαλκίδας (ως ανειδίκευτος εργάτης δεν κάνεις τίποτα). Για τα ανώτερα επιλέγεις Αθήνα - Πάτρα ή εξωτερικό (Ευρώπη για ευκολία). Για να πας κάπου καλά στο εξωτερικό (σε αντάξιο και καλύτερο των πολυτεχνείων Αθήνας και Πάτρας) θέλει ΤΕΛΕΙΟ record απο το σχολείο και τις πανελλήνιες καθώς και παραιτέρω εξετάσεις γλώσσας αλλά και μαθημάτων, ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Αλλιώς πας σε πανεπιστήμιο 5 κατηγορίας που το μετανιώνεις 20 φορές.
3. Εργασία. Για κατσαβίδι υπάρχει δουλειά στην Ελλάδα αλλά με το πτυχίο JAR μπορείς να κάνεις κάτι και εντός Ευρώπης και ίσως Αφρικής και Μ. Ανατολής (αν και δεν θα είσαι και τόσο περιζήτητος). Για τα άλλα υπάρχει ψωμί σε όλο τον κόσμο (οι σχετικές με το χώρο εταιρείες είναι περισσότερες από ότι φαντάζονται όλοι εξαρχής). Η εύρεση δουλειάς έχει σχέση με τυχόν MSc και Phd σχετικών με το θέμα (το τελευταίο είναι δύσκολο αλλά και χρονοβόρο).
(Με καλή διάθεση)