Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
Ένα πολύ ενδιαφέρον (άλλα με τραγική κατάληξη ....) βιντεάκι από την περίφημη Maho Beach στο Saint Maarten.
http://www.youtube.com/watch?v=LV28AL0k ... r_embedded

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η θέση του αεροσκάφους κατά την απογείωση, καθώς φαίνεται να εκκινεί όχι από το κατώφλι (threshold) του διαδρόμου, αλλά από τις κίτρινες λωρίδες του pad, δηλαδή μάλλον έκανε δεξιά στροφή στην ένωση του τροχόδρομου με τον διάδρομο, όπως προκύπτει από τη δορυφορική φωτογραφία του σημείου :
http://maps.google.com/maps?hl=en&ll=18 ... 1&t=h&z=19

Ανεξαρτήτως της βλακείας ή απροσεξίας του θύματος (και αυτό είναι συζητήσιμο, γιατί προφανώς θα θέλησε να μιμηθεί πολλούς που έχουν κάνει το ίδιο), πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν ιδιαίτερα την ενέργεια του κυβερνήτη να εκκινήσει από αυτό το σημείο, τόσο κοντά στην παραλία, όσο και να αναπτύξει πλήρη ισχύ, με το αεροσκάφος σε στάση, πριν την απογείωση (βλ. http://www.airliners.net/aviation-forum ... 81/#menu27 ).
Ίσως τα μέλη του φόρουμ που έχουν επισκεφθεί την περιοχή να μας διαφωτίσουν. Καλό Πάσχα!
 
Θέλουν-δε θέλουν κάποιοι, η ατραξιόν του νησιού είναι αυτή. Ταμπέλες προειδοποιητικές υπάρχουν αρκετές. Οπουδήποτε υπάρχουν προειδοποιητικές ταμπέλες και κάποιος τις αγνοεί, παίρνει το ρίσκο πάνω του. Κανένα φταίξιμο δεν μπορεί να ρίξει κάποιος στον Κυβερνήτη ή στον οποιονδήποτε πιλότο επειδή χρησιμοποιεί όλο το διάδρομο και φουλάρει τους κινητήρες. Αν το αεροσκάφος είναι γεμάτο, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει. Μην ξεχνάμε το περιορισμένο μήκος του διαδρόμου και το βουνό που βρίσκεται φάτσα στην απογείωση.
Τα υπόλοιπα είναι... άλλα 'ντ' άλλα!!!
 
Σιγά μηπως θα πρέπει ένας πιλότος θα πρέπει να πάρει την άδεια του κάθε ..... που θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του στο jetblast για το αν θα απογειώσει το αεροσκάφος και με ποιο τρόπο ώστε ο θεατής να κάνει το jetblast ντουζ του ...με ασφάλεια. Ο χώρος εντός του αεροδρομίου είναι ευθύνη του αεροδρομίου, ο χώρος εκτός της αστυνομίας, η οποία πότε εμφανίζεται και πότε είναι ανύπαρκτη για να απομακρύνει τους επίδοξους jetblast θεατες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά κατά την αναχώρηση του Β744 της KLM & Corsair και του Α340 της AFR, το φαινόμενο αυτό (thrust & parking brakes) είναι απολύτως λογικό προκειμένου να αναπτυχθεί αρκετή ώση για την απογείωση και για την απότομη δεξιά στροφή αμέσως μετά, σε ένα διάδρομο που δεν ξεπερνά τα 2.100 μέτρα!
Το λάθος εν προκειμένω είναι πρωτίστως του "θεατή" και αφετέρου της ανοχής της αστυνομίας στο γεγονός αυτό.
Αν κάπου υπάρχει πινακίδα που γράφει προσοχή πηγάδι, και πηγαίνουν οι χωρικοί και μαζεύουν νερό από το πηγάδι, δεν ευθύνεται ο χωρικός που πήρε τελευταίος νερό επειδή κάποιος που ήθελε να δοκιμάσει την αδρεναλίνη του προσπάθησε αποτυχημένα την ώρα που ο άλλος έριχνε το κουβά να πηδήσει πάνω από το πηγάδι και τελικά έπεσε μέσα!

Παρεπιμπτόντος το avatar παραπάνω του "GP707" είναι μία από τις πινακίδες που κοσμούν το συγκεκριμένο σημείο που συνέβη το περιστατικό! :D
 
Ωστόσο,εγώ ώς σκεπτικιστής επισημαίνω ότι η ύπαρξη μετατοπισμένου κατωφλίου στον συγκεκριμένο διάδρομο κάποιον σκοπό έχει σίγουρα,έτσι δέν είναι;

Και δέν νομίζω ότι τα αεροπλάνα προσγειώνονται συνήθως ακριβώς εκεί που αρχίζει ο διάδρομος.....

Απ΄την άλλη,βέβαια,αδυνατώ να αντιληφθώ τί είδους "ηδονή" είναι το να κάθεσαι τόσο κοντά σ'έναν κινητήρα που είναι σε full thrust.Το jetblast γίνεται αισθητό σε ακόμα και αρκετή απόσταση απ'αυτόν,χωρίς όμως να είναι επικίνδυνο γιά τον "λουόμενο"...
 
Hastaroth, καμιά φορά τα αεροπλάνα προσγειώνονται ακριβώς εκεί που αρχίζει ο διάδρομος.....
http://www.airliners.net/photo/KLM---Ro ... 065605ddb7
http://www.airliners.net/photo/KLM---Ro ... 065605ddb7
http://www.airliners.net/photo/KLM---Ro ... 065605ddb7

Πάντως, φαίνεται ότι η πρακτική του πιλότου της Jetblue δεν είναι ασυνήθιστη και πολλοί κυβερνήτες narrowbodies, που μπορούν να κάνουν ελιγμούς σε αυτό το σημείο, προσπαθούν να αξιοποιήσουν και τα τελευταία διαθέσιμα μέτρα διαδρόμου
http://www.youtube.com/watch?v=NmdN0xPQ ... re=related

Οι γνώστες λένε ότι εφόσον έχεις "κολλήσει" και θέλεις να δοκιμάσεις το jetblast, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσεις τα χέρια σου από τον φράχτη, αλλά αν το κάνεις, φρόντισε να γνωρίζεις στα τυφλά τη "μορφολογία" της περιοχής, για να κάνεις τα ανάλογα πηδηματάκια.
http://www.youtube.com/watch?v=KyjN0NhPOVc
 
Οπως είχε πεί και ο Βουλγαράκης,το νόμιμον δέν είναι πάντα και ηθικόν :D Στίς συγκεκριμένες φωτογραφίες τού 747 τής KLM είναι εμφανές πως άν είχε κατεβεί λίιιγο,ελάχιστα πιό χαμηλά ο Ολλανδός,θα είχε πάρει μαζί του τον φράχτη γιά σουβενίρ.Αλλωστε δέν θα ήταν ο πρώτος,το είχε κάνει ένας τής Air France,άν θυμάμαι καλά.

Πάντως,στο βιντεάκι αυτό,τραβηγμένο μέσα από το κόκπιτ τού 747 τής KLM,φαίνεται πως το αεροπλάνο ξεκινάει το takeoff roll αμέσως μόλις ο πιλότος βάζει πλήρη ισχύ (ακούγεται ο ήχος τών κινητήρων στο 2:29),πράγμα που σημαίνει ότι δέν παραμένει σχεδόν καθόλου δίπλα στον φτάχτη με τους κινητήρες σε full thrust.

Το ίδιο βλέπουμε και σ'αυτό το βίντεο,τραβηγμένο από επιβάτη,όπου στο 2:49 ακούγεται ο ήχος τών κινητήρων που μπαίνουν σε full thrust και ταυτόχρονα το αεροπλάνο ξεκινάει το takeoff roll του.

Και μιλάμε γιά 747,όχι γιά A320-που σαφώς χρειάζεται λιγώτερο μήκος διαδρόμου γιά ν'απογειωθή,οπότε μπορούσε να μήν πάη τόσο κοντά στον φράχτη,ούτε να κάτση τόση ώρα (κάπου 10-15 δευτερόλεπτα) με τους κινητήρες σε full thrust....

Νά όμως και κάτι θεαματικό: Belly of the beast,η κάμερα στην "κοιλιά" (γιά την ακρίβεια,στον ριναίο τροχό) ενός 747 μάς δίνει μιά άλλη όψη τής απογείωσης,τής πτήσης και τής προσγείωσης.....
 
Δέν νομίζω πως είναι η τελευταία φορά,καθώς το SCA έχει να μεταφέρη άλλα δύο διαστημόπλοια (Endeavour και Atlantis)στούς τόπους "αναπαύσεώς" τους.

Τα παρακάτω δύο βιντεάκια δείχνουν πώς φορτώνεται το διαστημόπλοιο πάνω στο 747

1.Το 747 ρυμουλκείται ώστε να πάη κάτω από το Shuttle που βρίσκεται "κρεμασμένο" από τον ειδικό πύργο (mate/demate device)

2.Αφού το Shuttle στερεωθή στα υποστηρίγματα τής οροφής τού 747,το "σύμπλεγμα" ωθείται έξω από τον πύργο
 
Top