Συμβάν με επιβάτη σε RJ100 της A3

• Thread starter Thread starter giankar
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
'Οποιος ισχυρίζεται οτι δε φοβάται είναι (σε οτι έχει να σχετίζεται με αυτό) ανεύθυνος.Αν δε είναι και επαγγελματίας στο αντικείμενο είναι και επικίνδυνος.
Μέλος του Συλλόγου για την Αναγκαστική Εκμάθηση Χειρισμού Η/Υ-Ιντερνέτ (προσοχή στο τονισμό) σε Αμετανόητες Γιαγιάδες,Παππούδες και λοιπούς Άπιστους.

flesland":3qkumwse said:
Ίσως ακούγεται ότι το λέω αβίαστα αλλά δεν καταλάβαίνω πώς κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να ζουν χωρίς πτήσεις κ κάποιοι άλλοι πετάν για μία φορά (γνωρίζοντας επίσης το πρόβλημα τους) κ σε αυτή την μια καταφέρνουν να τους πιάσει πανικός, ότι ευαισθησία κουβαλάν κ να κάνουν το αεροπλάνο πάνω-κάτω ...Επίσης σε αυτό που λες για την δουλειά, αν μιλάμε για συχνά ταξίδια πχ 2-3 την βδομάδα τότε μάλλον μιλάμε για περίπτωση μαζοχισμού. Αν μιλάμε για 1 business trip τον χρόνο μπορείς να αρνηθείς ευγενικά κ να εξηγήσεις (δεν είναι ντροπή, ούτε σε κάνει πιο πολύ άντρα αν πετάς), να πάρεις αυτοκίνητο ή το καράβι ή το τρένο (κ ας πάρεις κ 2 μέρες άδεια), ή απλά να αντιμετωπίσεις την φοβία σου σε ψυχολόγο ή δεν ξέρω τι ειδικό γιατρό...αυτό κάνουν όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν την φοβία τους κ η ζωή τους 'εξαρτάται' από το αεροπλάνο, κ αν ακούγεται σκληρό, είναι ότι γίνεται στον δυτικό κόσμο... κ το λέω επειδή το 99% τον επιβατών που φοβούνται στις πτήσεις δεν χρειάζονται βοήθεια ειδικού, έχουν επίγνωση,έλεγχο του εαυτού τους κ αυτοσυγκράτιση κ δεν 'τους πιάνει πανικός' :καλαβαίνουμε ότι είναι κάτι που δεν ελέγχεται όταν συμβαίνει-εξ'ορισμού- αλλά το ότι δεν αντιμετωπίζεται δημιουργώντας προβλήματα στην ασφάλεια των άλλων, τότε μάλλον αυτό είναι αβίαστη αντίληψη των πραγμάτων...Γιατί αν κατάλαβα καλά από όλα τα παραπάνω, μιλάμε για τα άτομα που γνωρίζουν το πρόβλημα τους κ όχι για τον Χ επιβάτη που θα δει τις μάσκες να πέφτουν κ το αεροπλάνο να στολάρει κ φυσιολογικά θα αρχίσει τις μετάνοιες..

Με την λογική του να αποδεχόμαστε τον 'πανικο' έτσι απλά, ο τύπος της πτήσης της Α3 είναι υποψήφιος να ξανακάνει παρόμοια σκηνικά...Μετά του λες να μην πετάξει ή όχι;

ΥΓ Για την ζωή μου: εκτός από τα μαρτύρια που υπόβάλλω ο ίδιος τον εαυτό μου (μαστίγια κ τέτοια) τον αγαπημένο ΕΣ κ την εφορία, κανείς δεν μου επιβάλει ούτε μπορεί να μου επιβάλει υπερβάσεις, ελπίζω το ίδιο κ σε σένα..είμαστε ελέυθερα ζώα που είχε πει κάποιος παλιά..

1oν. Μπορείς κάλλιστα να εξηγήσεις στο αφεντικό σου ότι δεν μπαίνεις στο αεροπλάνο για Αμερική γιατί το φοβάσαι, κι εκείνος με τη σειρά του να σου εξηγήσει κάλλιστα ότι δε σε χρειάζεται πλέον...

2ον. Το 99% των ταξιδιωτών όντως δεν έχουν πρόβλημα....το υπόλοιπο 1% μπορεί να το πιάσει πανικός...

3ον. Όντως στα ζώα δε μπορείς να επιβάλλεις τίποτα, γιατί οποιαδήποτε προσπάθεια καταδικάζεται από την έλλειψη έλλογης σκέψης....

Εν ολίγοις, ούτε εγώ θα ήθελα να έχω δίπλα μου έναν σε κατάσταση πανικού (του οποίου τον ορισμό αγνοείς παντελώς και νομίζεις ότι μπορείς να έχεις εμπεριστατωμένη άποψη επί του θέματος), αλλά έχεις δοκιμάσει μήπως να μπεις στη θέση του; Να τον ρωτήσεις πώς νιώθει εκείνη τη στιγμή που νομίζει πως πεθαίνει; Που αισθάνεται κι ο ίδιος εξαιρετικά άσχημα και ντρέπεται για την κατάστασή του, που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ;

Επίσης θα σε συμβούλευα την επόμενη φορά που θα κάτσει δίπλα σου ένας σε κατάσταση πανικού να του πεις τις προτάσεις σου να δεις τι θα σου απαντήσει.

1.Ο Rudolph Nureyev,ο μέγας αυτός χορευτής,είχε φοβία μέ τά αεροπλάνα.Ομως πετούσε διότι αλλιώς δέν θά μπορούσε να κάνη περιοδείες σέ όλον τόν κόσμο.Ζάρωνε λοιπόν στο κάθισμά του και δέν το κουνούσε από εκεί,δέν έβλεπε,δέν άκουγε,μέχρι να προσγειωθή το αεροπλάνο.Δέν έχω ακούσει να αναφέρεται κάπου ότι σέ κάποιο ταξίδι του έμπηξε τίς φωνές "πέφτουμε,πέφτουμε" ή ότι έκανε κάτι άλλο που να σπείρη τον πανικό στούς συνεπιβάτες του.

2.Φαντάζομαι το εξής σενάριο:ο εν λόγω επιβάτης στο RJ τής A3,έτσι όπως ουρλιάζει πανικόβλητος,πανικοβάλλει με την σειρά του έναν άλλο επιβάτη ο οποίος,ενώ το αεροπλάνο κινείται στον διάδρομο με μεγάλη ταχύτητα,λύνει την ζώνη του,ορμάει στην πόρτα και προσπαθεί να την ανοίξη.Ενώ ένας τρίτος πανικοβλημένος ορμάει στο κόκπιτ και πιάνει από τά μαλλιά τούς πιλότους (που εκείνη την ώρα είναι προσηλωμένοι στην διαδικασία τού takeoff roll) φωνάζοντας "σταματήστε!σταματήστε!μιά μπουκαπόρτα τών αποσκευών είναι ανοιχτή!"......

3.Δέν απολύουν έτσι εύκολα κάποιον από μιά εταιρεία επειδή φοβάται τά αεροπλάνα.Απλώς στέλνουν στην θέση του κάποιον που δέν τά φοβάται.

4.Οταν ξέρεις ότι δέν μπορείς να ελέγξης τον πανικό σου,ζητάς την βοήθεια ψυχολόγου.Αν,πάλι,δέν θέλεις να πάς σέ ψυχολόγο,προσπαθείς να καταπολεμήσης τόν πανικό σου μέ άλλους τρόπους.Σέ καμμιά περίπτωση δέν προκαλείς προβλήματα στην ασφάλεια τών συνεπιβατών σου.

Stef34 τα συμπεράσματα που έβγαλες κ έγραψες τώρα είναι απάντηση στο κατεβατό που έγραψα; Άντί να δίνεις συμβουλές για το πώς καταλαβαίνει ο καθένας την έννοια μια λέξης, απάντα στην ουσία κ όχι αν μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον που είναι σε πανικό...ΠΡΟΦΑΝΩΣ όχι.

Το 99% των ταξιδιωτών όντως δεν έχουν πρόβλημα....το υπόλοιπο 1% μπορεί να το πιάσει πανικός...

απάντηση
flesland έγραψε:κ το λέω επειδή το 99% των επιβατών που φοβούνται στις πτήσεις δεν χρειάζονται βοήθεια ειδικού,
απλά ελληνικά το 99% των επιβατών που φοβουνται όχι όλων των ταξιδιωτών, ανέλυσε το κ βρες την λύση...

Επίσης άσε τις ρητορίες για τα αφεντικά που απολύουν, κανείς δεν σε απολύει επειδή φοβάσαι να πετάξεις αλλά επειδή είσαι ακατάλληλος για την δουλειά. Κάνω προσλήψεις κάθε βδομάδα κ όταν υπάρχει υποχρέωση ταξιδιού ρωτάς: ''είναι οκ αν ταξιδεύεις;'' Αν σε πιάνει πανικός, το λες δεν παίρνεις την δουλειά κ τέλος. Αν δεν το πεις είναι πρόβλημα σου κ της κοινωνίας που δεν σου δίνει άλλες προοπτικές αλλά θες να κάνουμε επανάσταση για αυτό; Αν κάποιος μπαίνει σε μια δουλειά ενώ πιστεύει ότι η ζωή του είναι σε κίνδυνο ( κ δεν συμφωνεί να είναι σε κίνδυνο) τότε στο δίλλημα άνεργος ή νεκρός εσύ ξέρεις πολλούς νορμάλ που λεν νεκρός; Η φράση που σου λείπει λέγεται ΄κάνεις λάθος δουλειά΄.

Ελπίζω να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου την πολύ απλή διαφορά του:
α)Φοβάμαι, κλαίω, κλαψουρίζω, ιδρώνω, κοκκινίζω, παραμιλάω, πιάνω κουβέντα για να το ξεχάσω κτλ αλλά δεν βάζω σε κίνδυνο κάποιον άλλον κ κάθομαι με στην θέση μου.

κ του

β) Φοβάμαι, βγαίνω εκτός ελέγχου δλδ μπορεί να επιτεθώ σε άλλους, να πειράξω τις εξόδους κινδύνου, να κάνω ντου στο κοκπιτ (να σε προλάβω, υπάρχουν κοκπιτ που χωρίζονται με κουρτίνα από τον θάλαμο) κ να βλέπω φλόγες που δεν υπάρχουν στον κινητήρα παρόλα αυτά συνεχίζω να μπαίνω σε αεροπλάνα με άλλους μέσα κ να λέω ΄φυσιολογικό΄είναι δεν χάθηκε ο κόσμος...

Ελπίζω να έγινα σαφής κ να μην απαντήσεις σε αυτά αν εγώ ή κάποιος άλλος μπορεί να έχει εμπεριστατωμένη άποψη κ τέτοια κουραφέξαλα. Όπως γράφει ο ΟΑ701 everybody has one.

Οι περισσότεροι που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναγκάζονται να πετάξουν έχουν τρόπο να το αντιμετωπίσουν : χάπια. Το ξέρουν, το αντιμετωπίζουν.

Το ότι εσύ κάνεις προσλήψεις (κάθε βδομάδα) και δίνεις το περιθώριο στον υποψήφιο να μην πετάει είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση και μην γενικεύεις.

Μου κάνει εντύπωση πάντως η απάντησή σου σε αυτά που είπα.....μάλλον είμαι πολύ χαζός για να καταλάβω....

Χαίρομαι που επιτέλους συμφωνείς ότι αντιμετωπίζεται..

κ όχι, δεν υπάρχει θέμα περιθωρίου ή όχι, υπάρχει η επιλογή προσωπικού κ ο νόμος που λέει πότε μπορείς να απολύσεις κάποιον κ για πoιο λόγο..

Αυτά από μένα για τον φίλο στο RJ100... 8)

Mα ποτέ δεν αρνήθηκα ότι αντιμετωπίζεται......το μόνο που ισχύει είναι ότι αν (ο μη γένοιτο) σε πιάσει, δεν έχεις τον έλεγχο.

Είναι σαν να λες ότι ένας μεθυσμένος έχει τον έλεγχο των πράξεών του. Το ίδιο ισχύει.

Επίσης, γιατί λένε στους σεισμούς κυρίως ότι ο πανικός σκοτώνει; Μη μου πεις ότι δεν είχες την ατυχή 'ευτυχία' να δεις κάποια στιγμή στη ζωή σου ανθρώπους να πηδάνε από τα παράθυρα τετραόροφου κτιρίου σε ένα χλιαρό 5R μόνο και μόνο από πανικό;

Εκείνο που θα έπρεπε να μας απασχολεί, και προσωπικά με απασχολεί, είναι τι θα έπρεπε να κάνω στην περίπτωση που έβλεπα κάποιον στο αεροπλάνο σε κατάσταση πανικού να αρχίζει να περιφέρεται και όλα τα άλλα τα ωραία που ανέφερες.....

.........αν υπάρχει κάποιος ειδικός να μας ενημερώσει;

Νομίζω επικεντρώνεστε στο λάθος γεγονός..Όταν κάποιος φοβάται, ακόμα περισσότερο πανικοβάλλεται, μπορεί να φαντάζεται ,απλά, πράγματα και να τρελένεται! Ο καθένας που αγαπά το αεροπλάνο, ακόμα και να ήταν η cargo door ανοικτή και να την έβλεπε ακόμα, μπορεί και να μην έλεγε τίποτα εμπιστευόμενος το πλήρωμα ή να έκανε μια κάποια νύξη,υποθέττω πολύ διακριτικά στο πλήρωμα. Τώρα, στην περίπτωση του εν λόγω επιβάτη. Φαντάζομαι πως συμφωνούμε όλοι πως είναι άνθρωπος έτσι και αλλιώς με φοβία. Ενδεχομένως στις όποιες προηγούμενες πτήσεις του να την κουμαντάριζε, ακόμα και όταν άκουγε τα gear να μπαινοβγαίνουν, όταν έβλεπε τα flaps extended και άρα το φτερό "διαλυμμένο" κ.ο.κ.
Στην αντίδραση όμως στο φόβο υπάρχει και ο παράγων κατανόηση της γύρω κατάστασης.Δηλαδή, με τα flaps κάτω, μπορεί να πιστέψει πως το φτερό παραμορφόθηκε, αλλά δε βλέπει τίποτα κομμάτια να πέφτουν, στερείται μια απτή εικόνα ότι κάτι πάει επιβεβαιωμένα στραβά. Στη συγκεκριμένη πτήση, ο άλλος φοβάται. Το αεροπλάνο ξεκινά την τροχοδρόμηση. Σφίγγει ο κόμπος στο λαιμό του.Ξεκινά και η απογείωση, κάπου στην πορεία βλέπει και την πόρτα, που σας τονίζω πως μια ανοικτή πόρτα είναι μια γνώριμη στον οποιονδήποτε άνθρωπο εικόνα-άρα κάτι απτό, κάτι που πάει στραβά, και το ποτήρι ξεχυλίζει με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατανόηση δείξτε, ο άνθρωπάκος ειδικά μέσα στον πανικό του πίστεψε πως δρούσε για το καλό εαυτού και υπολοίπων και όχι για κακό άλλο αν θα μπορούσε να κάνει. Από τη μικρή εμπειρία μου σα χειριστής μπορώ να πω πως πολλές φορές φοβίες "άσχετων" με το αεροπλάνο ανθρώπων όσο και αν είναι πιο συχνές, κουμαντάρονται πιο εύκολα από τις πολύ πιο σπάνιες "εκρήξεις" φόβου ή και πανικού ακόμα χειρότερα σχετικών, αλλά τελικά ημιμαθών.....

Με συγχωρείτε αν σας κούρασα και ακόμη περισσότερο αν θεωρείτε πως κάνω λάθος!