Χωρίς να έχω διαβάσει το άρθρο, από αυτά που μεταφέρεις, συμφωνώ 100%.
Ένα Beriev σε ανάγλυφο στέπας και έχοντας να καλύψει αρκετές εκατοντάδες μίλια στην ενδοχώρα ώστε να φτάσει στην πυρκαγιά, είναι ιδανικό.
Στο δικό μας ανάγλυφο και στις αποστάσεις που πρόκειται να διανυθούν, τα πλεονεκτήματά του απαλείφονται από τα μειονεντήματα.
Προφανώς όταν έχεις στόλο Beriev, τα "κομμάτια" θα είναι σαφώς λιγότερα από ένα στόλο Canadair. Δηλαδή αν έχεις Canadair θα έχεις 20 αεροσκάφη, αν έχεις Beriev θα έχεις 8. Αν τα Canadair τα έχεις στρατηγικά τοποθετημένα στην χώρα, θα φτάσουν πιό γρήγορα στην φωτιά.
Το πλεονέκτημα που λέγεται "πολύ νερό", νομίζω ότι είναι "φούσκα". Καλύτερα ένας τόνος νερό από τα 100 πόδια, παρά τέσσερις από 1000 πόδια ! (Εκτός και αν έχεις το περιβόητο τζάμπο που πετάει 80 τόνους).
Οι φωτιές του καλοκαιριού απέδειξαν το εξής. Και 35 Canadair να είχαμε (που τα είχαμε στα μεγάλα ζόρια, έστω και με δανεικά) η δουλειά μας δεν γίνεται. Όχι ότι το αεροπλάνο είναι ακατάλληλο, ούτε ότι χρειαζόμαστε 50 κομμάτια. Δεν είναι αυτό.
Νομίζω ότι συδυασμός Canadair με Εricsson σε λόγο 5 πρός 2 είναι ο κατάλληλος. Και για να επιστρέψω στο αρχικό σου ερώτημα, για μένα το καταλληλότερο μέσο αεροπυρόσβεσης είναι το ....Huey!
Νομίζω ότι ένα all around ελικόπτερο που να έχει μέσα επιβάτες: 1) έναν πιλότο αεροπυρόσβεσης που να συντονίζει τα εναέρια μέσα 2) έναν ανώτερο αξιωματικό πυροσβεστικής, που να συντονίζει τις επίγειες δυμάμεις, είναι αυτό που μας λείπει και φαίνεται.
Για τους παλιούς, προτείνω επιστροφή στα παλιά. Το περιβόητο Huey του στρατού που, όπου υπήρχε πυρκαιά, υπερίπτατω στα 1000 πόδια και έκανε δουλειά.
Τώρα, χρησιμοποιούμε τα μέσα αεροπυρόσβεσης σαν "μάτια", για να έχουμε εικόνα της φωτιάς. Αυτός είναι ό λόγος που πολλές φορές βλέπουμε ελικόπτερα ή αεροπλάνα να κάνουν πολλές βόλτες πάνω από την φωτιά, ώστε να μεταφέρουν την εικόνα στούς ...όποιους είναι κάτω. Δεν είναι δουλειά του αεροπλάνου αυτή αλλά ούτε και του πιλότου. Σαφώς και θα κάνει ένα πέρασμα να δεί πώς θα βουτήξει, αλλά όχι και να κάνει συνεχείς βόλτες, ώστε να δεί κατά πού πάει η φωτιά ή για να δεί τί αποτέλεσμα είχε η ρίψη. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου.