Αρκεί η ταυτότητα για ταξίδια εντός Schengen;;;

• Thread starter Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Γιατί δεν ρωτάς την αστυνομία του αεροδρομίου ή σε κάποια διεύθυνση διαβατηρίων? Στον πατέρα μου για ταξίδι στην Γερμανία, του είχαν πει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με παλιά ταυτότητα, αλλά τον προέτρεψαν να πάρει μαζί του και το παλιό - νομαρχιακό - διαβατήριο. Τελικά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και το διαβατήριο δεν χρειάστηκε καθόλου.

payton":2due6pbj said:
Τυπικά μπορείς να ταξιδέψεις και με την παλιά, αλλά σκέψου να μπλέξεις με τον Τσέχο ελεγκτή που δεν καταλαβαίνει ελληνικά και σου λέει ότι δεν ξέρει αν είσαι εσύ. :lol:

@payton
Δεν θα έχεις ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ πρόβλημα ακόμα κι αν πας με την παλιού τύπου ταυτότητα.
Ο Τσέχος (και ο κάθε ελεγκτής) να κόψει το λαιμό του και να καταλάβει τι λέει η ταυτότητα!
Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, είναι υποχρεωμένος να ξέρει να την διαβάζει!

Από προσωπική μου εμπειρία, θα σου πω ότι με το που θα δει ελληνική ταυτότητα και μάλιστα παλαιού τύπου δεν θα ασχοληθεί καν. Θα σου την επιστρέψει αμέσως και το πολύ πολύ να σου κάνει χιούμορ που δεν καταλαβαίνει.

Και νέες χώρες είναι από 21 Δεκέμβρη εντός Σένγκεν. Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία και Μάλτα εντάσσονται με ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «πράσινο φως» έδωσαν την Πέμπτη οι Ευωπαίοι ΥΠΕΣ) στη Συνθήκη Σένγκεν και καταργείται για τους πολίτες τους ο έλεγχος διαβατηρίου στα κοινά σύνορα.

Καιρός να ψάξω για κανένα ταξιδάκι σε μια από τις παραπάνω χώρες. ;)
Πηγή: in.gr

Κύριοι, επειδή εχω μπερδευτει λίγο με αυτό το post, βοηθηστε με ...

Πηγαίνω Αθήνα-Λονδίνο STN-Αθήνα και μετά οι εσωτερικές πτήσεις είναι
Λονδίνο STN-Εδιμβούργο-Λονδίνο LHR τον Ιούνιο με την νέα ταυτότητα..
Θα έχω πρόβλημα ή θέλει υποχρεωτικά διαβατήριο ??
Όποιος είναι σίγουρος ας βοηθήσει...
(Κάποιος που έχει ταξιδέψει πρόσφατα στο Ην. Βασίλειο ακόμα καλύτερα..)
Ευχαριστώ πολύ.

Έχω ταξιδέψει Αγγλία 5 φορές το τελευταίο 6μηνο = 10 έλεγχοι διαβατηρίων (καμια πτηση απο/προς Ελλαδα, αν κ δεν έχει σημασία). Όταν ΦΕΥΓΕΙΣ απο εκεί απλά βλέπουν το οτι είσαι εσυ στην ταυτότητα και τίποτε άλλο. Τσεκ ιν επίσης με ταυτότητα κανονικά.
Όταν ΦΤΑΝΕΙΣ, επειδή η Αγγλία ΔΕΝ είναι στο Σένγκεν αλλά ΕΙΝΑΙ στην ΕΕ, δεν υπάρχει ακόμα, απο οτι κατάλαβα, ξεκαθαρισμένο τοπίο.
'UK-EU-EEA-Swiss citizens: Please have passport - national ID documents ready' ειναι η επιγραφές που βλέπεις, και τις 4 απο τις 5 φορές η ταυτότητα έγινε δεκτή χωρίς πρόβλημα - θα την βάλει στο υπεριώδες να δει αν είναι γνήσια και θα πάρει τον αριθμό της. Το διαβατήριο το είχα στην τσέπη, απλά δεν το έδωσα, βλέποντας παράλληλα άλλους μπροστα μου να περνούν με ταυτότητα μόνο.
Την 5η φορά, και για είσοδο όχι απο κανένα μεγάλο αεροδρόμιο αλλά απο το ΕΜΑ, ο ελεγκτης ζήτησε διαβατήριο, λέγοντας ουτε λιγο ουτε πολυ οτι ολες οι Ελληνικες ταυτοτητες ειναι...πλαστες.
Μου ηρθε μια να του πω οτι- α) εμεις ειμαστε τουλαχιστον υπευθυνοι σαν χωρα να εχουμε ταυτοτητες και β) αν οι δικες μας ειναι πλαστες τοτε οι Ιταλικες τι ειναι, αλλα ο ανθρωπος την δουλεια του κανει, κ απο το να το παιζω εξυπνακιας, ξέθαψα το διαβατήριο κ πέρασα.
Μια μικρη παρένθεση μονο για να αναφερω οτι ειδικα οι Γάλλοι και οι Ιταλοι κάνουν ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ της ταυτοτητας τους σε σημείο να έχω δει τα διαβατήρια τους σε αεροδρόμιο ελάχιστες φορες. Εξαρτάται το που πηγαίνουν βέβαια.

9/10 λοιπόν φίλε, κ σημείωσε οτι η ταυτότητα μου είναι του 'κουτιού', έκδοση 2007 και τυπωμένη, οχι χειρόγραφη, κ μάλλον αυτό βοηθάει.
Για είσοδο ξάνα στην Ελλάδα, φυσικά κανένα πρόβλημα δεν το συζηταμε καν.

Τωρα για πτήση εσωτερικου στο Η.Β, δεν έχω κάνει ποτέ κ δεν ξέρω, αλλά να υποθέσω τα ίδια κ σε αυτή την περίπτωση, οι ίδιοι άνθρωποι θα σε ελέγξουν.

Καλό ταξίδι!

Οι καινούργιες ταυτότητες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν για ταξίδια στο Ην. Βασίλειο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Re: Επόμενα ταξίδια του airliners.gr

Θέλει διαβατήριο από χώρα Ε.Ε. εκτός Schengen σε χώρα Schengen, έστω κι αν δεν είναι μέλος της Ε.Ε.; Για τη Λετονία που ναι μεν είναι στην Ε.Ε., αλλά εκτός Schengen αρκεί η ταυτότητα;
Από Ελλάδα πάντως για Νορβηγία -απ' όσο ξέρω- η ταυτότητα είναι αρκετή.
Ελπίζω να μη χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψω Ελλάδα - Η.Β... :oops:

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην ΕΕ αλλά όχι στην ζώνη Schengen.
Η Νορβηγία δεν είναι στην ΕΕ αλλά είναι μέλος της ζώνης Schengen. Το ίδιο ισχύει πλέον καί για την Ελβετία, όπου από τον Μάιο μπορείς να πετάς από καί πρός την χώρα με τη χρήση ταυτότητας μόνο.

Για ταξίδια μεταξύ χωρών μελών της ζώνης Schengen είναι αρκετό με την ταυτότητα.

Όμως κατά την είσοδο καί έξοδο από χώρα μη μέλος της ζώνης Schengen στην Ευρώπη (ανευ σημασίας αν είναι στην ΕΕ ή όχι), μόνο το διαβατήριο είναι αποδεκτό. Άρα για να ταξιδέψεις από το Λονδίνο θα χρειαστείς διαβατήριο λόγω του ΗΒ καί όχι της Νορβηγίας. Από Ελλάδα για Νορβηγία δεν υπάρχει περιορισμός (εκτός αν κάνεις στάση σε προορισμό μη μέλος ζώνης του Schengen) καί μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς πρόβλημα με την ταυτότητά σου μόνο.

d|m|tr|s":2fl8vro9 said:
Ελπίζω να μη χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψω Ελλάδα - Η.Β... :oops:

Μπορει να εχει ξανασυζητηθει αλλα για ενα ταξιδι Ελλαδα - ΗΒ - Ολλανδια - Γερμανια - Ελλαδα χρειαζεται διαβατηριο?

Σορρυ για το off-topic.

Για να λυθεί δια παντός ο προβληματισμός σας.
Στις χώρες εντός Σένγκεν η μετακίνηση είναι εντελώς ελεύθερη χωρίς την ανάγκη επίδειξης ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου επιβεβαιωτικού στοιχείου της ταυτότητας του προσώπου κατά την είσοδο ή έξοδο στο κράτος μέλος. Η κατοχή όμως ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου επιβεβαιωτικού στοιχείου της ταυτότητας του προσώπου είναι αναγκαία στο βαθμό που είναι αναγκαία και μέσα στο κράτος μέλος προέλευσης του προσώπου.
Για την είσοδο στις χώρες εντός ΕΕ αλλά εκτός Σένγκεν αρκεί η κατοχή και επίδειξη ενός επιβεβαιωτικού στοιχείου της ταυτότητας του προσώπου κι όχι απαραίτητα ταξιδιωτικού εγγράφου (πχ διαβατηρίου).
Οι ανήλικοι όμως πρέπει να διαθέτουν στοιχεία πιστοποίησης της ταυτότητάς τους (αστυνομική ταυτότητα ή άλλο έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο).

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.