Μεγάλο κρίμα. Λυπάμαι πάρα πολύ για την εξέλιξη.
Δεν θυμάμαι αλλά νομίζω πως τον εκπαιδευτή τον έχω γνωρίσει στην σχετικά μικρή κοινότητα του general aviation στην Αττική (βασικά μόνο Μέγαρα και Τατόι για αεροπλάνα). Ένα πράγμα που με αναστάτωσε πιο πολύ όμως είναι πως με δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν τέτοια δυστυχήματα (καλός καιρός, χωρίς κίνηση στην περιοχή, σύγχρονο αεροσκάφος, πολλές ώρες στα πηδάλια). Προκαταβολικά συγγνώμη λοιπόν για την μπακαλίστικη/κουτσομπολίστικη ανάλυση του ατυχήματος που θα προσπαθήσω να κάνω μιας και τα κίνητρα είναι προσωπικά (είμαι στον αέρα συχνά με τα μικρά μας μονοκινητήρια και με ανησυχούν τα «ανεξήγητα» ατυχήματα).
Ο καιρός την ημέρα εκείνη ήταν σχετικά καλός με βοριάδες να επικρατούν, σχετικά καλή ορατότητα και χαμηλούς έως μέτριους ανέμους. Δεν γνωρίζω τον καιρό στην συγκεκριμένη περιοχή όμως αλλά υποθέτω ότι δεν είχαν να αντιμετωπίσουν κάτι υπερβολικό από gusts κτλ.
Με βοριάδες η προσέγγιση θα ήταν για τον 30 (υπόθεση). Άκουσα κι εγώ πως μπορείς να κάνεις low pass χωρίς άδεια, αλλά και touch & go αν έχεις συνεννοηθεί με τον ιδιοκτήτη. Από ότι ξέρω(όχι πρώτο χέρι) ο εκπαιδευτής είχε ξανα-χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο πάνω από μια φορά. Είχε μια γνωστή ατέλεια (τρύπα
στο διάδρομο και αφού επισήμως ήταν κλειστό δεν υπήρχε λόγος να επιδιορθώθηκε από κανένα. Δύσκολο να πεις αν αυτό επηρέασε την εξέλιξη. Μπορεί να επηρεάσει όμως τις στάνταρ ταχύτητες κτλ.
Αν είναι ακριβές το σημείο πρόσκρουσης (μάλλον δεν είναι, αν και δεν είχε πολύ κύμα, ελαφριά αλουμινένια κατασκευή και με καύσιμο δεν «πατώνει», παρασύρεται) μοιάζει να είναι σε μέρος είτε του crosswind leg (κάθετο) είτε στη στροφή για downwind (υπήνεμο). Δύσκολα και στο departure leg. Με κάνει να υποθέτω αριστερές στροφές με στάση ανόδου. Εφόσον ισχύει ότι είχαν εκτελέσει προσέγγιση λογικά εκτέλεσαν αριστερόστροφο κύκλο είτε για touch & go είτε για αναχώρηση.
Ένα άλλο σημείο είναι ότι είχε αρκετό avgas στην περιοχή. Μάλιστα φαίνεται να ρέει σε 2 γραμμές, 1 από κάθε πτέρυγα στην φωτογραφία. (αν δεν ψαχτούν τα σωληνάκια του καρμπυρατέρ ώστε να δεις αν έφταναν μέχρι τον κινητήρα είναι άλλη ιστορία). Άρα κάποιο καύσιμο υπήρχε...μάλλον. Αν δούλευε ο κινητήρας; Μπακαλίστικα υποθέτω πως μοιάζει να δούλευε.
Στο full όμως; Αν και παγοποίηση έχει μικρές πιθανότητες μου έχει τύχει να μην έχω σφίξει την μανέτα του throttle και να υποχωρήσει χωρίς να το καταλάβω για κάποια δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια ανόδου. Δε λέω ότι έγινε αυτό απλά ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες είτε να δούλευε 100% είτε όχι.
Γενικά όμως μοιάζει να ήταν σε κατάσταση ανόδου, χαμηλής ταχύτητας, αριστερής στροφής. Για πολλούς λόγους αυτό μπορεί να οδηγήσει σε power-on stall που έχει την τάση να ρίχνει πρώτα την αριστερή πτέρυγα εξ-αιτίας και της περιστροφής της έλικας.
Επίσης κυκλοφόρησε φήμη (συγγνώμη που την αναπαράγω χωρίς διασταύρωση) πως το αεροσκάφος αν και γενικά ανέπαφο(φτερά κτλ.) είχε μεγάλη ζημιά στο μπροστινό μέρος και στην καμπίνα και πως μοιάζει να έπεσε στο νερό με τόσο μεγάλη ταχύτητα ώστε να συγκρούστηκε με τον βυθό. (8 μέτρα νομίζω αν και δεν είναι σίγουρο ότι έπεσε εκεί που το βρήκαν)
Αν και εκπαιδευόμαστε από νωρίς για αυτά, μερικές φορές αντιδρώ πρώτα με τα ailerons και μετά με τα rudder που είναι δυνητικά καταστροφικό (αυξάνεις την γωνία πρόσπτωσης της ήδη χαμηλωμένης/stallαριμσενης πτέρυγας) που οδηγεί σε spin (και εφόσον ο κινητήρας λειτουργεί) σε μεγάλες ταχύτητες κάθετα σχεδόν και με ενισχυμένη τάση να συνεχιστεί το αριστερόστροφο spin.
Σε τέτοια φάση της πτήσης θα έπρεπε (αν πήγαιναν όλα καλα μέχρι εκεί) το αεροσκάφος να έχει φτάσει λίγο πριν τα 1000ft AGL.
Προλαβαίνεις να μαζέψεις την κατάσταση σε τέτοιο ύψος; ‘Έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτό και υπό ελεγχόμενες συνθήκες εκπαίδευσης (μεγάλο ύψος, εκπαιδευτής, περιμένω το stall αντί να με ξαφνιάσει κτλ.)έχω χάσει μέχρι και 300 πόδια ως εκπαιδευόμενος (κόβεσαι νομίζω) αλλά το αεροσκάφος ποτέ δεν πέρασε τις 30 μοίρες bank αν και με τρόμαξε το πόσο πιο γρήγορα/απότομα γίνονται όλα σε σχέση με το approach stall (flaps full και στα Cessna σπάνια «ρίχνει» φτερό ενώ υπάρχει ακόμα αρκετή ανταπόκριση στα ailerons). Όμως όλοι όμως το έχουμε περάσει και βελτιωθήκαμε ακριβώς για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Πόσο μάλλον ένας FI.
Από την άλλη έχω πετάξει μόνο με 2θέσια και 4θέσια Cessna και η συμβουλή ενός εκπαιδευτή κάποια στιγμή σε power-on stall (departure stall το έλεγαν)ήταν πως πρέπει να το δουλέψω κι άλλο αφού συνεχίζω για commercial γιατί τα χαμηλοπτέρυγα δεν «συγχωρούν» χαμηλωμένη πτέρυγα τόσο πολύ σε stall. Το αεροσκάφος πάντως δεν το ξέρω απλά είδα ότι έχει πολύ καλές επιδόσεις. Από την άλλη δεν είναι υποχρεωτικό μέχρι τώρα σε διάφορες εκπαιδεύσεις που κάνω να μπεις σε spin και μετά να κάνεις recovery, απλά να το προλαμβάνουμε. Αρχίζω να το βλέπω σαν επόμενο στόχο.
Άρα, αν ήταν σε αρκετά άσχημη κατάσταση και σε spin και αν η αντίδραση δεν ήταν γρήγορη ή η σωστή ίσως να μην έφταναν καν τα 1000 ή 800 πόδια παρόλο που έχουμε όλοι εκπαιδευτεί για να μην συμβεί αυτό.
Γενικά πάντως δεν έχω απάντηση, απλά προβληματισμούς και ότι μου μοιάζει για power on stall. Ποια σειρά γεγονότων οδήγησε σε αυτή την κατάληξη δεν έχω ιδέα.
Α και ήθελα να πω πως η γενική συχνότητα για την περιοχή είναι το αθήνα TMA και πως από εμπειρία σε εκείνη την περιοχή και σε σχετικά χαμηλά ύψη δεν σε λαμβάνουν και πολύ καθαρά (εγώ τους άκουγα καμπάνα αλλά δεν πέρναγε η εκπομπή μου καθαρή) οπότε και να έστελναν σε τόσο χαμηλό ύψος mayday μόνο αν υπήρχε κοντινό αεροσκάφος θα τους άκουγε.
Υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο γιατί, αλλά όχι σίγουρα. (κατάσταση flaps, σε πια θέση ήταν τα: throttle, carb heat, mixture και tanks, καύσιμο στο καρμπυλατερ κτλ όπως και ακριβές σημείο πρόσκρουσης, ακριβή αρχεία καιρού περισσότερες μαρτυρίες κτλ.)
Πολλά τα ερωτήματα και λίγες η απαντήσεις. Δεν μπορώ να τους φέρω πίσω και ανησύχησα κι εγώ για «το τομάρι μου». Συγγνώμη και πάλι για την μπακαλίστικη προσέγγιση ενώ κάποιοι θρηνούν συγγενείς,φίλους σε αχρείαστο ατύχημα. Αν κάποιος νομίζει ότι προσβάλω τη μνήμη των χειριστών (πιθανών φίλων/συναδέλφων) ή την αντικειμενική έρευνα του ατυχήματος δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποσυρθεί το post.
Bleu skies everyone