Πτώση ρώσικου A321 της Metrojet

• Thread starter Thread starter pepper
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί μια φωτογραφία που δημοσιοποίησε το ΙΚ, στην οποία απεικονίζεται ο εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Είναι πολύ πιθανόν πολλοί από εσάς που διαβάζετε το φόρουμ και ασχολείστε με την αεροπλοΐα να έχετε ήδη δει τη φωτογραφία. Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως και πολλά άλλα που διάβασα επί του θέματος, αναφέρει πως στον εκρηκτικό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε 1 κιλό ΤΝΤ.
Απ' όσο γνωρίζω, το επιτρεπόμενο όριο μεταφοράς υγρών στην καμπίνα του αεροσκάφους δεν πρέπει να ξεπερνά συνολικά το 1 λίτρο (10 μπουκαλάκια των 100mL). Μια φορά που είχα ρωτήσει έναν υπάλληλο της ΠΑ για τη "λογική" που κρύβεται πίσω από αυτή την πολιτική, η απάντηση που πήρα ήταν η εξής: ακόμα και αν περιέχεται εκρηκτική ύλη στα μπουκαλάκια (συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε ΤΝΤ), ο συνολικός όγκος του 1 λίτρου δεν θα ήταν αρκετός για να καταφέρει να καταρρίψει ένα αεροσκάφος. Επίσης, το 1 λίτρο βρίσκεται σε "ασφαλή" απόσταση από την ποσότητα που χρειάζεται για να προκαλέσει έκρηξη.
Σύμφωνα με την Βικπαίδεια η πυκνότητα του ΤΝΤ είναι:
:arrow: στερεή μορφή: 1,654 g/cm3 => 1 kg = 0,6 L
:arrow: υγρή μορφή: 1,47 g/cm3 => 1 kg = 0,68 L

Οι ποσότητες αυτές είναι σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπόμενα. Και 2 κιλά ΤΝΤ να χρησιμοποιήθηκαν, ο όγκος διπλασιάζεται σε 1,2 και περίπου 1,4 L αντίστοιχα. Και ερωτώμαι, αν 1 λίτρο είναι σε "ασφαλή" απόσταση από τον συνολικό όγκο που χρειάζεται για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, τότε πως κατάφεραν με 0,6-0,7 L να το προκαλέσουν αυτό; Μήπως τελικά το 1 L που επιτρέπεται είναι αρκετό για μια καταστροφή τέτοιων διαστάσεων; Όλα αυτά τα λέω γιατί μου έτυχε 2-3 φορές εν αγνοία μου να περάσω μπουκάλι νερού του μισού λίτρου, και δεν νομίζω να είμαι ο μοναδικός. Η τελευταία φορά μάλιστα ήταν στο Βενιζέλος, όταν οι κοπέλες στον έλεγχο προτίμησαν να ασχοληθούν με μια άλλη επιβάτιδα, η οποία ισχυριζόταν πως της έκλεψαν 200 ευρώ από το πορτοφόλι. Τώρα όσο για το SSH, προφανώς η ασφάλεια δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, αφού τα εκρηκτικά ήταν μέσα σε ένα κουτάκι αναψυκτικού 330 mL (γι' αυτό και συνελήφθησαν δύο υπάλληλοι). Αν λοιπόν εγώ τοποθετήσω σε 10 μπουκαλάκια των 100 mL εκρηκτική ύλη, θα αναγνωριστεί από το scanner στον έλεγχο (ρητορική ερώτηση); Αλλιώς, ο κάθε ένας από μας είναι ικανός να καταρρίψει ένα αεροσκάφος. Έτσι απλά...

ΥΓ: Ο πιο πάνω συνειρμός βασίζεται αποκλειστικά στις "φήμες" που κυκλοφορούν για το συμβάν.