Iδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων (Fraport Greece)

  • Thread starter Thread starter SARIDAKIS VASILIS
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Εγώ σου πουλάω ένα αμάξι. Συμφωνούμε. Πόσο? Τόσο. Πότε συμφωνήσαμε και δώσαμε τα χέρια? 1η Μαϊου. Μάλιστα. Έχει φτάσει 18 Μαϊου και δεν έχω συμπληρώσει τα χαρτιά για την μεταβιβαση του αυτοκινήτου. Θα με πληρώσεις satcorfu? Τόσο με εμπιστεύσαι? Εγώ λέω όχι. Εσύ λες ναι? Γιατί? Επειδή δώσαμε τα χέρια και συμφωνήσαμε? Έχει γίνει η μεταβίβαση? Και αν εγώ πάρω τα λεφτά και εξαφανιστώ? Δεν λες 'ναι' λοιπόν και το ξέρεις.

Λοιπόν εγώ δεν ξέρω για οικομικές θεωρίες και φοιτητές, εγώ ξέρω πως ένα Δημόσιο που ειδικά τώρα, με αυτή την ιδεολογική Κυβέρνηση και τα πολλαπλά - αντικρουόμενα πολλές φορές - κομματικά και κοινωνικά συμφέροντα που την απαρτίζουν δεν είναι καθόλου φερέγγυο, όπως βλέπουμε με το θέμα της Lamda και του Ελληνικού όπως ξαναλέω. Αν δεν τελειώσει 100% οριστικά και τελεσίδικα όσο δεν πάει, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα απελευθερώσει κεφάλαια για μια επένδυση που την τελευταία στιγμή μπορεί να καταρρεύσει για 100 λόγους που μπορεί να σκαρφιστεί το κράτος και φυσικά ο επενδυτής στο τέλος να σηκώσει τα οικονομικά, λογιστικά και φορολογικά βάρη που μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επφέρει χωρίς να έχει τίποτα στα χέρια του.

- "Και τώρα που η Ελληνική Δημοκρατία σκαρφίστηκε την τάδε δικαιολογία και δεν τα πήρα τα αεροδρόμια τι να την κάνω την ΑΜΚ ρε φίλε και τους φόρους και τα λεφτά που θα μου ζητήσουν οι μέτοχοι για την επένδυση που έκαναν με την αγορά μετοχών η την αύξηση του ιδίου μετοχικού κεφαλαίου?"

-"Δεν ξέρω, πήγαινε αγόρασε κανένα οικόπεδο και κάνε ξενοδοχείο, τι να σου πω. Ας μην βιαζόσουν πριν είχες τα χαρτιά στα χέρια τελεσίδικα".

Αυτή ειναι η αντικειμένική - και όχι υποκειμενική - αλήθεια και τα άλλα είναι για να συζητάμε.
 
Λοιπόν κάποιες παρατηρήσεις για εσάς που δε θέλετε επενδύσεις και απεμπλοκή από τη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα του βολέματος και των προσλήψεων :

1) Τα αεροδρόμια προφανώς (όχι όλα, αλλά αυτά που πουλήθηκαν) είχαν κέρδος. Σε διαφορετική περίπτωση μόνο ένας "μπακάλης" επενδυτής θα τ' αγόραζε για να έχει ζημίες και να πληρώνει και κάποιο ποσοστό στο δημόσιο. Τα χρήματα όμως δεν πήγαιναν σε επενδύσεις, αλλά και σε ζημιογόνα ταμεία (πχ κάλυψη ασφαλιστικών ταμείων κτλ). Επομένως, τα αεροδρόμια έφτασαν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους κι έτσι ο τουρισμός δεν πρόκειται να έβλεπε σημαντική αύξηση. Ο ίδιος ο αερολιμενάρχης είπε ότι το αεροδρόμιο Μακεδονία είχε φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Για τα έργα, θα σου πω μόλις δύο παραδείγματα : έργα αναβάθμισης αεροδρομίου Χανίων ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 2013 με σκοπό να είχε τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ακόμη δεν έχε τελειώσει 100%. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η επέκταση του διαδρόμου από/προσγειώσεων στη θάλασσα σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα είχε τελειώσει το 2011.. Είμαστε 2017 και ακόμη βλέπουμε τις μακέτες!

2) Κανένας επενδυτής (όσο κι αν αγαπάει την Ελλάδα) δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τους πολιτικούς μας. Θέλεις να σου θυμίσω τι έλεγαν προεκλογικά όλοι οι σημερινοί υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Επειδή δεν είμαστε πολιτικό φόρουμ, μπορείς να ψάξεις στο ίντερνετ αν δεν ξέρεις τι έλεγαν όχι μόνο για τα αεροδρόμια, αλλά και για όλους τους επενδυτές. Έτσι, ποτέ δε θα έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μία εταιρία που έφτιαξαν από το 0 (γιατί η Fraport Greece συστάθηκε μόνο και μόνο για τα 14 ελληνικά αεροδρόμια και αποτελείται από 2 επιχειρήσεις) αν δεν ήταν 100% σίγουροι. Μέχρι και λίγες μέρες πριν τα παραλάβουν κανονικά (και αφού είχαν κάνει ΑΜΚ) οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τη σύμβαση με το ΕΚΑΒ. Περισσότερα εδώ : http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/k ... -64990970/

3) Όσον αφορά το δανεισμό από ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τα λεφτά των φτωχών ελλήνων, θα ήθελα να σου πω ότι μια χαρά θα μπορούσε να πάρει χρήματα από ξένες τράπεζες (εξάλλου οι 4 από τις 5 τράπεζες που δανείστηκε είναι ξένες) . Απλά επειδή κάποια δεν ξέρουν από οικονομικά καλό είναι να μην πετούν μία μπούρδα μόνο και μόνο για να λαϊκίζουν. Οι τράπεζες ζουν κυρίως από τα δάνεια, απ' όπου εισπράττουν τους τόκους! Αν λοιπόν ήθελε η Fraport θα έδινε τους τόκους σε γερμανική τράπεζα. Επειδή πλέον σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε και πολλές νέες επιχειρήσεις, δεν έχουμε και πολλά δάνεια κι επομένως οι τράπεζες μένουν από ρευστό. Όσες επιχειρήσεις έχουμε δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα παλιά χρέη τους. Επίσης, όταν έδιναν τα διακοποδάνεια και τα δάνεια για να φτιάξει το 3ο σπίτι ο Μήτσος με μηδενικό δηλωθέν εισόδημα δεν ήταν χρήματα των φτωχών που τα πληρώνουμε τώρα;

4) Νομίζω ότι καταλάβεις ότι σ' ένα μήνα δε μπορεί οποιαδήποτε εταιρία να φτιάξει 100 τερματικούς σταθμούς ή να κάνει τόσες πολλές επενδύσεις; Όσα λεφτά κι αν δώσει. Είμαστε εδώ να την κρίνουμε βάση των στόχων της. Ότι δηλαδή μέχρι το 2021 θα έχει κάνει όσα προανέφερε. Αν καθυστερήσει έστω και μια μέρα ή αν δεν τα πράξει όλα, τότε εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα την κρίνω.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: Προφανώς δε προσωπικά σε 'σένα φίλε "satcorfu". Εξάλλου, ο καθένας έχει ελευθερία λόγου στη δημοκρατία. Επίσης, δεν εννοώ ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι ίδιοι. Υπάρχουν πολλοί καλοί δημόσιοι υπάλληλοι -μερικές φορές και καλύτεροι των ιδιωτικών. Στα 14 αεροδρόμια -επί κρατικού ελέγχου- αυτοί οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι προσέφεραν άριστες υπηρεσίες στα αεροδρόμια. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που χαλούσαν τη γενική εικόνα των αεροδρομίων Εκτός, από το Μακεδονία δες τα σχόλια για την κατάσταση των υπολοίπων 13 αεροδρομίων από τουρίστες για να καταλάβεις τι εννοώ.
 
airport123":gs8d87ky said:
1) Τα χρήματα όμως δεν πήγαιναν σε επενδύσεις, αλλά και σε ζημιογόνα ταμεία (πχ κάλυψη ασφαλιστικών ταμείων κτλ).

Και εγώ το ίδιο λέω, αλλά με διαφορετικό στόχο.... κακώς πήγαιναν, αλλα απο τώρα και πέρα που δεν θα πηγαίνουν , απο κάπου αλλού θα πρέπει να καλυφθεί το κενό των περίπου 200εκ( πολύ συντηρητικά) που απέδιδαν τα 14 α/δ μετά απο τα λειτουργικά έξοδα και μηδενικές συντηρήσεις-επενδύσεις... Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί και πολλούς. Αλλά όλοι ξέρουμε οτι πάλι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τα πληρώσουν, όπως και τις επιδοτήσεις των αγονων, που καλυπτονταν μέσα απο τα 12 ευρώ του σπατόσημου.

airport123":gs8d87ky said:
Για τα έργα, θα σου πω μόλις δύο παραδείγματα : έργα αναβάθμισης αεροδρομίου Χανίων ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 2013 με σκοπό να είχε τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ακόμη δεν έχε τελειώσει 100%. Στο αεροδρόμιο Μακεδονία, η επέκταση του διαδρόμου από/προσγειώσεων στη θάλασσα σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα είχε τελειώσει το 2011.. Είμαστε 2017 και ακόμη βλέπουμε τις μακέτες!
Και τα δύο που αναφέρεις ηταν στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή το Δημόσιο έκανε έργα με δικό του ποσοστό συμμετοχής για να δοθεί με κορδέλα περιτυλίγματος σε μια ιδιωτική εταιρεία να το εκμεταλευτεί...Στα Χανιά έγιναν τα εγκαίνια λίγες μέρες πρίν παραδοθουν στη Fraport και όπως μου μετέφεραν είναι ενα κόσμημα, με πολλούς χώρους για χρήση. Πίστεψέ με θα ήμουν απο τους τελευταίους που θα έδινα εύσημα για την αποδοτηκότητα του κράτους στα έργα, αλλά σε όλα αυτά τα ημιτελή έργα έχουν πεσει πολλά λεφτά, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και μεθεύριο που θα τα τελειώσει η Fraport Θα χειροκροτάμε και θα παίρνει και ολο το κέρδος.. π.χ. η επεκταση της πίστας α/φ στην Κέρκυρα έχει γίνει κατα 80-85%, με το δύσκολο του αποχαρακτηρισμού της λιμνης, του μπαζώματος, του χρόνου που απαιτείται για να "κάτσει" το επικαθήμενο χώμα να έχει γίνει και πλέον με επίστρωση και άσφαλτο θα μπορεί να δοθεί για χρήση. Τόσα χρόνια μπορούσε το ΥΠΕΧΩΔΕ (δεν ήταν η ΥΠΑ αρμόδια) να κατεθύνει κονδύλια για την αποπεράτωση , να δοθεί σε χρήση και να αποδίδει έσοδα... Οι πολιτικοί ήταν ΟΛΟΙ ενήμεροι, αλλά εις μάτην.... Οπως καταλαβαίνεις το ποσοστό ευθύνης των "κακών" ΥΠΑτζήδων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τους κακούς σχεδιασμούς, εξυπηρέτηση συμφερόντων κλπ, που γινόταν σε βάρος του πολίτη. Οταν δηλαδή δεν ΘΕΛΕΙ το κράτος να προσλάβει ούτε ενα υδραυλικό για περισσότερο απο 10 χρόνια στην Κέρκυρα, πώς περιμένει μετά κάποιος να λειτουργουν σωστά οι τουαλέτες- το νουμερο ένα πρόβλημα που παραπονιούνται οι ξένοι τουρίστες.

2) Κανένας επενδυτής (όσο κι αν αγαπάει την Ελλάδα) δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τους πολιτικούς μας. Θέλεις να σου θυμίσω τι έλεγαν προεκλογικά όλοι οι σημερινοί υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Επειδή δεν είμαστε πολιτικό φόρουμ, μπορείς να ψάξεις στο ίντερνετ αν δεν ξέρεις τι έλεγαν όχι μόνο για τα αεροδρόμια, αλλά και για όλους τους επενδυτές. Έτσι, ποτέ δε θα έκαναν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μία εταιρία που έφτιαξαν από το 0 (γιατί η Fraport Greece συστάθηκε μόνο και μόνο για τα 14 ελληνικά αεροδρόμια και αποτελείται από 2 επιχειρήσεις) αν δεν ήταν 100% σίγουροι. Μέχρι και λίγες μέρες πριν τα παραλάβουν κανονικά (και αφού είχαν κάνει ΑΜΚ) οι υπουργοί έλεγαν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν τη σύμβαση με το ΕΚΑΒ. Περισσότερα εδώ : http://www.ethnos.gr/oikonomia/arthro/k ... -64990970/
Αν δεν εμπιστεύεται το ελληνικό πολιτικο σύστημα, μπορεί ανετα να μ επενδύσει σέ άλλες "ασφαλέστερες" χώρες... αλλα εδώ γνωρίζουν οτι με την προστασία των δανειστών, μπορούσαν να κονομήσουν γρήγορα. Σήκωσαν λοιπόν κεφάλαια πουλώντας μερίδιο απο την κοινοπραξία στο Πούλκοβο της Αγιας Πετρούπολης( Η Fraport είχε 35% μετοχές και τώρα πολύ λίγες, πουλώντας σε κάποιο fund του Καταρ, που τωρα εχει την πλεοψηφία) για να μπορέσουν ναν κανουν την αύξηση του ΜΚ...Αυτα που έλεγαν κάποιο για την κακή οικονομική κατάσταση της γερμανικής μαμας Fraport δεν ηταν και τόσο λάθος, άλλωστε είχα δώσει και ενα σχετικό λινκ του Reuters,που ανεφερε στοιχεία για αυτά και τη δεινή κατάσταση, ύστερα απο πεσμένη κίνηση σε α/δ που συμμετέχει.
Οσον αφορά τις συμφωνίες με Πυροσβεστικη , ΕΚΑΒ κλπ, μεσυγχωρείς ,αλλά μήπως συμφωνείς και εσύ να δίδεται ΔΩΡΕΑΝ η υπηρεσία, όπως απαιτουσε η Fraport ... έλεος δηλαδή. .. δεν μας φτάνει η ξεφτίλα των εικόνων που βλέπουμε σήμερα με τους κακόμοιρους Πυροσβέστες να κοιμούνται σαν τους πρόσφυγες , αφού δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτια σε Μύκονο και Σαντορίνη...Εδώ κατάφεραν και αλλαξαν τις προυποθέσεις για να γίνει κάπιος σεκιουριτάς και πλέον μπορεί να πιστοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να βρούν φτηνό εργατικό δυναμικό να στελεχώσουν τα α/δ..Τοσα χρόνια με το Δημόσιο, οι απαιτήσεις ήταν αυστηρές και πάντα η εταιρεία security ήταν υποστελεχωμένη.

Αν λοιπόν ήθελε η Fraport θα έδινε τους τόκους σε γερμανική τράπεζα. Επειδή πλέον σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε και πολλές νέες επιχειρήσεις, δεν έχουμε και πολλά δάνεια κι επομένως οι τράπεζες μένουν από ρευστό. Όσες επιχειρήσεις έχουμε δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα παλιά χρέη τους. Επίσης, όταν έδιναν τα διακοποδάνεια και τα δάνεια για να φτιάξει το 3ο σπίτι ο Μήτσος με μηδενικό δηλωθέν εισόδημα δεν ήταν χρήματα των φτωχών που τα πληρώνουμε τώρα;

Χρειάστηκε αρκετό χρονικό διάστημα- και εδώ όπως ανέφερα και πρίν, οφείλονται οι συνεχείς καθυστερήσεις στην μεταβίβαση - για να μπορέσει να βρεί χρηματοδότες, Δεν ήταν εύκολο , ακουγόταν φήμες, δημοσιεύματα για την πτώση του τζίρου της εταιρείας κλπ...το αν ήθελε λοιπον, νομίζω οτι δεν ισχύει, αλλωστε τα περισσότερα ιδρύματα δεν είναι καν τράπεζες


4) Νομίζω ότι καταλάβεις ότι σ' ένα μήνα δε μπορεί οποιαδήποτε εταιρία να φτιάξει 100 τερματικούς σταθμούς ή να κάνει τόσες πολλές επενδύσεις; Όσα λεφτά κι αν δώσει. Είμαστε εδώ να την κρίνουμε βάση των στόχων της. Ότι δηλαδή μέχρι το 2021 θα έχει κάνει όσα προανέφερε. Αν καθυστερήσει έστω και μια μέρα ή αν δεν τα πράξει όλα, τότε εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα την κρίνω.
Δεν περιμένω να αλλάξει τα α/δ σε ενα μήνα, Επειδή όμως βλέπω οτι αρχικό κεφάλαιο δεν διαθέτει για παρεμβάσεις σήμερα, της έκατσε μια χαρά η αποδοχή εκ μερους μας των παρατάσεων, ώστε να μην μπεί το Νοέμβρη, το Γενάρη κλπ ώστε να πρέπει να ξοδέψει για παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν πρίν τη σαιζόν.. Τωρα, αύξησε τα τιμολόγια, ενοίκια κλπ χωρίς να δικαιολογούνται απο κάποιες βελτιώσεις, αρχίζει να εισπράττει και με το μήνα που αποδίδονται έσοδα θα κανει και μερικά πράγματα.. Στο τέλος της σαιζόν θα έχει ζεστό χρήμα,γύρω στα 250εκ,(χωρίς υπερβολές), απο αυτά και 100εκ να βάλει για τις επενδύσεις που διαφημίζει και είναι υποχρεωμένη απο τη σύμβαση να επενσδύσει 300εκ σε 4 χρόνια, αρχίζει να αποπληρώνει και να εξοφλεί τα δάνεια....σε πόσα χρόνια λές να κάνει απόσβεση ? Οσον αφορά τα ενοίκια των 25 εκ που θα πρέπει ναπληρώνει το χρόνο, όλοι εδώ ξέρουμε οτι ΜΟΝΟ η Θεσσαλονίκη απέδιδε πολύ περισσότερα, ενώ το ποσοστό επι των κερδών, μένει να το δούμε πότε θα δείξει κέρδη, με τα τιμολογια των εξόδων που θα δείχνει, απο τις εταιρείες του ομίλου Κοπελούζου !!!



Να ξεκαθαρίσω κάτι: Προφανώς δε προσωπικά σε 'σένα φίλε "satcorfu". Εξάλλου, ο καθένας έχει ελευθερία λόγου στη δημοκρατία. Επίσης, δεν εννοώ ότι όλοι οι υπάλληλοι είναι ίδιοι. Υπάρχουν πολλοί καλοί δημόσιοι υπάλληλοι -μερικές φορές και καλύτεροι των ιδιωτικών. Στα 14 αεροδρόμια -επί κρατικού ελέγχου- αυτοί οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι προσέφεραν άριστες υπηρεσίες στα αεροδρόμια. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που χαλούσαν τη γενική εικόνα των αεροδρομίων Εκτός, από το Μακεδονία δες τα σχόλια για την κατάσταση των υπολοίπων 13 αεροδρομίων από τουρίστες για να καταλάβεις τι εννοώ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπόνων για κακές υπηρεσίες στα α/δ αφορά υπαλληλους security, Αστυνομία και ground handling... Δεν ξέρω αν αλλαξει κάτι στη συμπεριφορά αυτών.... αλλωστε και οι 3 κατηγορίες εργαζομένων είναι κακοπληρωμένοι και με κακές συνθήκες εργασίας... μην περιμένει δηλαδή ο τουρίστας να του χαμογελάει η κοπελλα στο checkin που είναι στημενη επι 8 ώρες, έχει κανει χιλιόμετρα απο gate σε checkin και πίσω, όρθια και όλα αυτά για 450-500 ευρώ και ίσως αν είναι καλή και καποια κουπόνια απο αλυσίδα supermarket.. αν την απολύσουν για κακή συμπεριφορά, θα ακολουθήσει μια άλλη, με τις ίδιες συνθήκες, και θα είναι θέμα χρόνου να δεί και αυτή την έξοδο.... αυτά τα έχω βιώσει, αγαπητέ φίλε και πονάω μόνο που τα γράφω.
Με τη συζήτηση αυτή δεν περιμένω να τη διαβάσει ο Πρωθυπουργός και να ακυρώσει τη σύμβαση ή κάτι ανάλογο...!!!! απλά θέλω να καταγράψω και την άλλη αποψη, κάτι που θα μείνει γραμμένο και ίσως σε μερικά χρόνια να έχει κάποια αξία. Η καλά ενημερωμένη κοινωνία έχει καλύτερα αντανακλαστικά, δυστυχώς μεχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία, αντιδρά με συνθήματα και κραυγές !!
 
Μα τελικώς το πρόβλημα δεν καταλαβαίνω ποιο ακριβώς είναι! Ωραία, θα πάρει κάποια χρήματα το καλοκαίρι, για να επανεπενδύσει και να βελτιώσει τα αεροδρόμια, η ένσταση βρίσκεται ΠΟΥ?

BTW, προφανώς το να καλύψουν τα κέρδη 4-5 μηνών όλα τα έργα ανάπλασης του business plan πιστεύω καταλαβαίνεις πως είναι αστείο σαν ιδέα.
 
menelaos":21cbsl1j said:
Μα τελικώς το πρόβλημα δεν καταλαβαίνω ποιο ακριβώς είναι! Ωραία, θα πάρει κάποια χρήματα το καλοκαίρι, για να επανεπενδύσει και να βελτιώσει τα αεροδρόμια, η ένσταση βρίσκεται ΠΟΥ?
Η ένσταση βρίσκεται στο οτι η καθυστέρηση της αναληψης απο τη fraport- που κατά την άποψή μου οφείλεται αποκλειστικά σε αυτήν - δεν επέτρεψε να γίνουν κάποια έργα πριν την εναρξη της σαιζόν, υπάρχει η δικαιολογία " Τώρα δεν προλαβαίνουμε, τα έργα θα αρχίσουν μετά το τέλος της σαιζόν" . Αν αναλάμβανε το Νοέμβρη ή το Γενάρη, θα ήταν υποχρεωμένη να ρίξει χρήμα - που κατα τη γνώμη μου δεν είχε- και θα ξεγυμνωνόταν.. .ενώ με τα 250εκ στο τέλος της σαιζόν δεν θα εχει κανένα πρόβλημα όπως ανεφερα.. πρώτα εισπράττει και μετά ρίχνει το χρήμα που απαιτεί η σύμβαση.


BTW, προφανώς το να καλύψουν τα κέρδη 4-5 μηνών όλα τα έργα ανάπλασης του business plan πιστεύω καταλαβαίνεις πως είναι αστείο σαν ιδέα.
Αυτό κατάλαβες απο οτι έγραψα ? η δέσμευση είναι για 300εκ σε βάθος τετραετίας... τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν τα 250εκ, απο αυτά μεγάλο ποσοστό είναι κέρδη... Για φέτος δεν είχαν ούτε το κόστος λειτουργίας των χειμερινών μηνών, που μειώνει το ποσοστό κέρδους. Κανε τους υπολογισμούς και δές πόσο χρόνο θέλουν να αποσβέσουν και το 1,23 δις που έδωσαν...και θα τα εχουν για 40+10 χρόνια .. και μη ξεχνάμε οτι μετα απο 4 χρόνια οι φόροι θα πανε στα 18+ ευρώ, οποτε αυξάνει περισσότερο το κέρδος !!
 
satcorfu":1fo1rvp5 said:
Και εγώ το ίδιο λέω, αλλά με διαφορετικό στόχο.... κακώς πήγαιναν, αλλα απο τώρα και πέρα που δεν θα πηγαίνουν , απο κάπου αλλού θα πρέπει να καλυφθεί το κενό των περίπου 200εκ( πολύ συντηρητικά) που απέδιδαν τα 14 α/δ μετά απο τα λειτουργικά έξοδα και μηδενικές συντηρήσεις-επενδύσεις... Αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί και πολλούς. Αλλά όλοι ξέρουμε οτι πάλι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τα πληρώσουν, όπως και τις επιδοτήσεις των αγονων, που καλυπτονταν μέσα απο τα 12 ευρώ του σπατόσημου.!

Αφού το πας πολιτικά, θα σου απαντήσω κι εγώ παρόμοια. Η Fraport έδωσε εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. την 11η Απριλίου (αν δεν το έδινε θα έβλεπες το αριστερό μνημόνιο με συν 1,23 δις που θα τα έπαιρναν όντως από του φορολογούμενους) και είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει επιπλέον 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων. Δηλαδή λες έναν θα μου κάνεις επενδύσεις 330 εκ. ευρώ αλλά θα μου δίνεις και όλα αυτά που προανέφερα και θα διαχειρίζεσαι τα υπόλοιπα έσοδα για 40 έτη. Επίσης, στις άγονες έχουμε 2€ φόρο που πηγαίνει στο κράτος για την πληρωμή των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών.

satcorfu":1fo1rvp5 said:
Και τα δύο που αναφέρεις ηταν στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή το Δημόσιο έκανε έργα με δικό του ποσοστό συμμετοχής για να δοθεί με κορδέλα περιτυλίγματος σε μια ιδιωτική εταιρεία να το εκμεταλευτεί...Στα Χανιά έγιναν τα εγκαίνια λίγες μέρες πρίν παραδοθουν στη Fraport και όπως μου μετέφεραν είναι ενα κόσμημα, με πολλούς χώρους για χρήση. Πίστεψέ με θα ήμουν απο τους τελευταίους που θα έδινα εύσημα για την αποδοτηκότητα του κράτους στα έργα, αλλά σε όλα αυτά τα ημιτελή έργα έχουν πεσει πολλά λεφτά, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και μεθεύριο που θα τα τελειώσει η Fraport Θα χειροκροτάμε και θα παίρνει και ολο το κέρδος.. π.χ. η επεκταση της πίστας α/φ στην Κέρκυρα έχει γίνει κατα 80-85%, με το δύσκολο του αποχαρακτηρισμού της λιμνης, του μπαζώματος, του χρόνου που απαιτείται για να "κάτσει" το επικαθήμενο χώμα να έχει γίνει και πλέον με επίστρωση και άσφαλτο θα μπορεί να δοθεί για χρήση. Τόσα χρόνια μπορούσε το ΥΠΕΧΩΔΕ (δεν ήταν η ΥΠΑ αρμόδια) να κατεθύνει κονδύλια για την αποπεράτωση , να δοθεί σε χρήση και να αποδίδει έσοδα... Οι πολιτικοί ήταν ΟΛΟΙ ενήμεροι, αλλά εις μάτην.... Οπως καταλαβαίνεις το ποσοστό ευθύνης των "κακών" ΥΠΑτζήδων είναι πολύ μικρό σε σχέση με τους κακούς σχεδιασμούς, εξυπηρέτηση συμφερόντων κλπ, που γινόταν σε βάρος του πολίτη. Οταν δηλαδή δεν ΘΕΛΕΙ το κράτος να προσλάβει ούτε ενα υδραυλικό για περισσότερο απο 10 χρόνια στην Κέρκυρα, πώς περιμένει μετά κάποιος να λειτουργουν σωστά οι τουαλέτες- το νουμερο ένα πρόβλημα που παραπονιούνται οι ξένοι τουρίστες.

Φίλε μου το θέμα δεν είναι ότι θα φτιαχτούν τώρα και ποιος θα κόψει τις κορδέλες! Μαζί σου κι εγώ και θα χαιρόμουν να έβλεπα την ΥΠΑ και τον υπουργό Χ,Ψ,Ζ να λέει κοιτάξτε τι έκανα (ακόμη κι αυτό είναι άδικο, γιατί μπορεί άλλος υπουργός να τα ξεκίνησε κι άλλος να κόψει κορδέλες όπως στο υπέροχο αεροδρόμιο της Πάρου). Ας είχαμε τίμιους πολιτικούς και να μπορούσαν να κάνουν έστω κι ένα έργο στα αεροδρόμια στην ώρα του κι όχι μετά από 10 χρόνια! Στην τελική και η Φραπορτ θα κάνει επενδύσεις 40 ετών και μετά από αυτά τα χρόνια θα έρθει ο επόμενος πρωθυπουργός που θα βρίσκεται τότε που θα ξαναπεράσουν στο δημόσιο και θα πει "Κοιτάξτε τι έργα έκανα στη Θεσσαλονίκη, ψηφίστε με όλοι!"

Για τα Χανιά δες εδώ : http://www.ypodomes.com/index.php/alles ... tin-ellada
Δυστυχώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.. Οπότε ό,τι κι αν σου λένε λυπάμαι αλλά είναι ψέματα!.

Επομένως, για την Κέρκυρα, έρχεσαι στα λόγια μου. Το κράτος δεν είναι ικανό, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, να κρατήσει ένα έργο και να το συντηρεί, πόσο μάλλον να κάνει επενδύσεις με επέκταση αεροσταθμών κτλ. Οπότε τι; Θα ήταν καλύτερο να τ' αφήσουμε στην τύχη τους και ποιος ξέρει τι θα γινόταν;

Για δες λίγο κι αυτές τις σελίδες και πες μου τη γνώμη σου :
http://www.economy365.gr/article/37578/ ... -kopeghagi

http://www.proinoslogos.gr/epikairotita ... F%89%CE%BD

satcorfu":1fo1rvp5 said:
Αν δεν εμπιστεύεται το ελληνικό πολιτικο σύστημα, μπορεί ανετα να μ επενδύσει σέ άλλες "ασφαλέστερες" χώρες... αλλα εδώ γνωρίζουν οτι με την προστασία των δανειστών, μπορούσαν να κονομήσουν γρήγορα. Σήκωσαν λοιπόν κεφάλαια πουλώντας μερίδιο απο την κοινοπραξία στο Πούλκοβο της Αγιας Πετρούπολης( Η Fraport είχε 35% μετοχές και τώρα πολύ λίγες, πουλώντας σε κάποιο fund του Καταρ, που τωρα εχει την πλεοψηφία) για να μπορέσουν ναν κανουν την αύξηση του ΜΚ...Αυτα που έλεγαν κάποιο για την κακή οικονομική κατάσταση της γερμανικής μαμας Fraport δεν ηταν και τόσο λάθος, άλλωστε είχα δώσει και ενα σχετικό λινκ του Reuters,που ανεφερε στοιχεία για αυτά και τη δεινή κατάσταση, ύστερα απο πεσμένη κίνηση σε α/δ που συμμετέχει.
Οσον αφορά τις συμφωνίες με Πυροσβεστικη , ΕΚΑΒ κλπ, μεσυγχωρείς ,αλλά μήπως συμφωνείς και εσύ να δίδεται ΔΩΡΕΑΝ η υπηρεσία, όπως απαιτουσε η Fraport ... έλεος δηλαδή. .. δεν μας φτάνει η ξεφτίλα των εικόνων που βλέπουμε σήμερα με τους κακόμοιρους Πυροσβέστες να κοιμούνται σαν τους πρόσφυγες , αφού δεν μπορούν να νοικιάσουν σπίτια σε Μύκονο και Σαντορίνη...Εδώ κατάφεραν και αλλαξαν τις προυποθέσεις για να γίνει κάπιος σεκιουριτάς και πλέον μπορεί να πιστοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να μπορέσουν να βρούν φτηνό εργατικό δυναμικό να στελεχώσουν τα α/δ..Τοσα χρόνια με το Δημόσιο, οι απαιτήσεις ήταν αυστηρές και πάντα η εταιρεία security ήταν υποστελεχωμένη.

Αν έχεις την νοοτροπία του "να φύγετε κύριοι να πάτε αλλού αν δεν σας αρέσει η μπανανία" τότε λυπάμαι αλλά μην περιμένεις να βγούμε από την κρίση, γιατί η ανεργία, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία εν γένει (γιατί όλα ένας κύκλος είναι) δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί ποτέ και θα έχουμε μία χώρα που δίνει μόνο συντάξεις. Ας μη χρειαζόμασταν τους δανειστές αν δεν τους πάμε (κι εγώ μαζί σου σ' αυτό). Αλλά καλώς ή κακώς όταν χρεοκοπείς και θέλεις χρήματα να ζήσεις αναγκαστικά κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. και από αριστερός, παρακαλάς τους δανειστές να σου δώσουν ψίχουλα! Για το Πούλκοβο ανοίγεις άλλο θέμα που δε μας αφορά, γιατί κάθε εταιρία μπορεί να κάνει ό,τι θεωρεί σκόπιμο γι' αυτήν Αν είχε κέρδος δε θα το πουλούσε για να αγοράσει τα αεροδρόμια της Ελλάδας!

Για την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει στην εταιρία Χ που είναι πχ σούπερ μάρκετ, και πιάνει φωτιά. Καλεί την Πυροσβεστική και αυτή του λέει ότι έπρεπε πρώτα η εταιρία σου να κάνει σύμβαση μαζί μου ή προσφέρει τις υπηρεσίες της; Όπως έχουμε λοιπόν την εταιρία Χ έχουμε και τη Φράπορτ. Για τους πυροσβέστες είμαι απόλυτα μαζί σου. Ότι δηλαδή είναι ξεφτίλα να βλέπουμε τους κακόμοιρους Πυροσβέστες να κοιμούνται σαν τους πρόσφυγες. Ούτε αυτοί φταίνε και όπως πάντα στη χώρα μας συμβαίνουν αδικίες και την πληρώνουν άλλα άτομα. Σ' αυτό όμως δε φταίει η φράπορτ. Εξάλλου, τόσα χρόνια τα αεροδρόμια ήταν υποστελεχωμένα (με κίνδυνο αν συνέβαινε κάτι να είχαμε σοβαρό ατύχημα, ήμασταν τυχεροί που δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό) κι επομένως δεν απαιτούνταν η κατασκευή χώρων για να μείνουν. Η Φράπορτ αν δεις ανέλαβε την κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών και θα αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Η πυροσβεστική δεν είναι της Φράπορτ εξάλλου. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι στη σύμβαση θα έπρεπε να υπάρχει ένα ποσοστό να πηγαίνει σε Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ. Έστω ένα τέλος 2€ των αναχωρούντων επιβατών.

satcorfu":1fo1rvp5 said:
Χρειάστηκε αρκετό χρονικό διάστημα- και εδώ όπως ανέφερα και πρίν, οφείλονται οι συνεχείς καθυστερήσεις στην μεταβίβαση - για να μπορέσει να βρεί χρηματοδότες, Δεν ήταν εύκολο , ακουγόταν φήμες, δημοσιεύματα για την πτώση του τζίρου της εταιρείας κλπ...το αν ήθελε λοιπον, νομίζω οτι δεν ισχύει, αλλωστε τα περισσότερα ιδρύματα δεν είναι καν τράπεζες

Δεν περιμένω να αλλάξει τα α/δ σε ενα μήνα, Επειδή όμως βλέπω οτι αρχικό κεφάλαιο δεν διαθέτει για παρεμβάσεις σήμερα, της έκατσε μια χαρά η αποδοχή εκ μερους μας των παρατάσεων, ώστε να μην μπεί το Νοέμβρη, το Γενάρη κλπ ώστε να πρέπει να ξοδέψει για παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν πρίν τη σαιζόν.. Τωρα, αύξησε τα τιμολόγια, ενοίκια κλπ χωρίς να δικαιολογούνται απο κάποιες βελτιώσεις, αρχίζει να εισπράττει και με το μήνα που αποδίδονται έσοδα θα κανει και μερικά πράγματα.. Στο τέλος της σαιζόν θα έχει ζεστό χρήμα,γύρω στα 250εκ,(χωρίς υπερβολές), απο αυτά και 100εκ να βάλει για τις επενδύσεις που διαφημίζει και είναι υποχρεωμένη απο τη σύμβαση να επενσδύσει 300εκ σε 4 χρόνια, αρχίζει να αποπληρώνει και να εξοφλεί τα δάνεια....σε πόσα χρόνια λές να κάνει απόσβεση ? Οσον αφορά τα ενοίκια των 25 εκ που θα πρέπει ναπληρώνει το χρόνο, όλοι εδώ ξέρουμε οτι ΜΟΝΟ η Θεσσαλονίκη απέδιδε πολύ περισσότερα, ενώ το ποσοστό επι των κερδών, μένει να το δούμε πότε θα δείξει κέρδη, με τα τιμολογια των εξόδων που θα δείχνει, απο τις εταιρείες του ομίλου Κοπελούζου !!!

Προφανώς με φήμες δε μπορούμε να μιλάμε! Με αποδείξεις αν θέλεις μπορούμε να κάνουμε διάλογο, γιατί κι εγώ μπορώ να βγάλω φήμη ότι θα φτιάξουν ένα Χίθροου στη Μύκονο! Να σου θυμίσω ότι η κυβέρνηση από τον Νοέμβριο προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση. Οπότε για δες εκεί το λόγο της καθυστέρησης. Και πραγματικά πιστεύεις ότι ο Σπίρτζης που έκλαιγε όταν υπέγραφε, δε θα μπορούσε να τους πεις από τον Οκτώβριο, πάρτε τα τώρα και αν δε μπορείτε να τα πληρώσετε θα σας κηρύξω έκπτωτους και θα μείνουν για πάντα δημόσια!

Το θέμα δεν ήταν πότε ξεκίνησαν ή αν τα πήραν τον Απρίλιο για να έχουν μόνο κέρδη. Το θέμα είναι ότι όποτε κι αν ξεκινήσουν τα έργα υποδομής θα πρέπει σε 4 χρόνια από την ημερομηνία παραλαβής να έχουν τελειώσει τα έργα αναβάθμισης σύμφωνα με τη σύμβαση. Κάθε εταιρία μπορεί να έχει πτώση τζίρου κτλ αλλά το θέμα είναι ότι παρόλα αυτά καταφέρνει και στέκεται στα πόδια της. Θέλω να σ' ενημερώσω ότι, ως όφειλε, παρέδωσε στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου οικονομικά στοιχεία (πλήρη στοιχεία) πριν παραλάβει τα αεροδρόμια. Ο φάκελος της κρίθηκε αποδεκτός. Οπότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε αυτό.

Τις οικονομικές αποφάσεις της κάθε εταιρίας δε είμαστε αρμόδιοι να τις κρίνουμε. Θα τις κρίνει ο Χ καταστηματαρχης που έχει κατάστημα μέσα στο αεροδρόμιο και θ' αποφασίσει αν αξίζει να μείνει με την αύξηση του ενοικίου. Θα προτιμούσες να είχαμε υπέρογκους φόρους αεροδρομίων 30-40€, όπως στην Αθήνα, και να τα πληρώναμε εμείς τα σπασμένα απ' ότι ο Χ;

Πίστεψε με αν με βάση τη σύμβαση η εταιρία έμπαινε μέσα και δεν είχε κέρδος, τότε δεν θα είχαμε και κάποια προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τότε! Φαντάζομαι το καταλαβαίνεις αυτό!

satcorfu":1fo1rvp5 said:
Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπόνων για κακές υπηρεσίες στα α/δ αφορά υπαλληλους security, Αστυνομία και ground handling... Δεν ξέρω αν αλλαξει κάτι στη συμπεριφορά αυτών.... αλλωστε και οι 3 κατηγορίες εργαζομένων είναι κακοπληρωμένοι και με κακές συνθήκες εργασίας... μην περιμένει δηλαδή ο τουρίστας να του χαμογελάει η κοπελλα στο checkin που είναι στημενη επι 8 ώρες, έχει κανει χιλιόμετρα απο gate σε checkin και πίσω, όρθια και όλα αυτά για 450-500 ευρώ και ίσως αν είναι καλή και καποια κουπόνια απο αλυσίδα supermarket.. αν την απολύσουν για κακή συμπεριφορά, θα ακολουθήσει μια άλλη, με τις ίδιες συνθήκες, και θα είναι θέμα χρόνου να δεί και αυτή την έξοδο.... αυτά τα έχω βιώσει, αγαπητέ φίλε και πονάω μόνο που τα γράφω.
Με τη συζήτηση αυτή δεν περιμένω να τη διαβάσει ο Πρωθυπουργός και να ακυρώσει τη σύμβαση ή κάτι ανάλογο...!!!! απλά θέλω να καταγράψω και την άλλη αποψη, κάτι που θα μείνει γραμμένο και ίσως σε μερικά χρόνια να έχει κάποια αξία. Η καλά ενημερωμένη κοινωνία έχει καλύτερα αντανακλαστικά, δυστυχώς μεχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία, αντιδρά με συνθήματα και κραυγές !!

Ο τουρίστας περιμένει να έχει καλές υπηρεσίες αεροδρομίου. Να υπάρχει ένα καθαρό περιβάλλον, να μπορεί να περάσει χωρίς να στοιβάζεται σαν τη σαρδέλα, να έχει τάχιστο ίντερνετ και δωρεάν, καθαρές τουαλέτες, να μπορεί να έχεις όσο λιγότερες ουρές (να πετάει τη βαλίτσα του και να φεύγει χωρίς να περιμένει να την ξανά-παραδώσει σε άλλον υπάλληλο) και να έχει κάποια καταστήματα μέσα στο αεροδρόμιο για να περάσει την ώρα του. Αυτά κυρίως. Μετράει σίγουρα η ευγένεια, αλλά το αν είναι ευγενική η υπάλληλος στα counter, θα την πληρώσει η εταιρία κι όχι η φράπορτ.

Λυπάμαι που έχεις βιώσει άσχημες συνθήκες κι εύχομαι να μην ξαναζήσεις και επίσης σου εύχομαι ό,τι καλύτερο. Είμαι εδώ μαζί σου για να κρίνουμε πολύ άσχημα την εταιρία αν αποτύχει ή αν δεν εκτελέσει όσα αναφέρει στη σύμβαση.
 
satcorfu":2ru5c7gl said:
Η ένσταση βρίσκεται στο οτι η καθυστέρηση της αναληψης απο τη fraport- που κατά την άποψή μου οφείλεται αποκλειστικά σε αυτήν - δεν επέτρεψε να γίνουν κάποια έργα πριν την εναρξη της σαιζόν, υπάρχει η δικαιολογία " Τώρα δεν προλαβαίνουμε, τα έργα θα αρχίσουν μετά το τέλος της σαιζόν" . Αν αναλάμβανε το Νοέμβρη ή το Γενάρη, θα ήταν υποχρεωμένη να ρίξει χρήμα - που κατα τη γνώμη μου δεν είχε- και θα ξεγυμνωνόταν.. .ενώ με τα 250εκ στο τέλος της σαιζόν δεν θα εχει κανένα πρόβλημα όπως ανεφερα.. πρώτα εισπράττει και μετά ρίχνει το χρήμα που απαιτεί η σύμβαση.

Άρα το θέμα σου είναι ότι δεν "ξεγυμνώθηκε" η fraport? Στον πλανήτη που ζούμε μια εταιρία, επαναλαμβάνω, κάνει submit ένα business plan. Το business plan λέει τι θα κάνει και πότε, προφανώς με κάποιο leeway. Αν το δημόσιο ενέκρινε αυτό το business plan δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Και στην τελική πού ακριβώς είναι το πρόβλημα να αρχίσουν τα έργα μετά το καλοκαίρι, πέραν του ότι "δεν ξεωυμνώθηκε η fraport"?

satcorfu":2ru5c7gl said:
Αυτό κατάλαβες απο οτι έγραψα ? η δέσμευση είναι για 300εκ σε βάθος τετραετίας... τα ετήσια έσοδα ξεπερνούν τα 250εκ, απο αυτά μεγάλο ποσοστό είναι κέρδη... Για φέτος δεν είχαν ούτε το κόστος λειτουργίας των χειμερινών μηνών, που μειώνει το ποσοστό κέρδους. Κανε τους υπολογισμούς και δές πόσο χρόνο θέλουν να αποσβέσουν και το 1,23 δις που έδωσαν...και θα τα εχουν για 40+10 χρόνια .. και μη ξεχνάμε οτι μετα απο 4 χρόνια οι φόροι θα πανε στα 18+ ευρώ, οποτε αυξάνει περισσότερο το κέρδος !!

Ωραία λοιπόν - σου βάζω profit margin 35%, σου βάζω ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ επενδύσεις μετά την τετραετία, σου βάζω 3% αύξηση revenue το χρόνο και σου βάζω cost of capital στο 5%. Με αυτά τα ουτοπικά δεδομένα (με 3% αύξηση revenue το χρόνο τα αεροδρόμια θα βγάζουν ...1 δις το χρόνο σε 50 χρόνια από τώρα), η Fraport θα κάνει breakeven στα 21 χρόνια. Αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε το ρίσκο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, ή να καταρρεύσει ο τουρισμός για οποιονδήποτε λόγο κλπ και να πάνε όλα περίπατο. Σου φαίνεται παράλογο?

Ps. Keep in mind, ότι με αυτό το back-of-the-envelope, το ελληνικό κράτος θα πάρει πίσω τα αεροδρόμια με 4πλασιασμένο annual revenue. Σε μια πιο ρεαλιστική περίπτωση, το δημόσιο θα πάρει πίσω τα αεροδρόμια με μικρότερη αύξηση ετήσιων εσόδων, αλλά η Fraport θα κάνει breakeven ΠΟΛΥ αργότερα, στα ~35 χρόνια.
 
Γνωστή Ελληνική έκφραση αγανάκτησης, τέσσερις λέξεις, οι δυο τελευταίες ειναι "και ψόφησε".

:deadthread:
 
airport123":uu4flbog said:
Αφού το πας πολιτικά, θα σου απαντήσω κι εγώ παρόμοια. Η Fraport έδωσε εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ. την 11η Απριλίου (αν δεν το έδινε θα έβλεπες το αριστερό μνημόνιο με συν 1,23 δις που θα τα έπαιρναν όντως από του φορολογούμενους) και είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει επιπλέον 22,9 εκατ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατά έτος 28,6% των Κερδών προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων των αεροδρομίων. Δηλαδή λες έναν θα μου κάνεις επενδύσεις 330 εκ. ευρώ αλλά θα μου δίνεις και όλα αυτά που προανέφερα και θα διαχειρίζεσαι τα υπόλοιπα έσοδα για 40 έτη. Επίσης, στις άγονες έχουμε 2€ φόρο που πηγαίνει στο κράτος για την πληρωμή των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών.

Το επιχείρημά μου δεν ήταν πολιτικό, αλλά τελικά το όλο θέμα είναι βαθιά πολιτικό, οπότε δεν αποφεύγεται !! Εγώ λέω και ξαναλέω με καθαρά οικονομικά ….. ότι τα χρήματα που έβγαζαν τα αεροδρόμια και ΚΑΚΩΣ πήγαιναν και κάλυπταν άλλες ανάγκες, από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν, αφού το αντιστάθμισμα θα είναι ουσιαστικά μόνο τα 22,7 εκ το χρόνο και το ποσοστό επί των κερδών, αν και όταν το δούμε… Για το τελευταίο έχω σοβαρές επιφυλάξεις, μια που την πλειοψηφία των έργων και συντηρήσεων θα την κάνουν εταιρείες του συγκροτήματος Κοπελούζου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εικόνα των εξόδων !!!
Η σύμβαση ορίζει επίσης ότι 8.5% από το σπατόσημο, μέχρι το 2024- και μετά το 2024 το 35% - θα πηγαίνει στην ΥΠΑ, ως αντιστάθμισμα για την λειτουργία της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής και των μικρών αεροδρομίων…1 Ευρώ δηλαδή από τα 12 μέχρι το 2024 και καμία αναφορά για τις άγονες γραμμές ..αρθρο 28.9 σελ 207. Αν υπάρχει κάποιο σημείο που να λέει άλλα μέσα στις 900 σελίδες, να το δούμε ! Εννοείται ότι τα 300 εκ είναι δέσμευση για τα πρώτα 4 χρόνια και μετά πρέπει να κάνουν πιο σοβαρά πράγματα.. Όμως η πλειοψηφία των έργων που θα ακολουθήσουν, θα φέρει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία… Όχι πώς είναι κακό, αλλά μην θεωρούμε μια επένδυση (χρήματα από τα ήδη κερδισμένα, όχι απαραίτητα ίδιο κεφάλαιο) ότι είναι χαμένα λεφτά και προς όφελος του Δημοσίου. Αν δηλαδή προχωρήσει το Master plan και κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο 4000τ.μ. – το οποίο δεν αφορά το επιβατικό κοινό, αλλά μερίδιο από την ντόπια αγορά, η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα. Αλήθεια, ένα εμπορικό κέντρο μέσα στα όρια του αεροδρομίου, τι θα γίνει μετά τα 50 χρόνια? Θα δοθεί στο Δημόσιο ??? μήπως περιμένει κανείς την επαναφορά των εγκαταστάσεων στον ιδιοκτήτη τους ???
Για το γεγονός ότι δεν διέθεταν τα χρήματα και ζητούσαν συνεχείς αναβολές, μέχρι να βρουν δανειστές, να υπενθυμίσω ότι στην προσφορά, αναφέρεται ότι τα 1,328 δις είναι από ίδια κεφάλαια και 0 ευρώ από δανειστές… σελ.615 η εγκεκριμένη πρόταση της εταιρείας, μέρος της σύμβασης.. και σε αυτό δεν προέβαλλε κανείς ενστάσεις !!! αυτό το γράφω και για τον Menelao που αναφέρεται στα business plan και τις συμβάσεις…


Για τα Χανιά δες εδώ : http://www.ypodomes.com/index.php/alles ... tin-ellada
Δυστυχώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.. Οπότε ό,τι κι αν σου λένε λυπάμαι αλλά είναι ψέματα!.

Εχω την εντύπωση ότι τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι παλιά.. η δική μου ενημέρωση είναι ότι έχουν γίνει οι μετακομίσεις και το νέο κτίριο λειτουργεί κανονικά. Αν κάποιος από τα Χανιά γνωρίζει κάτι, ας μας διαφωτίσει

Επομένως, για την Κέρκυρα, έρχεσαι στα λόγια μου. Το κράτος δεν είναι ικανό, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, να κρατήσει ένα έργο και να το συντηρεί, πόσο μάλλον να κάνει επενδύσεις με επέκταση αεροσταθμών κτλ. Οπότε τι; Θα ήταν καλύτερο να τ' αφήσουμε στην τύχη τους και ποιος ξέρει τι θα γινόταν;

Αν έχεις παρακολουθήσει το ιστορικό αυτού του thread , οι προτάσεις που είχα γράψει και πολύ πρίν την κατακύρωση στη fraport, ήταν να ακολουθηθεί μια μέση λύση, αυτή της Α.Ε. που άλλωστε προβλεπόταν και στον ν.3913 της ΥΠΑ… να έχει κάθε αεροδρόμιο το δικό του budget που έτσι και αλλιώς αυτό προβλέπεται από την καθιέρωση του «σπατόσημου», να μπορεί να είναι ευέλικτο και να γίνεται αυστηρός έλεγχος κάθε χρόνο.

Για δες λίγο κι αυτές τις σελίδες και πες μου τη γνώμη σου :
http://www.economy365.gr/article/37578/ ... -kopeghagi

http://www.proinoslogos.gr/epikairotita ... F%89%CE%BD

Μα δεν είπε κανείς ότι η ΥΠΑ έχει την καλύτερη οργάνωση και όλα κυλάνε τέλεια.. για το θέμα πάντως έχω μια επιφύλαξη, οσον αφορά την GISKO που λόγω απραξίας το «έκλεισε το μαγαζί» και δεν γνωρίζω τις δικές τους πρακτικές και την ταχύτητα αντίδρασής τους.. γιατί έχω βιώσει και ιδιωτικές εταιρείες, που συναγωνίζονται «επάξια» το κράτος για την ευελιξία τους.
Στο δεύτερο Link, έχει ενδιαφέρον το κομμάτι “Επίσης, τα ελαφρά αεροσκάφη βρίσκουν ασύμφορη πια την παραμονή τους στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η FRAPORT και επιζητούν παρκινγκ στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.”

Αν έχεις την νοοτροπία του "να φύγετε κύριοι να πάτε αλλού αν δεν σας αρέσει η μπανανία" τότε λυπάμαι αλλά μην περιμένεις να βγούμε από την κρίση, γιατί η ανεργία, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία εν γένει (γιατί όλα ένας κύκλος είναι) δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί ποτέ και θα έχουμε μία χώρα που δίνει μόνο συντάξεις. Ας μη χρειαζόμασταν τους δανειστές αν δεν τους πάμε (κι εγώ μαζί σου σ' αυτό). Αλλά καλώς ή κακώς όταν χρεοκοπείς και θέλεις χρήματα να ζήσεις αναγκαστικά κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. και από αριστερός, παρακαλάς τους δανειστές να σου δώσουν ψίχουλα! Για το Πούλκοβο ανοίγεις άλλο θέμα που δε μας αφορά, γιατί κάθε εταιρία μπορεί να κάνει ό,τι θεωρεί σκόπιμο γι' αυτήν Αν είχε κέρδος δε θα το πουλούσε για να αγοράσει τα αεροδρόμια της Ελλάδας!
Ελπιζω να μην συμμερίζεσαι την αντίληψη ότι αφού είμαστε μέσα στα χρέη , ας πουλήσουμε όσο όσο ότι καλό υπάρχει, άλλωστε οι πολυεθνικές περιμένουν να επιλέξουν και να πάρουν τον αφρό και να μας αφήσουν τα υπόλοιπα να εξακολουθήσουμε να τα πληρώνουμε..

Για την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι. Όταν ένας εργαζόμενος δουλεύει στην εταιρία Χ που είναι πχ σούπερ μάρκετ, και πιάνει φωτιά. Καλεί την Πυροσβεστική και αυτή του λέει ότι έπρεπε πρώτα η εταιρία σου να κάνει σύμβαση μαζί μου ή προσφέρει τις υπηρεσίες της; Όπως έχουμε λοιπόν την εταιρία Χ έχουμε και τη Φράπορτ.

Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ατυχής η σύγκρισή σου…η Πυροσβεστική είναι για να παρέχει υπηρεσίες στο κοινό, και εξυπηρετεί το ΔΗΜΟΣΙΟ συμφέρον… βεβαίως και θα πάει να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι, το κατάστημα, το δάσος, το οικόπεδο κλπ. Μην μπερδεύεις όμως την δουλειά αυτή με την 100% εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, για τα οποία η εταιρεία άλλωστε πληρώνεται.. η πυρασφάλεια σε ένα αεροδρόμιο είναι υπηρεσία που προσμετράται στα τέλη που πληρώνουν τα αεροπλάνα, όπως και το security των εγκαταστάσεων.. Το να έχει πυροσβέστες του Δημοσίου, να παρέχουν αυτή την υπηρεσία- σημειωτέον ότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να βγουν εκτός α/δ να σβήσουν π.χ. μια δασική φωτιά , είναι αποκλειστικά και μόνο για το α/δ. Το refueling while boarding είναι μια υπηρεσία που θα έχει κόστος, είναι και στη λιστα με τα charges, για τις αεροπορικές που το επιθυμούν (Ryanair)και σωστά… παει λοιπόν το πυροσβεστικό όχημα κατ’ εντολή της Fraport να σταθεί δίπλα στο α/φ…η γνώμη σου είναι ότι πρέπει να είναι δωρεάν ??? Η σύμβαση προέβλεπε τη δυνατότητα της εταιρείας να οργανώσει δική της πυρασφάλεια. Επέλεξε όμως να κάνει σύμβαση με την ΔΗΜΟΣΙΑ Πυροσβεστική Υπηρεσία και για αυτό θα πρέπει να πληρώνει, δεν γνωρίζουμε βέβαια το ύψος της αμοιβής, όπως και για το ΕΚΑΒ. Το ίδιο μπορώ να πώ και για τα σκουπίδια, τα οποία οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν και αυτά καταλήγουν δωρεάν (τουλάχιστον επι δημοσίου ελέγχου υπήρχε το επιχείρημα της «ιδιας» τσέπης) στο ΧΥΤΑ της περιοχής. Θεωρείς ότι είναι σωστό αυτό? Δεν θα πρέπει ο Δήμος της περιοχής που τα δέχεται, να πληρώνεται, αφού αντίστοιχα πληρώνεται το ground handling και το αεροδρόμιο? Αναφέρομαι σε υπηρεσίες που ο διαχειριστής του α/δ πληρώνεται για αυτές !!! τίποτα δεν είναι τσάμπα !
Οσο για την υποστελέχωση, υπήρχε σίγουρα, μη ξεχνάς όμως ότι στα μικρά α/δ την υπηρεσία της πυρασφάλειας την είχαν οι οδηγοί –πυροσβέστες της ΥΠΑ, που είχαν εκπαιδευτεί και οδηγούσαν τα οχήματα.. Πλέον αυτοί δεν υπάρχουν εκεί και έτσι έπρεπε να πάνε Πυροσβέστες και σίγουρα πολλαπλάσιοι για να στελεχώσουν κανονικό τμήμα


Τις οικονομικές αποφάσεις της κάθε εταιρίας δε είμαστε αρμόδιοι να τις κρίνουμε. Θα τις κρίνει ο Χ καταστηματάρχης που έχει κατάστημα μέσα στο αεροδρόμιο και θ' αποφασίσει αν αξίζει να μείνει με την αύξηση του ενοικίου. Θα προτιμούσες να είχαμε υπέρογκους φόρους αεροδρομίων 30-40€, όπως στην Αθήνα, και να τα πληρώναμε εμείς τα σπασμένα απ' ότι ο Χ;

Τα έξοδα του Χ καταστηματάρχη, όπως έχει γράψει και πιο πριν, θα τα επωμιστεί πάλι ο επιβάτης, αν δηλαδή ο καφές ήταν ήδη ακριβός, φαντάζομαι από εδώ και πέρα τι τιμές θα βάλουν. Και στο Βενιζέλο – που τουλάχιστον εκεί τα καταστήματα δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο και έχουν κίνηση- οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσιμπημένες. Ακόμα και τα έξοδα των γραφείων των αεροπορικών, τα αυξημένα landing fees κλπ κλπ, μετακυλύονται στον επιβάτη, άσχετα που δεν το βλέπει άμεσα. Αν δηλαδή η Aegean από αύριο τσιμπησει τις τιμές κατά 1-2 ευρώ πάνω, θα το καταλάβει κανείς??? σαν το γάλα ΔΕΛΤΑ θα πάει, που από το διαφημισμένο 1 ευρώ το μπουκάλι, ανέβηκε λίγο λίγο και χωρίς να το πάρουν πολλοί χαμπάρι στα 1,17 !!

Πίστεψε με αν με βάση τη σύμβαση η εταιρία έμπαινε μέσα και δεν είχε κέρδος, τότε δεν θα είχαμε και κάποια προσφορά στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ τότε! Φαντάζομαι το καταλαβαίνεις αυτό!

Κανείς μας -και εγώ μέσα- δεν αντιμάχεται την επιχειρηματικότητα… Η ένστασή μου είναι ότι για μια ακόμα φορά γίνεται σύμβαση στα μέτρα του ιδιώτη και με το πιστόλι στο κρόταφο του κράτους, όπως πάει να γίνει και με τη ΔΕΗ ( και μην αρχίσουμε πάλι τα περί Φωτόπουλου)
 
satcorfu":cnoikhqm said:
Το επιχείρημά μου δεν ήταν πολιτικό, αλλά τελικά το όλο θέμα είναι βαθιά πολιτικό, οπότε δεν αποφεύγεται !! Εγώ λέω και ξαναλέω με καθαρά οικονομικά ….. ότι τα χρήματα που έβγαζαν τα αεροδρόμια και ΚΑΚΩΣ πήγαιναν και κάλυπταν άλλες ανάγκες, από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχουν, αφού το αντιστάθμισμα θα είναι ουσιαστικά μόνο τα 22,7 εκ το χρόνο και το ποσοστό επί των κερδών, αν και όταν το δούμε… Για το τελευταίο έχω σοβαρές επιφυλάξεις, μια που την πλειοψηφία των έργων και συντηρήσεων θα την κάνουν εταιρείες του συγκροτήματος Κοπελούζου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εικόνα των εξόδων !!!
Η σύμβαση ορίζει επίσης ότι 8.5% από το σπατόσημο, μέχρι το 2024- και μετά το 2024 το 35% - θα πηγαίνει στην ΥΠΑ, ως αντιστάθμισμα για την λειτουργία της Κρατικής Αεροπορικής Αρχής και των μικρών αεροδρομίων…1 Ευρώ δηλαδή από τα 12 μέχρι το 2024 και καμία αναφορά για τις άγονες γραμμές ..αρθρο 28.9 σελ 207. Αν υπάρχει κάποιο σημείο που να λέει άλλα μέσα στις 900 σελίδες, να το δούμε ! Εννοείται ότι τα 300 εκ είναι δέσμευση για τα πρώτα 4 χρόνια και μετά πρέπει να κάνουν πιο σοβαρά πράγματα.. Όμως η πλειοψηφία των έργων που θα ακολουθήσουν, θα φέρει επιπλέον έσοδα στην εταιρεία… Όχι πώς είναι κακό, αλλά μην θεωρούμε μια επένδυση (χρήματα από τα ήδη κερδισμένα, όχι απαραίτητα ίδιο κεφάλαιο) ότι είναι χαμένα λεφτά και προς όφελος του Δημοσίου. Αν δηλαδή προχωρήσει το Master plan και κατασκευαστεί ένα εμπορικό κέντρο 4000τ.μ. – το οποίο δεν αφορά το επιβατικό κοινό, αλλά μερίδιο από την ντόπια αγορά, η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα. Αλήθεια, ένα εμπορικό κέντρο μέσα στα όρια του αεροδρομίου, τι θα γίνει μετά τα 50 χρόνια? Θα δοθεί στο Δημόσιο ??? μήπως περιμένει κανείς την επαναφορά των εγκαταστάσεων στον ιδιοκτήτη τους ???
Για το γεγονός ότι δεν διέθεταν τα χρήματα και ζητούσαν συνεχείς αναβολές, μέχρι να βρουν δανειστές, να υπενθυμίσω ότι στην προσφορά, αναφέρεται ότι τα 1,328 δις είναι από ίδια κεφάλαια και 0 ευρώ από δανειστές… σελ.615 η εγκεκριμένη πρόταση της εταιρείας, μέρος της σύμβασης.. και σε αυτό δεν προέβαλλε κανείς ενστάσεις !!! αυτό το γράφω και για τον Menelao που αναφέρεται στα business plan και τις συμβάσεις…

Πάμε λίγο να δούμε αυτό το άρθρο : http://omorfataxidia.gr/eidiseis/aeropo ... e-fraport/

Στα αυτά αεροδρόμια της Fraport τα τέλη επί εποχής Δημοσίου ήταν λίγο παραπάνω από 12 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Τώρα έγιναν 13 ευρώ. Σ΄αυτό προστίθεται 1.5 ευρώ επιπλέον για την κάλυψη των δαπανών ασφαλείας (έλεγχος χειραποσκευών) που μέχρι τώρα στα περισσότερα από αυτά τα αεροδρόμια την ευθύνη είχε η Ελληνική Αστυνομία η οποία διέθετε και το ανάλογο προσωπικό. Τώρα πλέον η Ελληνική Αστυνομία δεν ασχολείται με αυτό το κομμάτι.

Συνολικά λοιπόν ο επιβάτης που αναχωρεί για πτήση εσωτερικού ή εξωτερικού εντός ζώνης Σέγκεν, πληρώνει 14.5 ευρώ από περίπου 12, 5 που ήταν μέχρι τώρα. Ωστόσο στις πτήσεις για προορισμούς εκτός ζώνης Σέγκεν, έχουμε σημαντική μείωση των τελών. Τώρα ο επιβάτης πληρώνει 14.5 ευρώ από 22 που πλήρωνε μέχρι πριν την ανάληψη των αεροδρομίων από την Fraport.

Τέλος στις πτήσεις άγονων γραμμών ο επιβάτης καλείται να πληρώσει το παραπάνω τέλος των 14.5 ευρώ από 30 λεπτά που πλήρωνε μέχρι τώρα. Ωστόσο αυτό δεν έχει να κάνει με την εταιρεία που ανέλαβε την διαχείριση των 14 αεροδρομίων αλλά με παλαιότερη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδοτεί τις άγονες γραμμές, να πληρώνεται αυτό το τέλος εφόσον η αναχώρηση γίνεται από αεροδρόμιο που διαχειρίζεται ιδιώτης και όχι το κράτος. Αυτό συμβαίνει ήδη εδώ και χρόνια στο αεροδρόμιο Αθηνών που διαχειρίζεται ιδιώτης.

Τέλος το 8.5% του Τέλους, καταβάλλεται στο Δημόσιο ως Εισφορά για τη χρηματοδότηση της ΥΠΑ , της λειτουργίας των αεροδρομίων τα οποία διατηρούνται από το Δημόσιο κλπ.


Επίσης στις άγονες γραμμές τίθεται ΦΠΑ 24% επί του συνόλου ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΕΙ ΠΟΥ; Στο κράτος κι αυτό!

Δηλαδή συγνώμη. Μου λες ότι τα αεροδρόμια φτιάχνονται για να πληρώσει το κράτος την αύξηση μίας σύνταξης ή τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων; λυπάμαι, αλλά πουθενά στον κόσμο δε γίνεται αυτό. Τα έσοδα από τα τέλη αεροδρομίων πάνε μόνο για την ανάπτυξη των αεροδρομίων και την κάλυψη των ΒΑΣΙΚΩΝ εξόδων τους. Δε σου λέω να είχαμε σπα και σάουνες στα αεροδρόμια, αλλά τουλάχιστον χαρτί υγείας και σαπούνι στις τουαλέτες. Εδώ, στο αεροδρόμιο Μακεδονίας δες τι γινόταν ->http://www.protagon.gr/epikairotita/apo-xarti-ygeias-emeine-to-aerodromio-thessalonikis-44341115745

Όσον αφορά τις επιφυλάξεις που έχεις, θα δεις τα αποτελέσματα. Είδαμε και τα δημόσια έργα που ΔΕΝ (?) πήγαιναν σε φίλους υπουργών πόσο τσιμπημένα ήταν και πόσο γρήγορα (?) τελειώνανε.

Εσύ τι θα ήθελες δηλαδή; Τα έργα που θα ακολουθήσουν, να φέρουν ζημία στην εταιρεία; Ο στόχος όλων των επιχειρήσεων είναι να φέρουν κέρδος ΧΑΧΑΧΑ Εδώ γελάμε τρελά! Και για πες μας τι είναι επένδυση??? Έχεις δει κάποια επιχείρηση στον κόσμο να έχει πλάνο επενδύσεων 5δις και ξαφνικά να βάζει 20 δις στο λογαριασμό της και να αφήνει τα υπόλοιπα 15 για μελλοντικές επενδύσεις; Προφανώς και θα κάνουν επενδύσεις μέσα από αυτά τα χρήματα που θα βγάλουν. Αν ξέρεις κάποια επιχείρηση που θα έκανε το αντίθετο, σε παρακαλώ πες μου την!
Μισό λεπτό γιατί νομίζει το έχεις χάσει λίγο το θέμα! Πιστεύεις ότι έχει πάρει πχ όλη τη Θεσσαλονίκη για πάρτι της και της είπαν φτιάξε ό,τι θέλεις εκεί και θα το έχεις για πάντα; Η Φράπορτ ανέλαβε να διαχειρίζεται και να επενδύσει πάνω στα αεροδρόμια και όχι στο να φτιάξει εμπορικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ένα εμπορικό κέντρο μέσα στα όρια του αεροδρομίου, μετά τα 50 χρόνια ΠΡΟΦΑΝΩΣ θα δοθεί στο Δημόσιο!!! Η Φράπορτ επαναλαμβάνω δεν έχει αγοράσει τις πόλεις αλλά τους χώρους των αεροδρομίων! ΚΑΙ ΜΟΝΟ

satcorfu":cnoikhqm said:
Εχω την εντύπωση ότι τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι παλιά.. η δική μου ενημέρωση είναι ότι έχουν γίνει οι μετακομίσεις και το νέο κτίριο λειτουργεί κανονικά. Αν κάποιος από τα Χανιά γνωρίζει κάτι, ας μας διαφωτίσει

Τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι από 5 Μαΐου.

satcorfu":cnoikhqm said:
Αν έχεις παρακολουθήσει το ιστορικό αυτού του thread , οι προτάσεις που είχα γράψει και πολύ πρίν την κατακύρωση στη fraport, ήταν να ακολουθηθεί μια μέση λύση, αυτή της Α.Ε. που άλλωστε προβλεπόταν και στον ν.3913 της ΥΠΑ… να έχει κάθε αεροδρόμιο το δικό του budget που έτσι και αλλιώς αυτό προβλέπεται από την καθιέρωση του «σπατόσημου», να μπορεί να είναι ευέλικτο και να γίνεται αυστηρός έλεγχος κάθε χρόνο.

Πόσο διαφέρει αυτό από την ανάληψη των αεροδρομίων από τη Φράπορτ;

satcorfu":cnoikhqm said:
Μα δεν είπε κανείς ότι η ΥΠΑ έχει την καλύτερη οργάνωση και όλα κυλάνε τέλεια.. για το θέμα πάντως έχω μια επιφύλαξη, οσον αφορά την GISKO που λόγω απραξίας το «έκλεισε το μαγαζί» και δεν γνωρίζω τις δικές τους πρακτικές και την ταχύτητα αντίδρασής τους.. γιατί έχω βιώσει και ιδιωτικές εταιρείες, που συναγωνίζονται «επάξια» το κράτος για την ευελιξία τους.
Στο δεύτερο Link, έχει ενδιαφέρον το κομμάτι “Επίσης, τα ελαφρά αεροσκάφη βρίσκουν ασύμφορη πια την παραμονή τους στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η FRAPORT και επιζητούν παρκινγκ στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.”

Το θέμα δεν είναι η εταιρία και η κάθε εταιρία! Εξάλλου στην Ελλάδα όταν δε μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας σωστά και όπως πρέπει, πάντα μας φταίει ο άλλος. Ας μπορούσε το δημόσιο να έχει μία σοβαρή ΥΠΑ που ακόμη κι εσύ την κράζεις!

satcorfu":cnoikhqm said:
Ελπιζω να μην συμμερίζεσαι την αντίληψη ότι αφού είμαστε μέσα στα χρέη , ας πουλήσουμε όσο όσο ότι καλό υπάρχει, άλλωστε οι πολυεθνικές περιμένουν να επιλέξουν και να πάρουν τον αφρό και να μας αφήσουν τα υπόλοιπα να εξακολουθήσουμε να τα πληρώνουμε..

Είμαι της άποψης ότι πρέπει επιτέλους να έρθουν επενδύσεις στη χώρα αυτή! Καινούριες επιχειρήσεις δεν ανοίγουν -εδώ κλείνει η μία μετά την άλλη- η ανεργία αυξάνεται, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να πληρώνουν τις ασφ. εισφορές και γενικά όλα είναι ένας κύκλος. Αφού δε μας εμπιστεύεται κάποιος επενδυτής πρέπει να τους φέρουμε με αυτόν τον τρόπο. κι ένας τρόπος είναι να ιδιωτικοποιήσουμε με όρους όμως που να μην αφήσουμε τον καθένα να μας εκμεταλλευτεί. Έτσι, θα έχουμε και άμεσα και πρόσθετα έσοδα. Επιπλέον, το δημόσιο έχει αποτύχει σε πολλούς τομείς και χρησιμοποιείται από κάθε κυβέρνηση -που κάθε 3 και λίγο αλλάζει- και ο Χ υπουργός βάζει όλο του το σόι και το χωριό του για ψήφους. Ο τουρισμός μας είναι η βασική μας μονάδα εσόδων. Αν έχουμε τριτοκοσμικά αεροδρόμια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους επιβάτες, δεν πρόκειται να έχουμε ανάπτυξη!

satcorfu":cnoikhqm said:
Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα ατυχής η σύγκρισή σου…η Πυροσβεστική είναι για να παρέχει υπηρεσίες στο κοινό, και εξυπηρετεί το ΔΗΜΟΣΙΟ συμφέρον… βεβαίως και θα πάει να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι, το κατάστημα, το δάσος, το οικόπεδο κλπ. Μην μπερδεύεις όμως την δουλειά αυτή με την 100% εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, για τα οποία η εταιρεία άλλωστε πληρώνεται.. η πυρασφάλεια σε ένα αεροδρόμιο είναι υπηρεσία που προσμετράται στα τέλη που πληρώνουν τα αεροπλάνα, όπως και το security των εγκαταστάσεων.. Το να έχει πυροσβέστες του Δημοσίου, να παρέχουν αυτή την υπηρεσία- σημειωτέον ότι ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να βγουν εκτός α/δ να σβήσουν π.χ. μια δασική φωτιά , είναι αποκλειστικά και μόνο για το α/δ. Το refueling while boarding είναι μια υπηρεσία που θα έχει κόστος, είναι και στη λιστα με τα charges, για τις αεροπορικές που το επιθυμούν (Ryanair)και σωστά… παει λοιπόν το πυροσβεστικό όχημα κατ’ εντολή της Fraport να σταθεί δίπλα στο α/φ…η γνώμη σου είναι ότι πρέπει να είναι δωρεάν ??? Η σύμβαση προέβλεπε τη δυνατότητα της εταιρείας να οργανώσει δική της πυρασφάλεια. Επέλεξε όμως να κάνει σύμβαση με την ΔΗΜΟΣΙΑ Πυροσβεστική Υπηρεσία και για αυτό θα πρέπει να πληρώνει, δεν γνωρίζουμε βέβαια το ύψος της αμοιβής, όπως και για το ΕΚΑΒ. Το ίδιο μπορώ να πώ και για τα σκουπίδια, τα οποία οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν και αυτά καταλήγουν δωρεάν (τουλάχιστον επι δημοσίου ελέγχου υπήρχε το επιχείρημα της «ιδιας» τσέπης) στο ΧΥΤΑ της περιοχής. Θεωρείς ότι είναι σωστό αυτό? Δεν θα πρέπει ο Δήμος της περιοχής που τα δέχεται, να πληρώνεται, αφού αντίστοιχα πληρώνεται το ground handling και το αεροδρόμιο? Αναφέρομαι σε υπηρεσίες που ο διαχειριστής του α/δ πληρώνεται για αυτές !!! τίποτα δεν είναι τσάμπα !
Οσο για την υποστελέχωση, υπήρχε σίγουρα, μη ξεχνάς όμως ότι στα μικρά α/δ την υπηρεσία της πυρασφάλειας την είχαν οι οδηγοί –πυροσβέστες της ΥΠΑ, που είχαν εκπαιδευτεί και οδηγούσαν τα οχήματα.. Πλέον αυτοί δεν υπάρχουν εκεί και έτσι έπρεπε να πάνε Πυροσβέστες και σίγουρα πολλαπλάσιοι για να στελεχώσουν κανονικό τμήμα

Από που κι ως που η σύγκριση δύο ιδιωτικών εταιριών είναι ατυχής;

Η Πυροσβεστική είναι για να παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους -και τουρίστες- της χώρας αυτής, ανεξάρτητα αν είναι σε αεροδρόμιο, λιμάνι, τραίνο, νησί ή όπου αλλού! Δηλαδή το σούπερ μάρκετ δεν είναι 100% εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων; Για εξήγησέ το μου αυτό να το μάθω κι εγώ. Η εταιρία πληρώνεται από τα τέλη για την παροχή σεκιούριτι και δεν ξέρω αν είναι και για κάτι άλλο. Επίσης, ξέρεις τι σύμβαση με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική και λες ότι η Φράπορτ δεν δίνει κάτι σ' αυτές τις υπηρεσίες; Τι συμβαίνει στο εξωτερικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις; Προφανώς και δεν επιτρέπεται να βγουν εκτός α/δ, αφού δουλεύουν εκεί!

Το refueling while boarding της ryanair είναι άλλο πράγμα! Συμπεριλαμβάνει και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και ειδικά η συγκεκριμένη εταιρία μπορεί να σου βάλει να πληρώσεις και τη μύγα που πετάει από πάνω σου! Δε σημαίνει ότι φταίει η Φράπορτ! Εξάλλου αυτή η υπηρεσία παρέχεται σε όλα τα αεροδρόμια (εκατοντάδες) που πετάει!

Το θέμα δεν είναι αν είναι γνώμη μου, αλλά τι είναι το σωστό. Και το σωστό είναι ότι πρέπει να είναι δωρεάν. Η εταιρία προτίμησε την πυρασφάλεια του δημοσίου και όπως κάθε εταιρία έχει δικαίωμα να επιλέγει ό,τι τη συμφέρει. Εξάλλου αφού πληρώνει μία αμοιβή στο δημόσιο, τότε γιατί έχεις τόσο μεγάλο πρόβλημα;

Να σου πω ότι οι δήμοι σίγουρα παίρνουν κάτι έστω κι έμμεσα! Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να ξεκολλήσουμε λίγο από την νοοτροπία "ο κάθε ιδιώτης πρέπει να πληρώνει όλο τον κόσμο, γιατί παρέχει υπηρεσίες εκεί". Από τη διαμονή των επιβατών σε κοντινά ξενοδοχεία, σε φόρους που πληρώνουν οι κοντινές επιχειρήσεις κτλ κτλ κτλ.

satcorfu":cnoikhqm said:
Τα έξοδα του Χ καταστηματάρχη, όπως έχει γράψει και πιο πριν, θα τα επωμιστεί πάλι ο επιβάτης, αν δηλαδή ο καφές ήταν ήδη ακριβός, φαντάζομαι από εδώ και πέρα τι τιμές θα βάλουν. Και στο Βενιζέλο – που τουλάχιστον εκεί τα καταστήματα δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο και έχουν κίνηση- οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσιμπημένες. Ακόμα και τα έξοδα των γραφείων των αεροπορικών, τα αυξημένα landing fees κλπ κλπ, μετακυλύονται στον επιβάτη, άσχετα που δεν το βλέπει άμεσα. Αν δηλαδή η Aegean από αύριο τσιμπησει τις τιμές κατά 1-2 ευρώ πάνω, θα το καταλάβει κανείς??? σαν το γάλα ΔΕΛΤΑ θα πάει, που από το διαφημισμένο 1 ευρώ το μπουκάλι, ανέβηκε λίγο λίγο και χωρίς να το πάρουν πολλοί χαμπάρι στα 1,17 !!

Δηλαδή κάτσε λίγο! Εσένα σαν επιβάτη σ' ενδιαφέρει αν ο καφές κάνει 3 ή 15 € (στην τελική πάρτον από την καφετέρια έξω από το αεροδρόμιο ΚΑΦΕΣ 0,50€) ή αν το αεροδρόμιο είναι ασφαλές αξιόπιστο και μάλιστα με ελάχιστη χρέωση φόρων; Θα προτιμούσες να βάλουν αυτή την αύξηση στους επιβάτες ή στις καφετέριες και στα λοιπά μαγαζιά; Ούτε τα 2€ ούτε τα 5€ αύξηση δεν ενδιαφέρουν τον επιβάτη αν έχει καλές υπηρεσίες. Τώρα για τη Δέλτα βγαίνεις λίγο ΕΚΤΟΣ

satcorfu":cnoikhqm said:
Κανείς μας -και εγώ μέσα- δεν αντιμάχεται την επιχειρηματικότητα… Η ένστασή μου είναι ότι για μια ακόμα φορά γίνεται σύμβαση στα μέτρα του ιδιώτη και με το πιστόλι στο κρόταφο του κράτους, όπως πάει να γίνει και με τη ΔΕΗ ( και μην αρχίσουμε πάλι τα περί Φωτόπουλου)

Το πιστόλι στο κρόταφο το έβαλε το ίδιο το κράτος στον εαυτό του όταν έδινε τόσα εκατομμύρια τσάμπα από εδώ κι από εκεί και δεν κοιτούσε πως θα τη βγάλει σε 5-10 χρόνια! Όσον αφορά τη ΔΕΗ μη μου λες μην αρχίσουμε γι΄αυτόν γιατί όλα από εκεί ξεκινούν! 2500 μισθό παίρνει προϊστάμενος στην Αθήνα και δεν έχει πατήσει ποτέ στο γραφείο του!

Επαναλαμβάνω: Πίστευες ποτέ ότι ο ιδιώτης (ακόμη και ο πιο πλούσιος Έλληνας που αγαπάει όσο τίποτα άλλο την Ελλάδα) θα έδινε ποτέ τόσα δις € για να είχε ζημία; Προφανώς και η κάθε σύμβαση θα είχε κέρδος για τον ιδιώτη, αλλιώς θα ήταν χαζός να υπογράψει με αυτή την προοπτική!


Γενικά έχεις ένα μίσος προς τη Φράπορτ χωρίς να ξέρω το λόγο και καθετί προσπαθείς να το κρίνεις αρνητικά. Περίμενε κάποια χρόνια να δεις αποτελέσματα και έλα να την κρίνεις. Δεν έχει νόημα να τα κρίνουμε όλα αυτά παραπάνω, αφού και δίκιο να έχεις, πλέον είναι αυτή η κατάσταση και πρέπει να την αποδεχθείς...
 
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Top