docORL
Business-Class-Member
- Περιοχή
- in the cockpit...
- Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
- OAL
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- LGTT
πραγματικα ΑΡΙΣΤΗ δουλεια! Συγχαριτηρια στους δημιουργους!
Elliott LGAV":73wmtlyd said:Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν κάποιος έχει στα χέρια του πρωτότυπο slide, σε όποιο δικαστήριο και να βρεθεί ας του αποδείξει ότι ΔΕΝ ήταν δίπλα στον εκάστοτε «θιγόμενο» όταν έβγαλε την φωτογραφία, ή ποιό απλά ο έχων το προτότυπο ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.
Αυτό το αναφέρω περισσότερο για όσους πουλούν slides και την «τύχη» τους για το τι θα γίνουν αυτά τα slides.
Αυτά είναι τα καλά της παλαιάς αναλογικής φωτογραφίας.
imaginas":wtxq9b31 said:Κάθε φωτογραφία είναι μοναδική.Και δίπλα από άλλο φωτογράφο να είσαι,εφόσον ο άλλος έχει τραβήξει π.χ 2-3 καρέ από το ίδιο θέμα,δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι δική σου η φωτογραφία που "έκλεψες".Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.
imaginas":wtxq9b31 said:Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.
Δε μίλησα για κόμπλεξ. ούτε είναι κόμπλεξ να σέβεται κανείς τους νόμους και τους κανονισμούς.Elliott LGAV":2yrhr5sr said:Σχετικά με τον χρήση των φωτογραφιών υπό την σημείωση 11 Aviation Collection να αναφέρω ότι οι περισσότεροι που είχαν slides τα παραχώρησαν για χρήση από την συγκεκριμένη εκδοτική εφάπαξ προκειμένου να βγει κάτι σε αυτή τη χώρα.
Οι ξένοι δεν έχουν τέτοια κόμπλεξ συνήθως, απλά δεν μπορούσα να το γράψω τόσο καθαρά στον πρόλογο.
υπάρχει το νομικό και το ηθικό κομμάτι.Elliott LGAV":2yrhr5sr said:Όσο για τα υπόλοιπα νομικά (προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων) σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να αγοράσει slides από το διαδίκτυο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει, όπως ας πούμε να τα μεταπωλήσει.
Δηλαδή slide που έχω "χτυπήσει" 200$ σε δημοπρασία δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω Μήπως έχει Terms & Contitions και το eBay?
Ισως πει κανείς όχι, οπότε το θέτω αλλιώς. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν κάποιος έχει στα χέρια του πρωτότυπο slide, σε όποιο δικαστήριο και να βρεθεί ας του αποδείξει ότι ΔΕΝ ήταν δίπλα στον εκάστοτε «θιγόμενο» όταν έβγαλε την φωτογραφία, ή ποιό απλά ο έχων το προτότυπο ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.
Όπως και στα παραπάνω (εκεί που ανέφερες για δικαστήρια), δε σχολίασα το αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο, ούτε με ενδιαφέρει το κόστος.Elliott LGAV":2yrhr5sr said:Γενικά πάντως η απόκτηση πρωτότυπου slide με αμοιβή δεν εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του στο μέλλον εκτός εάν το έχει καταθέσει στην σχετική πολυεθνική εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων και συνοδεύει με συμφωνητικό το κάθε slide (όποιος το καταφέρει να το κάνει ας μας πει το κόστος να γελάσουμε).
Προφανώς θεωρητικά έχεις δίκιο, χωρίς βέβαια να γνωρίζεις τι υπογράφω εγώ (αν υπογράφω) με το κάθε περιοδικό που συνεργάζομαι. Αν μου έλεγες ότι γνωρίζεις, θα με τρόμαζες!Elliott LGAV":2yrhr5sr said:Η καλύτερη κατοχύρωση φωτογραφικού υλικού είναι πάντως η δημοσίευση τους σε κάποιο έντυπο, όχι όμως περιοδικό*.
*Γιατί π.χ. Phantoma εγώ μπορώ να πάρω έγγραφη έγκριση νια χρήση δικών σου φωτογραφιών από περιοδικό που είχες γράψει άρθρο (και το αντίστροφο βέβαια) βάση όλων όσων γράφει το κάθε περιοδικό στην ταυτότητα του, δεδομένου ότι ούτε εσύ (ούτε και εγώ) είχαμε υπογράψει κάτι διαφορετικό με τα περιοδικά που είχαμε εμπλακεί...
Προφανώς, όπως έγραψα και παραπάνω, δε μπορώ να γνωρίζω και δε γνωρίζω. Γι' αυτό δε θα τολμούσα να πω ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο στο λεύκωμα. Νομίζω ήταν σαφές ότι αυτό που σχολίασα ήταν μόνο η αναφορά σε "Αρχείο ΧΧΧΧΧ" για images, κάτι που μπορεί να μην αφορά καν τον εκδότη (που μπορεί να έχει παραπλανηθεί, θεωρητικά), αλλά αυτούς που τις διέθεσαν.Elliott LGAV":2yrhr5sr said:Οσο για την άδεια χρήσης - πηγή εκτός του ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο λευκωμα είναι αδύνατον για το κοινό να γνωρίζει τι συμφωνίες έχουν γίνει "πίσω" από την έκδοση.
κι όμως, κάνεις λάθος, νομικά. "άπαξ και τα αγοράσεις", σαφώς και ΔΕΝ τα χρησιμοποιείς, "όπως θέλεις".imaginas":2tapm3hz said:Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.
αγοράζεις λοιπόν τη φωτογραφία και μπορείς να την κάνεις κορνίζα ή αφίσα για την πάρτη σου, να την τυπώσεις στο μπλουζάκι ή το σεντόνι σου, αλλά δε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις "όπως θέλεις", εάν αυτό σημαίνει εμπορική, διαφημιστική κλπ χρήσηimaginas":2tapm3hz said:Πάντως τα διάφορα sites-φωτοθήκες από όπου μπορεί να αγοράσει κάποιος μια φωτογραφία,αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αγοράζεις μόνο τη νόμιμη χρήση και όχι τα δικαιώματα.
καιimaginas":2tapm3hz said:Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.
σου απάντησε πολύ σωστά ο Elliott LGAV.imaginas":2tapm3hz said:Η πώληση πρωτότυπου,είτε είναι slide είτε αρνητικό,είναι καθαρή βλακεία.Εκτός και αν πουλήσεις ένα καρέ 100.000€ οπότε γίνεται ένα "παλιοslide"!!!!
σωστά τα σχόλια και των δύο. σημειωτέον ότι "χρήση" μπορεί να εννοείται και το κρέμασμα της φωτογραφίας της μοντέλας πάνω από το κρεβάτι μου για συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. τα χαρτιά εξασφαλίζουν ότι δε θα την τυπώσω μετά σε 100 αντίγραφα να την πουλάω σε άλλους... ή ότι το slide που αγόρασα από τον imaginas δε θα το δημοσιεύσω αύριο στο περιοδικό "Hot Models at Megara" ως "συλλογή phantomas". Αν τώρα ο imaginas δε φρόντισε να μου στείλει χαρτιά για υπογραφή, όταν αγόρασα το slide του από το eBay, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ!Elliott LGAV":2tapm3hz said:Και εγώ αυτό γνωρίζω με την προϋπόθεση ότι η συναλλαγές με πρωτότυπα θα πρέπει να συνοδεύονται με «χαρτιά». Όλα αυτά ισχύουν σε περίπτωση που αγοράσεις φωτογραφία από πρακτορείο π.χ. η έχεις συνεργασία με πρακτορείο.imaginas":2tapm3hz said:Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.
Όταν λέμε χρήση,εννοούμε,εκτύπωση,διαφημιστικά,χρήση σε ιστοσελίδες κλπ.Αυτό μπορείς να το κάνεις.Να το πουλήσεις σε άλλον με την επισήμανση "copyright abcd" δεν μπορείς να το κάνεις σε καμιά περίπτωση.Πολλές φωτοθήκες δουλεύουν και με επαγγελματίες διαφημιστές,οπότε ο ενδιαφερόμενος φωτογράφος πουλάει τη χρήση της φωτογραφίας και από επαγγελματία.Αλλά τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο.phantomas":1kimrtxd said:κι όμως, κάνεις λάθος, νομικά. "άπαξ και τα αγοράσεις", σαφώς και ΔΕΝ τα χρησιμοποιείς, "όπως θέλεις".
ισχύει απλά αυτό που ο ίδιος λες παρακάτω για τις φωτοθήκες: