Λεύκωμα "50 χρόνια ΟΑ"

• Thread starter Thread starter airbug
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
πραγματικα ΑΡΙΣΤΗ δουλεια! Συγχαριτηρια στους δημιουργους!

Ας μου επιτραπεί να πω κι εγώ τη γνώμη μου. Έχω δει, αλλα δεν έχω διαβάσει το κείμενο σε κανένα από τα δύο λευκώματα, οπότε μιλάω μόνο για τη γενικότερη εικόνα.

Α] ΠΟΛΚΕΟΑ
ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΑ. :wall: :wall: :wall:
ανοησία και συνειδητή αδιαφορία για κάτι καλό και κακή αισθητική. Το μόνο πλεονέκτημα του βιβλίου οι αρκετές ενδιαφέρουσες (και αδημοσίευτες προφανώς) φωτογραφίες. Αν ήξεραν και τι δείχνουν.......
Και καλά να μην ξέρεις ότι η εταιρεία ΣΟΥ είχε Learjet, αλλά να ΜΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ????
όσο για το CLOPYright που πήγε σύννεφο, δεν εκπλήσσομαι, αφού δεν είναι η πρώτη φορά.
Όλοι όσων οι φωτογραφίες έχουν χρησιμοποιηθεί ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κυνηγήσουν το θέμα και να διεκδικήσουν τουλάχιστον ένα αντίτυπο (για να μην πω άλλη χρηματική αποζημίωση), αλλά και να υποχρεώσουν το ΠΟΛΚΕΟΑ (όπως προβλέπεται) μέσα στο βιβλίο να υπάρχει και μία σελίδα με τις απολογίες του και με τα σωστά credit.

Β] 11aviation
ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, αν και αισθητικά έχω διαφωνίες - τελείως υποκειμενικά κριτήρια εδώ.
πολύ ενδιαφέρον υλικό και κάποιες σπανιότητες.

Αλλά, μιας και έθαψα τους από πάνω στο θέμα του clopyright, να κάνω και εδώ μία παρατήρηση:
Αγοράζοντας ένα slide/print, ΔΕΝ ΑΠΟΚΤΑΣ το copyright (το δικαίωμα χρήσης δηλαδή της φωτογραφίας).
Αν μπω στο AirlineHobby και αγοράσω ένα slide, δεν αποκτώ και το δικαώμα να το δημοσιεύσω με credit "Συλλογή phantomas". Αυτό έχει γίνει σε κάποιες περιπτώσεις στο βιβλίο και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται σε πολλά περιοδικά και βιβλία. Και κάτι άλλο σχετικό: Η αναφορά στην πηγή από όπου αντιγράφτηκε η οποιαδήποτε εικόνα, ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ το "αντιγραφέα" από την υποχρέωση να έχει εξασφαλίσει την έγγραφη άδεια της πηγής. Εγώ για παράδειγμα ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αντιγράψω μία φωτογραφία από το λεύκωμα της 11aviation, απλά και μόνο αναφέροντας στο credit τον τίτλο του λευκώματος.
Sorry για τα νομικά! :)

Σχετικά με τον χρήση των φωτογραφιών υπό την σημείωση 11 Aviation Collection να αναφέρω ότι οι περισσότεροι που είχαν slides τα παραχώρησαν για χρήση από την συγκεκριμένη εκδοτική εφάπαξ προκειμένου να βγει κάτι σε αυτή τη χώρα.
Οι ξένοι δεν έχουν τέτοια κόμπλεξ συνήθως, απλά δεν μπορούσα να το γράψω τόσο καθαρά στον πρόλογο.

Όσο για τα υπόλοιπα νομικά (προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων) σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να αγοράσει slides από το διαδίκτυο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει, όπως ας πούμε να τα μεταπωλήσει.
Δηλαδή slide που έχω "χτυπήσει" 200$ σε δημοπρασία δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω :?: Μήπως έχει Terms & Contitions και το eBay?

Ισως πει κανείς όχι, οπότε το θέτω αλλιώς. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν κάποιος έχει στα χέρια του πρωτότυπο slide, σε όποιο δικαστήριο και να βρεθεί ας του αποδείξει ότι ΔΕΝ ήταν δίπλα στον εκάστοτε «θιγόμενο» όταν έβγαλε την φωτογραφία, ή ποιό απλά ο έχων το προτότυπο ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.
Αυτό το αναφέρω περισσότερο για όσους πουλούν slides και την «τύχη» τους για το τι θα γίνουν αυτά τα slides.

Αυτά είναι τα καλά της παλαιάς αναλογικής φωτογραφίας.

Γενικά πάντως η απόκτηση πρωτότυπου slide με αμοιβή δεν εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του στο μέλλον εκτός εάν το έχει καταθέσει στην σχετική πολυεθνική εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων και συνοδεύει με συμφωνητικό το κάθε slide (όποιος το καταφέρει να το κάνει ας μας πει το κόστος να γελάσουμε).

Η καλύτερη κατοχύρωση φωτογραφικού υλικού είναι πάντως η δημοσίευση τους σε κάποιο έντυπο, όχι όμως περιοδικό*.

*Γιατί π.χ. Phantoma εγώ μπορώ να πάρω έγγραφη έγκριση νια χρήση δικών σου φωτογραφιών από περιοδικό που είχες γράψει άρθρο (και το αντίστροφο βέβαια) βάση όλων όσων γράφει το κάθε περιοδικό στην ταυτότητα του, δεδομένου ότι ούτε εσύ (ούτε και εγώ) είχαμε υπογράψει κάτι διαφορετικό με τα περιοδικά που είχαμε εμπλακεί...

Οσο για την άδεια χρήσης - πηγή εκτός του ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο λευκωμα είναι αδύνατον για το κοινό να γνωρίζει τι συμφωνίες έχουν γίνει "πίσω" από την έκδοση.

Φιλικά

Elliott LGAV":73wmtlyd said:
Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν κάποιος έχει στα χέρια του πρωτότυπο slide, σε όποιο δικαστήριο και να βρεθεί ας του αποδείξει ότι ΔΕΝ ήταν δίπλα στον εκάστοτε «θιγόμενο» όταν έβγαλε την φωτογραφία, ή ποιό απλά ο έχων το προτότυπο ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.
Αυτό το αναφέρω περισσότερο για όσους πουλούν slides και την «τύχη» τους για το τι θα γίνουν αυτά τα slides.

Αυτά είναι τα καλά της παλαιάς αναλογικής φωτογραφίας.

Κάθε φωτογραφία είναι μοναδική.Και δίπλα από άλλο φωτογράφο να είσαι,εφόσον ο άλλος έχει τραβήξει π.χ 2-3 καρέ από το ίδιο θέμα,δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι δική σου η φωτογραφία που "έκλεψες".Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.

Για να μην παρεξηγηθώ,το β' πρόσωπο ενικού δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο,είναι γενικό.

*Δεν ξέρω μήπως πρέπει να μεταφερεί το Post σε άλλη ενότητα που υπάρχει κάτι ανάλογο*

imaginas":wtxq9b31 said:
Κάθε φωτογραφία είναι μοναδική.Και δίπλα από άλλο φωτογράφο να είσαι,εφόσον ο άλλος έχει τραβήξει π.χ 2-3 καρέ από το ίδιο θέμα,δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι είναι δική σου η φωτογραφία που "έκλεψες".Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.

Σωστό το πρώτο σκέλος εφ' όσον ισχύει και το δεύτερο. Η ιστορία με τα aviation slides είναι ότι κάποιοι τραβάνε ένα ρολό film το ίδιο θέμα και πωλούν τα (πρωτότυπα) slides, συνήθως σε εταιρίες (no name, χωρίς VAT κλπ) για διακίνηση σε περιορισμένο πελατολόγιο που διαθέτουν.
Μου έχει ζητηθεί και εμένα στο παρελθόν τέτοια συνεργασία. Έχοντας παραχωρήσει 35 πρωτότυπα frames του SX-BVM της Electra τα οποία πωλήθηκαν όλα μέσω Internet κλπ, κλπ., δεν μπορώ κρατώντας το ένα να φωνάζω σαν την Ελένη στον πρωινό καφέ για πνευματικά δικαιώματα....

imaginas":wtxq9b31 said:
Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.

Και εγώ αυτό γνωρίζω με την προϋπόθεση ότι η συναλλαγές με πρωτότυπα θα πρέπει να συνοδεύονται με «χαρτιά». Όλα αυτά ισχύουν σε περίπτωση που αγοράσεις φωτογραφία από πρακτορείο π.χ. η έχεις συνεργασία με πρακτορείο.

Αυτά για όσους έχουν τέτοιες συνεργασίες και για τις δημοσιεύσεις σχετικά με τις «πηγές».

....Ωραίες «τέχνες» με τα κορίτσια αγαπητέ imaginas :great:

Η πώληση πρωτότυπου,είτε είναι slide είτε αρνητικό,είναι καθαρή βλακεία.Εκτός και αν πουλήσεις ένα καρέ 100.000€ οπότε γίνεται ένα "παλιοslide"!!!! :D Πάντως τα διάφορα sites-φωτοθήκες από όπου μπορεί να αγοράσει κάποιος μια φωτογραφία,αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αγοράζεις μόνο τη νόμιμη χρήση και όχι τα δικαιώματα.Επίσης αν κάποιος εκδότης ζητήσει φωτογραφία,συνήθως υπογράφεται μια συμφωνία παραχώρησης της χρήσης,αποκλειστικής ή όχι,για ένα συγκεκριμένο διάστημα με συγκεκριμένο αντίτιμο.

offtopic
Τα κορίτσια είναι από ένα truck show που έγινε στην πίστα των Μεγάρων πριν λίγους μήνες.Για κακή μου τύχη,είχαν "ψοφήσει" οι μπαταρίες του φλας και τράβηξα ένα ρολό velvia100 χωρίς επαρκές φωτισμό.. :wall: Οι επόμενες στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο!!! 8)
/offtopic

Elliott LGAV":2yrhr5sr said:
Σχετικά με τον χρήση των φωτογραφιών υπό την σημείωση 11 Aviation Collection να αναφέρω ότι οι περισσότεροι που είχαν slides τα παραχώρησαν για χρήση από την συγκεκριμένη εκδοτική εφάπαξ προκειμένου να βγει κάτι σε αυτή τη χώρα.
Οι ξένοι δεν έχουν τέτοια κόμπλεξ συνήθως, απλά δεν μπορούσα να το γράψω τόσο καθαρά στον πρόλογο.
Δε μίλησα για κόμπλεξ. ούτε είναι κόμπλεξ να σέβεται κανείς τους νόμους και τους κανονισμούς.
Αυτοί που τα παραχώρησαν, είτε το έκαναν δωρεάν, είτε είχαν ζητήσει αμοιβή, καλώς το έκαναν και καλώς η 11aviation τους τα ζήτησε και τα χρησιμοποιήσε. Και για την ακρίβεια "Μπράβο" εφόσον τα ζήτησε και δεν τα "απαλλοτρίωσε" με δική της πρωτοβουλία, όπως το ΠΟΛΚΕΟΑ....
Αν και δηλώνω σαφώς ότι δε μπορώ να έχω και δεν έχω γνώση των συμφωνιών που έκανε η 11aviation (και δε με αφορούν), θα φανταζόμουν ότι όσοι έδωσαν εν γνώσει τους υλικό, θα έβλεπαν και το όνομά τους από κάτω (όπως πχ συλλογή Sam Chui). Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο για τον οποίο κάποιος θα προτιμούσε το "11 Aviation Collection" αντί του ονόματος του.
Το ηρωικό "να βγει κάτι σε αυτή τη χώρα" προφανώς δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τίποτα. το αφήνω χωρίς περαιτέρω σχολιασμό μιας και αποτελεί μία τελείως άσχετη συζήτηση.

Όσο για τα υπόλοιπα νομικά (προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων) σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να αγοράσει slides από το διαδίκτυο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει, όπως ας πούμε να τα μεταπωλήσει.
Δηλαδή slide που έχω "χτυπήσει" 200$ σε δημοπρασία δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω :?: Μήπως έχει Terms & Contitions και το eBay?
Ισως πει κανείς όχι, οπότε το θέτω αλλιώς. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν κάποιος έχει στα χέρια του πρωτότυπο slide, σε όποιο δικαστήριο και να βρεθεί ας του αποδείξει ότι ΔΕΝ ήταν δίπλα στον εκάστοτε «θιγόμενο» όταν έβγαλε την φωτογραφία, ή ποιό απλά ο έχων το προτότυπο ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ.
υπάρχει το νομικό και το ηθικό κομμάτι.
στο πρώτο το "ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ" μπορεί να σταθεί ως απάντηση, από τη στιγμή πού ο φωτογράφος δε μπορεί να αποδείξει κάτι. στο ηθικό κομμάτι το "ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ" δεν είναι απάντηση.
Σε περίπτωση που κάποιος "χρειάζεται" να αγοράσει slides, φυσικά και ΔΕ νομιμοποιείται να το χρησιμοποιήσει, "όπως θέλει". Είτε το έχει αγοράσει $200 είτε $2 είτε $2.000. Μπορεί να το μεταπωλήσει ως "αντικείμενο" (όπως, άλλωστε, το αγόρασε), αλλά η χρήση του με άλλους τρόπους (πχ εκδοτική, διαφημιστική, εμπορική κλπ χρήση) δεν είναι δυνατή.
Αυτά τυπικά. Το τι γίνεται στην πράξη είναι άλλου παπά ευαγγέλιο
Όσο για το αν έχει Terms & Conditions, η απάντηση είναι ναι, κάπου μέσα στους γενικότερους όρους, αναφέρεται και αυτό.
Εσχάτως μάλιστα, πολλοί πωλητές slides όλο και πιο συχνά αναφέρουν ρητά στις δημοπρασίες τους ότι πωλείται το slide και δεν παραχωρείται το copyright. Για παράδειγμα, εδώ:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130196600698
Τυπικά ούτε αυτή η αναγραφή εξασφαλίζει τον πωλητή, ο οποίος πρακτικά δεν έχει κανένα έλεγχο για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Γενικά πάντως η απόκτηση πρωτότυπου slide με αμοιβή δεν εξασφαλίζει τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης του στο μέλλον εκτός εάν το έχει καταθέσει στην σχετική πολυεθνική εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων και συνοδεύει με συμφωνητικό το κάθε slide (όποιος το καταφέρει να το κάνει ας μας πει το κόστος να γελάσουμε).
Όπως και στα παραπάνω (εκεί που ανέφερες για δικαστήρια), δε σχολίασα το αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο, ούτε με ενδιαφέρει το κόστος.

Η καλύτερη κατοχύρωση φωτογραφικού υλικού είναι πάντως η δημοσίευση τους σε κάποιο έντυπο, όχι όμως περιοδικό*.
*Γιατί π.χ. Phantoma εγώ μπορώ να πάρω έγγραφη έγκριση νια χρήση δικών σου φωτογραφιών από περιοδικό που είχες γράψει άρθρο (και το αντίστροφο βέβαια) βάση όλων όσων γράφει το κάθε περιοδικό στην ταυτότητα του, δεδομένου ότι ούτε εσύ (ούτε και εγώ) είχαμε υπογράψει κάτι διαφορετικό με τα περιοδικά που είχαμε εμπλακεί...
Προφανώς θεωρητικά έχεις δίκιο, χωρίς βέβαια να γνωρίζεις τι υπογράφω εγώ (αν υπογράφω) με το κάθε περιοδικό που συνεργάζομαι. Αν μου έλεγες ότι γνωρίζεις, θα με τρόμαζες! :)
Πάντως, μία φωτογραφία που δίνω εγώ από το προσωπικό μου αρχείο δε μετατρέπεται αυτόματα σε "ιδιοκτησία" του περιοδικού στο οποίο δημοσιεύεται, και η έγγραφη άδεια από τον εκδότη δεν περιλαμβάνει αυτοδίκαια όλο το σχετικό υλικό.

Βέβαια, σε θεωρητικό επίπεδο, είναι αστείο να μιλάμε γαι εξασφάλιση γραπτής άδειας από τα περιοδικά, τα οποία στην Ελλάδα δε φημίζονται ακριβώς για την τήρηση των σχετικών κανόνων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) :)

Οσο για την άδεια χρήσης - πηγή εκτός του ότι δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο στο λευκωμα είναι αδύνατον για το κοινό να γνωρίζει τι συμφωνίες έχουν γίνει "πίσω" από την έκδοση.
Προφανώς, όπως έγραψα και παραπάνω, δε μπορώ να γνωρίζω και δε γνωρίζω. Γι' αυτό δε θα τολμούσα να πω ότι έχει γίνει κάτι τέτοιο στο λεύκωμα. Νομίζω ήταν σαφές ότι αυτό που σχολίασα ήταν μόνο η αναφορά σε "Αρχείο ΧΧΧΧΧ" για images, κάτι που μπορεί να μην αφορά καν τον εκδότη (που μπορεί να έχει παραπλανηθεί, θεωρητικά), αλλά αυτούς που τις διέθεσαν.
Το υπόλοιπο ήταν απλά μία παρατήρηση για κάτι που πολλοί έχουν παρεξηγήσει (το αν δηλαδή η αναφορά της πηγής επιτρέπει την αναδημοσίευση) χωρίς μάλιστα να είναι απαραίτητα κακοπροαίρετοι. :wink:
Μάλλον έπρεπε να είχα πατήσει ένα enter παραπάνω για να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο, από όσο ήδη είναι ("και κάτι άλλο σχετικό")

αυτά τα λίγα για προθέρμανση, σε λίγο απαντώ και στα υπόλοιπα :)

imaginas":2tapm3hz said:
Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.
κι όμως, κάνεις λάθος, νομικά. "άπαξ και τα αγοράσεις", σαφώς και ΔΕΝ τα χρησιμοποιείς, "όπως θέλεις".
ισχύει απλά αυτό που ο ίδιος λες παρακάτω για τις φωτοθήκες:
Πάντως τα διάφορα sites-φωτοθήκες από όπου μπορεί να αγοράσει κάποιος μια φωτογραφία,αναφέρουν ξεκάθαρα ότι αγοράζεις μόνο τη νόμιμη χρήση και όχι τα δικαιώματα.
αγοράζεις λοιπόν τη φωτογραφία και μπορείς να την κάνεις κορνίζα ή αφίσα για την πάρτη σου, να την τυπώσεις στο μπλουζάκι ή το σεντόνι σου, αλλά δε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις "όπως θέλεις", εάν αυτό σημαίνει εμπορική, διαφημιστική κλπ χρήση

όσο για αυτό:
Συνήθως τα slides που πωλούνται είναι αντίγραφα και όχι πρωτότυπα.
και
Η πώληση πρωτότυπου,είτε είναι slide είτε αρνητικό,είναι καθαρή βλακεία.Εκτός και αν πουλήσεις ένα καρέ 100.000€ οπότε γίνεται ένα "παλιοslide"!!!! :D
σου απάντησε πολύ σωστά ο Elliott LGAV.
υπάρχουν πολλοί που τραβάνε ένα ρολό slide (ακόμα και αρνητικό), με σκοπό ακριβώς την πώληση "πρωτότυπων" αντιγράφων. δηλαδή πρωτότυπων μεν, μαζικής παραγωγής δε...
και δεν τους νοιάζει καθόλου το θέμα δικαιώματα αφού έτσι κι αλλιώς δε μπορεί πρακτικά να ελεγχθεί.

Elliott LGAV":2tapm3hz said:
Άπαξ και τα αγοράσεις τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις,αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να τα μεταπωλήσεις.Τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο,αγοράζεις όμως τα δικαιώματα χρήσης.
Και εγώ αυτό γνωρίζω με την προϋπόθεση ότι η συναλλαγές με πρωτότυπα θα πρέπει να συνοδεύονται με «χαρτιά». Όλα αυτά ισχύουν σε περίπτωση που αγοράσεις φωτογραφία από πρακτορείο π.χ. η έχεις συνεργασία με πρακτορείο.
σωστά τα σχόλια και των δύο. σημειωτέον ότι "χρήση" μπορεί να εννοείται και το κρέμασμα της φωτογραφίας της μοντέλας πάνω από το κρεβάτι μου για συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. τα χαρτιά εξασφαλίζουν ότι δε θα την τυπώσω μετά σε 100 αντίγραφα να την πουλάω σε άλλους... ή ότι το slide που αγόρασα από τον imaginas δε θα το δημοσιεύσω αύριο στο περιοδικό "Hot Models at Megara" ως "συλλογή phantomas". Αν τώρα ο imaginas δε φρόντισε να μου στείλει χαρτιά για υπογραφή, όταν αγόρασα το slide του από το eBay, ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΕ! :D

Sorry αν κούρασα. εγώ πάντως κουράστηκα! :)

phantomas":1kimrtxd said:
κι όμως, κάνεις λάθος, νομικά. "άπαξ και τα αγοράσεις", σαφώς και ΔΕΝ τα χρησιμοποιείς, "όπως θέλεις".
ισχύει απλά αυτό που ο ίδιος λες παρακάτω για τις φωτοθήκες:
Όταν λέμε χρήση,εννοούμε,εκτύπωση,διαφημιστικά,χρήση σε ιστοσελίδες κλπ.Αυτό μπορείς να το κάνεις.Να το πουλήσεις σε άλλον με την επισήμανση "copyright abcd" δεν μπορείς να το κάνεις σε καμιά περίπτωση.Πολλές φωτοθήκες δουλεύουν και με επαγγελματίες διαφημιστές,οπότε ο ενδιαφερόμενος φωτογράφος πουλάει τη χρήση της φωτογραφίας και από επαγγελματία.Αλλά τα δικαιώματα παραμένουν στον φωτογράφο.
[/quote]

γι' αυτό έβαλα τα εισαγωγικά στο "όπως θέλεις".
δε μπορείς πχ να την αγοράσεις μόνο για χρήση σε ιστοσελίδα και εσύ μετά να την πουλά αφίσα.
ασφαλώς και μπορείς να την κάνεις "οτιδήποτε", εφόσον η συμφωνία το προβλέπει αυτό.
και επειδή μπερδεύουμε τα "δικαιώματα",
είναι άλλη έννοια τα "δικαιώματα χρήσης" (τι κάνεις με το αντικείμενο που αγοράζεις) και άλλη τα "πνευματικά δικαιώματα" (αναγνώριση του δημιουργού)