Φίλες και φίλοι (είτε ήδη εργαζόμενοι ως flight attendants είτε wannabe cabin crew), καλησπέρα σας!
Είμαι καινούργιο μέλος (αν και από καιρό διαβάζω τα posts σας) αλλά είναι η 1η φορά που γράφω και εγώ κάτι και κυρίως γιατί ήθελα να μοιραστώ την απογοήτευσή μου μαζί σας όπως και να διαβάσω δικές σας απόψεις περί των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν.
Θέλω να αναφερθώ και εγώ με την σειρά μου στην εμπειρία που απεκόμισα από το job fair που έκανε η Emirates στο Metropolitan στις 28/5/2011.
Είμαι 28 χρόνων άνδρας, 1.85 στο ύψος, 75-76 κιλά, μεσογειακής -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ομορφιάς και εμφανίσιμος θεωρώ, και καστανός στα χρώματα. Ευχάριστος στην προσωπικότητα και πολυ κοινωνικός. Τώρα από θέμα σπουδών.... έχω τελειώσει 3 πανεπιστήμια (1 στην Αθήνα και 2 στο Λονδίνο), μιλάω άπταιστα 3 ξένες γλώσσες κλπ... κλπ.. κλπ. Θα μου πείτε γιατί τα λέω όλα αυτά τώρα.
Αφού λοιπόν τελειώσε η κατά τα άλλα θριαμβευτική παρουσίαση (για την οποία ποτέ δεν αμφέβαλα εξάλλου!) της Emirates ως εταιρεία από την Χριστίνα και την Mirka (της οποίας τα αγγλικά για να τα καταλάβεις θεωρώ πως ήθελες να έχεις εκτός από το Cambridge Vocabulary ανά χείρας και να έχεις συναναστραφεί ξανά με ψευδούς ώστε να είσαι familiar με το πως μιλάνε -και παρακαλώ πολύ μην σπεύσετε να με χαρακτηρίσετε ως ρατσιστή κλπ. αλλά πιστεύω ακράδαντα πως άτομα των οποίων η δουλειά έχει να κάνει με το promo της οποιασδήποτε εταιρείας και την άμεση επαφή με ανθρώπους και γενικότερα με Human Resources domains κλπ., πρέπει να είναι άριστοι και άψογοι χρήστες της γλώσσας με την οποία συννενοούνται...), ήρθε η ώρα να δώσουμε οι παρευρισκόμενοι τα CVs μας και να καταθέσουμε τις 'ελπίδες' μας στα χέρια και την κρίση των εν λόγω Κυριών.. Σημειωτέον ότι τα entry requirements όσον αφορά στο επίπεδο μόρφωσης (χώρια από καμιά ξένη γλώσσα, το 2.12 σε tiptoes κλπ.) ήταν απλώς και μόνο να έχεις ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ απολυτήριο Λυκειακής εκπαίδευσης. Μόλις λοιπόν η κα Mirka συνέραψε τις φωτογραφίες μου πάνω στο CV, έκανε ένα πολύ γρήγορο skim and scan και μένοντας (και καλά) ατάραχη με ρωτάει: 'Καλά..., με 3 πανεπιστημιακά πτυχία εκ των οποίων το 1 είναι MSc -που σιγά τα αυγά αγαπητή κα Mirka, και η κουτσή Μαρία έχει ένα MSc την σήμερον ημέραν που λέμε- και θέλεις να γίνεις αεροσυνοδός' προσέθεσε με εμφανέστατο το έκπληκτο ύφος και με μια δόση αποστροφής!!! Αυτό που σκέφτηκα αμέσως και είπα στον κατά τα άλλα ενθουσιασμένο μέχρι εκείνη την στιγμή εαυτό μου γιατί πίστεψα ότι θα μου δινόταν η ευκαιρία (τηρουμένων εκ των πραγμάτων βεβαίως όλων των απαραίτητων προσόντων που ζητούσαν για την πρόσληψη) ήταν 'αποχαιρέτα την Emirates, that was it!'... Και περιττό να αναφέρω ότι μέσα σε secs που μου απέμεναν για να περάσει η κυρία στον επόμενο που περίμενε να δώσει το CV του, είπα και τι δεν είπα (χωρίς να είμαι υπερβολικός βέβαια) για να την ''πείσω'' να με καλέσουν στο stage 2 interview την επόμενη μέρα... Μου είπε ένα ξερό ευχαριστώ και έφυγα!
Περιττό να πω βέβαια ότι είμαι ένας εκ των οποίων το κινητό τους δεν χτύπησε ποτέ μέχρι τις 19.00 που θα μας ειδοποιούσαν.
Και πρωτού πέσουν επί τάπητος οι FAQs ερωτήσεις σας να σας προλάβω και να πω τα εξής:
Α) Δεν θέλω να πιστέψω, την κατ' εμέ δικαιολογία, που όλοι αυτή μου υποδεικνύουν ότι έφταιξε, ότι τους έκανε πίσω δηλαδή το ότι έχω 3 πτυχία (άρα overqualified) και ότι μπορεί να φάνηκα πως την βλέπω την δουλειά ως εφήμερη και μόλις βρω κάτι πάνω στον τομέα μου (ήτοι Ψυχολογία Υγείας) θα τους παρατήσω και θα φύγω. Φυσικά πράγμα το οποίο δεν ισχύει μια και με απλα λόγια γουστάρω πολύ το όλο επάγγελμα και απ'την στιγμή που θα είχα έναν ικανοποιητικό μισθό και μια ποιότητα ζωής (έτσι όπως εγώ την θεωρώ-γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως με αυτό το επάγγελμα μόνο ποιότητα ζωής δεν έχεις-) εγώ θα παρέμενα στην εταιρεία. Εμένα με ρώτησαν αν πραγματικά γουστάρω αυτή την δουλειά και θα την κάνω από μεράκι, χώρια του ότι έχω ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό-μορφωτικό background που εν τέλει θεωρώ ότι χρειάζεται ένας flight attendant να έχει και ανάλογες γνώσεις του αντικειμένου μου...;;;;;
Β) Ακόμη και τα παραπάνω να πίστεψαν -και για αυτό τον λόγο με 'έκοψαν', θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το γεγονός να μην σου δίνουν μια ευκαιρία για face2face προσωπική συνέντευξη όπου εκεί πιστεύω φαίνεται ποιός πραγματικά το θέλει και το αγαπάει αυτό το επάγγελμα... αφού εκεί καθαρά είναι στο χέρι του ενδιαφερόμενου να 'πουλήσει' όπως αυτός επιθυμεί τον εαυτό του και να τους πείσει να τον πάρουν...
Γ) Ακόμη λοιπόν και να θορυβήθηκαν από το 'άσχετο' μορφωτικό μου background, έρχομαι και ρωτάω: Τι τους νοιάζει λοιπόν τι έχει σπουδάσει ο καθένας αφού η ίδια η Χριστίνα είπε στην αρχή της παρουσίασης ότι 'δεν μας αφορά τι έχετε σπουδάσει αφού ό,τι και να είναι αυτό και επίσης έχετε ή μη εμπειρία/προϋπηρεσία στο τομέα αυτό, η εταιρεία μας θα αναλάβει να σας στείλει DXB για 7 εβδομάδες για training και θα περάσετε από σχολείο και εξετάσεις κλπ.. κλπ.. κλπ.'
Μπορεί φίλοι μου να σας ακούγεται κάπως παράξενο το ότι έχω σπουδάσει άλλα πράγματα και έχω 3 πτυχία αλλά πιστέψτε με το όνειρό μου από μικρό παιδάκι ήταν να γίνω πιλότος πολιτικής αεροπορίας πράγμα το οποίο δεν έγινε μια και πέρασα με την 1η που λέμε Πανεπιστήμιο και με ενδιέφερε και αυτό που έκανα, και μετά ήρθε το 2ο και μετά το 3ο.. Δεν σημαίνει όμως ότι πέρα από τις σπουδές μου, δεν μπορώ να έχω άλλο μεράκι και να λιώνω στην κυριολεξία όταν πετάω με αεροπλάνο και να μην βλεπω την ώρα για το επόμενο αεροπορικό μου ταξίδι!!! Σημειωτέον ότι όταν έμενα Λονδίνο, κάθε φορά που ερχόμουν Ελλάδα (και πιστέψτε με ήταν αρκετές ανά χρόνο!), δεν πετούσα με direct πτήση αλλά ερχόμουν μέσω άλλης πόλης με stopover/transit μόνο και μόνο για να αυξήσω την παραμονή μου στο αεροπλάνο, να επιμηκύνω τις ώρες ταξιδιού μου, να κάνω 2 προσγειώσεις- 2 απογειώσεις κλπ.. κλπ.. Μπορεί να ακουστεί τρελό μια και όλοι επιλέγουν να κάνουν όσο το δυνατό συντομώτερο το ταξίδι τους και να φτάσουν πιο γρήγορα και ξεκούραστα στον προορισμό τους...
Μετά τα παραπάνω νομίζω καταλαβαίνετε πόσο πολύ θα ήθελα να έκανα αυτό το επάγγελμα (μια κ πιλότος δεν μπορώ να γίνω πια..! και το να είμαι σερβιτόρος του αέρα δεν με πειράζει καθόλου μια κ ουκ ολίγα συναπτά καλοκαίρια έχω δουλέψει ως γκαρσόνι σε καφέ κλπ), και πόσο απογοητευμένος αισθάνομαι με την διαδικασία του recruitment που έκαναν οι κυρίες της Emirates. Για ακόμη μια φορά είναι απαράδεκτο να σου στερούν τη δυνατότητα να μιλήσεις για τον εαυτό σου -έστω και 5 λεπτά- και να τους αποδείξεις κατά πόσο το θέλεις! Με άλλα λόγια, θα έπρεπε ΟΛΟΙ οι παρευρισκόμενοι την 1η μέρα να περάσουμε έστω από μια mini συνέντευξη και να μην μείνουν ΜΟΝΟ στα CVs και τις φωτογραφίες μας.. Εξάλλου γνώρισα πολλά άτομα τριγύρω μου που ήταν λογιστής ο ένας, ηθοποιός η άλλη, καθηγήτρια μια άλλη κοπέλα και τέλος ένα παιδί είχε σπουδάσει ζαχαροπλάστης!
Σκέφτομαι να στείλω (όχι βέβαια ότι πιστεύω πως θα βγάλω άκρη αν και η Αγγλική εμπειρία μου τουλάχιστον με έχει διδάξει πως σε κάτι τέτοιες επιστολές απαντούν συνήθως) απευθείας στο headquarters της Emirates ένα disappointment letter και να ρωτήσω το λόγο που με κόψανε αφού ακόμη και με τα πτυχία μου να έχει να κάνει λοιπόν ο λόγος, γιατί τότε α) ζητούσαν τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου (άρα η λογική μου λέει πως ό,τι περαιτέρω έχεις κάνει μάλλον προς όφελός σου είναι) και β) σύμφωνα με την Χριστίνα 'δεν μας ενδιαφέρει τι έχετε σπουδάσει γιατί η εταιρεία θα αναλάβει το training σας'.... Τι να πω, δεν ξέρω πραγματικά!!!
Χώρια και από το γεγονός ότι μέρες πριν προετοιμαζόμουν για το όλο interview, είχα googl-αρει τι ρωτούν σε ανάλογες συνεντεύξεις, είχα ξεκοκαλήσει το official site της Emirates για να μάθω facts της εταιρείας, στόλο της, βραβεία της, προορισμούς της, και άκουσον-άκουσον, έμαθα ακόμη και το όνομα του Προέδρου όπου τον αποκαλούν ''His highness Sheikh Ahmed bin Saeed Al-Maktoum''! Τρελή προετοιμασία όπως βλέπετε!
Τέλωσπάντων παιδιά.. Ζητώ ταπεινά συγγνώμη αν σας κούρασα με την πομφολυγία μου αλλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και ίσως την απογοήτευσή μου με όλα τα παραπάνω..
Σας ευχαριστώ πολύ a posteriori και να ευχηθώ καλή τύχη και καλά ταξίδια σε όσους τελικά επιλέχθηκαν για cabin crew στην Emirates! Πιείτε και ένα καφέ για μένα στο Burj Dubai area, στο Downtown Address Hotel χαζεύοντας τα απίστευτης ομορφιάς σιντριβάνια...
Φιλικούς χαιρετισμούς,
Σ.Χ