Ελπίζω να μη βγαίνουμε off-topic με αυτήν μας την κουβέντα.
Όταν λέω μηδενικό ρόλο στο ατύχημα - εξηγούμαι διότι ήδη παρεξηγήθηκα:
Έστω ότι πετάς μια πτήση VFR και μπροστά σου βρεις ένα στρώμα νεφών, με βάση τα 5000' και κορυφή τα 10000'. Για να παραμείνεις VFR, πρέπει να είσαι εν όψει εδάφους, οπότε αποφασίζεις να περάσεις "από κάτω". Εξ αιτίας αυτής σου της επιλογής, ένας διερχόμενος ορεινός όγκος πετάγεται ξαφνικά στην πορεία σου και πέφτει πάνω σου με μανιασμένη ταχύτητα.
Φταίει το σύννεφο, ο όγκος, ή εσύ;
Φυσικά, αν δεν υπήρχε το σύννεφο δεν θα κατέβαινες, κι αν δεν σου πεταγόταν το βουνό μπροστά σου δεν θα το χτύπαγες. Αλλά.
Hastaroth":2sarkv9k said:
"Κατά νόμον",ο Κ1 έχει την ευθύνη τής πτήσης,αυτό όμως δέν σημαίνει πως έχει πάντα και την ευθύνη τού ατυχήματος.Στο συγκεκριμένο συμβάν ο Κ1 είχε ευθύνη-έστω και έμμεση-γιά το συμβάν επειδή δέν είχε φροντίσει να πάρη τα κατάλληλα "μέτρα".Ο,τι και να λέμε,όταν ξέρης ότι έχεις 100 μίλια μπροστά σου μιά καταιγίδα,δέν είναι η κατάλληλη στιγμή να πάς γιά ξάπλα.
Αυτό λέω και εγώ. Ο Κ1 έχει πάντα την έμμεση ευθύνη. Πέραν αυτού, ο Κ3 έκανε το ατύχημα (συνεπίκουρούμενος από πολλούς ακόμη παράγοντες).
Επίσης, Το συγκεκριμένο σημείο είναι κατά τι "γνωστό" στους χειριστές, για τα φαινόμενα που βγάζει. Κάποιοι από αυτούς (ίσως και η 3δα του συμβάντος), έχουν ήδη περάσει αρκετές φορές από την περιοχή και την γνωρίζουν καλά. Πριν βιαστούμε να χαρακτηρίσουμε ως εγκληματική και ανεύθυνη την πράξη του Κ1, να αφήσει τους άλλους 2 μόνους τους, θα έπρεπε να γνωρίζουμε την ψυχολογία των ανθρώπων που εκτελούν την πτήση και να δούμε πού αυτή τους οδηγεί. Δεν απορρίπτω την ευθύνη του Κ1, απλά βλέπω τη μεγάλη εικόνα.
Αντίστοιχο παράδειγμα στο ελικόπτερο, που το ξέρω και καλλίτερα:
Η νυκτερινή προσγείωση σε ελικοδρόμια της επικράτειας, είναι μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Έχοντας πλέον (μεγάλη) εμπειρία σε αυτές τις προσεγγίσεις, δίνω οδηγίες στους Κ2 και τους αφήνω τα χειριστήρια στον απόλυτο έλεγχό τους (δεν έχουμε crew rest εμείς για να πάω πίσω :twisted: ).
Αν ο Κ2, με την μικρή του εμπειρία μεν -αλλά με πλήρη εκπαίδευση δε- αποφασίσει να προσεγγίσει στο Ε/Δ με 20 μοίρες στάση ανόδου, παρά τις επανηλειμμένες συστάσεις μου για για στάση μικρότερη από 10 μοίρες, η ουρά του Ε/Π θα χτυπήσει το έδαφος. Αν λοιπόν έχει χαλάσει ο Τεχνητός Ορίζοντας χωρίς να το αντιληφθώ, μιας και ούτε ο Κ1 ήξερε πως είχαν πρόβλημα στα "πιτοστατικά", αν το χειριστήριό μου δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα inputs του Κ2 (έλεος, ποιός το σκέφτηκε αυτό το σύστημα) και αν ο Κ2 δεν μου λέει για ποιόν ανομολόγητο λόγο κρατάει το stick πίσω, θα γίνει το κακό.
Σαφώς και είναι ευθύνη δική μου. Σαφώς και δεν έπρεπε να θεωρήσω την προσέγγιση ως "standard" και να επιλέξω να δώσω τον έλεγχο στον Κ2. Σαφώς, σαφώς, σαφώς. Το ατύχημα, ποιός το έκανε; Όχι ποιός έχει ευθύνη - ποιός οδήγησε το Ε/Π στο έδαφος; Εγώ, το ελικοδρόμιο, το έδαφος, η ουρά, ή ο Κ2;
Hastaroth":2sarkv9k said:
vassdel":2sarkv9k said:
Ο Bonin αποφάσισε μετά από προτροπή του Robert να παρακάμψει την καταιγίδα.
Δέν νομίζω.Στίς 02:03:44-ένα λεπτό μετά την αποχώρηση τού Dubois,ο Bonin λέει:"
La convergence inter tropicale… voilà, là on est dedans, entre 'Salpu' et 'Tasil.' Et puis, voilà, on est en plein dedans…",δηλαδή ότι ήταν "βαθιά μέσα" στην καταιγίδα-αυτό σημαίνει το plein dedans.Και στίς 02:06:04 ειδοποιεί την "ηγουμένη" γιά να τής πή ότι πρέπει να κάτσουν όλοι και να δεθούν επειδή θα μπούν σε "μιά ζώνη όπου θα κουνάη περισσότερο από όσο τώρα".
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Στις 2:03 είναι στην καταιγίδα και συνεχίζουν να είναι για πολύ. Στις 2:08, αποφασίζουν να πάνε λίγο πιο αριστερά για να αποφύγουν την περιοχή των έντονων φαινομένων και τότε αποσυνδέεται ο αυτόματος. Με λίγα λόγια και για να μη γίνομαι κουραστικός: παρατηρώ ότι ως τις 2:08:07 που αρχίζουν την αριστερή κλίση, είναι
μια τυπική πτήση, με
ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ CRM και briefing είναι η αλήθεια, στην οποία όμως δεν συμβαίνει και τίποτα εξωπραγματικό, ούτε κάτι που να οδηγεί κατ' ανάγκη σε ατύχημα:
02:08:07 (Robert) Tu peux éventuellement prendre un peu à gauche. On est d'accord qu'on est en manuel, hein?
You can possibly pull it a little to the left. We're agreed that we're in manual, yeah?
Κάποια στιγμή, μεταξύ 2:08:07 και 2:10:06, αντιμετώπισαν ασυνήθιστα φαινόμενα (οσμή, απεμπλοκή αυτομάτου, ολίσθηση, ισχυρότερες αναταράξεις) και
δεν ειδοποίησαν τον Κ1, ειδικά ο "μικρός" που είχε και τον έλεγχο ως τότε. Αυτή για μένα είναι και η "απαρχή" του ατυχήματος, η γενεσιουργός αιτία αν θες. Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά, πως δεν απορρίπτω την ευθύνη του Κ1 που έλειπε, ούτε του πληρώματος και της εταιρίας και της νοοτροπίας τους για την κακή ενημέρωση που ανέφερε ο gonso. Αυτοί οι παράγοντες όμως -κακώς- υπήρχαν και υπάρχουν σε πάρα πολλές πτήσεις, αλλά έψαχναν τρόπο να εκδηλωθούν σε ατύχημα. Με τη βοήθεια του Bonin, βρήκαν τον τρόπο αυτό.
Από εκεί και μετά, ζήτω η τρέλα:
02:10:06 (Bonin) J'ai les commandes.
I have the controls.
02:10:07 (Robert) D'accord.
Okay.
Perhaps spooked by everything that has unfolded over the past few minutes—the turbulence, the strange electrical phenomena, his colleague's failure to route around the potentially dangerous storm—Bonin reacts irrationally. He pulls back on the side stick to put the airplane into a steep climb, despite having recently discussed the fact that the plane could not safely ascend due to the unusually high external temperature.
Bonin's behavior is difficult for professional aviators to understand. "If he's going straight and level and he's got no airspeed, I don't know why he'd pull back," says Chris Nutter, an airline pilot and flight instructor. "The logical thing to do would be to cross-check"—that is, compare the pilot's airspeed indicator with the co-pilot's and with other instrument readings, such as groundspeed, altitude, engine settings, and rate of climb. In such a situation, "we go through an iterative assessment and evaluation process," Nutter explains, before engaging in any manipulation of the controls. "Apparently that didn't happen."
Πιστεύω πως αναλωθήκαμε πολύ όμως σε αυτό το κομμάτι, οπότε θα "κουλάρω" και δεν θα συνεχίσω να διαφωνώ με τις αντίθετες απόψεις

. Είμαι πάντα έτοιμος να ακούσω μια φρέσκια άποψη, αν υπάρχει κάτι διαφορετικό που πιστεύετε... (gonso, forget real life και έλα να πεις τη γνώμη σου ντε....)