Γυναίκες Πιλότοι

Δεν έχω λόγους να αμφιβάλω περί πιθανών διακρίσεων
nikos_k.":4tdkc6ea said:
Αυτά περί ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων στην ΠΑ...
αλλά και δεν βλέπω λόγους να δεχθώ ότι γίνονται διακρίσεις.
Η τύπου φήμης δήλωση ανδρών αξιωματικών δεν δίνει βαρύτητα στα περί διακρίσεων.
Δηλαδή πώς μπορεί να αποκλείει κάποιος το να κόπηκαν επειδή υπήρχε υστέρηση τους σε κάποιους τομείς σε σχέση με τους άνδρες υποψήφιους???

Και κόπηκαν όλες φίλε aas59;; Τόσο τραγική σύμπτωση;;
Αυτή είναι εμένα η ένστασή μου και μπήκα στον κόπο να postάρω...

Δυστυχώς ποτέ δεν θα μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία έτσι ώστε να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε τέτοιους ισχυρισμούς. Αλλά θα παραθέσω ένα δικό μου παράδειγμα: Την χρονιά που μπήκα εγώ στην ΣΙ, μαζί με τους επιλαχόντες ήμασταν συνολικά 160 υποψήφιοι ιπτάμενοι. Τελικά αποφοιτήσαμε 71. Ποσοστό αποτυχίας (+παραιτήσεων) περίπου 55-60% δηλαδή. Επίσης να επισημάνω πως κόπηκαν και οι 3 ιπτάμενοι με καταγωγή την Ρόδο, αλλά πέρασαν (τότε) οι 2 ιπτάμενοι με καταγωγή την Λέσβο. Θα μπορούσαν τότε να μιλήσουν οι Ροδίτες για διακρίσεις? :twisted:
Θέλω απλά να πω πως αν βλέπουμε μεμονωμένα τα περιστατικά, οι στατιστικές μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Δεν μπορώ να ξέρω για τις 4 υποψήφιες που απέτυχαν, αλλά αν κάποιος ήθελε την καθαρά προσωπική μου γνώμη, η περίπτωση του να "κόβονται" όλες οι γυναίκες λόγω φύλου, δεν μου φαίνεται πιθανή. Η επιτυχία/αποτυχία ενός μαθητή περνάει από πολλά στάδια και από πολλά άτομα (εκπαιδευτές/αξιολογητές). Χρειάζεται μια μεγάλη "συνομωσία" για να γίνει τέτοιο μαγείρεμα. Όχι πως είναι απίθανο, αλλά ενέχει μεγάλο ρίσκο. Την εποχή της ενημέρωσης και της εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία και την τεχνολογία, οποιοσδήποτε έχει βάσιμες πληροφορίες ότι αδικείται, μπορεί και να ψάξει την αλήθεια, αλλά και να κάνει τη φωνή του να ακουστεί. Ο νοών νοείτω.

nikos_k.":3uckxdo8 said:
Τόσο τραγική σύμπτωση;;

Εσύ καλά έκανες και το post-αρες αλλά δεν ξέρουμε πόσοι άνδρες ήταν στην σειρά αυτή και πόσοι κόπηκαν.
Εξ άλλου ήταν ΜΟΝΟ 4 .
Δεν θα μου φανεί παράξενο αν κάπου υστέρησαν και οι 4..........
Νομίζω ότι το παράδειγμα που λέει ο vassdel για τους Ροδίτες είναι απόλυτα διευκρινιστικό.

Να διορθώσω τα στοιχεία και να πω ότι ήταν μόνο 2 γυναίκες σε αυτήν την σειρά που βγήκαν ως ΕΑ. Συνεπώς, και με βάση τα μαθηματικά το δείγμα είναι αμελητέο για να βγει συμπέρασμα περί διακρίσεων. Κατά τη γνώμη μου για να βγει ένα τέτοιο συμπέρασμα πρέπει να γνωρίζουμε.

α) Ποια ήταν η αναλογία ανδρών/γυναικών που δήλωσαν την σχολή καθώς και την βαθμολογία τους.

β) Ποια ήταν η αναλογία ανδρών/γυναικών που παρουσιάστηκαν για τις προκαταρκτικές εξετάσεις (ψυχοσωματικά, αθλητικά κτλ) πριν την εισαγωγή τους στην ΣΙ και η αναλογία που κόπηκαν σε αυτές.

Από το β) θα βλέπαμε αν υπηρχε διάκριση πριν την σχολή.

γ) Αναλογία εισακτέων ανδρών/γυναικών και αν το επιτρέπουν τα δείγματα (πχ όχι όπως τους φετινούς απόφοιτους όπου από τους αρχικούς ιπτάμενους φτάσανε να αποφοιτήσουν 68 άτομα - 44 ιπτάμενοι άνδρες, 22 ΕΑ άνδρες, 2 ΕΑ γυναίκες)

Από το γ) και μόνο για επαρκές δείγμα θα βλέπαμε τη γίνεται από άποψη διακρίσεων στην σχολή.

Σέβομαι τα λεγόμενα όσων πιστεύουν πως δεν υπάρχει κάποια θεωρία συνωμοσίας εναντίον των γυναικών στην ΣΙ και ομολογώ πως και εγώ στην αρχή έκανα τις ίδιες σκέψεις με εσάς μιας και δεν μου αρέσουν καθόλου οι θεωρίες συνωμοσίας! Όμως συνδυάζοντας τα στατιστικά στοιχεία με τα λεγόμενα (και όχι απλώς φήμες) της απόλυτης πλειοψηφίας των παλαιότερων αξιωματικών, διαμόρφωσα την άποψη που παρέθεσα.
Και για να πάω στα στατιστικά αγαπητέ christos-uoa, καταρχήν δεν επιμένω πως ήταν 4 γυναίκες (αν τελικά είναι δύο, συμφωνώ πως το δείγμα είναι ανεπαρκές).
Ακόμα και έτσι όμως, το ποσοστό των γυναικών ιπταμένων είναι μηδέν ενώ των ανδρών σαφώς μεγαλύτερο (65%).
Τέλος, ψάξτε πόσες γυναίκες μπήκαν στο τμήμα ιπταμένων από το 2002, όπου και επιτράπηκε η είσοδός τους, και πόσες αποφοίτησαν...
Εγώ προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω πως υστερούν τόσο πολύ των ανδρών συμμαθητών/συναδέλφων τους...

Hey nikos_k

Η Πολεμική Αεροπορία μας είναι ένα όπλο. Είναι λάθος εκ των προττέρων να υπάρχει η αντίληψη στον κόσμο οτι στην Π.Α. τα "τζετάκια" κάνουν βόλτες. Η εκπαίδευση των χειριστών της Π.Α. είναι πολύπλοκη, εξοντωτική και ενέχει όλους τους κινδύνους της πτήσης αλλά και της Μάχης. Οι αξιολογητές της Π.Α. σε πληροφορώ οτι είναι άνθρωποι χωρίς κόμπλεξ τέτοιου είδους. Εαν οι πηγή σου πιστεύει το αντίθετο τότε απλά σου λέω να προσέχεις πολύ της πηγές άντλησης των πληροφοριών σου. Στήν Π.Α. αν ο χειριστής αξίζει επιβραβεύεται με υψηλότερη βαθμολογία. Σε κάθε σειρά ο κορυφαίος στην βαθμολογία γίνεται και ο αρχηγός σειράς. Το ότι υπάρχουν μικρότερα ποσοστά γυναικών που πρώτα απ' όλα θέλουν να γίνουν χειριστές πολεμικών αεροσκαφών είναι δεδομένο. Αυτό είναι απλό να το καταλάβεις ακόμα και αν πάς σε μια παρέα 100 κοριτσιών και τις ρωτήσεις αν θα ήθελαν να γίνουν χειριστές πολεμικών αεροσκαφών. Εκεί θα δείς και το 3% της επιτυχίας σου στο ερωτηματολόγιο. Είναι επόμενο σε μια σειρά 100 ατόμων με 2, 3 ή 4 γυναίκες που δήλωσαν στην ΣΙ να κοπούν μαζί με τους υπόλοιπους 20-30% για διάφορους λόγους. Ακόμα και ηθελημένα!! Δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για αυτή την δουλειά. Και οι ονειροπόλοι άνδρες ακόμα κόβονται για χίλιους δυό λόγους - παρόλα αυτά όχι για τους λόγους που αναφέρεις!
Δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο όπως δεν είναι και όλοι οι άνδρες. Παρόλα αυτά οι άνδρες επιζητούν περισσότερο την Π.Α. γιατί έχουν μεγαλώσει ανάλογα.
Το οτι υπάρχουν ήδη σκληροτράχηλες γυναίκες - διώκτες, αερομαχητές του Αιγαίου αποδυκνείει του λόγου το αληθές.
Σε παρακαλώ λοιπόν να προσέχεις τις πηγές σου. Στην Π.Α. δεν υπάρχουν Υπηρεσίες Παρεμπόδισης ......Αν ψάχνεις κάτι τέτοιο είσαι σε λάθος δρόμο, αλλού θα πρέπει να κοιτάξεις!

Σημερα στο δρομολογιο HER-ATH(Dash Q400) της ολυμπιακης ,συγκυβερνητης ηταν γυναικα(και τι γυναικα :great: ) πραγμα που με ευχαριστησε ιδιαιτερα βλεποντας για πρωτη φορα γυναικα στον κλαδο.Επισης περιμενοντας τις αποσκευες στο αεροδρομιο ειδα μια κυβερνητη της lufthansa (πιθανον για 737 αφου ηταν το μοναδικο της συγκεκριμενης εταιριας στο αεροδρομιο εκεινη την ωρα)

Η Lufthansa (λέει τουλάχιστον) ότι προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες σε "ανδροκρατούμενα" επαγγέλματα και έχει ξεκινήσει μια καμπάνια γι' αυτό.
Μερικά στοιχεία βρίσκονται και στο inflight magazine που βρίσκεται αυτό τον καιρό στα αεροσκάφη. Ένα από τα όμορφα κατ' εμέ πάνω στο θέμα είναι και αυτό
EC_Lipstick_Detail.jpg

evarestos13":3qtrtuw9 said:
Σημερα στο δρομολογιο HER-ATH(Dash Q400) της ολυμπιακης ,συγκυβερνητης ηταν γυναικα
Η συγκεκριμένη δεν είναι Ελληνίδα (νομίζω Ολλανδέζα :rolleyes: )