Εξαγορά της Olympic Air από την Aegean

Re: Συνεργασία Αιγαίου - Ολυμπιακής?

Krinagoras II":1qng44cl said:
Κοινότοπες εκφράσεις, του τύπου "πουλήσαμε την Ολυμπιακή και τώρα απαλλαγήκαμε από τα φορολογικά βάρη", "μας κόστιζε 1 εκατ. ευρώ την ημέρα", "έπρεπε να την αγοράσει η σούπερ εταιρεία Aegean" (είδαμε και αυτή πόσο σούπερ εταιρεία είναι), είναι ό,τι πιο λαϊκίστικο έχει ακουστεί κυρίως από τους πολιτικούς, για να τα πιστεύουν οι γριές και τα ψώνια και να τα αναπαράγουν ωσάν αξιωματικές αλήθειες άτομα που δεν μπορούν να σκεφτούν παραπάνω και απλά στέκονται μόνο στα παραμύθια ή τη μονομέρεια των πραγμάτων που τους πασάρουν.

Λες λοιπόν να έχω χαζέψει από το κουτόχορτο που μας ταίζουν οι πολιτικοί και να είναι ψέμματα ότι η φουκαριάρα η Ο.Α επί χρόνια δεν μπορούσε να πουληθεί σε κανένα? Γιατί άραγε η ρουφιάνα? Ψώρα είχε και δεν την ήθελε κανένας? Λες να είναι συκοφαντίες ότι η εταιρία πήγαινε κατά διαόλου και είχε συσωρεύσει ελλείματα από τότε που ο γέρος ο Καραμανλής την κρατικοποίησε? Λες να είναι παραμύθια ότι κάθε μέρα έμπαινε μέσα και στο τέλος δεν υπήρχε μαντήλι να κλάψουμε και ούτε σεντς όχι για καινούργια αεροπλάνα αλλά ούτε για χαρτοπετσέτες? Λες να είμαι λαϊκιστής επειδή δεν γουστάρω να επιβαρύνεται ο προυπολογισμός και η τσέπη μου από χιλιάδες υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους ενώ η ίδια εταιρία θα μπορούσε άνετα να λειτουργεί με το 1/5 αυτών? Λες να μην ξέρω τι μου γίνεται όταν κυττάω στην Ευρώπη γύρω μου και δεν υπάρχει ούτε μία κρατική εταιρία έστω και για δείγμα? Κάτι τέτοιο θα είναι τελικά... όλα αυτά τα φαντάστικα. δεν μπορώ ο ηλίθιος να σκεφτώ παραπάνω και στέκομαι στα παραμύθια και στη μονομέρια που μου πλασάρουν......

satcorfu":1qng44cl said:
νομίζω οτι είναι γνωστός πλέον ο ρόλος του Βγενόπουλου, ο οποίος αγόραζε λίγες- λίγες τις μετοχές του ΟΤΕ και μετά τις έδωσε πακέτο στην Deutsche Telekom, που δεν ήθελε να φανεί εξ αρχής οτι ενδιαφερόταν.. ολα αυτά με το αζημίωτο βέβαια.. Ολα αυτά μια χαρά ακούγονται, κανείς δεν δουλεύει για την "ψυχή της μανας του" .. όμως ο συγκεκριμένος έβγαινε και μίλαγε για την ΟΑ και την "Ελλάδα ψηλά", οι δημοσιογράφοι ( π.χ. εκπομπή του Χατζηνικολάου στο Alter) του έφτιαξαν ενα image σαν τον σωτήρα του Έθνους.. δεν διαφωνώ οτι είναι στυγνός ... money talks ...κλπ , αλλά τουλάχιστον να μήν μας πουλάει και το ύφος του σωτήρα !!!

Δν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απολογηθεί κάποιος επιχειρηματίας για τις δουλειές που έκανε... το να βγάλεις λεφτά από μια αγοραπωλησία αποτελεί ύβρη ή κρύβει παρανομίες? υπάρχει τίποτε το μεμπτό στην αγοροραπωλησία του ΟΤΕ και της Ο.Α? Αν κάποιος κύριος έχει στοιχεία που να δείχνουν απάτη και παρανομίες ας τα στείλει στον εισαγγελέα αλλιώς ας σωπάσει γιατί γίνεται γραφικός...

Όταν ο Βγενόπουλος έκανε την προσφορά για την ΟΑ, εννοείται οτι είχε προηγηθεί μια μελέτη βιωσιμότητας, στοιχεία κίνησης, δρομολογίων κλπ... δεν αγόραζε και το μαγαζάκι της γειτονιάς...σοβαρός επιχειρηματίας φαίνεται οτι είναι, άρα αυτά τα στοιχεία τα είχε.. η χρονιά που πέρασε δεν είχε καμιά κρίση πετρελαίου, παρά μόνο το ισλανδικό νέφος, που λίγο επηρέασε τις 2 ελληνικές εταιρείες, αντίθετα πολλές ξένες έπαθαν μεγάλη ζημιά...

Ε και? Τώρα είναι επιχείρημα αυτό? Αν σε κάθε δουλειά που ανοίγαμε είχαμε εξασφαλισμένη την επιτυχία γιατί είχε προηγηθεί μια μελέτη βιωσιμότητας όλοι θα είμαστε πλούσιοι...

Αν δεν βγαίνει και πληρώνει ζημιές , τότε αφελής είναι όποιος νομίσει οτι τα χρήματα της χασούρας θα βγουν απο κάποιες ιδιωτικές τσέπες, .. πάλι εμείς θα πληρώσουμε , με πιό ακριβό εισιτήριο , ίσως και με αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά 5-10 λεπτά...( βλέπε ΔΕΛΤΑ- Μεβγαλ) και αυτή τη φορά δεν θα πεί κανείς υπουργός τίποτα για καρτέλ, όπως δεν θα πεί και τώρα αν συνενωθούν οι εταιρείες , "ξεχνώντας" οσα έλεγε περί ανταγωνισμού- μονοπωλίων κλπ

Και μετά με κατηγορείτε εμένα για λαικισμό...

Η αξία της κρατικής ΟΑ, έπεφτε κάθε χρόνο εσκεμμένα, με τις διοικήσεις της να κάνουν οτι μπορούσαν για να πετύχουν το στόχο της μείωσης.. απο ενοικιάσεις wet lease, ακριβά ενοίκια των κτιρίων, μέχρι και κωλυσιεργία - ακριβές τιμές στις συμφωνίες για ground handling με ξένες εταιρείες στα αεροδρόμια και ένα σωρό άλλες ενέργειες που τελικά έφτασαν να πουληθεί η ΟΑ σε τιμή που ούτε τα ακίνητά της να μετρήσουμε δεν είναι λογική !! αυτό στα ελληνικά λέγεται "ξεπούλημα"..

Ναι μωρέ αυτά έφταιγαν που η εταιρία πήγαινε για φούντο και τίποτε άλλο, μόνο η διοίκηση... εδώ μιλάμε οτι συσώρευε ζημιές από το 1977 το χαβά σας εσείς για ξεπούλημα...

Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν έχουν 'συγχωρέσει' την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ. Ό,τι και να πούμε, δεν θα αλλάξουν γνώμη. Θα προτιμούσαν να πετούν με 25-ετίας 737-400 και ATR, να χρεωνόμαστε όλοι για τα διαρκώς εκτοξευόμενα ελλείματα (ειδικά στη σημερινή συγκυρία!!!).

Μιας και η συζήτηση τελευταία 'λοξοδρόμησε' αντί να μιλάμε για συνεργασία Aegean - OA, μιλάμε για το άν καλά ή όχι έγινε η ιδιωτικοποίηση, μήπως τα τελευταία posts να 'μετακομίσουν' στο αντίστοιχο topic?

Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβρισκα τόσους πολλούς απολογητές του <<έργου >> του κ.Βγενόπουλου( και της παρέας του ) σ'ένα αεροπορικό forum.Tόσος στρουθοκαμιλισμός.Κρίμα.

Ρε αδέρφια,όπως και να λέγεται το μαγαζί θα μας απαυτώνουν στις τιμές είτε λέγονται γλαροπούλια είτε ολυμπιακοί κύκλοι.αυτη είναι η ουσία.και ναι στην τελική ίσως φανώ ιερόσυλος αλλά "σιγά τα ΟΑ".η μόνη λύση είναι η διάσωση του στρατιώτη Ryan

Rudel":3sxqfx2c said:
Δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβρισκα τόσους πολλούς απολογητές του <<έργου >> του κ.Βγενόπουλου( και της παρέας του ) σ'ένα αεροπορικό forum.Tόσος στρουθοκαμιλισμός.Κρίμα.

Μόνο στη σοσιαλιστική μικρή μας χώρα όπου η ιδιωτική επιχειρηματικότητα είναι δαιμονοποιημένη εξ'ορισμού, μπορεί η πλήρως αφοριστική φράση που έγραψες με πλήρη έλλειψη επιχειρημάτων να θεωρείται βάσιμη.
Ο Βγενό δεν έκανε τίποτα παράνομο... Αγόρασε κάτι και μετά το πουλάει για να βγάλει κέρδος. Το κάνουμε όλοι μας καθημερινά, αλλά δεν δεχόμαστε να το κάνουν κάποιοι άλλοι όταν είναι μεγάλες εταιρείες γιατί εκεί είναι "κακό"! Στην Ελλάδα λοιπόν, προτιμούμε το δημόσιο να συντηρεί επί 40 χρόνια μια εταιρεία που μπαίνει συνέχεια μέσα, ενώ οποιονδήποτε ιδιώτη κάνει μια δουλειά για το κέρδος αμέσως τον βρίζουμε! Ακόμα ακόμα και ότι βγήκε και είπε μεγάλια λόγια σε μια συνέντευξη τύπου και ότι δυο τρεις δημοσιογράφοι τον παρουσίασαν ως θεό, είναι κομμάτι της στρατηγικής του, αλλά επειδή είναι ιδιώτης είναι κακό! Αντίθετα όταν τα δελτία ειδήσεων εκθιάζουν τους διάφορους παντελώς ανίκανους υπουργούς, πρωθυπουργούς κτλ. εκεί δεν πειράζει γιατί είναι δημόσιο...

Ε όχι λοιπόν, δεν εκθιάζω τον Βγενόπουλο, αλλά δεν βρίσκω και τίποτα μεμπτό σε αυτό που έκανε. Και ούτε με πιάνει ο πόνος για το όνομα της Ολυμπιακής και για τα διάφορα άλλα ιερά τέρατα που γέννησε το ελληνικό δημόσιο. Στην ευχή του Θεού να πάνε και δεν με νοιάζει καθόλου, αν δεν τα πληρώνω από την τσέπη μου! Και ο Βγενό να κάνει ό,τι θέλει αφού κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας!

Με το καλό και η συγχώνευση και η περικοπή δρομολογίων!

Και η περικοπη εργατικων θεσων...
gmmour":q4t25jop said:
Αγόρασε κάτι και μετά το πουλάει για να βγάλει κέρδος. Το κάνουμε όλοι μας καθημερινά, αλλά δεν δεχόμαστε να το κάνουν κάποιοι άλλοι όταν είναι μεγάλες εταιρείες γιατί εκεί είναι "κακό"!
Αλλο οταν πουλας γαλα, και αλλο οταν αγοραζεις την ιδια την εταιρια, οπου παιζεις με τις ζωες ανθρωπων (που δεν σου φταινε σε κατι) και χανουν τις δουλειες τους...
Αντίθετα όταν τα δελτία ειδήσεων εκθιάζουν τους διάφορους παντελώς ανίκανους υπουργούς, πρωθυπουργούς κτλ. εκεί δεν πειράζει γιατί είναι δημόσιο...
Οχι πειραζει και παραπειραζει...Αλλα δυστυχως αυτους τους ανικανους τους επιλεξαμε εμεις και αρα καλα να παθουμε (οσοι τους ψηφισαν κυριως κι εμεις που δεν ειμασταν περισσοτεροι απο τους αλλους...)!Αφου πανε και ψηφιζουν χωρις να σκεφτονται, τι να συζηταμε τωρα... :wall:
Στην ευχή του Θεού να πάνε και δεν με νοιάζει καθόλου, αν δεν τα πληρώνω από την τσέπη μου! Και ο Βγενό να κάνει ό,τι θέλει αφού κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας!
Οτι ειναι νομιμο δεν ειναι και ηθικο...
Αλλα οπως ειπες, δε σε νοιαζει, δεν εισαι μπλεγμενος και δεν θα χασεις τιποτα...Αυτοι που θα χασουν θα τους νοιαξει αργα η γρηγορα. Ο κλασικος εγωιστης...
Με το καλό και η συγχώνευση και η περικοπή δρομολογίων!
Και να χαθουν και θεσεις εργασιας ειδικα σε τετοια εποχη...Με το καλο παιδια, να τα χαιρομαστε!!! :great:
Hoorayyyyy!!!

Δεν είναι δουλειά ούτε του κράτους, ούτε της κοινωνίας, ούτε του κάθε πολίτη χωριστά, να μεριμνά για την πολιτική και τις θέσεις εργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πεποίθησή μου είναι ότι σε μια ελεύθερη αγορά, η επιλογή της θέσης εργασίας είναι σημαντική. Όταν οποιοσδήποτε από εμάς πηγαίνει σε μια δουλειά, αναλαμβάνει και το ρίσκο ότι αυτή η δουλειά δεν θα υπάρχει για πάντα... Αν κάποιος λοιπόν, που δούλευε π.χ. στην Α3 και μαγεύτηκε από τα μεγάλα λόγια του Βγενό, μεταπήδησε στην ΟΑ και τώρα βλέπει την πόρτα της εξόδου, δικό του πρόβλημα...

Εσύ το λες ατομισμό, δεν συμφωνώ... Ο καθένας έχει ευθύνη για τις πράξεις του! Ευθύνη του κράτους και της κοινωνίας είναι να βοηθά τον άνεργο, όχι να δημιουργεί προσχώματα στις απολύσεις, ούτε να βοηθά να παραμείνουν ανοιχτές προβληματικές επιχειρήσεις, γιατί το ίδιο δεν έχει διαμορφώσει κατάλληλη πολιτική υποστήριξης και επανένταξης των ανέργων. Δηλαδή, το βάρος της υποστήριξης των ανέργων βαρύνει το κράτος και δεν πρέπει να μετακυλύεται στις επιχειρήσεις (π.χ. ως δυσκολία στις απολύσεις)! Τώρα στο παρόν θέμα, μην μου πείτε ότι κάποιος που έπιασε δουλειά στην ΟΑ πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, είναι άνθρωπος μεγάλος σε ηλικία ή έχει δουλέψει τόσα πολλά χρόνια εκεί ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να μεταπηδήσει σε άλλη εταιρεία ή σε άλλο παραγωγικό τομέα. Μιλάμε για μια εταιρεία που υπάρχει λιγότερο από ένα χρόνο... Και από όσο ακούω υπάρχουν πολλές δουλειές και για ιπτάμενους σε χώρες της Αραβικής χερσονήσου!

Νομίζω ότι αυτή είναι άποψη βολεμένων ανθρώπων. Η ευθύνη του καθενός για τις πράξεις του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες...στη σημερινή Ελλάδα δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πολυτέλεια να απορρίπτεις εύκολα δουλειές - εάν κάποιος έχει ευθύνη να συντηρήσει μια οικογένεια και να μεγαλώσει παιδιά για παράδειγμα, ενώ τα έξοδα τρέχουν, δεν μπορώ να καταλάβω πόσο εύκολα θα μπορούσε να απορρίψει μια δουλειά στην Ο.Α. (μιας και αναφέρθηκε). Και τι θα πει προσωπική ευθύνη για την επιλογή μου; Πού να ξέρω εγώ ότι σε ένα χρόνο η εταιρεία μου θα κλείσει ή ότι θα με απολύσει; Αν πάντως όλοι γνώριζαν ποιοι εργοδότες θα βαρέσουν διάλυση ή πότε θα απολυθούν, τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα! (μόνο σε περιπτώσεις που υπογράφεις σύμβαση ορισμένου χρόνου οπουδήποτε μπορώ να δεχτώ ότι ισχύει κάτι τέτοιο...).

Παρεμπιπτόντως, έχω δει προσωπικό της Ο.Α. και στην Αθήνα και στην επαρχία, αποτελούμενο από άτομα που δεν τα λες ακριβώς και "τζόβενα"...το ότι η εταιρεία είναι νεοσύστατη, δε σημαίνει ότι όλοι εκεί είναι 18χρονα. Άλλωστε, το να χάνεις τη δουλειά σου είναι κάτι δυσάρεστο και δύσκολο σε οποιαδήποτε ηλικία...(στην Ελλάδα, το σοσιαλιστικό κράτος θα φροντίσει τους απολυμένους παρέχοντάς τους ένα πενιχρό επίδομα για ένα χρόνο και ίσως τους απασχολήσει σε κανένα ξεφτιλισμένο επιδοτούμενο προσωρινό πρόγραμμα. Πάντως, μην ανησυχείς φίλε μου, κάνουμε σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση που θα έπρεπε να έχει το σύγχρονο κοινωνικό κράτος - π.χ. αυξήθηκε το όριο των απολύσεων, οπότε και λιγόστευσαν τα εμπόδια που είχαν οι καημένες οι επιχειρήσεις για να απολύουν όσους περιορίζουν τα κέρδη τους).

Είμαι ιδιαίτερα περίεργος να ακούσω την άποψη σας λοιπόν για το πως θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα... έχουμε μια εταιρία, ένα μαγαζί, μια επιχείρηση που κάνει μια σοβαρή επένδυση... ο επιχειρηματίας ξοδεύει ένα σοβαρό ποσό για την υλοποίηση της, προσλαμβάνει κόσμο, επενδύει σε υλικοτεχνική υποδομή... αυτό το μαγαζί, η εταιρία, η επιχείρηση μετά από έξη μήνες ένα χρόνο αρχίζει να μπάζει, να μπαίνει μέσα... ο επιχειρηματίας χάνει ένα σοβαρό ποσό και βλέπει πως οι συνθήκες άλλαξαν και τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα υπολόγιζε... οι λύσεις είναι δύο ή να συνεχίζει να βάζει λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο και τελικά να φαλήρει τελείως ή να βάλει λουκέτο για να μειώσει την χασούρα του... εσείς φωστήρες μου αν βρεθείτε σε αυτή την θέση τι από τα δύο θα κάνατε?

Αφήστε ρε σεις τις υποκριτικές κορώνες... κανένας δεν χαίρεται όταν ο κόσμος χάνει την δουλειά του αλλά σε αυτή την ρουφιάνα την ζωή υπάρχουν και στραβές...οι στοργικές αγκαλιές τύπου σοβιετίας που ο πατερούλης έβαζε τον κάθε πικραμένο σε μια δουλειά για να διαφημίζει ότι επί σοσιαλισμού δεν υπάρχει ανεργία και όλα είναι ωραία και καλά μας τελείωσαν, πάπαλα... το σύστημα ήταν τόσο πετυχημένο που κατέρευσε και πήρε μαζί του στο διάολο εκατομύρια κόσμο... ρε σεις ξυπνάτε και αφήστε τις φιγούρες... το μαγαζί λέμε πάει κατά διαόλου, μπαίνει μέσα και εσεις μιλάτε ότι ο Βγενόπουλος και κάθε Βγενόπουλος θα γράφει ζημιές και θα συντηρεί μια πεθαμένη επιχείρηση μη και τον πούνε κυνικό... το καλύτερο κάνει... αν γίνει η συγχώνευση δεν θα χάσει την δουλεία του όλος ο κόσμος ενώ αν μπει λουκέτο θα μείνουν όλοι στο δρόμο... τι διάολο δεν το καταλαβαίνετε?

Όταν η πολιτική μπλέκει με το επιχειρείν, και μάλιστα με άτομα που έχουν εθνοσωτήριες βλέψεις, τότε δεν μπορώ να στεναχωριέμαι για κανέναν επιχειρηματία. Λεφτά υπάρχουν και βρίσκονται δυστυχώς στις τσέπες ολίγων (και στις ομάδες τους) που όταν δουν μια αρνητικη χρήση καταστρέφουν οικογένειες. Οπαδιλίκια, λαϊκισμοί και άλλες δημόσιες εκφράσεις και εκβιασμοί είναι για τις φυλλάδες και από 'κει για μαζική κατανάλωση.