Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Flynaked":3fn7jr04 said:
Φίλε Hastaroth, Καλησπέρα.

Το "Low Pressure Fan" είναι ελεύθερο να περιστρέφεται από τον άνεμο (Windmilling). Δεν είναι σαν τα τα Turboprop, που μπορείς να κάνεις "Feather" την προπέλα, η να κλειδωθεί ακίνητη (Free Power Turbine).

Πιθανόν περιστρέφεται ο κινητήρας που είναι μέσα στον άνεμο, ενώ ο άλλος προστατεύεται από την άτρακτο.

Είναι χαρακτηριστικό σε πολλούς κινητήρες τα LP Fan Blades να είναι του τύπου "Dove tail". Αυτές όταν τις κουμπώνουν στις βάσεις τους πάνω στον άξονα (Spool) έχουν ένα μικρο περιθώριο να μετακινούνται, ώστε να υπάρχει περιθώριο για συστολή/διαστολή των μετάλλων, διότι είναι διαφορετικού τύπου από τις βάσεις. Γιαυτό όταν ένας στροβιλοκινητήρας είναι σβηστός στο έδαφος και περιστρέφεται από τον άνεμο, ακούγεται ένας μεταλλικός επαναλαμβανόμενος ήχος να έρχεται από τούς κινητήρες, διότι μετακινούνται μέσα στις βάσεις οι λεπίδες. Όμως, με την κεντρομόλο δύναμη πού ασκείται στις λεπίδες από τις βάσεις όταν περιστρέφεται, οι λεπίδες κουμπώνουν σταθερά στην θέση τους.

Αυτόν τον φρικτό μεταλλικό ήχο θυμάμαι ότι τον άκουγα μιά μέρα που,περνώντας μ'έναν φίλο μου έξω από το Ελληνικό,σταματήσαμε γιά λίγο να δούμε τα 747 τής πΟΑ που είχαν ήδη αποσυρθεί.

Υποθέτω ότι η δυνατότητα που εχει ο Low Pressure fan να περιστρέφεται από τον άνεμο είναι γιά να μπορή να γίνη in-flight
start τού κινητήρα,είναι έτσι ή κάνω λάθος;
 
Μια προπέλα (μα και το LP Fan προπέλα μπορεί να θεωρηθεί για τον σκοπό αυτής της συζήτησης) που περιστρέφεται με την βοήθεια του αέρα, απορρόφα ενεργεία από αυτόν, επομένως και δημιουργεί τριβή. Για αυτό και τα turboprop την κάνουν “Feather” εάν σβήσει ο κινητήρας και δεν έχουν σκοπό να τον ξαναβάλουν μπρος, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει αισθητά την πρόσθετη τριβή που προκαλεί ένας νεκρός κινητήρας σε ένα αεροσκάφος. Εάν σβήσει ένας κινητήρας ενός δικινητήριου άφους, κατά γενικό κανόνα μειώνεται η απόδοση του κατά 80% και όχι 50%, αυτό γιατί ο νεκρός πλέον κινητήρας δεν παράγει έργο, αλλά συνεισφέρει στην συνολική τριβή του αεροσκάφους (Profile Drag).

Σε έναν στροβιλοκινητήρα, για λόγους που δεν θα αναλύσω, δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος στο να αποτραπεί ο LP Fan από το να περιστρέφεται ελευθέρα εν πτήση. Ένας νεκρός στροβιλοκινητήρας παράγει μεγάλες ποσότητες τριβής, είτε περιστρέφεται ο LP Fan, είτε όχι, ακόμα και αν είχε την δυνατότητα να γίνει “Feathered”

Για In Flight Start βοηθά να περιστρέφεται με την βοήθεια του αέρα όμως όπως είπες και αυτό ισχύει και με Turboprop.

Στο έδαφος επίσης δεν προκαλείται καμία ζημιά εάν περιστρέφεται με τον άνεμο ο στροβιλοκινητήρας εάν είναι για λίγο, διότι παραμένει λαδωμένος, αλλά συνήθως εάν παραμείνει στο έδαφος καιρό, τους σκεπάζουν για να μην προκαλούνται φθορές από την περιστροφή, όπου έχουν στεγνώσει τα λάδια.

Για όσους δεν ξέρουν, “Feathering” είναι όταν αυξάνεις τόσο την γωνία (βημα) των Ελικών σε σημείο που μειώνεται η μετωπική επιφάνεια, ώστε εάν παύσει να λειτουργεί ένας κινητήρας να απορροφάται η ελάχιστη ενέργεια από τον αέρα μέσα από τον οποίο κινείται, επομένως δημιουργεί ελάχιστη τριβή και επιβράδυνση στο άφος. Επίσης έτσι δεν περιστρέφεται και προστατεύεται ο κινητήρας από περαιτέρω ζημιά.


Ζητώ συγγνώμη που αναγκάζομαι να γράφω κάποιους όρους στα Αγγλικά και επίσης για το γεγονός ότι δεν γίνομαι και απόλυτα κατανοητός πάντα, αλλά τα Ελληνικά είναι δεύτερη μου γλώσσα, οπότε κάνω ότι μπορώ ώστε να τηρώ τους κανονισμούς του φόρουμ.
 
Κατ'αρχήν να παρατηρήσω ότι μακάρι κάποιοι που έχουν τα Ελληνικά ώς μητρική γλώσσα να έγραφαν όπως εσύ που την έχεις ώς δεύτερη.Θα έχης παρατηρήσει,φαντάζομαι,τά διάφορα "όσο αναφορά","λόγο ότι" κλπ που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (και πολλές φορές από ανθρώπους που θεωρούν εαυτούς περισσότερο Ελληνες από τους υπόλοιπους....).

Επανερχόμενος στά τού τελευταίου βίντεο,παρατήρησα επίσης το γεγονός ότι ο Κ1 πρέπει να είναι σχεδόν συνομήλικος τού Κ2,πράγμα που με παραξένεψε κάπως.Υποτίθεται ότι γενικά οι Κ1 έχουν "γράψει" αρκετές περισσότερες ώρες από τους Κ2,κάτι που δέν "καλύπτεται" σε ένα ή δύο χρόνια-ώστε να υποθέσω ότι τόση περίπου είναι η ηλικιακή διαφορά τών δύο χειριστών που πρωταγωνιστούν στο βίντεο.

Ακόμη,το FMS τού 734 λογικά πλέον πρέπει να θεωρήται κάπως "πρωτόγονο" σε σχέση με το FMS τού 380 και τού 787.Ο τρόπος που ο Κ2 εισάγει π.χ. το SID (άν κατάλαβα καλά,το menu εμφανίζει όλα τα διατιθέμενα SIDs γιά το LGAV και ο χειριστής πατάει το κουμπί δίπλα στο SID που θα χρησιμοποιήση και μετά πατάει και κάποιο κουμπί ENTER γιά να γίνη δεκτή η επιλογή του) μού φαίνεται κάπως "μπελαλίδικος"....

Το "ηθικόν δίδαγμα" πάντως είναι πως ενώ τον 19ο αιώνα γιά να πάς από την Αθήνα στην Ρώμη χρειαζόσουν μέν αρκετές εβδομάδες αλλά στην όλη διαδικασία εμπλέκονταν ελάχιστοι άνθρωποι-ο αγωγιάτης και ενδεχομένως καμμιά δεκαριά πανδοχείς,σήμερα με την τεχνολογία που όλοι φοβόντουσαν πως θα εξαφανίση θέσεις εργασίας αρκεί μιάμιση ώρα γιά να πάς αλλά στην διαδικασία εμπλέκεται ένας ολόκληρος στρατός ανθρώπων.....
 
Ο Κ1 πιστεύω είναι μεγαλύτερος από όσο δείχνει, επίσης έχει να κάνει και σε τι ηλικία αποφάσισε να κάνει καριέρα ως χειριστής. Ένας Κ2 που ξεκίνησε στα 30 του ας πούμε, μπορεί να βρεθεί δίπλα σε έναν μικρότερο Κ1, που ξεκίνησε στα 21 του.

Για το FMS δεν θα πω πολλά διότι δεν το έχω δουλέψει σχεδόν καθόλου, αλλά από όσα ξέρω και βλέποντας το βίντεο, είναι πάνω κάτω το ίδιο με τα τωρινά, πιθανόν κάποια παλαιότερη έκδοση, αλλά δεν υπάρχουν πολλές διαφορές με ενός 737-800 NG.

Αυτό μου έκανε και μένα εντύπωση! Η εταιρία δεν είχε αποθηκευμένα στο FMS τα σχεδία πτήσης των συχνών γραμμών της. Ή αυτή η έκδοση του FMS δεν έχει αυτήν την δυνατότητα (το κόβω λίγο απίθανο αυτό) ή απλά δεν μπήκαν στην διαδικασία να τις αποθηκεύσουν, στην οποία περίπτωση, ναι, είναι πολύ μπελαλίδικο. Είναι λίγο περίεργο το “User Interface” τους και μέχρι να το μάθεις, οδυνοπαθείς! Είδες πόση ώρα του πήρε να περάσει την διαδρομή για Ρώμη! Και ναι, έχει αποθηκευμένα τα SID’s και STAR’s.

Σίγουρα η προεργασία είναι μεγάλη, χρειάζεται την συνεργασία πολλών ατόμων, αλλά ο αριθμός αυτών έχει μειωθεί αισθητά.
Παράδειγμα. Πλέον τα περισσότερα αεροσκάφη δεν χρειάζονται Flight Engineer, αντικαταστήθηκε από τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως το FADEC (Full Authority Digital Engine Control).

http://en.wikipedia.org/wiki/FADEC

Αυτό είναι σίγουρα κακό από την άποψη διαθεσιμότητας θέσεων εργασίας, αλλά ένα αυτοματισμός είναι πολύ πιο οικονομικός και αξιόπιστος, αφού είναι αποδειγμένο ότι το 70% των ατυχημάτων είναι από ανθρώπινο λάθος.
 
Οι ανωμαλίες των Αμερικάνων…. που έχουν τρομοκρατήσει τους πάντες. Είναι να αποφεύγεις τις Αμερικάνικες αεροπορικές εταιρείες. :mrgreen: Το κακό δυστυχώς εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Οι αντιδράσεις των Σκανδιναβών έχουν γίνει εξωπραγματικές, άφησα δίπλα το σακίδιο μου στην reception του ξενοδοχείου και μίλαγα με τον υπάλληλο, - οι θαμώνες του σαλονιού φοβήθηκαν ότι το σακίδιο είχε βόμβα. Περίεργο πόσο ο φόβος ελλοχεύει στην ψυχή των ανθρώπων.
 
Και ναί μέν η αντίδραση τών Αμερκανικών αρχών ασφαλείας ήταν υπερβολική (άν και υπάρχει το ρητό ότι "όποιος κάηκε απ'την φωτιά φυσάει και το γιαούρτι"),αλλά δέν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι θέλουν να κάνουν εναέριες συνουσίες.Εχω διαβάσει σε ένα βιβλίο γιά την περίπτωση δυό τουριστριών που είχαν μετατρέψει την τουαλέττα τού αεροπλάνου σε οίκο ανοχής,παρέχοντας στους συνεπιβάτες τους υπηρεσίες που δέν εμπίπτουν στίς υποχρεώσεις τών αεροσυνοδών.Ετσι έβγαλαν και τα έξοδα τού ταξιδιού.Αυτό βέβαια συνέβη γύρω στο 1990κάτι,οπότε το ΠΘΕ απλώς ενημέρωσε τον κυβερνήτη ότι εν αγνοία του είχε μετατραπεί σε "τσατσά"........
 
Ερώτηση προς το φόρουμ:
Πόσο κοστίζει το ακριβότερο round trip εισιτήριο στην εξωτική διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη;
Θα παρακαλούσα να το σκεφτείτε πολύ καλα πριν απαντήσετε. Η απάντηση εδώ.
 
Μήπως ο εν λόγω κύριος πήρε και παρατρεχάμενους μαζί;

Γιατί ένα χιλιάρικο γιά ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΟ στο ATH-SKG παραείναι υπερβολικό,ακόμα και σε εποχές παχέων αγελάδων-όχι τώρα που είμαστε στα καχεκτικά μοσχαράκια....
 
Ποιος είναι αυτός ο Δημαρέλλος και σε ποιο ΔΣ είναι μέλος;

-Edit-
Της ΣΤΑΣΥ;
 
Top