Αεροδρόμιο Μακεδονία,αεροσκάφος εκτός διαδρόμου απογείωσης.

Re: Αεροδρόμιο Μακεδονία,αεροσκάφος εκτός διαδρόμου απογείωσ

Δε ξέρω ποιός κοροϊδεύει ποιόν, αλλά είμαι συγκεκριμένος σε αυτό που λέω. Δεν έχω ιδέα αν το αεροπλάνο έφυγε ποτέ, απλά το να ειναι το ίδιο εκεί στην άκρη σήμερα και με μηχανικούς από κάτω να δουλεύουν, πρέπει να είναι φοβερή σύμπτωση ή να ...ξαναβγήκε έξω! Θα "πόνταρα" ότι δεν έφυγε ποτέ, το οποίο είναι και το πιό λογικό.

Αποκλείεται η εμπλοκή της επιτροπής διερεύνησης να μην σημαίνει και την αφαίρεση των καταγραφέων πτήσης. To α/φος επιτρέπεται να πετάει χωρίς τον ένα, αλλά όχι και με τους δύο αφαιρεμένους.

Εκτός κι άν η ΕΔΑΑ δεν επελήφθει, που και αυτό είναι τραβηγμένο!

Και όλα αυτά, αν στο θαύμα της προσγείωσης, προσθέσουμε το θαύμα ότι δεν υπέστη το παραμικρό, ούτε το άφος ούτε τα τμήματα των σκελών προσγείωσης.

Αν θυμαμαι καλα, παντως, (και μπορουν να μας το επιβεβαιωσουν και οι Locals), παντα εκει στην ακρουλα το αραζαν το συγκεκριμενο 738...

Παιδιά το αεροπλάνο έχει κάνει ένα σωρό δρομολόγια μετά το συμβάν της 15ης Ιουνίου.
http://www.flightradar24.com/data/airplanes/su-bpz
Αυτό είναι του συμβάντος (AZI921 seen @ 2013-06-14 22:27 UTC) και μετά από αυτό και μέχρι και τώρα έχει κάνει (τουλάχιστον) 23 δρομολόγια!

Ωραία, παίρνουμε ώς δεδομένο ότι έφυγε λοιπόν και ότι αυτοί που είδα σήμερα κάνανε μερεμέτια.

Τα ερωτηματικά που παραμένουν για το μέλλον είναι:

1) ενεπλάκει η ΕΔΑΑ;
2) ζήτησε τους καταγραφείς;
3) τους πήρε; Μπόρεσε να πάρει τα δεδομένα που ήθελε χωρίς να τους αφαιρέσει;
4) αν τους αφαίρεσε, πού βρήκε spare (τουλάχιστον έναν) για να φύγει;
5) πόσο γρήγορα γίνανε όλα αυτά;
6) υπάρχει πιθανότητα το αεροπλάνο να μην έπαθε παρά μόνο επιφανειακές ζημιές που να μην το καθήλωναν και η ΕΔΑΑ να θεώρησε το θέμα λήξαν;

14 μήνες μετά το σοβαρό αυτό συμβάν, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Στο site της Επιτροπής δεν υπάρχει τίποτα. Το πόρισμα του Ήλιος είχε βγεί σε γρηγορότερο χρόνο!

Συμπέρασμα, έστω και αυθαίρετο: Δεν ενεπλάκει η Επιτροπή, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε οπωσδήποτε. Ήταν πάρα πολύ χοντρό για να θαφτεί. Διερευνήσεις δεν γίνονται μόνο όταν υπάρχει αίμα ή στραβωμένα σίδερα. Επιβάλλονται και όταν συμβάντα θα μπορούσαν εν δυνάμει να ήταν σοβαρότατα ατυχήματα (πχ. με τα ίδια δεδομένα, να προσγειωνόταν στον 34!)

Ψήνομαι για επιστολή στην επιτροπή!

Δεν γνωρίζω αν πράγματι ενεπλάκη η ΕΔΑΑΠ στο συμβάν. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι για το β' εξάμηνο του 2013 ήταν χωρίς πρόεδρο μιας και ο προηγούμενος είχε παραιτηθεί, ενώ ο σημερινός διορίστηκε στις αρχές του 2014. Στο διάστημα αυτό δεν εκδόθηκε τίποτα. Για τον σημερινό πρόεδρο υπήρχαν γύρω στα 30 πορίσματα σε εκκρεμότητα, μόνο 2 υπάλληλοι για τη διαχείρησή τους και ένας προϋπολογισμός που δεν επέτρεπε τίποτε περισσότερο.
Δεν είμαι ο συνήγορος της ΕΔΑΑΠ αλλά αυτή είναι η κατάσταση που γνωρίζω. Στην περίπτωση του Helios τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά.

Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι μια επιστολή προς την ΕΔΑΑΠ θα βοηθούσε να ξεδιαλυθεί η κατάσταση και με δηλωμένο το ενδιαφέρον, ίσως να μπορούσε να επισπευστεί η έκδοση ενός πορίσματος.

Ακομα δεν εχουν βγει πορισματα του 12. Αρα για τα πορισματα του 13 θα περιμενουμε κανενα χρονο