Δικαιώματα Επιβατών αεροπορικών μεταφορών

• Thread starter Thread starter Apgrau777
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: Δικαιωματα Επιβατων μετα απο ακυρωση πτησης

georgele":352a5w0h said:
Τέλος πάντων θα δούμε, απλά είναι μια κατάσταση που δεν ευθήνεται ο κάθε επιβάτης και χωρια την ταλαιπωρία που περνάς απο την καθυστέρηση.
Με αυτήν την λογική, δεν ευθύνεται ούτε η εταιρία που οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να απεργήσουν. :wink: Πολλές εταιρίες κάνουν νάζια σε περιπτώσεις που βάση κανονισμού πρέπει να πληρώσουν, οπότε δύσκολα να πάρεις κάποια χρήματα από την ryanair. Καλή επιτυχία πάντως.

Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν φταίει και η εταιρεία αλλά ούτε βέβαια ο επιβάτης. Μου θυμίζει κάτι απεργίες του τύπου κλίνω την εθνική οδό επειδή θέλω να πετύχω κάτι για τον κλάδο μου και δεν με ενδιαφέρει ο συνάνθρωπός μου. Έτσι και οι ελεγκτές, δεν τους απασχολεί εάν οι συνάνθρωποι τους ταξιδεύουν, για πιο λόγο, μετά από πόσες συνθήκες μπόρεσαν να καταφέρουν αυτό το ταξίδι, πως θα επιστρέψουν (είδα ανθρώπους που ήταν αρκετές ημέρες στο αεροδρόμιο διότι ακυρώθηκε η πτήση τους, είδα ανθρώπους που για 7€ δεν τους βγαίναν τα χρήματα για να αγοράσουν άλλο εισιτήριο για να φύγουν και γινόντουσαν έρμαια της κατάστασης). Τέλος πάντων όπως λέει και ένας φίλος ''ψυχή βαθιά'', κάτι πρέπει να αλλάξει στο νομικό πλαίσιο και να είναι πρώτο μέλημα η άμεση εξυπηρέτηση του πελάτη, χωρίς να την πληρώνει αυτός οικονομικά και ψυχικά. Γιατί εάν πάθαινα κάτι εγώ, με το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχω ή κάποιος άλλος στο αεροδρόμιο τότε θα κινητοποιούνταν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να μην ξανά συμβεί (στην πραγματικότητα η κινητοποίηση θα γίνονταν για να φύγει η ευθύνη από επάνω τους). Υποσημείωση, μόλις μου απάντησε η Ryanair πως το εισιτήριο της επιστροφής με την δική της εταιρεία θα πιστωθεί στον λογαριασμό μου σε 7 ημέρες. Και εγώ ερωτώ τα υπόλοιπα (εισιτήρια μεταφοράς από Μποβέ σε Ορλύ, αεροπορικά εισιτήρια από Ορλύ σε Αθήνα και μετά Θεσσαλονίκη, η διατροφή και να μην αναφέρω την αναπαυτικότατη διανυκτέρευση στο Ορλύ και την ψυχική ταλαιπωρία που μας βγήκε η ψυχή με την σύζυγο μου ότι θα κάναμε Πάσχα χωρίς τα παιδιά μας). Ευχαριστώ και συγνώμη που σας κούρασα. Ελπίζω κάποια στιγμή, κάτι να αλλάξει.

Μα κανείς δεν λέει ότι φταίει η Ryanair για την απεργία των γαλλικών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα στο γεγονός ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία η Ryanair θα είχε την υποχρέωση να κάνει rebooking και σε άλλες εταιρίες και να καλύψει τα έξοδα για ξενοδοχείο και διατροφή.

Και αυτή η άρνηση, ακόμα σε περιπτώσεις που η ίδια δεν έχει πτήση ούτε καν την επόμενη μέρα, είναι τυπική συμπεριφορά ιδιαίτερα των Low Cost. Για μένα αυτός είναι και ο κύριος λόγος να αποφύγω τις εν λόγω εταιρίες όπου μπορώ (και θα έκανα καταγγελία τέτοιων γεγονότων στις αρμόδιες αρχές). Θα έπρεπε όντως να υπάρχουν (υψηλότερες) κυρώσεις, έτσι ώστε να μην συμφέρει οικονομικά στις εταιρίες να παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα των επιβατών.

Πίστεψε με ότι δεν είναι προνόμιο μόνο των low cost εταιριών, αλλά και των υπολοίπων. Μου έλεγε ένας φίλος το 2009 , ανάλογο περιστατικό με την Swiss Air που ακυρώθηκε η πτήση για τον ίδιο λόγο, η εταιρεία ενώ υπήρχε εναλλακτική λύση με άλλη εταιρία δεν την πρότεινε. Τότε αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει το ταξίδι επιστροφής με δικά του έξοδα και στην συνέχεια να διεκδικήσει τα χρήματα του με συνδρομή του δικηγόρου του. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί, προσανατολίζομε σε μια επιστολή προς την εταιρία, με κοινοποίηση στον συνήγορο του καταναλωτή Ελλάδος και Ευρώπης. Και βλέπουμε...............................

Εγώ θα έκανα και αναφορά στον εθνικό φορέα ελέγχου εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών (http://ec.europa.eu/transport/themes/pa ... bodies.pdf), είτε της Γαλλίας, είτε της Ελλάδας.

¨Εχεις δίκιο, και οι άλλες εταιρίες δεν πληρώνουν πάντα…. Αν και η δική μου εμπειρία είναι σαφώς καλύτερη. Τα βασικά, όπως ξενοδοχείο και διατροφή πάντα τα πήρα άμεσα (σε μορφή κουπονιού). Και μπορεί να προσπαθούν όπου μπορούν να αλλάξουν σε δική τους πτήση, αλλά ποτέ δεν μου είπαν ότι μπορώ να έρθω ξανά σε 3 μέρες (δηλ., όταν πραγματικά δεν έχουν εντός λογικού χρόνου, δίνουν και μεταφορά με άλλες εταιρίες). Ή ακόμα μπορεί να μην προτείνουν πτήση άλλης εταιρίας από μόνο τους, εάν εμμένεις όμως αρκετά, κάποιες φορές τελικά τη δίνουν κλπ.

Εφ΄ όσον ξέρω, οι παραδοσιακές εταιρίες γενικά έχουν κάποιες συμφωνίες μεταξύ τους, ενώ τα Low Cost δεν έχουν και δεν μπορούν να αλλάξουν μια κράτηση σε πτήση άλλης εταιρίας (στην ουσία θα έπρεπε να σου αγοράσουν άλλο εισιτήριο). Κάτι που βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι εσύ ως επιβάτης το δικαιούσαι …

Ευχαριστώ, θα το κοινοποιήσω και σε αυτούς που λες αλλά και στον Ιρλανδικό φορέα που ανήκει η έδρα της εν λόγω εταιρίας.

Καλησπέρα θα ήθελα να ενημερώσω όλους πως σχετικά με το δικό μου θέμα, προς τιμήν της η Ryanair αν και low cost εταιρεία μου κατέβαλε όλα τα έξοδα που έκανα από διατροφή μετακίνηση με ΜΜΕ (Λεωφορεία, Μετρό, Αεροπορικά εισιτήρια με άλλη εταιρεία). Φυσικά προηγήθηκε κάποιο ενημερωτικό γράμμα προς την εταιρεία που εξιστορούσε ότι βιώσαμε από την στιγμή της ακύρωσης και μετά. Και στην συνέχεια μας ζήτησε η εταιρεία έναν τραπεζικό λογαριασμό και τις αποδείξεις σκαναρισμένες, ώστε να τσεκάρουν τα έξοδα και να πιστώσουν το ορθό ποσό στον λογαριασμό μου. Να κοινοποιούνται και τα καλά και τα κακά. Προσωπικά ένα μεγάλο μπράβο στην αντιμετώπιση του προβλήματος μου από την εταιρεία Ryanair.

Βάση νέας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
οι επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση ακόμη και στην περίπτωση τεχνικού προβλήματος. 8)
Θετικό αυτό γιατί είναι συχνό φαινόμενο οι εταιρείες να αρνούνται τις αποζημιώσεις με το σκεπτικό οι "δεν έχουμε ευθύνη είναι τεχνικό πρόβλημα".

Απόφαση στην υπόθεση C -257/14 Corina van der Lans κατά Koninklijke Luchtvaart Maatschappij NV

Δεν είμαι 100% σίγουρος αν ειναι το σωστό μέρος για να ποστάρω την ερώτηση, αλλά είναι κοντά.

Εχω κράτηση από airtickets με Aegean kai iberia, εταιρείες που άμεσα απο όσα ξέρω δεν συνεργάζονται. Ωστόσο το ticket ειναι εννιαίο, και ακόμα και στα manage booking της Aegean και της Iberia φαίνονται όλες οι πτήσεις. (CHQ-ATH-MAD-JFK)

Οπότε μου δημιουργήθηκε η εξής απορία. Πριν 1 μήνα περίπου, κάποιες πτήσεις απο CHQ - ATH εκαναν divert Σαντορίνη λόγω κακοκαιρίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν χαθούν οι ανταποκρίσεις οφείλει η Aegean να μου βρει εναλλακτικές μέχρι JFK; Παρόλο που δεν φταίει θεωρητικά.

Αν φταίει και έχει καθυστέρηση/ακύρωση από δικό της λόγω, επίσης με προωθεί JFK ή MAD που ειναι το δικό της κομμάτι;

Στο παρελθόν όσες φορές έχω ταξιδέψει ήταν με ίδια alliance.

Και τέλος σε περίπτωση απεργίας ισχύουν τα ίδια;

Ευχαριστώ

Εάν είναι ένα ενιαίο εισιτήριο και όχι μόνο μια κράτηση (μπορείς να έχεις 2 εισιτήρια σε μία κράτηση) τότε ναι, έχουν την υποχρέωση να σε προσφέρουν εναλλακτική μεταφορά μέχρι τον τελευταίο προορισμό σου. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως από την αιτία, δηλ. και σε περίπτωση κακοκαιρίας, απεργίας κλπ.

Το γεγονός ότι Aegean και Iberia δεν ανήκον στην ίδια συμμαχία δεν αποκλείει την δυνατότητα κάποιας μορφής συνεργασίας / interlinε agreement.