ECO":2nms7nn4 said:
Αγαπητοί Κύριοι, καταρχήν να σας ενημερώσω ότι δεν έχω καμία άμεση σχέση με τους ΕΕΚ, για να μπορώ να συμμετέχω στην ζωηρή ίσως και ανάρμοστη ενίοτε συζήτησή σας, παραθέτοντας έστω μια τρίτη άποψη/θέση εκ των έσω, παρακολουθώντας όμως από ενδιαφέρον και μόνο τις τελευταίες σελίδες των αντιπαραθέσεων/απόψεών σας και ως φαν του αεροπορικού χώρου, έχω να παρατηρήσω ευγενικά και απόλυτα ανιδιοτελώς, τα εξής.
Ως μεγαλύτερος ηλικιακά από όλους σας , αλλά και ως επιστήμων άλλου τομέα φυσικά, με πείρα πολλών δεκαετιών, θα συμφωνήσω με τον κ. “Gladiator”, όχι τόσο με την τεκμηρίωση των επί μέρους απόψεών του περί α/δ, κανονισμών κλπ διότι δεν έχω καμία εξειδικευμένη γνώση/άποψη, όσο με την παραπάνω ουσιαστική του ερώτηση/τοποθέτηση που αναφέρω παρακάτω, διότι δεν έχω δει τουλάχιστον μέχρι τώρα κάποια απάντηση από κανέναν εκ των συμμετεχόντων/διαφωνούντων μαζί του στη παρούσα συζήτηση, ενώ πιο πίσω χρονικά στο τόπικ από κάποια μέλη είχε αναφερθεί έντονα σε ο, τι αναφέρεται ο κ. Gladiator, με τον οποίο καταρχήν συμφωνώ, ήτοι:
Quote
Αληθεια τι σπουδασατε ολοι εσεις και τι σχεση εχουν οι σπουδες σας με το επαγγελμα του ΕΕΚ?
Unquote
Στο παρελθόν οι σπουδές των υποψηφίων/συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς ΕΕΚ ήταν σχετικές με το επάγγελμα ( π.χ πτυχιούχοι μαθηματικοί, φυσικοί + ξένη γλώσσα+ ορθοφωνία κλπ), ενώ τα τελευταία χρόνια ο Νόμος /ΑΣΕΠ για ευνόητους και προφανείς λόγους τροποποιήθηκε και έτσι μπορούν πλέον να συμμετέχουν στο διαγωνισμό άπαντες αρκεί να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ έστω π.χ Θεολόγοι κι όχι μόνο!
Σεβάσμιε ηλικιακά συμφορουμίστα,
σας ενημερώνω εγώ λοιπόν ότι η διεθνής πρακτική στις προσλήψεις νέων ΕΕΚ είναι να μην είναι καν πτυχιούχοι. Η κάθε χώρα έχει την δυνατότητα να προσθέσει επιπλέον προσόντα, όπως η Ελλάδα που έχει προσθέσει την απαίτηση για πτυχίο ΑΕΙ. Στους παλαιότερους διαγωνισμούς, από όσο είμαι σε θέση τουλάχιστον να γνωρίζω, υπήρχαν περιορισμοί στους τύπους των πτυχίων, Για να αναφέρεται στο φόρουμ μας ότι στον τελευταίο έχουν αρθεί αυτοί οι περιορισμοί και γίνονται δεκτά όλα τα πτυχία ΑΕΙ, έτσι θα είναι ( πραγματικά δεν τον γνώριζα).
Το πτυχίο θεωρώ έχει να κάνει με το ότι ο κάθε υποψήφιος ΕΕΚ έχει αποδεδειγμένα ζορίσει το μυαλό του σε μια επιστήμη. Συμφωνώ με όσους ισχυρίζονται ότι φαίνεται πιο κοντά στο έργο που θα κληθεί να επιτελέσει ένας ΕΕΚ, ένα πτυχίο λεγόμενων θετικών επιστημών, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι ένας Θεολόγος δεν μπορεί να γίνει ένας θαυμάσιος ΕΕΚ και ποιος μπορεί εκ των προτέρων να είναι σίγουρους ότι ένας μαθηματικός δεν θα είναι.. ανεπίδεκτος μαθήσεως, σε ότι αφορά τα αεροπορικά. Μπορεί βρε αδερφέ να βλέπει αεροπλάνο και να ζαλίζεται, ή να φοβάται γενικά τις πτήσεις, επειδή είναι μαθηματικός, δεν σημαίνει οτι θα γίνει ελεγκταράς ( ξαναλέω συμφωνώ ότι ίιιισως έχει κάποιες πιθανότητες παραπάνω, αλλά στην αεροπορική πρακτική, δεν βασιζόμαστε και πολύ σε αυτές).
Επανερχόμενος στην διεθνή πρακτική, θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί ξένες χώρες έχουν καταλήξει σε αυτή την επιλογή.
Παίρνοντας έναν 18χρονο - 20 χρονο εκπαιδευόμενο ΕΕΚ, αρχίζει την βασική εκπαίδευση άμεσα και στην πενταετία ( μην κολλήσετε στα χρόνια, αναφέρω ενδεικτικά) είναι έτοιμος να δουλέψει μικρόφωνο, ή έστω σε μια θέση βοηθού. Μετά από άλλα δέκα χρόνια, δηλαδή στην ηλικία των 35 ετών περίπου, έχει ήδη "ψηθεί" αρκετά και έχει μαζέψει εμπειρίες ώστε να πατά πια καλά στα πόδια του ( που λέμε). Οπότε, έχει έναν ορίζοντα τουλάχιστον 20ετίας μέχρι τα 55 του που θα πρέπει να αποδώσει στον τομέα του και να βγάλει το μάξιμουμ που μπορεί. Όπως και να το κάνεις, μέχρι τα 55 και οι φυσικές αντοχές είναι καλές, ενώ τα διάφορα προβλήματα υγείας, δεν έχουν κάνει ακόμη (κατα κανόνα) την εμφάνισή τους. Οπότε ο ΕΕΚ λογικά δουλεύοντας, θα κάνει απόσβεση στην εταιρεία όλα τα χρήματα που έχει δαπανήσει για την εκπαιδευσή του και την μισθοδοσία του, και θα βγάλει και ένα σεβαστό κέρδος ( για την εταιρεία). Μετά τα 55, συνήθως δίνεται η δυνατότητα να φύγει από το μικρόφωνο και να αναλάβει άλλα καθήκοντα (διοικητικά, εκπαιδευτικά κ.α.), αξιοποιώντας την πολύτιμη εμπειρία όλων των μάχιμων χρόνων ( η εταιρεία δεν τον πετάει δηλαδή, αλλά τον αξιοποιεί αφού είναι προς όφελός της).
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο τίτλος που έχει το πτυχίο επάνω, δεν έχει και πολύ σημασία, αφού για το αν θα βγει κάποιος καλός ΕΕΚ παίζουν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες, εντελώς άσχετοι με το τι έχει σπουδάσει ο καθένας...
Ελπίζω να βοήθησα.
Υ.Γ. Γράφω για "εταιρεία" διότι σε αρκετές χώρες ο ΕΕΚ είναι ιδιωτικός.