Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Σε τι ύψη πετούν τα αεροπλάνα? :?:
(Αυτό βέβαια εξαρτάται απο τον τύπο του αεροπλάνου και την απόσταση που θα διανύσει.)
Μπορεί κάποιος να τα διαχωρίσει Ελλάδα-Ευρώπη-Ασία-Αμερική και jet-turboprop-ελαφρά γενικής αεροπορίας.
Δηλαδή ενα δρομολόγιο Ηράκλειο-Αθήνα ή Αθήνα- Θεσσαλονίκη ή Θεσσαλονίκη-Ρόδος σε τι τελικό ύψος φτάνει το αεροπλάνο?
 
Τα αεροπλανα πετουν ή εστω οι πιλοτοι τους στοχευουν να τα πεταξουν (ζητωντας απο το εκαστοτε ACC) σε υψομετρο που θα τους δωσει την οικονομικοτερη καταναλωση για το περας του ταξιδιου.το υψομετρο αυτο υπολογιζεται ευκολα απο τον υπολογιστη του αεροπλανου αλλα πολλες φορες λογω του traffic δεν εγκρινεται απο τους ΕΕΚ.τα εγχειριδια προτεινουν μεχρι +- 2000 ποδια πανω ή κατω αν το optimum δεν ειναι εφικτο .οσον αφορα τα ταξιδια που ανεφερες,οι πιλοτοι ζητουν τα τελικα επιπεδα πτησης συμφωνα με τις επιδοσεις του εκαστοτε αεροπλανου σε οριζοντια και καθετη αποσταση (για τα μιλια που υπολογιζονται για την ανοδο και την καθοδο).για τα 2 πρωτα που αναφερεις τα αεροπλανα πετουν συνηθως σε υψος 23.000-26.000 γιατι αν ζητησουν να ανεβουν ψηλοτερα δεν θα τους φτασουν τα μιλια στην καθοδο και θα αναγκαστουν να κανουν orbits,holdings που συνεπαγονται εξτρα καυσιμα κ καθυστερησεις.μερικα αεροπλανα οπως το 320 με τοσο ισχυρους κινητηρες,απαξ και τα φερεις ψηλα στην καθοδο δεν φρεναρουν με τιποτα στον αερα με αποτελεσμα να σου δημιουργηθουν προβληματα στην προσεγγιση

αυτα τα λιγα με οσο πιο απλοποιημενους ορους μπορουσα
 
Καλησπερα παιδες. Μπορει καποιος να μου εξηγησει ( γιατι ποτε δεν εμαθα ) ποιες ειναι οι διαφορες των θεσεων με περιορισμους,χωρις περιορισμους και με ορισμενους περιορισμους?
 
Χονδρικά εχει να κάνει με τις ευκολίες που παρέχει ο κάθε ναύλος, και κυρίως με τους όρους σε περίπτωση ακύρωσης,αλλαγής ,επανακράτησης κτλ όπου ανάλογα με τον ναύλο σου επιστρέφονται αντίστοιχα ποσά ή απαιτούνται επιπλέον ποσα, πχ μόνο φόροι ή καποιο επιπλέον ποσό κτλ, με λεπτομέρειες στους δικτυακούς τόπους των εταιρειεων.
 
Αγαπητέ Tolisshow, μερικές μικρές παρατηρήσεις!
Tolisshow":3i1z9jun said:
...τα εγχειριδια προτεινουν μεχρι +- 2000 ποδια πανω ή κατω αν το optimum δεν ειναι εφικτο...
κράτησε μόνο το -2000! Aν και για αυτό αμφιβάλλω, διότι δεν νομίζω εγχειρίδια να προτείνουν συγκεκριμένη απόσταση από το optimum flight level! Όσο πιο κοντά στο optimum φτάσεις, τόσο οικονομικότερα! Πτήση 2000 πόδια πάνω από το optimum, το βλέπω πολύ χλωμό (coffin corner)....

Tolisshow":3i1z9jun said:
...μερικα αεροπλανα οπως το 320 με τοσο ισχυρους κινητηρες,απαξ και τα φερεις ψηλα στην καθοδο δεν φρεναρουν με τιποτα στον αερα με αποτελεσμα να σου δημιουργηθουν προβληματα στην προσεγγιση...
Οι κινητήρες δεν έχουν καμία σχέση για το αν το αεροπλάνο δεν μαζεύεται στην προσέγγιση. Είναι θέμα αεροδυναμικής. Σχεδίαση των πτερύγων με στόχο τη μείωση της οπισθέλκουσας ώστε να εξοικονομείται καύσιμο! Η παρενέργεια είναι, όπως ανέφερες και εσύ, πως το αεροσκάφος δεν φρενάρει.
Ενημερωτικά δεν είναι μόνο το A320! Και τα Β737 NG με τα θηριώδη για το μέγεθός τους winglets το ίδιο "πρόβλημα" 'εχουν!
 
Νομίζω ότι απλά εννοεί ότι το Α320 και οποιοδήποτε Α/Φ που είναι overpowered φτάνει γρήγορα σε κάποιο υψόμετρο, το οποίο βέβαια κατά τη προσέγγιση πρέπει να "χάσει" γρήγορα πάλι αν ταξιδεύει με ταχύτητα.

Αν μάλιστα έχει και "καλή" αεροδυναμική, τότε δεν "κόβει" κατεβαίνοντας (ας είναι καλά τα spoilers...)

Όσο αφορά την αεροδυναμική της πτέρυγας έχεις δίκιο για τη οπισθέλκουσα τους αλλά μην ξεχνάς ότι οι σύγχρονοι κινητήρες έχουν αρκετά μεγάλη αντίσταση λόγω και μετωπικής επιφάνειας και τριβής (form drag)

Τα δε "winglets" αν και συνεισφέρουν σχετικά λίγο με την δική τους παρασιτική αντίσταση, μειώνουν περισσότερο τη συνολική αντίσταση αφού μειώνουν την "induced drug"...
 
φιλε niko_k

Κανεις λαθος,ενα α/φος μπορει να πεταει μεχρι και 4000ft kατω η πανω απο το optimum altitude καθως αν εχεις headwind στο optimum και 3000ft κατω (αντιστοιχα πανω)εχεις tailwind θα πεταξεις 3000ft κατω και θα ειναι πιο αποδωτικο απο τι αν πετουσες στο optimum,και φυσικα εξαρταται και απο την κινηση αλλων α/φων στο συγκεκριμενο υψος(οποτε ειναι θεμα atc).Εκτος αυτου γενικα το αεροπλανο τον περισσοτερο χρονο θα πεταει λιγο χαμηλοτερα απο το optimum γιατι κατα τη διαρκεια της πτησης το βαρος μειωνεται(λογω)καταναλωσης καυσιμου,αρα το optimum συνεχως ανεβαινει(γ'αυτο και κανεις step climbing,καις ανεβαινεις,level καις ανεβαινεις κοκ).Οσο για το coffin corner που ανεφερες:Για καποιο συγκεκριμενο βαρος-υψος υπαρχει μια συγκεκριμενη speed range που μπορεις να πεταξεις,καθως σε περιοριζουν 2 παραγοντες(high speed stall or buffet και low speed stall or buffet).Δηλαδη,πρεπει να πετας μεταξυ των 2 αυτων ταχυτητων(buffet margin) και εχοντας ασφαλη περιθωριο απο την καθε μια.Υπαρχει ομως ενα υψος που για ενα συγκεκριμενο βαρος δεν μπορεις να πας ουτε πιο γρηγορα ουτε πιο αργα,αν λοιπον ξεπερασεις αυτο το οριο εχει (ως με αποτελεσμα stall) coffin corner.
 
Av μπορώ να βοηθήσω, ας διαχωρίσουμε λίγο την κουβέντα.

Απαντώντας στην ερώτηση το αστερίξ, τα ύψη στην Ελλάδα είναι πάνω κάτω όπως τα είπε ο Tolisshow. Στην Ευρώπη, από Ελλάδα πρός τα "επάνω", 32.000, 34.000, 36.000, 38.000, 40.000 και 42.000. Από "επάνω" πρός Ελλάδα, 31.000, 33.000, 35.000, 37.000, 39.000, 41.000 και 43.000. Αυτά για επιβατηγά τζέτ.

Από Ελλάδα πρός Αμερική, λόγω μεγάλου βάρους, ξεκινάνε συνήθως χαμηλά (32.000 ή και 34.000), αλλά ισχύουν τα ίδια ύψη που ισχύουν στην Ευρώπη.

Πάμε τώρα στα πιό εξειδικευμένα. Pilot767, μήν μπερδεύουμε τους υπολογισμούς του υπολογιστή του αεροπλάνου, με τους υπολογισμούς flight planning. Ο σχεδιασμός της πτήσης επιβάλλει το αεροπλάνο να πετάει σε ύψος που να εκμεταλλεύεται τον άνεμο, μέχρι ενός σημείου. Χοντρικά δηλαδή, αν στα 26.000 πόδια έχει άπνοια και στα 34.000 έχει 60 κόμβους κόντρα άνεμο, δεν σημαίνει ότι το αεροπλάνο θα πάει από την Αθήνα στο Άμστερνταμ στα 26.000 πόδια. Υπάρχει συγκερασμός του όφελους και η επιλογή είναι μιά ενδιάμεση λύση. Αυτό το ύψος που θα επιλεγεί ΔΕΝ είναι το optimum με την έννοια που σηζητάμε. Το optimum είναι αυτό που δίνει ο υπολογιστής του αεροπλάνου. Ο υπολογιστής, δεν αλλάζει αυτό το ύψος βάσει του ανέμου. Απλά το ύψος αυτό αλλάζει, επειδή πετάς με άλλη ταχύτητα κόντρα στον άνεμο και με άλλη όταν είναι ούριος (δεν μιλάω για ground speed, αλλά για mach number). To mach είναι χαμηλότερο με ούριο από ότι με κόντρα, για οικονομικούς λόγους. Απόρροια αυτού, είναι και η αλλαγή στο optimum.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε τί εννοούμε optimum (δηλαδή το FMS optimum), o nikos έχει δίκιο όταν λέει ότι δεν μπορείς να πετάξεις πολύ πάνω απο αυτό το ύψος καθώς είσαι πολύ κοντά στην stall speed και ταυτόχρονα πολύ κοντά στην μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα. Εάν επιπλέον υπάρχουν έστω και ελαφρές αναταράξεις, ο κορσές γίνεται πολύ σφικτός, ειδικά σε αεροπλάνα πού έχουν σχετικά μικρά φτερά για το βάρος τους (βλέπε 757, Α321, 737-800, 737-400....δηλαδή τα περισσότερα short-medium range)
 
φιλε gonso

εχεις απολυτο δικιο,απλα πιο πανω ηθελα να εξηγησω οτι μπορεις καλλιστα να πετας σε διαφορετικο υψος απτο optimum εχοντας και παλι ωφελος.Kαι οταν εχεις ουριο ανεμο να συμπληρωσω οτι μειωνοντας το Mach no,αυξανεις ετσι τη max range.

φιλικα
 
gonso":2kcpbwh0 said:
είσαι πολύ κοντά στην stall speed και ταυτόχρονα πολύ κοντά στην μέγιστη επιτρεπτή ταχύτητα.

gonso,καν' το μου αυτο λιγο πιο λιανα, σε παρακαλω!
 
Top