Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

Τα φώτα χαμηλώνουν ώστε σε περίπτωση ατυχήματος το μάτι να είναι συνηθισμένο στον χαμηλό φωτισμό....
 
Αυτό που έχω παρατηρήσει 100% από τις δικές μου νυκτερινές πτήσεις, είναι πως μια υπερφωτισμένη καμπίνα δημιουργεί ισχυρές παραισθήσεις. Τα φώτα αντανακλούνται σε νέφη, ή ακόμα και στην αχλύδα (υγρασία) του νυκτερινού ουρανού και ενοχλούν αφάνταστα. Με ενοχλεί ακόμα και το anti-collision light, το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από το cockpit, ενώ τα position lights δίνουν αριστερά και δεξιά του ελικοπτέρου μια απόκοσμη κόκκινη και πράσινη αίσθηση. Όταν δε ανάβουν τα φώτα καμπίνας, γίνεται πανικός. Βέβαια, η απόσταση η δικιά μου από την καμπίνα, ίσως είναι μικρότερη από ότι σε ένα εμπορικό αεροσκάφος, αλλά η αντανάκλαση υπάρχει στάνταρ ασχέτως απόστασης. Όταν δε μπαίνεις σε νέφη τη νύχτα, ο,τιδήποτε και να γυαλίσει μπορεί να προκαλέσει παραίσθηση.
Πιστεύω πως αν ήταν στο χέρι του κυβερνήτη, τα φώτα θα ήταν πάντα off, σε όλες τις φάσεις της πτήσης, αλλά δυστυχώς, οι πελάτες πρέπει να ταϊστούν και να ποτιστούν και το να περνάνε οι αεροσυνοδοί με φακούς, δεν φαντάζει πολύ αισιόδοξο :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Τώρα, να ανεβαίνει η ισχύς των κινητήρων επειδή σβήνουν τα φώτα, όπως έγραψε ο φίλος στο ποστ που παρέθεσε ο Χρήστος, απλά δεν παίζει. Οι γεννήτριες του αεροσκάφους λειτουργούν ούτως ή άλλως ως παρελκόμενα των κινητήρων με μηχανική σύνδεση, άσχετα αν υπάρχει ζήτηση ηλεκτρικής ισχύος ή όχι. Επίσης, η άποψη ότι αν τυχόν πέσουμε, τουλάχιστον να μπορούμε να βλέπουμε καλά μην τυχόν σκοντάψουμε σε κανένα κλαδί στη ζούγκλα, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανή (χωρίς διάθεση ειρωνίας, απλά μου φάνηκε αστείο).
 
Οι γεννήτριες του αεροσκάφους λειτουργούν σε μηχανική σύνδεση με τους κινητήρες, αλλά η ισχύς που απορροφούν από τον άξονα του κινητήρα όντως μεταβάλλεται ανάλογα με το ηλεκτρικό φορτίο. Πάντα υποψιαζόμουν ότι αυτός είναι ένας λόγος που σβήνουν το φωτισμό, αλλά δεν το γνωρίζω θετικά.
 
Dimming of Cabin Lights

During the hours of reduced light (e.g. night, evening and early morning flights) the
level of lights in the cabin and galley areas must be placed at a lower setting. This is
to enable both passengers and cabin crew to adjust to the lower level of lighting
inside and outside the aircraft should an evacuation be required.

Αυτό γράφουν τα εγχειρίδια.
 
H περιστροφή του κινητήρα, οδηγεί στην περιστροφή του κιβωτίου παρελκομένων (gear box). Ο άξονας του gear box, ο επονομαζόμενος στα περισσότερα άφη gear box drive shaft, περιστρέφεται συνεχώς, και πιθανή βλάβη του είναι σοβαρότατο emergency. Η περιστροφή αυτή, προκαλεί την περιστροφή μέσω γραναζιών, πολλών και διάφορων μηχανισμών. Ένας εξ αυτών, είναι και μία μικρή (σχετικά) μαγνητική ράβδος, η οποία περιστρέφεται διαμέσου ενός πηνίου. Η όλη διάταξη, ονομάζεται γεννήτρια. Την Τρίτη που επιστρέφω στη δουλειά, θα απενεργοποιήσω και τις δύο γεννήτριες του ελικοπτέρου, για να δω μην τυχόν επιφέρουν έστω και την απειροελάχιστη μείωση στην κατανάλωση καυσίμου.
Προσωπικά, δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο. Κατά πρώτον, δεν πιστεύω πως η ράβδος αυτή μπορεί να "δυσκολέψει" ούτε και στο απειροελάχιστο την περιστροφή του κινητήρα. Επίσης, η γεννήτρια περιστρέφεται με σταθερές στροφές και παράγει σταθερό έργο (σε Watt), ασχέτως κατανάλωσης. Τυχόν πλεόνασμα, αποθηκεύεται στις μπαταρίες του άφους, καθώς και στα TF (transformers) & TR (transformers-rectifiers) του άφους (το πρώτο ρίχνει την τάση της γεννήτριας από τα 300-400 volt τριφασικό σε 115 VoltAC, τιμή σύνηθη για πολλά όργανα του άφους, ενώ το δεύτερο μετατρέπει το εναλασσόμενο σε 24-28 VoltDC (συνεχές), για άλλους αποδέκτες. Σε πολλά αεροσκάφη, τα TRs & TFs έχουν και πυκνωτές (load capacitors) οι οποίοι και αποθηκεύουν ρεύμα για να έχουν συνεχή σταθερή και απρόσκοπτη λειτουργία και προστατεύουν τα ευαίσθητα κυκλώματα από overloads, voltage peaks & shortcuts. Οι κατασκευαστές των αεροσκαφών, υπολογίζουν τις καταναλώσεις και τοποθετούν τις κατάλληλες σε capacity μπαταρίες, ούτως ώστε να μην πάει χαμένος ο πλεονάζων φόρτος της γεννήτριας.
Οι αντιρρήσεις μου πηγάζουν από μεν τη δυσπιστία μου ως προς την δύναμη του accesory gear box main-drive shaft, από δε τη καλή μου επιστημονική κατάρτιση επί θεμάτων ηλεκτρικών συστημάτων αεροσκαφών. Παρόλα αυτά, νομίζω πως δεν μπορώ να αποδείξω 100% τα λεγόμενά μου, ούτε να αποδείξει κάποιος ότι κάνω λάθος, παρά μόνο αν παρουσιάσει πειραματικά δεδομένα που να παρουσιάζουν το αντίθετο. Ως τότε, εμμένω στη θέση μου και αναμένω την Τρίτη για την πειραματική απόδειξη, η οποία θα έλθει και βιντεοσκοπημένη. Σταματάω γιατί με έπιασε οίστρος και αύριο πρέπει να πάω από νωρίς τα παιδιά στη θάλασσα :cool:


Edit: Μόλις διάβασα την άποψη του Gonso, τον οποίο συνήθως εμπιστεύομαι σε τέτοια θέματα. Δεν αμφισβητώ λοιπόν το εγχειρίδιο όσον αφορά τον λόγο του dimming. Ισχύουν όμως όσα προανέφερα για τις παραισθήσεις, αλλά και την μη επίδραση του ρεύματος στην ισχύ του άφους. Εν αναμονή του πειράματος... :hello?:
 
Η σωστή απάντηση είναι αυτή πού έδωσε ο tassos76 και ο gonso.
Το ανθρώπινο μάτι προσαρμόζετε στο έντονο φως μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. Αντίστροφα όμως για να επιτύχει την βέλτιστη νυχτερινή όραση χρειάζεται 30 λεπτά!
Κατά τη φάση της απογείωσης και της προσγείωσης (οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες) ο φωτισμός χαμηλώνει για να προετοιμαστεί η όραση ώστε σε περίπτωση ατυχήματος που σβήσουν τα φώτα οι επιβάτες να βλέπουν έστω και λίγο καλύτερα. Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να σώσει κάποιες ζωές.
 
Βασίλη, αυτό για τις παραισθήσεις που λές, δεν το κατάλαβα. Μιλάς για παραισθήσεις χειριστών ή επιβατών? Οι χειριστές δεν ενοχλούνται από τα φώτα της καμπίνας μιάς και η πόρτα του πιλοτηρίου είναι και παραμένει κλειστή. Αν μιλάς για τους επιβάτες, το φώς του θαλάμου επιβατών δεν φωτίζει το τί γίνεται έξω. Τα φώτα προσγείωσης, λόγκο, φάροι και στοβοσκοπικά, σαφώς και φωτίζουν την βροχή και τα σύννεφα. Τα εσωτερικά φώτα όχι.

Τέλος για το θέμα της ισχύος, δεν υπάρχει καν θέμα. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα αμπέρ που τραβάνε αυτά τα φώτα είναι της τάξης του 1% ενέργεια σε σχέση με το τί τραβάει από τον κινητήρα το σύστημα αντιπαγοποίησης φτερών (που δεν είναι ηλεκτρικό, αλλά τρώει πολύ "ζουμί")

Πέρα από την ζούγκλα και τα χαμόκλαδα, το πρόβλημα είναι η εγκατάλειψη του αεροπλάνου. Αν τα μάτια έχουν συνηθίσει σε χαμηλό φωτισμό, θα είναι "έτοιμα" για τα πολύ κρίσιμα δευτερόλεπτα μιάς εγκατάλειψης σε σκοτάδι.

(Σιέρρα, ποστάραμε ταυτόχρονα)
 
Η σωστή απάντηση είναι αυτή πού έδωσε ο tassos76 και ο gonso.

Και ο κανονισμός αυτός βγήκε μετά απο ένα ατύχημα στο Manchester, στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ένας κινητήρας (ενός 737 της ΒΑ αν θυμάμαι καλά) έπιασε φωτιά κατά την απογείωση, και ΝΑΙ μεν η απογείωση ματαιώθηκε με επιτυχία αλλά αρκετοί επιβάτες κάηκαν ζωντανοί γιατί δεν έβλεπαν μέσα στο σκοτάδι για να φτάσουν στις εξόδους.
 
Προφανώς αναφέρεσαι στό Boeing 737 τής British Airtours (που μάλιστα η πτήση του ήταν γιά την Κέρκυρα).Ως συνέπεια αυτού τού ατυχήματος (στο οποίο σκοτώθηκαν 55 από τους επιβαίνοντες) υπήρξε και η υιοθέτηση πρόσθετου φωτισμού δαπέδου στά αεροπλάνα.

@vassdel:άν απενεργοποιήσης και τίς δύο γεννήτριες,δέν θα "χαθούν" ζωτικά όργανα τού ελικοπτέρου;Και επίσης,πώς θα μετρήσης την διαφορά στην κατανάλωση;Θα πρέπη να κάνης δύο φορές την ίδια ακριβώς διαδρομή,μία με τίς γεννήτριες on και μία με τίς γεννήτριες off,και τίς δύο φορές σέ απόλυτα ίδιες καιρικές συνθήκες...

@gonso:Εχω διαβάσει πάντως ότι ένας πιλότος σε μικρό αεροπλάνο "υπνωτίστηκε" από το strobe του και έχασε τον έλεγχο και συνετρίβη.Μάρτυρες (αυτόπτες,όχι επιβάτες τής Athens :mrgreen: ) ανέφεραν ότι λίγο πρίν πέση το αεροπλάνο,η πορεία του ήταν ακανόνιστη,πότε ανέβαινε και πότε κατέβαινε,έστριβε δεξιά και αριστερά σάν να ήταν ο πιλότος μεθυσμένος ή ζαλισμένος.Λεπτομέρειες δέν θυμάμαι τώρα,θά ψάξω στά κιτάπια μου και θα επανέλθω τό απόγευμα.
 
Top