Συνετρίβη αεροσκάφος της Helios

  • Thread starter Thread starter Anonymous
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Όσων αφορά τις φωτογραφίες με τα πτώματα της πτήσης, τι μπορεί να γίνει; Βεβαίως και δεν παραθέτω σχετικό λινκ, όμως μόνο αν γράψει κανείς το flight number στο Google, μπορεί να το δει. Μάλιστα έχουν ανέβει σε ελληνικές ιστοσελίδες, καθώς και στο Facebook, και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι μερικά πρόσωπα στις φωτογραφίες, μπορεί κάποιος να τα αναγνωρίσει.

Με ποιο δικαίωμα το κάνουν αυτό; Ποιοι είναι αυτοί; Σέβομαι την ειδησεογραφια, όμως δεν μπορεί ο καθένας να προσπαθεί να βγάλει χρήματα, η να αυξήσει το κοινό της ιστοσελίδας του, κάνοντας τέτοια πράγματα. Κάποιοι μέσα από αυτό το φόρουμ, ίσως να είχαμε κάποιον συγγενή ή φίλο ή γνωστό μέσα σε αυτό το αεροσκάφος. Δεν μπορεί να γίνει κάποια δράση; Δηλαδή ο μόνος τρόπος είναι, να μαζευτούμε ένας δύο και να τους κάνουμε μήνυση; Με την οποία δεν θα ασχοληθεί κανένας;

Οι αρχές όταν το βλέπουν τι κάνουν; Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τι κάνει; Ναι, το ξέχασα, στην σημερινή Ελλάδα ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει.
 
Πάντα είχα την ίδια απορία. Και ακόμη περισσότερο, τις περισσότερες φορές στις περιπτώσεις αυτές οι φωτογραφίες είναι πλαστές.
Εγώ το ονομάζω Ζούγκλα του διαδικτύου, όπου παύουν οι νόμοι και η οποιαδήποτε ηθική.
 
Με αφορμή τα παραπάνω post έκανα ένα seath στο google και πραγματικά αυτό που αντίκρισα ήταν εντελώς φρικιαστικό. :oops: :shock: Νομίζω πως κάτι πρέπει να γίνει και να μην υπάρχουν τέτοιες εικόνες στο διαδίκτυο..
 
Δηλαδή προτιμάτε την Ελληνική τηλεόραση του ΕΣΡ?

Το πρόβλημα δεν είναι ότι το ίντερνετ είναι το μέρος "όπου παύουν οι νόμοι και η οποιαδήποτε ηθική", αλλά ότι σαν άνθρωποι δεν είμαστε αρκετά υπεύθυνοι να χειριστούμε την ελευθερία που μας προσφέρει (βλέπε πόσα blogs διαδίδουν τεράστια ψέματα για λίγα clicks και πόσοι πολλοί είναι οι άνθρωποι που δε μπορούν να κρίνουν αν αυτό που διαβάζουν είναι αλήθεια).

Sorry για το off
 
Αγαπητέ, οι φωτογραφίες με τα θύματα της helios, δεν είναι ψεύτικες, μπορείς να το καταλάβεις πολύ εύκολα μέχρι και από τα καθίσματα, που εμφανίζονται σε μερικές από αυτές.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την πτήση 17 της Malaysia, που έπεσε στην Ουκρανία το 2014.
 
Για την πτήση 17 των Μαλαισιανών δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί ήταν και σε εμπόλεμη περιοχή.
Επειδή όμως τη συγκεκριμένη περίπτωση τυχαίνει να την γνωρίζω αρκετά, αμέσως μετά το ατύχημα η περιοχή αποκλείστηκε για αρκετές εβδομάδες, φυλασσόμενη 24 ώρες x 7 ημέρες κάθε εβδομάδα.
Αμέσως μετά το ατύχημα (περίπου μισή ώρα μετά) στην περιοχή έφθασε εντεταλμένος υπάλληλος της ΕΔΑΑΠ για να φωτογραφίσει όλη την περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι ο υπάλληλος επικεντρώθηκε σε γενικές απόψεις και όχι σε ένα - ένα θύμα. Στις γενικές αυτές απόψεις σίγουρα υπήρχαν και τα θύματα. Οι άνθρωποι των συνεργείων διάσωσης που είχαν έργο την περισυλλογή των θυμάτων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν είχαν φωτογραφικές μηχανές. Οι φωτογραφίες που πήρε ο υπάλληλος της ΕΔΑΑΠ έμειναν μεταξύ του ιδίου και του τότε προέδρου της ΕΔΑΑΠ. Για ευνόητους λόγους δεν συμπεριελήφθησαν ούτε στο πόρισμα, ούτε κάν στον φάκελο του ατυχήματος. Θεωρώ ότι είναι μάλλον απίθανό να διέρρευσε κάτι από εκείνους. Κάποιες ώρες μετά το ατύχημα όλα τα θύματα είχαν απομακρυνθεί από τον τόπο του ατυχήματος.

Και για να το πω με δικά μου λόγια. Αν ήσασταν συγγενής κάποιου θύματος και βλέπατε δημοσιευμένη κάποια φωτογραφία από το ατύχημα με το συγγενικό σας πρόσωπο, δεν θα το θεωρούσατε βεβήλωση του αγαπημένου σας προσώπου; Με δεδομένο τον αποκλεισμό της περιοχής, δεν θα κάνατε αγωγή κατά παντός υπευθύνου για την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, ζητώντας γη και ουρανό; Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν έχει γίνει! Άρα έμμεσα τα "θύματα" είναι αποτέλεσμα φωτο-επεξεργασίας. Επιπλέον είναι αποδεδειγμένο ότι για το συγκεκριμένο ατύχημα έχουν κυκλοφορήσει πλαστές φωτογραφίες (υποτίθεται τραβηγμένες μέσα από τα πολεμικά αεροσκάφη που το έλεγχαν) και στις οποίες ενώ φαίνεται το νηολόγιο να αφορά το αεροσκάφος του ατυχήματος, το αεροσκάφος άλλοτε παρουσιάζεται με μια έξοδο κινδύνου πάνω από την πτέρυγα και άλλοτε με δυο.

Ας μην είμαστε λοιπόν τόσο σίγουροι για αυτά που βλέπουμε έστω και αν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικά. Υπάρχουν και υπολογιστές που κάνουν θαύματα.
 
Ειλικρινής ερώτηση: Υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο να απαγορεύει τη δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών; Δεν ψάχνω την ηθική πλευρά του θέματος, αλλά την νομική.
 
Φυσικά και υπάρχει! Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι η νομοθεσία προϋποθέτει ότι το αδίκημα πραγματοποιείται μέσα στην επικράτεια της χώρας. Με το διαδίκτυο, είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς ότι δεν γίνεται από το άλλο ημισφαίριο του πλανήτη, και συγκεκριμένα από κάποιον χώρο όπου παύει να θεωρείται αδίκημα η συγκεκριμένη πράξη.
Ειδικότερα το οργανωμένο έγκλημα συχνά χρησιμοποιεί πλοία που έχουν αποσυρθεί μόνο και μόνο για να βρίσκονται σε διεθνή ύδατα (όπου δεν ισχύει καμία εθνική νομοθεσία).
Ειδικότερα με τις φωτογραφίες, υπεύθυνος μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο εκείνος που την αναρτά στο διαδίκτυο αλλά και εκείνος που την τράβηξε (υπεύθυνος για την διαρροή). Άρα για το συγκεκριμένο ατύχημα, θεωρείται ότι πρόκειται για κάποιον από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν καταγραφεί να είχαν πρόσβαση στον χώρο για τα 2 - 3 πρώτα εικοσιτετράωρα.
 
Προσπάθησα να το ψάξω και τα στοιχεία δείχνουν ότι νομικά δεν φαίνεται να υπάρχει κόλλημα.

Δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε περιπτώσεις δημοσίευσης φωτογραφιών νεκρών όπως του Παύλου Φύσα & Μιχάλη Ασλάνη από το Πρώτο Θέμα, του Νίκου Σεργιανόπουλου από την Esspresso ή πολύ παλαιότερα στο Έθνος για τη δημοσίευση φωτογραφίας (στο πρωτοσέλιδο μάλιστα) που ο πυροσβέστης κρατά το νεκρό μωρό από το Shorts που έπεσε στη Σάμο. Δεν συζητώ φυσικά για την φωτογραφία του Αϊλάν από τη Συρία που κείτονταν νεκρός στην παραλία και δημοσιεύθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα της υφηλίου - και φυσικά αναπαράχθηκε πολλάκις σε social media.

Εκ του αποτελέσματος συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι στην ευχέρεια του κατόχου του μέσου ή / και της φωτογραφίας, αν θα προχωρήσει στη δημοσίευσή της.
 
Αν και δεν είμαι νομικός, έχω διαφορετική άποψη. Είναι στην διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον να καταγγείλει μια τέτοια ενέργεια. Βέβαια, το θέμα είναι αν με τη φωτογραφία προσβάλλεται ο νεκρός. Υπάρχουν περιπτώσεις που εκείνοι που έχουν το έννομο συμφέρον δεν έχουν αντίρρηση για δημοσίευση. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή.
 
Top