Re: Emirates info
Για το φίλο-η που ρώτησε πόσο εύκολο είναι να δουλέψεις στην ΕΚ, έχοντας οικογένεια:
Για την εταιρεία δεν παίζει κανένα ρόλο αν είσαι παντρεμένος ή όχι. Όταν με το καλό πας στο Dubai, υπάρχει μια περίοδος έξι μηνών που δεν μπορείς να φύγεις από τη χώρα, για να αποκτήσεις το δικαίωμα του labor and residence visa. Στο διάστημα αυτό, εννοείται ότι η οικογένεια σου μπορεί να σε επισκεφτεί. Για ένα χρόνο, είσαι υποχρεωμένος να μείνεις στο crew accomodation που παρέχεται από την εταιρεία. Μετά, μπορείς να νοικιάσεις δικό σου σπίτι (πανάκριβα τα ενοίκια), λαμβάνοντας από την εταιρεία ένα επίδομα ενοικίου, χάνοντας όμως αρκετά προνόμια, όπως πχ την δωρεάν μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο (οπότε θα χρειαστείς και αυτοκίνητο). Επειδή τα ενοίκια είναι πανάκριβα, για να μείνεις σε μια αξιοπρεπή περιοχή θα χρειαστεί να τσοντάρεις αρκετά χρήματα από το μισθό σου.
Μετά το εξάμηνο που θα εγκριθεί η residence visa σου, μπορείς να κάνεις αίτηση για residence permit των συγγενών α΄ βαθμού(γονείς, παιδιά, σύζυγος). Η διαφορά της residence permit με την residence visa είναι ότι τα μέλη της οικογένειας δεν έχουν δικαίωμα εργασίας. Αν έλθουν στη χώρα και ψάξουν για δουλειά, θα πρέπει να φύγουν και να επιστρέψουν μετά την έκδοση της δικής τους residence visa που που θα τους επιτρέψει να δουλέψουν. Οπότε ή δεν δουλεύουν (απίθανο να συντηρείς σπίτι και οικογένεια με το μισθό σου) ή βρίσκουν δουλειά πριν έλθουν στη χώρα.
Ελληνικά σχολεία δεν υπάρχουν στο Dubai. Νομίζω, χωρίς να είμαι βέβαιος, ότι υπάρχει μια αποσπασμένη δασκάλα στο Abu Dhabi που κάνει μαθήματα ελληνικών κάποια απογεύματα και μπορείς να δώσεις εξετάσεις επάρκειας στην ελληνική γλώσσα. Πληροφορίες μπορείς να πάρεις από την ελληνική πρεσβεία στο Abu Dhabi ή από τον σύνδεσμο Emirates Greeks (
http://www.emiratesgreeks.com). Υπάρχουν πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία στο Dubai, για κάθε τσέπη. Σε δημόσιο σχολείο οι αλλοδαποί δεν επιτρέπεται να πάνε. Υπάρχουν αγγλόφωνα, γαλλόφωνα, γερμανόφωνα σχολεία, σε διάφορες τιμές (λίγο παραπάνω από τις τιμές που ισχύουν για τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία).
Υπολόγισε ότι για τα δίδακτρα σε ένα καλό αγγλόφωνο δημοτικό και για ενοίκιο σε μια καλή περιοχή θα χρειαστείς το χρόνο γύρω στα 35.000 ευρώ. Αν θες την προσωπική μου άποψη, αν δεν υπάρχει καλό οικονομικό back up, είναι πολύ δύσκολο για δύο απλούς μισθωτούς να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής εκεί. Για οποιαδήποτε άλλη απορία είμαι στη διάθεσή σου...