Γυναίκες Πιλότοι

Πολλοί τόχουν μέσα τους σε λανθάνουσα κατάσταση για μιά ζωή και όταν τους δίνεται η ευκαιρία είναι αργά αλλά αυτό το πρόβλημα καλύπτεται μόνο με τις ευκαιρίες ενημέρωσης. Υπάρχει πλήρης άγνοια στα σχολεία και αλλού. Καλό είναι να ξεκινήσει κάτι σαν πυρήνας και να εξελιχθεί,είτε για το επάγγελμα είτε για το χόμπυ, όλα έτσι ξεκινάνε και όλοι λένε δεν γίνεται τίποτα αλλά κάποια στιγμή κάτι προκύπτει και κάποιοι είναι ευγνώμονες γι αυτό που ανακάλυψαν.Οι νέοικαι οι νέες ιδίως αντί να τρέχουν στα μπάρ ας κάνουν κάτι καλύτερο και όσοι γουστάρουν ας γίνουν και επαγγελματίες.Κορίτσια δεν είναι δύσκολη δουλειά, μη σας παραμυθιάζουν, δεν είμαστε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με τις συνθήκες εκείνες, που και πάλι υπήρχαν γυναίκες πιλότοι άριστες.Αυτό να καταλάβετε μόνο.Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο το επάγγελμα.

Γενικότερα, είναι αλήθεια ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις γυναίκες συναδέλφους τους, ειδικότερα εάν το επάγγελμα είναι ανδροκρατούμενο. Φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μια δυσκολία στο να διαχωρίσουν την έννοια των λέξεων "ανδρικό" και "ανδροκρατούμενο".
Σε ότι αφορά την Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μια καθαρή εικόνα σχετικά με το αν οι γυναίκες πιλότοι χαίρουν πλήρους αποδοχής.
Είχα την τύχη να πάρω μερικά πτητικά μαθήματα στη Σκωτία όπυ με μαγάλη μου χαρά ΄διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κανενός είδους προκατάληψη- τουλάχιστον στο δικό μου flight club. Όταν όμως επέστρεψα στην Ελλάδα και πήγα σε μια αντίστοιχη σχολή, για να πάρω γενικά πληροφορίες για τη διεξαγωγή των μαθημάτων και τα κόμιστρα, ΄ήταν εμφανής η εκπληξη και η επιφυλακτικότητα του χειριστή όταν αντίκρυσε ένα 17χρονο κορίτσι με κάποιες ωρίτσες πτήσης στον σκωτσέζικο εναέριο χώρο. Ακαδημαϊκά αναφέρω ότι ο χειριστής ήταν απόστρατος της ΠΑ.

Εντάξει, μην τα παραλέμε κιόλας φίλτατη aces_high. Εσένα δηλαδή σου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό?
Εννοώ, δεν είναι και ότι πιο νορμάλ να συναντάς ένα 17χρονο κορίτσι με κάποιες ωρίτσες πτήσης στον σκωτσέζικο εναέριο χώρο.
Ακόμη και ίσως ένα 17χρονο αγόρι. Γενικά, ένας 17χρονος με την δικιά σου ιστορία, είναι ιδιαίτερος, με κάποιο κόλλημα (με την καλή έννοια) και είναι λογικό να προκαλεί έκπληξη και αμηχανία στους γύρω του. Δεν είναι απαραίτητα σεξιστική ή ρατσιστική αντιμετώπιση. Άλλωστε, δεν ξέρεις πως θα αντιδρούσε αν του έλεγες τα ίδια και ήσουν γένους αρσενικού. Όπως και νά 'χει, εσείς που θα ασχοληθείτε με το αεροπορικό κομμάτι στη χώρα μας, θα είστε πρωτοπόρες, μειοψηφία και θα ανοίξετε το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές. Είναι λογικό να σας αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη - κατά τη γνώμη μου.

:arrow: Ξαδερφάκι μου που ζει στο Βερολίνο και εργάζεται ως νηπιαγωγός, με επισκέφθηκε πρόσφατα, μαζί με Γερμανό - φιλαράκι του - που δουλεύει ως νοσοκόμος. Όταν ανέφεραν τα επαγγέλματά τους σε μια μεγάλη παρέα, οι γυναίκες κυρίως τους αντιμετώπισαν επιφυλακτικά - ίσως και με κάποιο ρατσισμό, λέγοντας πως πρώτη φορά ακούν για άντρες που κάνουν αυτά τα επαγγέλματα και πώς τα καταφέρνουν. Έλεος πια εσείς οι γυναίκες, σταματήστε να μας βλέπετε ρατσιστικά και παρακαλώ, αντιμετωπίστε μας ως ίσους...

Φίλε vassdel να συμπληρώσω με λίγο χιούμορ , οι ίδιες τοποθετούν τον εαυτό τους υποδαιέστερα έναντι των ανδρών ,ίσως διότι το διαισθάνονται λόγω "φύσης" που προσδιορίζει τους ρόλους των φύλλων σε σχέση με τη συμπεριφορά τους. Επειδή όμως οι κοινωνίες των ανθρώπων εξελίσσονται πάντα θα βελτιώνεται η κατάσταση ως προς την ισότητα των δραστηριοτήτων τους σε όλες τις εκφάνσεις , πιστεύω όμως αμφότερα τα φύλλα θα υστερούν αντίστοιχα σε ανάλογες επιλογές και θα αποτελούν τις εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας/φύση!

εδώ στους δρόμους με το αμάξι τις φοβάσαι,θα τις βάλεις να πιλοτάρουν κιόλας..δεν γνωρίζω αν έχει ειπωθεί αλλα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο οτι οι γυναικες έχουν πολύ πιο μειωμένη αντιληψη των 3ων διαστάσεων του χώρου συγκριτικά με τους άντρες και επιτρεψτε μου να πω ότι φαίνεται ακομα και στον τρόπο που οδηγούν..φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλα εκεί πλέον πάμε σε λάθος της φύσης..

Αγαπητέ Tolisshow θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Στατιστικά οι γυναίκες προκαλούν λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τους άρρενες οδηγούς: συγκεκριμένα σου αναφέρω ότι ορισμένες Βρετανικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν μειωμένες τιμές για τις γυναίκες αδηγούς , ακριβώς για τον λόγο του ότι προκαλούν λιγότερα ατυχήματα.
Επιπλέον, θα μου επιτρέψεις να σου υπενθυμίσω αυτήν την ικανότητα των γυναικών που ονομάζεται "συνδυαστικότητα σκέψης" και την εξίσου σημαντική δυνατότητα του να μπορούν να εκτελούν πολλές δραστηριότητες σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια.
Αυτά νομίζω , είναι ικανότητες-κλειδιά για ένα επάγγελμα όπως του πιλότου, αλλά και για μια δραστηριότητα όπως είναι η οδήγηση.

Είναι τεράστιο λάθος να κρίνουμε ανθρώπους από στερεότυπα: Από την εμφάνιση, το φύλο, την σχολή εκπαίδευσης κλπ.
Επίσης, είναι τεράστιο λάθος να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Ακόμα, είναι πιο μεγάλο λάθος να δημοσιοποιούμε και να υποστηρίζουμε απόψεις οι οποίες δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Ως εδώ καλά, από δω και πέρα όμως:

Είναι λάθος να θεωρούμε πως επειδή είμαστε γυναίκες, οι άλλοι μας βλέπουν σεξιστικά/ρατσιστικά.
Είναι λάθος να μας πιάνει μανία καταδίωξης.
Είναι λάθος να είμαστε πρωτοπόροι σε έναν τομέα και να αγανακτούμε που οι άλλοι δεν μας παίρνουν ως δεδομένο.
Επίσης είναι λάθος, να συνεχίζουμε την ανούσια γκρίνια και μουρμούρα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος ανεγκέφαλος μας είπε: Άντε να πλύνεις κάνα πιάτο, όταν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι γύρω μας επικροτούν την προσπάθειά μας, μη ρατσιστικά και απόλυτα αλτρουιστικά.

Βρέ παιδιά δεν ξέρω τι να πώ, δεν ξέρω γιατί, ενώ τόσοι, και ασχέτως ηλικίας, ξεκινούν με αγνό ενθουσιασμό, και το λέω αυτό με μιά απέραντη θλίψη, λές και υπάρχει μιά συνωμοσία μέσα στο χώρο για να τους απογοητεύει και να τους πικραίνει ή τους "απορρίπτει" στην πιό κρίσιμη στιγμή, και να τους απομακρύνει αηδιασμένους από αυτό που είχαν για ιδανικό. Αλλά και σε άλλους κλάδους συμβαίνουν τέτοια. Δεν ξέρω σε περιπτώσεις όπως στα ομαδικά αθλήματα είναι διαφορετική η ψυχολογία. Μια ομάδα όταν δέχεται ήττα, την μοιράζεται όλη μαζί, αν και αυτός που έφαγε το γκόλ γίνεται στόχος αρκετές φορές, εν τούτοις μπορεί, αν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των αθλητών να αισθάνεται καλύτερα. Στον επαγγελματικό χώρο όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.Θα σας αποθαρρύνουν βεβαίως,ή θα σας συγχύσουν, εδώ για όλα σας αποθαρρύνουν, γι αυτό θα γίνει εξαίρεση; Αν αγαπάτε κάτι μην στέκεστε, αλλά να ξέρετε ότι θα φάτε και πόρτα και απόρριψη, αλλά μη σας πτοεί, αν έχετε τις δυνάμεις. Ο άνθρωπος κρύβει φοβερές δυνάμεις μέσα του, και μόνο εσείς κρίνετε τον εαυτό σας, όχι οι άλλοι με το που θα σας δούν εκ πρώτης όψεως.Κανένας δε γεννήθηκε πιλότος, γιατρός, ερευνητής κλπ.Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι μπορούν.

Vassdel έχεις δίκιο. Να σκεφτούμε πώς επί αιώνες η γυναίκα ήταν ΥΠΟταγμένη και ελεγχόμενη, και όταν οι συνθήκες ήταν τέτοιες που ήταν πολυτέλεια να ΜΗΝ δεχθούν οι άντρες τη βοήθειά τους, τότε είχαμε ΗΡΩΙΔΕΣ. Όλο τον άλλο χρόνο στο περιθώριο. Και έχουν την καραμέλα ΄"η φύση".
Ποιά φύση; Οι διαφορές είναι κοινωνικά προσδιορισμένες μάλλον παρά εκ φύσεως. Οι γυναίκες απλά δεν έχουν τόσα κίνητρα γιατί τους έχουν κόψει τα φτερά. Τους έχουν κάνει να ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ την "κατωτερότητά" τους σαν κάτι φυσικό.
Αλλά αρκεί να σκεφτείς ότι μόνο στον 3ο μήνα της κύησης,ούτε νωρίτερα, το έμβρυο προσδιορίζει το φύλο του, με βάση μιά απειροελάχιστη διαφορά κάποιας ή κάποια άλλης ορμόνης που θα απορροφήσει από το περιβάλλον του. Και σε παλιότερα χρόνια συνεδρίαζαν (οι άνδρες, ποιοί;) για το αν η γυναίκα έχει ψυχή...
Τελικά απεφάνθησαν ότι έχει ψυχή, αλλά όχι με ομοφωνία. Λοιπόν, όλα αυτά εξαλέιφονται έτσι εύκολα; Ανασφάλειες γάρ.

Κάτι που πιστεύω ταιριάζει στο topic, είναι πως η τελευταία σειρά που αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων δεν είχε γυναίκες ιπτάμενες...
Όλες (4 αν θυμάμαι καλά) κόπηκαν και αποφοίτησαν ως ελεγκτές αναχαίτησης... Αυτά περί ίσης μεταχείρησης των δύο φύλων στην ΠΑ...
Και επειδή γνωρίζω αρκετά καλά τα της ΠΑ, όταν καταργήθηκε η εισαγωγή αρρένων και θηλέων ξεχωριστά και πλέον (από το 2002) εισάγονται όλοι μαζί, οι άνδρες αξιωματικοί δήλωναν πως: "Τον νόμο δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, αλλά υπάρχουν τρόποι ωστέ να μην αποφοιτούν γυναίκες ιπτάμενες! Δεν θα τα ισοπεδώσουμε όλα!"...

Υ.Γ. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στην εν λόγω ομάδα αξιωματικών και θέλω να πιστεύω πώς όσο περνάνε τα χρόνια και αποστρατεύονται οι "παλαιών αρχών" αξιωματικοί, τα πράγματα θα είναι ευνοϊκότερα για τις κοπέλες που θέλουν να κάνουν το απόλυτο όνειρο πραγματικότητα!

Υ.Γ.2. Και μην ξεχνάτε. Ο επιμένων και ο τολμών νικούν :cool: :great: