Ολυμπιακή και MIG

• Thread starter Thread starter mxnk
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Φιλε δεν θα ελεγα λαικισμο το να θελει το Δημοσιο να κρατησει καποιο ποσοστο της νΟΑ!
Μαλλον καλη επιχειρηματικη κινηση :idea: !
Εχω ακουσει ομιλια του Βγενοπουλου στη Λεσχη Πειραια (τα μελη της ειναι σχεδον ολοι οι Ελληνες εφοπλιστες) στους οποιους εξηγα το πως θα διαχειρηστει κεφαλαια τα οποια του ειχαν παραχωρησει για επενδυση και αυτο ηταν πριν αρχισουν τα χρηματιστηρια να ανακαμπτουν και το πετρελαιο ηταν στα $38!.
Για να μην παρερμηνευτω, την ομιλια την βρηκα στο διαδυκτιο και δεν ημουνα παρων στο συγκεκριμενο γεγονος! :lol:

Μαλλον εσυ δεν με καταλαβες. Εγω δεν ειπα οτι το εκανε καποιος που εκπροσωπουσε το δημοσιο! Σαν κινηση ισως να ηταν καλη, αλλα ουτε οικονομικοι αναλυτες ειμαστε ουτε τιποτε! Την δηλωση την εκανε ο τωρινος προεδρος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, εν μεσω προεκλογικης περιοδου! Και ξερουμε ολοι μας εδω καλα ποσο κολλημενοι ειναι ΠΑΡΑ πολλοι Ελληνες σε ο,τι αφορα την ΟΑ! Οποτε για λαυρακι τον βλεπω να πηγαινει και οχι γιατι καιγεται. Λογικο να πει το ναι ο Βγενο. Δεν ειναι βλακας. Αν την προταση την ειχε κανει ο πρωθυπουργος (δεν εξεταζω ποιος, σαν ατομο, αλλα σαν θεση) τοτε ναι υπηρχε κινητρο απο πλευρας Δημοσιου. Τωρα ομως.. Αστο, αν θες να το αναλυσουμε στειλε μου ΠΜ! (γιατι μπαινουμε πλεον σε πολιτικα χωραφια και αυτα δεν ειναι τα του φορουμ σχετικα!)

Φιλικα

Στεφος :mrgreen:

Εγώ πάλι, θα παρακαλούσα ταπεινά, να μου αναφέρετε πρώτον κάποια επένδυση του ελλ. δημοσίου :shock: και δεύτερον αν βρείτε καμμία, την απόδοση που είχε :shock: :shock: ...
Έ, όχι και επιχ. κίνηση του δημοσίου... :wall:

Οφφ-τοπικ (αλλά κολλάει με τις δημ. επενδύσεις)
:arrow: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_09/09/2009_328503

Συγνώμη δηλαδή ρε παιδιά για να καταλάβω!

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου ο όμιλος MIG πρέπει να καταβάλει 77 εκατ. ευρώ για να αγοράσει και το υπόλοιπο 51% της Πάνθεον,το οποίο ανήκει τώρα στο δημόσιο.
Στο τέλος του Οκτωβρίου ας πούμε-αν βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση-πόσα θα δώσει το Ελληνικό δημόσιο για να πάρει πίσω το 20-25% της νέας ΟΑ?

Τζάμπα λεφτά θα χώσει το δημόσιο για να επιδοτήσει και από πάνω την επένδυση της MIG... Που δεν είναι σίγουρο πότε θα βγάλει κέρδος!

Προεκλογικές βλακείες... Ελπίζω να μην πάρουν ούτε μετοχή! Ας αφήσουν την εταιρεία στην τύχη της. Αν θέλει ο ιδιώτης να την αναπτύξει, να βρει κεφάλαια από αλλού! Αρκετά έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι τόσα χρόνια (και θα συνεχίσουν να πληρώνουν για το πρόγραμμα των υπαλλήλων της πΟΑ)...

Στις 25 Σεπτεμβριου αναμενεται να "μπει" στην Ολυμπιακη ο εκκαθαριστης:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=16033148

Παρολο που μου φαινεται δυσκολο την "Olympic Air" να μην την επιρρεαζουν καθολου οι εκλογες. Ακομα και αν δεν επιρρεαζει το ξεκινημα της εταιριας, το κανει εμμεσα σε αλλους τομεις (οπως πχ. απευθειας αναθεση για τις αγονες μεχρι το τελος του διαγωνισμου μετα τις εκλογες).

Δεν θα "αγιάσει" αυτή η κακομοίρα η ΟΑ :( ...

Δηλώσεις-απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ:
...αλλά οι θέσεις :shock: μας είναι ότι για την μεν Ολυμπιακή, εμείς έχουμε προτείνει :lol: τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα :wink: και τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή :wall: . Και παράλληλα, τη συμμετοχή για τα πιθανά μελλοντικά κέρδη :oops: , αλλά βεβαίως και για τις καθολικές υπηρεσίες, σε μια στρατηγική ανάπτυξης αυτού του φορέα :twisted: ...

Τα σχόλια μου τα κάνω με φατσούλες... Δέν αξίζει τίποτα παραπάνω...

Απ' το ίδιο ρεπορτάζ, εκτός της ΟΑ, έχουν βάλει στο μάτι και τον ΟΤΕ :banana: ...

:arrow: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=317825&cid=15

Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι όχο μόνο γίνεται αναφορά στην επένδυση του δημοσίου αλλά και την συμμετοχή στα κέρδη.
Δεν το γνώριζαν μέχρι σήμερα αυτό φαίνεται...καινούργιο θα είναι μιας και δεν υπάρχει δημόσιο μαγαζί που να βγάζει τίποτα.

Βέβαια αυτά όλα μάλλον είναι προεκλογικά γιατί αν όντως καταλλάβουν ότι μπορούν να βγάλλουν κάποιο κέρδος μάλλον θα κάνουν πίσω.

καινούργιο θα είναι μιας και δεν υπάρχει δημόσιο μαγαζί που να βγάζει τίποτα.
Απ' το ίδιο ρεπορτάζ, εκτός της ΟΑ, έχουν βάλει στο μάτι και τον ΟΤΕ ...

Άσχετα με την ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση του καθενός, καλό θα είναι να μην αναφέρουμε ανακρίβειες.
1. Η μετοχική συνύπαρξη Δημοσίου και ιδιωτών επενδυτών δεν είναι φυσικά ελληνική εφεύρεση, αλλά εφαρμόστηκε -ή εφαρμόζεται ακόμη- σε ορισμένες περιπτώσεις με εξαιρετική επιτυχία. Ας σημειώσω για παράδειγμα ότι το γερμανικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος (περίπου 32%) και ουσιαστικά ελέγχει την DT, στην οποία δόθηκε ο έλεγχος του ΟΤΕ. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες κυρίως στους τομείς που τα κράτη θεωρούν στρατηγικούς για ανάπτυξη ή άμυνα.
2. Το γεγονός ότι η ΟΑ και άλλες εταιρείες του Δημοσίου (για παράδειγμα ο ΟΣΕ του οποίου τα αρνητικά αποτελέσματα υπερβαίνουν κατά πολύ την περίπτωση της ΟΑ) παρουσιάζουν τεράστιες ζημιές, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εταιρείες που υπό κρατικό έλεγχο αναπτύχθηκαν, ανταγωνίστηκαν, πολλές φορές ξεπέρασαν αντίστοιχες ιδιωτικές εταιρείες και επεκτάθηκαν και σε ξένες αγορές. Ενδεικτικά αναφέρω τον ΟΤΕ και ιδιαίτερα την περίπτωση της Cosmote, την ΕΛΠΕ, την Εθνική Τράπεζα -το γεγονός ότι το Δημόσιο αποφάσισε να αποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό από όλες αυτές οι εταιρείες δεν είχε να κάνει με τα οικονομικά αποτελέσματά τους (εφόσον ήταν όλες κερδοφόρες και επομένως απέδιδαν μερίσματα), αλλά ήταν μάλλον συγκεκριμένη ιδεολογική-πολιτική επιλογή.
3. Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση της ΟΑ το Δημόσιο αποδείχθηκε εξαιρετικά κακός "επιχειρηματίας" ώστε έφτασε στο γνωστό αδιέξοδο, αλλά και λόγω συνθηκών του κλάδου είναι αμφίβολο αν θα έχει κάποιο ταμειακό συμφέρον να συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της ΝΟΑ -αυτή είναι επίσης μια συγκεκριμένη πολιτική πρόταση-επιλογή που ενόψει των εκλογών θα (πρέπει να) κριθεί.
4. Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο παραμένει ο βαθμός και τρόπος συμμετοχής του κράτους σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας όπου (κρίνεται από την κάθε κυβέρνηση ότι) η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν επαρκεί. Για παράδειγμα, η συμμετοχή του Δημοσίου στη ΝΟΑ μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν έχει ως σκοπό την μέγιστη ταμειακή απόδοση της επένδυσης κεφαλαίου, αλλά την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά, την επέκταση της αγοράς των αερομεταφορών, την στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας κλπ. Στην ΝΟΑ βέβαια φαίνεται μέχρι τώρα ότι γίνεται μια σχετικά σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάθε ιδιωτικοποίηση δεν είναι αναγκαστικά και εγγύηση για επενδύσεις, ανάπτυξη κλπ, καθώς υπάρχει και το παράδειγμα της μέχρι σήμερα πορείας του ΟΤΕ, στον οποίο η DT άρχισε τις απο-επενδύσεις με την πώληση της Cosmofon λόγω ρυθμιστικών προβλημάτων στην ΠΓΔΜ...

Την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι έχουν συνέντευξη τύπου της Olympic Air με τον Βγενόπουλο και με τίτλο "πετάμε ψηλά" ή κάτι τέτοιο, στο King George!

Επιτέλους θα μάθουμε τα πλάνα της εταιρείας, δύο βδομάδες πριν την έναρξή της...

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.