Πτυχίο Ραδιοτηλεφωνίας

• Thread starter Thread starter asterixx25
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

asterixx25

Business-Class-Member
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGMG
Εχω δεί σε διάφορες ανακοινώσεις για προσλήψεις χειριστών οτι οι εταιρείες ζητάνε πτυχίο ραδιοτηλεφωνίας.

Ποιά είναι η διαδικασία απόκτησης του και τι δυνατότητες δίνει στον κάτοχο του ?
Είνα κάτι ξεχωριστό ή είναι ενσωματωμένο στο κλασικό fATPL ?

Έχει χρόνια που καταργήθηκε το επάγγελμα του τηλεγραφητή ραδιοτηλεγραφητή και έχουν κλείσει όλες
οι σχολές. Στα καραβιά που ξέρω, μαθήματα κάνουν οι καπετάνιοι και όλα είναι αυτόματα πλέον.
Και το σίγουρο είναι ότι καταργήθηκε ο ασυρματιστής στα καράβια, έχουν κλείσει και οι παράκτιοι σταθμοι εδώ και χρονια.
Δεν υπήρχαν ποτέ σχολές ραδιοτηλεφωνίας ήταν μάθημα στο πτυχίο του τηλεγραφητή
και δεν θα ξανά υπάρξουν με τα σημερινά μέσα επικοινωνίας.

Πτυχίο Ραδιοτηλεφωνίας υπάρχει. Εγώ το έχω πάρει προ αρχαιοτάτων χρόνων μέσω Σχ. Ικάρων, αλλά όταν έκανα μετατροπή του πτυχίου μου από εθνικό σε JAR (πριν 2,5 χρόνια) μου το ξαναζήτησαν. Ουσιαστικά το παίρνεις μέσω ΥΠΑ, αλλά επειδή δεν έχω ασχοληθεί και δεν διατηρώ πλέον πτυχία εν ισχύ, δεν μπορώ να βοηθήσω περεταίρω. Κάποιος άλλος μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο, αλλά σίγουρα το εν λόγω πτυχίο υπάρχει...

Μπορείς να δώσεις για πτυχίο ραδιοερασιτέχνη αλλά δεν ξέρω κατά πόσον αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που ζητάς. Οι εξετάσεις συνήθως γίνονται φθινόπωρο, μπορείς να ενημερωθείς από κάποιο σύλλογο ραδιοερασιτεχνών.

Επόμενες εξετάσεις είναι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Κόστος περίπου 30 ευρώ και γίνονται κάθε 2 μήνες.

Το πτυχίο ραδιοτηλεφωνίας RT/licence, αποκτάται με το που κάποιος μαθητής περασει το μάθημα της ραδιοτηλεφωνίας στις εξετασεις της ΥΠΑ είτε για ppl είτε για atpl. Υπάρχουν δύο είδη, VFR και IFR. Εάν κατέχεις το δευτερο που ειναι ανώτερο του VFR είναι σαν να εχεις και τα δύο. Σε εξετασεις ATPL παίρνεις κατευθείαν IFR R/T. Eάν εχεις ppl και θέλεις να πάρεις IR ξαναδίνεις κάποια μαθήματα για το IR μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το IFR radiotelephony, οπότε σου απονέμεται το IFR R/T και το άλλο λίγο πολύ το "πετάς" στα σκουπίδια :wink: . Τα πτυχία αυτά είναι "περιορισμένης" ραδιοτηλεφωνίας, δηλαδή ο κάτοχος τους έχει δικάιωμα να κάνει χρήση VHF, HF κ.ο.κ πομπών και δεκτών μόνο για την εξάσκηση των καθηκόντων του ώς χειριστής. Το πτυχίο αυτό το ζητάνε οι εταιρίες διότι συμπληρώνει το όλο πακέτο εγγράφων που αποτελούν τα ελάχιστα χαρτιά για έναν επαγγελματια χειριστή, δλδ CPL (όπου αναγράφεται το IR,SE,ME,MCC, ATPL theory credit ,english proficiency level καθως και όποιο rating έχει καποιος χειριστής),RT licence και το medical. Ελπίζω να βοήθησα.

Ευχαριστώ πολύ.
Δηλαδή μετά την απόκτηση του fATPL, αποτελεί τυπική διαδικασία με αίτηση στην ΥΠΑ για την απόκτηση του χωρίς επιπλέον εξετάσεις?

Μπορείς με το που περάσεις το μάθημα, πρίν ακόμα τελειώσεις οτιδήποτε αλλο να κάνεις αίτηση και να το πάρεις. Απλά αυτό λειτουργει σε συνδυασμό με το ppl ή cpl οπότε μόνο του είναι άχρηστο αφου αεροπλάνο δε θα πετάς.

Συμπληρώνω
Και κανένα πτυχίο που έχει εκδοθεί για μια υπηρεσία δεν ισχύει για μια άλλη.
Κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιεί HF VHF UHF χρησιμοποιεί ορισμένες συχνότητες
και οι υπάλληλοι τις χρησιμοποιουν μονον οταν ειναι σε υπηρεσια και ποτέ άλλοτε.
Οι πιλότοι στη σχολή διδάσκομαι μάθημα επικοινωνιών
οι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού επίσης οι αστυνομικοί οι πυροσβέστες στο ΕΚΑΒ
οι σιδηροδρομικοί ακόμη τα ΤΑΧΙ μαθαίνουν τους κανόνες επικοινωνίας και τους σέβονται
για το συμφέρον της δουλείας τους.
Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν πολλούς περιορισμούς και στις συχνότητες και στην ισχύ.
Ειναι οι μονοι που εχουν πτυχιο κρατικο, της νομαρχειας, μονον για χομπι.
Ένα πτυχίο ραδιοτηλεφωνίας δεν εξυπηρετεί σε τίποτε αν δεν είσαι σε κάποια υπηρεσία
και ειναι διαφορετικο σε καθε υπηρεσια, για να το χρησιμοποιήσεις.
Εχει δίκαιο ο φίλος εκτός κάποιας υπηρεσίας που έχει κατοχυρωμένη συχνότητα δεν μπορείς
να μιλήσεις και σας πληροφορώ ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες συχνότητες εκτός από 8 τις
συχνότητες των πολιτών στα PMR

mimithem":3vzqiy6y said:
Μπορείς να δώσεις για πτυχίο ραδιοερασιτέχνη αλλά δεν ξέρω κατά πόσον αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που ζητάς. Οι εξετάσεις συνήθως γίνονται φθινόπωρο, μπορείς να ενημερωθείς από κάποιο σύλλογο ραδιοερασιτεχνών.
Το πτυχίο ραδιοερασιτέχνη δεν έχει καμμία σχέση, επιτρέπει μόνο την ραδιοεπικοινωνία στις πολυάριθμες ραδιοερασιτεχνικές ζώνες συχνοτήτων αλλά πέραν αυτού (σχεδόν) ουδέν.