Re: LGAV/ATH Athens "Eleftherios Venizelos"
Μες την πίστα,στών Σπάτων τη ράχη
περπατώντας η Χόχτιφ μονάχη,
μελετά τα εποχικά παλικάρια
κι ένα απλό κουρελάκι φορεί,
καμωμένο από λίγα ρετάλια
πού'χαν μείνει στην έρημη γή...
Είπαμε να μάς φτιάξουν αεροδρόμιο,όχι να μάς το χαλάσουν.Με αυτή την τακτική,σε λίγο καιρό θα το λένε Διεθνές Αεροδρόμιο Σπάτων.Θυμάμαι,όταν το κατασκεύαζαν,το διατυμπάνιζαν,λές και θα πηγαίναμε στο Κοσμοδρόμιο τού Μπαϊκονούρ."Καινούργια εποχή γεννιέται" κλπ και το είχαμε χάψει όλοι.Αλλά όπου ακούς πολλά κεράσια,κράτα και μικρό καλάθι....
Πάντως,αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν βάσει σχεδίου.Όχι.Να θησαυρίσουν θέλανε.Το μετατρέψανε σε "Aerotropolis" δηλαδή σε αεροπορικό εμπορικό κέντρο."Ξεκινήστε ευχάριστα το ταξίδι σας.Πρώτος προορισμός το εμπορικό κέντρο τού αεροδρομίου.Απολαύστε το."Θυμάμαι,το 2003,μόλις είχα κατέβει στο τμήμα συνοδών.Έμαθα τον αεροσταθμό σαν την τσέπη μου.Αυτό είναι γνώση τών συνοδών.Πχ για τούς
πισταδόρους όλες οι φυσούνες είναι ίδιες.Για μάς ήταν όλες διαφορετικές.Ενα πρωί ήμουν στο satellite
και περίμενα μία Hapag-Lloyd.Μπροστά μου στεκόταν ένας κύριος τού αεροδρομίου πού περίμενε
κάποιον δικό του.Και απ'ότι θυμάμαι από το σκηνικό,είμασταν στο Α33."Τώρα η κίνηση είναι στα 12,5
εκατ.επιβάτες το χρόνο.Μόλις φτάσει στα 16 εκατ.θα φτιάξουμε από την άλλη πλευρά(πίσω από το
sofitel) ένα δεύτερο αεροσταθμό." Ναι,είπα από μέσα μου,αν σάς κάνει τη χάρη".
Πάντως,και αυτοί άλλα πιστεύανε.Ήρθαν για το άρμεγμα και τον έλεγχο.Την οικονομική κρίση δεν την
είχαν υπολογίσει....Το θέμα είναι τι προσαρμογή θα γίνει τώρα στη νέα πραγματικότητα.Προσπαθούν να το ξεφορτωθούν πολύ ρεαλιστικά,είναι αλήθεια.Δεν καταλαβαίνω όμως,με τι λογική κατασκευάστηκε.Με
τήν απελευθέρωση τών αεροσυγκοινωνιών και τήν κατάργηση τών προνομίων τών εθνικών αεροπορικών
εταιριών,η κίνηση πρός τα νησιά δεν χρειαζόταν πιά να περνά από τήν Αθήνα,επομένως το Ελληνικό,με
λίγη καλή προσπάθεια,θα συνέχιζε ακόμα να μάς καλύπτει.Και είχε χώρο για επέκταση στη
θάλασσα,πράγμα πού θα το κάναμε και μόνοι μας.Επιπλέον ακυρώθηκε γιά πάντα ο κάμπος τών
Σπάτων,πού όπως έλεγαν οι πολεοδόμοι πριν από τριάντα χρόνια,ήταν η μόνη έκταση πού προσφερόταν για μελλοντική επέκταση τής Αθήνας....