Re: Israel,Tel Aviv
Τρεις σημειώσεις:
1. Το kosher προβλέπει ότι δεν πρέπει να "βράζει κανείς το παιδί στο γάλα της μάνας", που μεταφράζεται ότι δεν πρέπει να μπλέκεται στην διατροφή το γάλα με το κρέας. Έτσι οι πολύ ορθόδοξοι Εβραίοι έχουν δύο σετ πιατικά, δύο ψυγεία, δύο νεροχύτες και δύο σετ σκεύη για φαγητά με γάλα και με κρέας. Επίσης αν κάποιος φάει κρέας/γάλα, πρέπει να περιμένει τρεις ώρες πριν φάει το ανάποδο. Τέλος να σημειώσω ότι όλα αυτά είναι βλακείες για τους περισσότερους Εβραίους και κατ'επέκταση και για τους περισσότερους Εβραίους Ισραηλινούς! Χονδρικά, όσοι χριστιανοί κάνουν νηστεία όλη τη 40στη, άλλοι τόσοι είναι και οι Εβραίου που ακολουθούν κατά γράμμα το kosher! Πολλοί Εβραίοι πάντως δεν τρώνε χοιρινό στο σπίτι (δεν το μαγειρεύουν), αλλά το τρώνε εκτός (π.χ. οι περισσότεροι Έλληνες Εβραίοι δεν μαγειρεύουν χοιρινό στο σπίτι, αλλά τρώνε σουβλάκια και χοιρινά πιττόγυρα εκτός)...
Πάντως και οι δικοί μου γονείς που είναι χριστιανοί, το χοιρινό στο σπίτι δεν το μαγειρεύουν και το αποφεύγουν και έξω, οπότε προσωπικά δεν έχω συνηθίσει να τρώω χοιρινό εκτός από καμιά περιστασιακή τηγανιά όταν η μάνα έχει κέφια ή κανένα πιττόγυρο έξω και γενικά νομίζω ότι οι Έλληνες δεν το τρώμε τόσο πολύ όσο οι Ρώσοι π.χ. που είναι και το θέμα του επόμενου point.
2. Στο Ισραήλ, λόγω του μεγάλου αριθμού Ρώσων που εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη κάποιου Εβραίου προγόνου στην οικογένεια για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ με τον "Νόμο της Επιστροφής", χωρίς οι ίδιοι να είναι Εβραίοι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει χοιρινό, αλλά πρέπει να ξέρεις που θα το βρεις (κυρίως σε ρώσικα μαγαζιά). Οι Ρώσοι αγαπούν το χοιρινό και η συνήθεια δεν κόβεται με μια μετανάστευση στο Ισραήλ.
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι τα οστρακόδερμα (π.χ. γαρίδες) που ενώ απαγορεύονται από το kosher, σερβίρονται κανονικότατα σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια του Τελ Αβίβ, και η πλειοψηφία των Ισραηλινών τους έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Είναι αρκετά χαρακτηριστικό αυτό για το πόσο οι περισσότεροι Ισραηλινοί (που είναι secular ή ελαφρά θρησκευόμενοι, όπως και οι Έλληνες Χριστιανοί) ακολουθούν τους διαιτητικούς κανόνες της εβραϊκής θρησκείας.
3. Τα Εβραϊκά, προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολη γλώσσα. Έχει αρκετά λογική δομή χωρίς σχεδόν καθόλου εξαιρέσεις, και κατά συνέπεια είναι αρκετά εύκολα στην εκμάθηση για κάποιον που δει την μαθηματική πλευρά του σχηματισμού των εβραϊκών λέξεων. Το ίδιο ισχύει και στα Αραβικά, απλά η διαφορά είναι ότι τα Εβραϊκά ως ημι-κατασκευασμένη γλώσσα που ήταν νεκρή και ζούσε μόνο μέσα στις συναγωγές και όχι στην καθημερινή οικογενειακή ζωή των Εβραίων για πολλούς αιώνες, κατά την "ανάστασή" της στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Eliezer Ben-Yehuda, πέρασε από μία μεγάλη απλοποίηση σε σχέση με τη βιβλική μορφή της και ταυτόχρονα δανείστηκε πολύ λεξιλόγιο από τις ευρωπαϊκές γλώσσες των Εβραίων (δηλαδή τα Γερμανικά-Yiddish και σε μικρότερο βαθμό από τα Σεφαραδίτικα-Ισπανικά) για να εκφράσει σύγχρονες έννοιες, και έτσι έχει γίνει αρκετά εύκολη για σημιτική γλώσσα...
Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι πάρα πολλοί Εβραίοι από όλο τον κόσμο που μιλούν διάφορες γλώσσες και που μεταναστεύουν ή πηγαίνουν για λίγο καιρό (π.χ. για σπουδές) στο Ισραήλ, φαίνεται να μαθαίνουν πολύ γρήγορα και καλά τη γλώσσα καθώς υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα διδαχής της γλώσσας σε ξένους (τα λεγόμενα Ulpanim-φροντιστήρια) τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλες χώρες... Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο καλά οργανωμένο, μόνο στη Θεολογική διδάσκονται οργανωμένα τα Εβραϊκά αλλά και εκεί μόνο τα Βιβλικά. Δυστυχώς, η προσπάθειες της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Ελλάδας για διδαχή της σύγχρονης Εβραϊκής δεν είναι πολύ καλά οργανωμένες με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνει κανείς ιδιαίτερα αν θέλει πραγματικά να μάθει τη γλώσσα γρήγορα και εύκολα...
Τέλος, προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν σκέφτεται κανείς τα πολιτικά θέματα της περιοχής, το Ισραήλ είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός όπου η ζωή είναι πολύ χαλαρή και φιλελεύθερη και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν περιορισμοί της ελευθερίας, τουλάχιστον όχι περισσότεροι από ό,τι στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το Σάββατο πράγματι κάποιοι το παίρνουν στα σοβαρά, η πλειοψηφία όμως απλά αράζει και ξεκουράζεται, όπως κάνουμε εμείς την Κυριακή (στην Ελλάδα μάλιστα τα μαγαζιά πρέπει να είναι υποχρεωτικά κλειστά τις Κυριακές λόγω εθνικού ωραρίου και φαιοκόκκινου τραμπουκισμού, στο Ισραήλ δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση, όποιος θέλει ανοίγει και το Σάββατο).
Σε θέματα ασφάλειας τα μέτρα είναι αυστηρά λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων παλαιότερα σε καφετέριες και εμπορικά κέντρα (όπως είναι όμως και στην Αγγλία ή την Αμερική) αλλά είναι αρκετά πιο διακριτικοί και επαγγελματίες π.χ. από τους Έλληνες Αστυνομικούς που σε σταματάνε στο LGAV στο baggage claim και σου συμπεριφέρονται λες και είσαι σκουπίδι γιατί έρχεσαι από το Βέλγιο και μπορεί να φέρνεις μαζί σου ναρκωτικά (και ηλιθιότητα και πλήρης αναποτελεσματικότητα απλά για να πουν στον προϊστάμενο ότι ελέγξανε Χ ταξιδιώτες)! Σε καφετέριες υπάρχουν φρουροί (οι οποίοι όμως, όπως είπε και παραπάνω ένας συμφορουμίτης, δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό "face control" και τους φουσκωτούς της παραλίας)! Στο αεροδρόμιο υπάρχει αυστηρό σύστημα αλλά γι'αυτό το λόγο ποτέ δεν έχει γίνει αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της ElAl και σε αεροπλάνο που έφυγε από Ισραηλινό αεροδρόμιο!
Τέλος, στο Ισραήλ, είναι πιο μπροστά από εμάς σε θέματα ελευθερίας και δικαιωμάτων καθώς αναγνωρίζουν πλήρως τους γάμους ατόμων ίδιου φύλου (αρκεί αυτοί να έχουν τελεστεί στο εξωτερικό καθώς εντός Ισραήλ τελούνται μόνο θρησκευτικοί γάμοι, οπότε ακόμα και πολλά ετερόφυλα ζευγάρια πάνε για γάμο στην Κύπρο) ενώ απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε διάκριση αναφορικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό και το φύλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο στρατός όπου στο Ισραήλ οι ομοφυλόφιλοι φαντάροι υπηρετούν ελεύθερα και άνετα και έχουν και εξτρά δικαιώματα (π.χ. να κάνουν ντουζ σε χωριστές καμπίνες και όχι στις κοινόχρηστες ντουζιέρες αν δεν αισθάνονται άνετα και η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με τις ηλιθιότητες που λέμε στην ομοφοβική Ελλάδα, οι γκέι δεν αισθάνονται όμορφα να κάνουν ντουζ με άλλους γυμνούς άντρες, ούτε κάνουν οφθαλμόλουτρο σε τέτοιες περιπτώσεις, επίσης μπορούν να έχουν τα ίδια ευεργετήματα με τα ετερόφυλλα ζευγάρια όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία που είναι 3 χρόνια για τους άντρες και 2 χρόνια για τις γυναίκες).
Για πάενε σε ελληνικό στρατόπεδο να πεις ότι είσαι γκέι, θα σε πάρουν στο ψιλό, θα σε παρενοχλούν ακόμα και εχθρικά θα σου φέρονται οι ανώτεροι! Να χαρώ εγώ την χώρα της ελευθερίας όπου ζούμε εμείς και λέμε ότι στο Ισραήλ περιορίζονται οι ελευθερίες του πολίτη και του τουρίστα...