Έχω ταξιδέψει Αγγλία 5 φορές το τελευταίο 6μηνο = 10 έλεγχοι διαβατηρίων (καμια πτηση απο/προς Ελλαδα, αν κ δεν έχει σημασία). Όταν ΦΕΥΓΕΙΣ απο εκεί απλά βλέπουν το οτι είσαι εσυ στην ταυτότητα και τίποτε άλλο. Τσεκ ιν επίσης με ταυτότητα κανονικά.
Όταν ΦΤΑΝΕΙΣ, επειδή η Αγγλία ΔΕΝ είναι στο Σένγκεν αλλά ΕΙΝΑΙ στην ΕΕ, δεν υπάρχει ακόμα, απο οτι κατάλαβα, ξεκαθαρισμένο τοπίο.
'UK-EU-EEA-Swiss citizens: Please have passport - national ID documents ready' ειναι η επιγραφές που βλέπεις, και τις 4 απο τις 5 φορές η ταυτότητα έγινε δεκτή χωρίς πρόβλημα - θα την βάλει στο υπεριώδες να δει αν είναι γνήσια και θα πάρει τον αριθμό της. Το διαβατήριο το είχα στην τσέπη, απλά δεν το έδωσα, βλέποντας παράλληλα άλλους μπροστα μου να περνούν με ταυτότητα μόνο.
Την 5η φορά, και για είσοδο όχι απο κανένα μεγάλο αεροδρόμιο αλλά απο το ΕΜΑ, ο ελεγκτης ζήτησε διαβατήριο, λέγοντας ουτε λιγο ουτε πολυ οτι ολες οι Ελληνικες ταυτοτητες ειναι...πλαστες.
Μου ηρθε μια να του πω οτι- α) εμεις ειμαστε τουλαχιστον υπευθυνοι σαν χωρα να εχουμε ταυτοτητες και β) αν οι δικες μας ειναι πλαστες τοτε οι Ιταλικες τι ειναι, αλλα ο ανθρωπος την δουλεια του κανει, κ απο το να το παιζω εξυπνακιας, ξέθαψα το διαβατήριο κ πέρασα.
Μια μικρη παρένθεση μονο για να αναφερω οτι ειδικα οι Γάλλοι και οι Ιταλοι κάνουν ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ της ταυτοτητας τους σε σημείο να έχω δει τα διαβατήρια τους σε αεροδρόμιο ελάχιστες φορες. Εξαρτάται το που πηγαίνουν βέβαια.
9/10 λοιπόν φίλε, κ σημείωσε οτι η ταυτότητα μου είναι του 'κουτιού', έκδοση 2007 και τυπωμένη, οχι χειρόγραφη, κ μάλλον αυτό βοηθάει.
Για είσοδο ξάνα στην Ελλάδα, φυσικά κανένα πρόβλημα δεν το συζηταμε καν.
Τωρα για πτήση εσωτερικου στο Η.Β, δεν έχω κάνει ποτέ κ δεν ξέρω, αλλά να υποθέσω τα ίδια κ σε αυτή την περίπτωση, οι ίδιοι άνθρωποι θα σε ελέγξουν.
Καλό ταξίδι!