Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη, αν ακουστώ κυνικός, αλλά νομίζω πως εδώ ταιριάζει το "Ο κόσμος τό 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι". Από τη στιγμή που άνοιξαν τα οδοφράγματα και έγινε μερική άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και αντιστρόφως, το Ψευδοκράτος άνοιξε τις πόρτες του στον τουρισμό. Το πέρασμα από τη Λάρνακα προς τα Κατεχόμενα αξίζει τα λεφτά του για τον τουρίστα που ζητά ήλιο, θάλασσα και φθηνές υπηρεσίες και δεν έχει ψάξει (ή δεν τον απασχολεί να ψάξει) τις ευαίσθητες και τραγικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Μου είναι αδύνατο να πιστέψω πως όλοι οι βρετανοί ή οι γερμανοί που προσγειώνονται στη Λάρνακα περνούν τις διακοπές τους στα ξενοδοχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν ολίγοις, πιστεύω πως λίγοι θα ευαισθητοποιηθούν. Οι περισσότεροι θα καταλάβουν το λάθος τους όταν φτάσουν στα κακόγουστα και κάτω του μετρίου ξενοδοχεία των Κατεχομένων.
Αυτή τη στιγμή αρκετά ξενοδοχεία του Ψευδοκράτους βρίσκονται σε όλα τα GDS και σε πολλές μηχανές αναζήτησης. Οι μεγαλύτεροι "χονδρέμποροι" δωματίων έχουν συμβόλαια με ξενοδόχους από τα Κατεχόμενα. Μέσω των κατά τόπους συνεργατών τους, αυτά είναι διαθέσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι εκδόσεις εισιτηρίων για ECN γίνονταν αποκλειστικά και μόνο από τα γραφεία των Τουρκικών Αερογραμμών. Σήμερα, το ECN είναι εύκολα προσβάσιμο από οποιοδήποτε σύστημα κρατήσεων έχει πρόσβαση στα inventories της ΤΗΥ, της Atlasjet και της Anadolujet. Μπορεί να είναι παράνομο αεροδρόμιο σε παράνομο κράτος και να μην σε καλύψει κανένας αν -ο μη γένοιτο- πάθεις κάτι εκεί, αλλά αυτό δεν καθιστά αδύνατη την πρόσβαση εκεί. Τέλος, σημειώστε ότι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία έχουν διπλωματικές αντιπροσωπείες ή -κατ' ευφημισμόν- "πολιτιστικά κέντρα" στα Κατεχόμενα. Δεν είναι ακριβώς πρεσβείες ή προξενεία. Περισσότερο λειτουργούν ως παραρτήματα των πρεσβειών στην Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τουρκοκυπρίους. Δείτε λοιπόν τι γίνεται από τους "συμμάχους και συμπαραστάτες" στα λίγα χιλιόμετρα από τα σπίτια σας στη Λευκωσία και αφήστε τις αεροπορικές εταιρείες να παίρνουν την προμηθειούλα τους από το bookıng.com και το κάθε booking engine με το οποίο έχουν συνεργασία.
Δικαιολογώ τα μέλη των γκρουπ αυτών μόνο για το ότι δεν έχουν γνώση του πώς δουλεύει η τουριστική βιομηχανία καθώς και το ότι χειραγωγούνται τόσο εύκολα, καθώς επικρατεί η λογική του όχλου και της ακατάσχετης μπουρδολογίας και συνθηματολογίας. Τα είδαμε και πρόσφατα στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος πως αν αύριο η Αιγαίου βγάλει προσφορά το Λάρνακα-Αθήνα ή το Λάρνακα-Λονδίνο στα €10 + φόρους, θα είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν να πάρουν εισιτήρια και ίσως αυτό να είναι και μία καλή ευκαιρία για κάποιους από αυτούς να μπουν για πρώτη φορά σε αεροπλάνο (ασχέτως αν έχουν άποψη επί του συγκεκριμένου, αλλά και κάθε άλλου θέματος που απειλεί τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων της Νήσου των Αγ(ρ)ίων). Με την Τρόικα να προσγειώνεται σύντομα και στη Λάρνακα, δε νομίζω να χωρούν συναισθηματισμοί στα φθηνά εισιτήρια.
Εν κατακλείδι: δυστυχώς δεν διαρκούν όλα τα "ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ" 38 χρόνια, όταν υπάρχει και το "Θέλω να πετάξω τώρα"