Διαβάζω όλα τα παραπάνω και θυμάμαι τη δική μου πενθήμερη το 1996 με την Κ6 στη Ρόδο. Αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι:
Τον προηγούμενο αιώνα (όταν ήμουν στην Γ' Λυκείου) υπήρχαν οι κλασσικές επιλογές: Ρόδος, Κέρκυρα και για τους πολύ προχωρημένους, η Κύπρος. Υποτίθεται ότι ο σκοπός της εκδρομής ήταν εκπαιδευτικός και όχι να γίνει της Πόπης, ασχέτως με το πως καταλήγαμε στο τέλος. Τώρα διαβαζω κάτι για Σαντορίνη (να υποθέσω και Μύκονο; ), Άμστερνταμ κλπ. κλπ.
Επίσης τότε, υπήρχαν και κάποια γραφεία που άνοιγαν ξαφνικά την περίοδο που οι μαθητές άρχιζαν να σχεδιάζουν την εκδρομή και έκλειναν με το πέρας της περιόδου των μαθητικών εκδρομών. Υπήρχαν και κάποια σχόλια περι "κυκλωμάτων". Δε θα ξεχάσω βέβαια τον απόφοιτο πρόεδρο του Δεκαπενταμελούς να εργάζεται μετά την αποφοίτησή του ως εκπρόσωπος του "γραφείου" και να συνοδεύει την τελειόφοιτη πρόεδρο του Δεκαπενταμελούς σε fam-trip στη Ρόδο όπου και θα έβλεπε τα προτεινόμενα από το "γραφείο" ξενοδοχεία για να έρθει μετά σε εμάς και να μας δείξει βίντεο και φωτογραφίες και να συμφωνήσουμε για το πού είχε αποφασίσει το "γραφείο" να μας στείλει. Μαζί τους βέβαια ένα ολόκληρο Α300 της Κ6 με αντίστοιχους εκπροσώπους άλλων σχολείων.
Και ερωτώ εγώ που μεγάλωσα και ξέχασα: υπάρχουν ακόμα τέτοια γραφεία που ειδικεύονται σε τέτοιες εκδρομές; Υπάρχει περίπτωση να δίνονται ανταλλάγματα σε κάποια μέλη για την επιλογή ενός γραφείου αντί για κάποιο άλλο (για να το πώ καθαρά: μίζες) ; Ποιος αποφασίζει για το πού θα πάτε εκδρομη; Υπάρχει περίπτωση να διαφωνεί ο Σύλλογος Καθηγήτών ή κάποιος φορέας του Υπουργείου; Άκουσα ότι μέχρι και το Άμστερνταμ παίζεται, είναι μεμονωμένο το φαινόμενο ή όντως πηγαίνουν σχολεία εκει;
Τότε μία πενθήμερη με αεροπλάνο για Ρόδο κοστιζε 70.000 Δρχ. Τώρα πόσο κοστίζει; Οέο; Τι ωραία που περάσαμε τότε στη Ρόδο...