Επάγγελμα Αεροσυνοδός

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.
Αν εννοείς στην Α3, δεν διώχνουν κανέναν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση όμως, γιατί να πληρώνεται? Μπορούν να διώξουν κάποιον ΄μετά την εκπαίδευση, στον 1ο -και δοκιμαστικό- μήνα εργασίας, ο οποίος όμως πληρώνεται κανονικότατα.

Δεν υπάρχει εταιρεία με Ευρωπαική λογική που να εκπαιδεύει χωρίς να θέλει να προσλάβει, είναι τουλάχιστον ανόητο ειδικά αν έχετε υπόψιν σας τους μισθούς εκπαιδευτών. Μπορεί όμως να τύχει λόγω συγκυριών (πχ κρίση, φαλιμέντο κτλ).. Το αντίθετο συνήθως συμβαίνει, οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν την εκπαίδευση, βασιζόμενες στην επί του έργου εκπαίδευση..

Τώρα αν μιλάμε για αγορές όπως οι ΗΠΑ ή εταιρείες όπως η Ryanair τότε ναι, θα πρέπει να πληρώσεις την εκπαίδευση σου

H δοκιμαστική (probation) περίοδος είναι επί πληρωμής, ασφαλείας κτλ εκτός αν μιλάμε για κάποιον intern..Στην Γερμανία είναι μέχρι 6 μήνες.Για το αν κάποιος υποψήφιος μπορεί να ξεγελάσει το ΗR είναι μεγάλη συζήτηση ειδικά για το πόσοι νομίζουν ότι το καταφέρνουν..

"Η εκπαίδευση όμως, γιατί να πληρώνεται?". Η άποψη αυτή σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται;
Αν αντιμετωπίζεις την εκπαίδευση μέλους πληρώματος σα να πηγαίνεις στο λύκειο είναι εύλογο να θεωρείς λογικό να μη πληρώνεσαι.Αν ωστόσο θεωρείς τον εαυτό σου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ τότε δεν είναι πιθανό να έχεις αυτή την άποψη.

Θεωρώ ότι ο τρόπος που αντιπαραθέτεις την άποψή σου θυμίζει περισσότερο λυκειόπαιδο απ΄ότι η γνώμη μου επί του θέματος.

Ααααααχ...τα ακουω Αλεξ τα μαντατα, προσπαθω να κρατιεμαι και να μην γραφω ομως...

καλα ρε παιδια, για να βαλουμε τα πραγματα σε μια ταξη...οταν σε "παιρνει" μια εταιρεια, εννοειται πως πριν αρχισεις εκπαιδευση πρεπει να υπογραψεις ενα συμβολαιο. Μεσα σε αυτο το συμβολαιο αναφερονται πολλα πραγματα, οπως πχ το οτι αν αποτυχεις στην εκπαιδευση η αν δεν συμπληρωσεις επιτυχως 6 η οσες καθε εταιρεια θελει, αξιολογησεις, η αν δεν τα βγαζεις περα στη δοκιαστικη περιοδο (δεν ξερω πως αλλιως να μεταφρασω το probation), η εταιρεια εχει δικαιωμα να αναιρεσει το συμβολαιο απο μεριας της, χωρις κανενα δικαιωμα απεναντι σου. Επισης, στο συμβολαιο αυτο αναγραφεται οτι αν εσυ θελεις να διακοψεις, πρεπει να ειδοποιησεις την εταιρεια, αναγραφεται ο συμφωνημενος μισθος κτλ κτλ. Ολα αυτα πρεπει να υπογραφουν πριν την αρχη της εκπαιδευσης. Με το που τελειωνεις τη δοκιμαστικη περιοδο, σου ξαναστελνουν το συμβολαιο,και το ξαναυπογραφεις, και τοτε πλεον εχεις και ολα τα εξτρα της δουλειας, φτηνα εισητηρια εκπτωσεις κτλ κτλ.

Επιπλεον, ο αριθμος εργαζομενου (staff number), οπως και το seniority που καθοριζει την πρωτεραιοτητα σου στο staff travel,καθως και σε προαγωγες, συνταξιοδοτησεις κτλ κτλ, αρχιζει aπο την ημερα που "μπηκες" στην εταιρεια (date of joining) και αυτη ειναι η πρωτη μερα σαν εμμισθος υπαλληλος, δηλαδη η πρωτη μερα της εκπαιδευσης σου...

Γι αυτο εχουν οι εταιρειες σωστο συστημα, για να ξεχωριζουν ποιους θα παρουν και οτι αυτοι μπορουν να ανταπεξελθουν στην εκπαιδευση, η οποια ειναι επενδυση χρηματων για την εταιρεια. (οχι οτι οπως λεει και η Ρενατα δεν κανουν λαθη, κανουν και πολυ συχνα μαλιστα)Οποτε γιατι να τα ξοδευει αδικα? (Συγχωρεστε με που δε γνωριζω τι εκπαιδευση κανουν οι ΟΑ και η Α3, αλλα αν περιμενουν να τελειωσεις την εκπαιδευση για να δουν αν εισαι καλος, η μαλλον καλη, μια που μιλαμε για "κοριτσια" τοτε ζητω που καηκαμε!!!!

Οπως σαφως και πριν υπογραψεις συμβολαιο, πρεπει να εχεις καθαρισει και το ιατρικο!!!!

Τωρα, η εκαπιδευση, που σε σοβαρες εταιρειες κρατα 2 μηνες περιπου, οπου σε θελουν εκει 9 ωρες την ημερα, καθε μερα, εννοειται πως ΠΡΕΠΕΙ απο το νομο να σου πληρωνουν το βασικο μισθο που αναφερεται στο συμβολαιο σου!!!!! Τι ακουμε εδω και φρικαρουμε!!!!! Πως θα τα βγαζει καποιος περα αλλιως ρε παιδια??? Για πειτε μου δηλαδη, μπορειτε να πηγαινετε το πρωι να σας εκαπιδευει η Μεζιτη και το απογευμα να πηγαινετε στη δουλεια σας την παλια??? Εννοειται πως για να σας παρει η εταιρεια, εχει επικοινωνησει και εχει λαβει σημειωμα απο τον πρωην εργοδοτη σας οτι εχετε παραιτηθει...Αυτα συμβαινουν τουλαχιστο στον υπολοιπο κοσμο... Στον πλανητη Ελλαδα (με μοναδικα στο συμπαν συστηματα και καθεστωτα)απο οτι καταλαβαινω δε θεωρειται αυτονοητο να σου πληρωνουν την εκπαιδευση! Ακουσον ακουσον!

Τελος παντων....Αλεξ, τα χαιρετισματα μου... Μολις ηρθα απο τριημερο και ημουν ετοιμος να την πεσω, αλλα με αυτα και αυτα ΞΥΠΝΗΣΑ!!!

Ζηταει κοσμο η Easyjet , σε βασεις στην ευρωπη... για περισσοτερες πληροφοριες πηγαινετε στο http://www.easyjetcareers.com

Τα συμβολαια ειναι προσωρινα με δυνατοτητα μονιμοποιησης. Αν χρειαστειτε πληροφοριες ρωτηστε εδω η με πμ.

Ετσι για να μπαινουν και σοβαρες εταιρεις στο παιχνιδι, αρκετα με Βικινγκς, Ινκας και Αζτεκους...

alex96":30jlf5sg said:
"Η εκπαίδευση όμως, γιατί να πληρώνεται?". Η άποψη αυτή σε ποια επιχειρήματα στηρίζεται;
Αν αντιμετωπίζεις την εκπαίδευση μέλους πληρώματος σα να πηγαίνεις στο λύκειο είναι εύλογο να θεωρείς λογικό να μη πληρώνεσαι.Αν ωστόσο θεωρείς τον εαυτό σου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ τότε δεν είναι πιθανό να έχεις αυτή την άποψη.
Αλεξ το οτι εισαι αγενης θα το παραβλεψω τελειως,δεν βρισκω το λογο να ερχομαι σε αντιπαραθεση με καποιον/α που ουτε καν γνωριζω. Το να μην προσπαθω να βγαλω απο τη μυγα ξυγκι ,να ψαξω δηλαδη να βρω αν δικαουμαι να πληρωνομαι το βασικο μισθο κατα τη διαρκεια της εκπαιδευσης, συμβαινει οχι γιατι το αντιμετωπιζω σαν λυκειοπαιδο αλλα γιατι θεωρω οτι το να λαβω γνωσεις για ενα επαγγελμα που δε ειναι παρεμφερες με κανενα αλλο ..αρα δε μπορω και να γνωριζω αν μπορω να ανταπεξελθω,αν θα μου αρεσει,αν θα μου ταιριαζει ο τροπος ζωης μου που προφανως αλλαζει... ειναι πολυ πιο σημαντικο απο το να χασω 700ευρω. Ειδικα την περιοδο που διανυουμε θα ηταν αστειο να διεκδικω κατι τετοιο , αντιθετως θα ενιωθα και τυχερη αν εβρισκα μια δουλεια την ωρα που τοσος κοσμος απολυεται. Επαγγελματια θεωρω τον εαυτο μου οταν γνωριζω εστω και θεωρητικα το αντικειμενο με το οποιο θα ασχοληθω ,τοτε να εισαι σιγουρος/η οτι ξερω πολυ καλα να διεκδικω τα δικαιωματα μου και να στεκομαι στα ποδια μου. Δε γνωριζω την ιδιοτητα σου και απο ποια θεση μιλας τοσο απαξιωτικα, να λαμβανεις παντα υποψιν σου ομως την προσπαθεια καποιου νεου ανθρωπου και τις τυχον θυσιες που μπορει να κανει για να σταθει στα ποδια του.. για να προκαλεις συμπαθεια κ οχι αντιπαθεια δειχνοντας τον χαρακτηρα σου.

Απο τη στιγμη που η οποιαδηποτε εταιρεια σε "απασχολει" ειτε σαν εργαζομενο ειτε σαν εκπαιδευομενο, εχει την υποχρεωση να σε πληρωνει. Και αυτο δεν ειναι υποθεση του αιτουντος να το ψαξει, ειναι υποθεση της εταιρειας, αν αυτη θελει να θεωρειται σοβαρη.

Απο εκει και περα, αν περιμενει κανεις να τελειωσει την εκπαιδευση για να δει αν του αρεσει το επαγγελμα, η να καταλαβει αν μπορει να ανταπεξελθει, τοτε μαλλον αργησε να τα σκεφτει. Αυτα, καθε λογικος ανθρωπος, τα σκεφτεται με το που αρχισει να σκεφτεται να κανει αιτηση σε μια εταιρεια και ειδικα για τη συγκεκριμενη δουλεια...

Δε θελω να γινομαι απολυτος, αλλα με το μικροβιο του αεροπλανου γεννιεσαι... δεν το αποκτας... και αν διαλεγει καποιος αυτο το επαγγελμα λογω ανεργιας, και στυλ" αυτη η δουλεια υπαρχει, ας δοκιμασω να την κανω μιας και δεν παιζει κατι αλλο αυτον τον καιρο", τις περισσοτερες φορες αποτυγχανει.

καταλαβαινω ολα αυτα που λες και πολυ σωστα γραφεις Λιλλι, αλλα φανταζομαι πως εχεις κανει καποια ταξιδια με αεροπλανο, λογικα σου αρεσε οτι ειδες, και θεωρρησες πως θα ηθελες να ασχοληθεις επαγγεματικα... ολοι απο κατι τετοιο αρχιζουν... αυτο ομως δε σημαινει οτι αξιζει να το κανεις τζαμπα...εστω και την σκληρη -οπως θα συμφωνησεις φανταζομαι- εκπαιδευση...

Και επιτελους, τι πρεπει να κανουν οι εταιρειες... να μας εκπαιδευουν δωρεαν για να δουμε αν μας αρεσει, μετα να δουλευουμε ενα χρονο τζαμπα να δουμε αν μπορουμε τα πρωινα/εξασκελα, μετα αλλο ενα χρονο τζαμπα να δουμε αν ζαλιζομαστε η φοβομαστε με τις αναταρραξεις, μετα αλλα 5 χρονια μεχρι να δουμε αν μπορουμε να ανταπεξελθουμε σε επειγουσες καταστασεις η αεροπειρατειες, και μετα απο 5 χρονια, που καταλαβαμε οτι ολα μας αρεσουν και το στυλ ζωης μας ταιριαζει, ας αρχισουν να μας δινουν τα 700 ευρω...(ο χριστος και η παναγια... κανεις δε λαμβανει υπ οψιν του τη σωματικη κουρσαη, την παγκοσμια ακτινοβολια, την διαφορα ωρας, τη σωματικη καταπονηση, τον παραγοντα επικινδυνοτητας στην Ελλαδα??????)

Ας σοβαρευτουμε λεω εγω, και ας παψει πλεον ο Ελληνας να αναρρωιεται αν θα παρει αυτα που δικαιωματικα του αξιζουν και που ολοι οι υπολοιποι εργαζομενοι του κοσμου θεωρουν δεδομενα!!!!

Σ οσους παρεξηγουνται με οσα γραφει ο αλεξ και ο καθε αλεξ, ας ψαξουν λιγο μεσα τους να δουν γιατι παρεξηγουνται...Την αληθεια εκφραζει το παιδι και ισως πιθανη αγανακτηση με οσα ακουει η μαλλον διαβαζει εδω.

Oταν μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία σε προσλαμβάνει, μπορεί άνετα να σε απολύσει μετά απο μια βδομάδα ή και μια μέρα. Το να υπογράψεις μια σύμβαση δεν έχει καμία δέσμευση από την πλευρά της εταιρείας (εκτός βέβαια από το μισθό). Οπότε το μόνο που θέλει να γλιτώσει η εταιρεία είναι αυτά τα ΛΕΦΤΑ. Δεν είναι υποχρεωμένη να σε κρατήσει μετά την εκπαίδευση, αν δεν θέλει, ο,τι σύμβαση να έχεις υπογράψει. Θα μπορούσαν αν ήθελαν να είναι σύμβαση 2 μηνών και με το που λήγει η εκπαίδευση να την ανανεώσουν. Οπότε ΜΟΝΟ τα λεφτά είναι το θέμα για αυτούς. Καμία δεσμευση δεν τους περιορίζει και καμία σύμβαση δεν θα τους υποχρεώσει να κρατήσουν κάποιον που δεν θέλουν.

Δεν μου αρεσει η λογική του ''κάνω το επάγγελμα των ονείρων μου, οπότε δεν πειράζει αν δεν μου πληρώσουν την εκπαίδευση''. Θα έπρεπε να σε πειράζει Λίλι μου γιατί αυτό το όνειρο σου, κάποιοι το αρπάζουν και το εκμεταλλεύονται. Το λέω καλοπροαίρετα.

Καταλαβαίνω βέβαια τη λαχτάρα (που προφανώς την έχουμε όλοι εδω μέσα) και όλοι έχουμε κάνει συμβιβασμούς και έχουμε δεχτεί πράγματα αλλά όχι και να λέμε ότι δείχνουμε ''κατανόηση'' προς την ''καημένη'' την εταιρεία που μας δίνει την ''ευκαιρία'' να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας. Δεν μας κάνει χάρη. Υπάρχει αντάλλαγμα και λέγεται προσωπική εργασία και μάλιστα πολύ φτηνή. Εμείς τους κάνουμε τη χάρη, που δεχόμαστε να δουλέψουμε με τόσα λίγα χρήματα, μονο και μόνο επειδή αγαπάμε το συγκεκριμένο επάγγελμα. Εκεί βασίζονται και έχουν πέσει οι μισθοί των αεροσυνοδών τόσο χαμηλά.

Και κάτι άλλο. Από τη στιγμή που ξεκινάς εκπαίδευση, πρέπει να υπογράφεις σύμβαση. Είσαι ήδη υπάλληλος τους.
Αν θέλουμε να είμαστε και πρακτικοί, μη κοροιδευόμαστε. Τα λεφτά της εκπαίδευσης είναι σημαντικά. Θα πληρώσουν νοίκι και λογαριασμούς σε αυτό το δίμηνο, που λόγω της πολύωρης εκπαίδευσης και της απόστασης του αεροδρομίου, δεν θα μπορείς να έχεις κάποια απογευματινή δουλειά για να ανταπεξέλθεις.
Οπότε ΝΑΙ, θεωρώ απαράδεκτο και αντιεργατικό το μη πληρώνεται η εκπαίδευση. Οι περισσότεροι από εμας θα το δεχτούμε μόνο και μόνο επειδή ίσως σε μια συγκεκριμένη περιπτωση να μην εχουμε άλλη επιλογή. Αλλά δεν πρόκειται να το χειροκροτήσουμε κιόλας, λες και είναι δίκαιο. Ούτε θα τους συμπονέσουμε επειδή σκέφτονται τη τσέπη τους.

Λίλι καλή σου επιτυχία για τη συνέχεια. Θέλει γερό στομάχι αυτό που διάλεξες. Αλλά βλέπω ότι το θες πολύ όποτε :great:

Σε καμια περιπτωση δεν εννοουσα οτι διαλεξα να κανω αυτη τη δουλεια επειδη μια μερα που καθομουν στον υπολογιστη και σερφαρα εστειλα ενα βιογραφικο μπας και με παρουν και τελικα με πηραν. Δε με γνωριζεις,οποτε μη με κρινεις κατ`αυτον τον τροπο. Εχω δουλεψει αρκετα για τα 25 μου χρονια για να μη διαλεγω δουλειες βαση στυλ . Ειμαι ρεαλιτρια λεγοντας οτι περνοντας την εκπαιδευση μπορει να εβλεπα πως η δουλεια αυτη ισως να μη μου ταιριαζει, προφανως και μου αρεσει να πεταω,προφανως και εχω δουλεψει πανω στην εξυπηρετηση ..αλλα αυτο δε σημαινει οτι μια κοπελα που επιλεγει να εργαστει σαν αεροσυνοδος γνωριζει καθε παραμετρο του επαγγελματος. Αυτο εννοουσα λεγοντας πως για μενα ειναι πιο σημαντικο να κανω αυτην την προσπαθεια αυτο το μηνα..γιατι ισως μετα να εβγαινα πολυ πιο κερδισμενη. Η εταιρια ειναι τραγικη σ`αυτο το κομματι, προς θεου δεν ειπα πως της χαριζομαι η πως καλως δε δινουν τα προβλεπομενα. Αλλα τα πραγματα εχουν γινει τοσο δυσκολα πια που το να κανω τη παπια για ενα μηνα προκειμενου να κερδισω με την αξια μου μια θεση εργασιας για μενα μοιαζει λογικο. Λυπαμαι πολυ που ειρωνευεστε καποιοι. Ηταν οντως πολυ δυσκολος αυτος ο μηνας της εκπαιδευσης, κατεβηκα απο τη Θεσσαλονικη μονο για την εκπαιδευση, ξοδεψα του κοσμου τα λεφτα και σαν αποτελεσμα εδω και 17 μερες που τελειωσα δε με εχει ειδοποιησει κανεις ..οχι για να μου πουν ποτε θα με παρουν ,,ουτε καν να μου πουν επισημα οτι δε θα με παρουν να το παρω αποφαση και να προχωρησω σε αναζητηση δουλειας. Το οτι εισαι καινουργια σε ενα χωρο αυτο δε σε κανει και κοριτσακι που δε ξερει τι δικαιουται και την πιανουν κοροιδο, εξηγησα παραπανω το σκεπτικο μου.

Status
Κλειστό για νεότερες απαντήσεις.