Πετούσα χτες από ΗΕR και γινόταν το έλα να δεις. Οι ανάγκες είναι δυσανάλογα μεγάλες του υπάρχοντος χώρου από άποψη σταθμού επιβατών. Το μεσημεράκι που ήμουν εκεί, υπήρχαν τεράστιες ουρές που με το ζόρι χωρούσαν εντός τέρμιναλ, άκουγα διάφορες γκρίνιες από Ρώσους και άλλους σλαβόφωνους που περίμεναν ποιος ξέρει πόσο για να κάνουν τσεκ-ιν κοκ. Οι Γάλλοι πιο ήρεμοι αλλά δεν νομίζω ότι εκτιμούν τις ουρές, ιδιαίτερα όταν οι διακοπές σου τελειώνουν.
Οι εγκαταστάσεις καθαυτές είναι γνωστό ότι είναι παλιές και θλιβερές και δεν αρμόζουν στο προϊόν της Κρήτης. Τα duty free (αφού σκαρφαλώσεις τις εκπληκτικές σκάλες) ήταν γεμάτα και έπρεπε να σπρώχνεις για να περάσεις στους διαδρόμους - εγώ αν ήμουν ξένος δεν θα ψώνιζα τίποτα (άσχετο που εγώ είχα ξεχάσει να προμηθευτώ ντάκους και έμπλεξα). Οθόνες, καθίσματα, φωτισμός (αν είναι δυνατόν ο χώρος του τσεκ ιν να μην έχει αρκετό φυσικό φωτισμό στην Κρήτη!) κλπ είναι επίσης επιεικώς άθλια.
Με το Α320 της Α3 που πετούσα, έπρεπε να πάμε αντίθετα και να απογειωθούμε ξεκινώντας από το όσο δεν πάει τέρμα του 09 γιατί ήμασταν βαρείς! Το αεροπλάνο υπολογίζω ότι ήταν στο 95% της πληρότητας του και οι υπολογισμοί του πιλότου μαζί με την άδεια του πύργου ελέγχου μας κράτησαν 1Ω30λ παραπάνω στην πίστα...Δεν ξέρω να πω αν αυτό οφείλεται μήκος του διαδρόμου, η λογική μου λέει ναι αλλά αναρωτιέμαι πως απογειώνονται τα wide bodies. Στην μιάμιση ώρα δε που περίμενα, κατάλαβα για τι είδους κίνηση μιλάμε...
Μέσα σε όλα αυτά, αξίζουν ένα μπράβο οι εργαζόμενοι που ήταν ευγενέστατοι σε όλες τις περιπτώσεις από την τσεκιναντζού της Α3 και την κυρία της Marmara που προσφέρθηκε να με βοηθήσει να καταλάβω το λάθος ταμπλό, μέχρι την ταμεία του duty free και τους οδηγούς των λεωφορείων, που τους έχει βγει η Παναγία με αυτή την κίνηση και υπέκλεπτα τις συζητήσεις τους.
Καταλαβαίνω ότι το ελληνικό κράτος ήταν και είναι της πλάκας και δεν έχει φράγκα και τεχνογνωσία να κάνει κάτι καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Επίσης καταλαβαίνω το φολκλορ της υπόθεσης, αλλά πιστεύω ότι οι τουρίστες δεν έρχονται πια μόνο για να ακούσουνε ζορμπά. Ο ήλιος υπάρχει και σε άλλες χώρες και καλό είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτού του ρεύματος και να μην μας θεωρούν τσοπάνηδες (sic) καθότι οι τσοπάνηδες δεν μπορούν να έχουν και απαιτήσεις σε υψηλότερη κερδοφορία.