solro
First-Class-Member
aviation passiοnate":8ldqv0wi said:Και από τον ήχο μπορείς να καταλάβεις τον τύπο του αεροπλάνου
Αυτό το έχω καταφέρει μόνο στα Α320 family.Αυτά όταν περνάνε πάνω από την πόλη της ρόδου για προσγείωση κάνουν ενα χαρακτηριστικό θόρυβο.Δηλαδή έκτος από το κλασσίκο αεροδυναμικό θόρυβο κάνουν και ένα βουητό σαν πλυντήριο ρόυχων (καινούργιο).Με βάση αυτόν τον ¨εξτρα¨ θόρυβο τα αναγνωρίζω με κλειστά μάτια.Επίσης τα 767 όταν πηγαίνουν για προσγείωση και κάποια στιγμή επιταχύνουν κάνουν ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα.Άυτό το σφύριγμα το κάνουν όποτε ο πιλότος αλλάζει την ισχύ των μηχανών.Άυτό το έχω διαπιστώσει και μέσα από τη καμπίνα σε ενα 767 της ΒΑ.
Εννοείται ότι όλα αυτά τα σφυρίγματα, τα πλυντήρια τα νιαουρίσματα και διάφορα άλλα είναι εντελώς εμπειρικά και υποκειμενικά.
Το ιντερνετ μας έχει βοηθήσει πολύ αλλά δεν περιλαμβάνει τα charter.Γι' αυτό και η παρατήρηση και η απομνημόνευση παίζει ρόλο ειδκά στα περιφερειακά αεροδρόμια ,όπως ο Διαγόρας.
Π.χ εντελώς εμπειρικά ξέρω ότι το 747 της TRANSAERO ερχόταν πέρσι κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις 13:45 και κάθε Πέμπτη στις 11:00 περίπου ερχόταν το 767 της ίδιας.