Συμβάν με επιβάτη σε RJ100 της A3

• Thread starter Thread starter giankar
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: Σημερινό συμβάν

Θυμαμαι μια φορα που ενας ξερολας επιβατης πετουσε με την ΑΑ σε Α300-600 και ειδε οτι πηγαινανε να απογειωθουν χωρις τα trailing edge flaps και αρχιζε να φωναζει.... Τι να πεις...

Είχα την εντύπωση πως για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα δεν βάζουν RJ100 αλλά μόνο a320... Kαι τώρα που μπήκα στο site τους, για όλες τις πτήσεις του συγκεκριμένου δρομολογίου λέει 320... Εσείς γιατί είχατε RJ100?

Πιο παλιά έβαζε. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2009 πέταξα με ARJ100 στο SKG-ATH.

Ρε παιδιά όντως, μήπως αντιδρούμε λίγο απόλυτα; Ναι προφανώς ήταν "χαζό" το περιστατικό, αλλά το ότι ΕΜΕΙΣ γνωρίζουμε 5 πράγματα (και αρκετοί από εσάς ΠΟΛΥ παραπάνω απο 5) δε θα πει ότι τα γνωρίζουν όλοι. Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως έχει φοβερές φοβίες με τα αεροπλάνα. Από κι ως πού δηλαδή θα τους πούμε "μην πετάτε"; Με ποιό δικαίωμα; Και στο κάτω κάτω, αν οι εταιρίες ΗΘΕΛΑΝ να μην πετάνε αυτοί οι άνθρωποι θα το... κανόνιζαν. Δεν το θέλουν, γιατί μιλάμε για πολλά εκατομύρια potential επιβάτες. Τέλος πάντων, όσο (απίστευτα) εκνευριστικό και αν είναι κάποιος να αντιδράσει έτσι και να προκαλέσει πανικό, καθυστερήσεις, κίνδυνο κλπ, είναι ΠΑΝΤΑ μέσα στο πρόγραμμα. Μη μου πείτε ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί δε γνωρίζουν την πιθανότητα κάποιος να πάθει κρίση πανικού; Και μη μου πείτε ότι οι αεροσυνοδοί δεν ξέρουν 2 κουβέντες να του πουν για να τον ηρεμήσουν;

Εμένα προσωπικά αρκετές φορές μου έχει τύχει να μιλήσω σε διπλανούς μου φοβισμένους επιβάτες (μια φορά μάλιστα που δε θα ξεχάσω ήταν όταν πήγαινα Ιταλία και μια κοπέλα που είχε φοβηθεί to death ζήτησε να κάτσει στη μπροστινή σειρά -σχεδόν άδειο ήταν το 320- γιατί είχε πανικοβληθεί. Ε, της εξήγησα γιατί κουνάει το αεροπλάνο, τί προκαλεί αυτό το ταρακούνημα και σε ποιες περιπτώσεις να το περιμένει, τί είναι οι ήχοι που ακούει, να μη φοβηθεί όταν κατέβουν οι ρόδες, να μη φοβάται όταν βλέπει να κουνιούνται τα φτερά γιατί είναι φτιαγμένα για να μπορούν να κάνουν αυτή την κίνηση χωρίς πρόβλημα, να μη φοβάται όταν ακούει να "σβήνουν οι κινητήρες", όταν "βουλιάζουμε" κλπ και νομίζω πως έκανα την πρώτη της πτήση πολύ πιο ήρεμη εμπειρία απ'ό,τι θα ήταν αλλιώς). Εντάξει ούτε frequent flyers είναι όλοι, ούτε απολαμβάνουν τη διαδικασία όπως εμείς.

Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ενίοτε λόγοι που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ σε κάποιον να πετάξει. Αν δηλαδή ένας συγγενής κάποιου μπει στο νοσοκομείο τι θα κάνει; Θα πει ας πάω στην Αμερική με το καράβι; Αν έχει να πάει σε μια κηδεία; Δεν πετάνε όλοι από επιλογή. :)

Μενέλαε θα συμφονήσω μαζί σου…………
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επιβάτες φοβούνται πολύ όταν μπάινουν σε αεροπλάνο για πρώτη φορά. Αυτό το βίωσα όταν πέταξα με την germanwings στην Κολονία και όταν κάναμε προσέγγιση ένας επιβάτης είδε τα flaps να εκτείνωνται και φόναζε πολύ δυνατά ότι τα φτερά σπάνε………………… :)

Φίλε airfrance300 μπορείς να μας περιγράψεις τα δικά σου συναισθήματα από την πρώτη σου επαφή/πτήση με το μέσο, ήσουν παντελώς άφοβος χωρίς ανησυχίες και ερωτήσεις για θορύβους, τροχούς, αναταράξεις, φλάπς και ο,τι άλλο ?? Συγνώμη για την ερώτηση, διότι όλοι μιλάτε για τους άλλους, παρατηρώ δε ότι αρκετοί το "παίζουν" όχι μόνο επιβάτες/πιλοτάρες υπεράνω κάθε φόβου αλλά και ειρωνικοί, γελοιοποιώντας διάφορα συμβάντα που διηγούνται!

menelaos":1xqjce58 said:
Τέλος πάντων, όσο (απίστευτα) εκνευριστικό και αν είναι κάποιος να αντιδράσει έτσι και να προκαλέσει πανικό, καθυστερήσεις, κίνδυνο κλπ, είναι ΠΑΝΤΑ μέσα στο πρόγραμμα. Μη μου πείτε ότι οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί δε γνωρίζουν την πιθανότητα κάποιος να πάθει κρίση πανικού; Και μη μου πείτε ότι οι αεροσυνοδοί δεν ξέρουν 2 κουβέντες να του πουν για να τον ηρεμήσουν;

Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ενίοτε λόγοι που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ σε κάποιον να πετάξει. Αν δηλαδή ένας συγγενής κάποιου μπει στο νοσοκομείο τι θα κάνει; Θα πει ας πάω στην Αμερική με το καράβι; Αν έχει να πάει σε μια κηδεία; Δεν πετάνε όλοι από επιλογή.

menelaos συμφωνώ σε όλα όσα λες κ για μένα ( κ νομίζω για κάθε άλλον) δεν είναι θέμα εκνευρισμού δικού μας: ο φόβος είναι φυσιολογικός. Αλλά πριν πούμε κάτι άλλο ας δούμε αυτό το βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=XxtyisoN ... re=related

ο επιβάτης σε κρίση είναι σε πτήση YYZ-LHR της AirCanada. Μαντεύω οι 2 που τον κρατάν δεν είναι απλοί επιβάτες. Επίσης φοράει χειροπέδες κ έχει σχετικά περιοριστεί. Ας φανταστούμε λοιπόν τον ίδιο επιβάτη σε ένα μικρό ελικοφόρο για κάποιο άγονο με μία γυναίκα αεροσυνοδό κ 10-15 άλλους επιβάτες, παιδιά, ηλικιωμένους κτλ..για μένα είναι επικίνδυνος για την ασφάλεια των άλλων επιβατών κ ενδεχομένως της πτήσης αφού βρίσκεται εκτός ελέγχου κ προφανώς δεν είναι το πρόβλημα αν κάποιος συνεπιβάτης του θα εκνευριζόταν ή όχι. Κ νομίζω ότι συμφωνείς ότι 2 κουβέντες δεν φτάνουν ούτε για αυτή την περίπτωση ούτε για τις δεκάδες άλλες που δεν έχουμε δει στο ίντερνετ.

Επίσης υπάρχει διαφορά στο 'φοβάμαι' (όπως εκατομμύρια επιβάτες που πετάν αρκετές φορές το χρόνο) ή στο 'έχω ψευδαισθήσεις' ή στο 'με την πράξη μου προκαλώ πρόβλημα στους υπόλοιπους αν και είμαι άσχετος κ το ξέρω'. Σε περίπτωση λοιπόν που δει κάποιος το καπάκι ανοιχτό, ας ρωτήσει ήρεμα αν θα έπρεπε να είναι ανοιχτό. Αν δεν μπορεί ήρεμα, ας το κάνει κλαίγοντας. Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος κ παρόλο υποκειμενικά φυσιολογικός, δεν πρέπει να είναι δικαιολογημένος.

Κανείς δεν επιβάλει σε κάποιον να πετάξει (εκτός από λόγους υγείας τους οποίους μπορείς να αντιμετωπίσεις με κατασταλτικά κ συνοδεία υποθέτω), ακόμα κ κοινωνικοί λόγοι πχ κηδείες, γάμοι, αποφοίτησή κτλ δεν είναι 'υποχρέωση' : ποιος μπορεί να κατηγορήσει κάποιον που θα πει 'δεν μπορώ να έρθω γιατι δεν μπαίνω για κανένα λόγο σε αεροπλάνο';

Αρχικά να πω ότι είμαι απόλυτα σύμφωνος με τον christos-uoa .

christos-uoa":zld8zfpz said:
Καλημέρα σας. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω έντονα σχετικά με τους χαρακτηρισμούς σας περί ζώων, μαϊμούδες, βλακείες, άσχετοι κτλ... Κύριοι πρέπει να καταλάβετε και να έχετε ως δεδομένο ότι:
α)Δεν είναι όλοι γνώστες περί των αεροπορικών όπως εσείς!
β)Δεν απολαμβάνουν όλοι την διαδικασία της πτήσης όπως εσείς!
γ)Πάρα πολλοί έχουν φοβίες με τα αεροπλάνα και την πτήση και σε συνδυασμό με το α) πανικοβάλλονται!!!!!

Συνεπώς δεν γνωρίζετε αν ο συγκεκριμένος επιβάτης είχε φοβίες με την πτήση και το γεγονός ότι δεν ήταν σχετικός πραγματικά πίστεψε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και το αεροπλάνο θα απογειωθεί και μετά θα σκάσει κάτω στο διάδρομο σε μια μεγάλη μπάλα φωτιάς (Ναι κάπως έτσι το βιώνουμε)! Πιστέψτε με αυτό σκέφτονται (σκεφτόμαστε) άτομα που δεν νιώθουμε καλά με όλη την διαδικασία. Το πως θα εξωτερικευτεί ο πανικός τη συγκεκριμένη στιγμή, πολλές φορές δεν είναι στο χέρι του καθένα να το ελέγξει. Ξέρετε πόσα "Πάτερ ημών" και "Πιστεύω" λέω από μέσα μου ή φωναχτά όταν βιώνω μια προσέγγιση/προσγείωση στην οποία πραγματικά πιστεύω ότι τώρα καρφώσαμε? Όσον αφορά τους υπόλοιπους επιβάτες αντιδράσαν το ίδιο όπως θα αντιδρούσα και εγώ αν κάποιος λίγα καθίσματα πιο πίσω φώναζε και ωρυόταν ότι πέφτουμε ή ότι η πόρτα είναι ανοιχτή ή ότι ο κινητήρας έπιασε φωτιά. Και η αντίδρασή μου βέβαια σε ένα βαθμό θα προέρχεται από τις φοβίες μου. Δεν με κάνει αυτό πιο ζώο από εσάς που με κρίνετε για αυτό..

ΥΓ: Καμία σχέση δεν είχα με την πτήση. Θα μπορούσα όμως να βάλω τον εαυτό μου στην θέση και του επιβάτη που το ξεκίνησε και των υπολοίπων.

Όσο για όσους απέδωσαν τους χαρακτηρισμούς σε άλλους που έτυχε να πανικοβληθούν και να αναστατώσουν και να πανικοβάλουν άλλους συνεπιβάτες τους
δλδ ότι τι??? εσείς δεν πανικοβάλλεστε ποτέ…..????
η μήπως όταν πανικοβληθείτε λειτουργείτε σε απόλυτα λογικά πλαίσια και ξέρετε τι κάνετε και πώς αντιδράτε ?
στο κάτω κάτω λογικό είναι και αναμενόμενο σε κάθε πτήση είναι είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού. Τα πληρώματα είναι εκπαιδευμένα η τουλάχιστον είναι ενημερωμένα..
απλά οι χαρακτηρισμοί προσβάλουν τους ίδιους .

O πανικος, αντε, ας πουμε δικαιολογειται. Το να μην ξερεις και να μιλας, ΟΧΙ!

Μα αυτό είναι μέρος του πανικού! :)