Πλάτων Κουρουβακάλης

  • Thread starter GP707
  • Ημερομηνία δημιουργίας

GP707

Moderator
Staff member
Εγγραφή
04/05/2004
Μηνύματα
6.811
Likes
3.364
Περιοχή
LGAT, East Terminal
Website
www.flickr.com
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
AOA
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAT
Προχθές "έφυγε" για το μακρινό ταξίδι στους ουρανούς ο Πλάτων Κουρουβακάλης, ένας από τους πρωτεργάτες στο χώρο της Ελληνικής Αεροπορίας και της κατασκευής υπερελαφρών αεροσκαφών.

Γεννημένος στον Πειραιά το 1943, από 22 χρονών ασχολήθηκε αποκλειστικά με την αεροπορία και αποφάσισε να πειραματιστεί με την κατασκευή υπερελαφρών αεροσκαφών και να ξεκινήσει να πετάει! Η πορεία του στο χώρο ήταν ραγδαία με κατασκευές αεροσκαφών, εκπαιδεύσεις, το άνοιγμα καταστήματος με είδη αερομοντελισμού στα Πατήσια, την ίδρυση σχολής Αετού και Αλεξίπτωτου Πλαγιάς με τον ίδιο εκπαιδευτή και φυσικά την κατασκευή του πρώτου εξ’ ολοκλήρου ελληνικού αεροσκάφους του Jodel D.9. Συγκεκριμένα, το 1973 πέταξε το πρώτο Πειραματικό Αεροπλάνο στην Ελλάδα με στοιχεία Νηολογίου SX-AFX. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από τον Πλάτωνα πάνω σε γαλλικά σχέδια. Λίγα χρόνια αργότερα σχεδίασε μόνος του και κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό διεθνώς διθέσιο αμφίβιο ανεμόπτερο, στο οποίο η ΥΠΑ επίσης έδωσε άδεια πτήσεων.

Στις 26 Απριλίου του 1998, μια μέρα όπως όλες οι υπόλοιπες, κατά τη διάρκεια πτήσεων με παραπέντε της Σχολής που διατηρούσε ο Πλάτωνας, ο «αετός» του συγκρούστηκε εν πτήση με τον αετό ενός μαθητή του. Από την πτώση αυτή, ο μαθητής δεν έπαθε σχεδόν τίποτα. Ο Πλάτωνας όμως τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Από την εγχείρηση, σώθηκε μεν η ζωή του, όμως νεκρώθηκε εντελώς το νευρικό του σύστημα. Ο Πλάτωνας έμεινε ουσιαστικά "φυτό", ακινητοποιημένος και αμίλητος σε ένα κρεβάτι για 13 ολόκληρα χρόνια. Αλλά έστω και σε αυτή την κατάσταση, έμεινε στη ζωή χάρη στην φροντίδα της ηλικιωμένης μητέρας του. Τεράστια ήταν η βοήθεια από τους μαθητές, τους φίλους και τους συναδέλφους του, που δεν τον ξέχασαν και καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια στήριξαν τη μητέρα του ηθικά, οικονομικά και πρακτικά, με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Δεν είναι η, μακρινή έστω, συγγένειά μου με τον Πλάτωνα που με έκανε να γράψω αυτά τα δυο λόγια. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση όλης της αεροπορικής οικογένειας να τον μνημονεύει. Οι περισσότεροι φίλοι, γνωστοί, συνάδελφοι, με το πέρασμα του καιρού τον "ξέχασαν", ίσως γιατί δεν θα το άντεχαν να βλέπουν στην κατάσταση που βρισκόταν μετά το ατύχημα. Η ελληνική αεροπορία και η αεροπορική οικογένεια όμως δεν πρόκειται να τον ξεχάσει, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα ήταν ποτέ η ίδια…

Καλό ταξίδι Πλάτωνα και... καλές πτήσεις!
 

Attachments

  • bui004.jpg
    bui004.jpg
    74,9 KB · Προβολές: 2.214
  • bui002.jpg
    bui002.jpg
    75 KB · Προβολές: 2.228
  • PLATON.jpg
    PLATON.jpg
    75,7 KB · Προβολές: 2.301
Καλό ταξίδι και καλές πτήσεις Πλάτωνα.

Σχετικά με το αμφίβιο ανεμόπτερο (ή "ανεμόψαρο" όπως το είχαν βαπτήσει), υπάρχει σχετικό άρθρο στο RBF Τέυχος 7 (Ιούνιος 06).
Αν το έχετε, αξίζει να το διαβάσετε.
 
Κι από μένα τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένειά του και σε όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.Καλό ταξίδι συνάδελφε αεροπόρε.Καλές
πτήσεις στη γειτονιά των αγγέλων!!!
 
Τα θερμα μου συλληπητηρια και απο μενα...
Δεν τον εχω γνωρισει προσωπικα αλλα ειχα διαβασει για αυτον στο βιβλιο "Made in Greece"...

Δυστηχως ειναι πολυ κριμα χανει η χωρα μας ανθρωπους που την κανουν πιο πλουσια, οχι χρηματικα αλλα οσον αφορα τον πολιτισμο...

Καλο ταξιδι...
 
Τον Πλάτωνα τον γνώρισα για λίγο το 1986 όταν παρακολούθησα μαθήματα αιωροπτερισμού σε λόφους κοντά στη Θήβα. Στη συνέχεια έφυγα για σπουδές στο εξωτερικό και έχασα τα ίχνη του. Συγκλονισμένος μαθαίνω για τη ζωή του και ειδικά ότι τα τελευταία χρόνια που ήταν κατάκοιτος και μάλιστα συνεπεία αεροπορικού ατυχήματος.

Αυτό που μόνο έχω να παραθέσω στο forum είναι ότι τέτοιοι λάτρες της αεροπορίας υπάρχουν πια πολλοί λίγοι. Αεροπόροι πραγματικοί που με λιγοστά μέσα πολλές φορές όχι μόνο γράφουν ιστορία αλλά μεταφέρουν και την ιδέα της αεροπορίας στις επόμενες γενιές.

Πραγματικά, Πλάτωνα μπορεί να θα σε θυμάμαι αμυδρά πια μετά από 25 χρόνια αλλά με τεράστιο σεβασμό για την πρωτοπορία σου- σε χαιρετώ αεροπορικά, Κωνσταντίνος
 
Φωτογραφία του συγχωρεμένου του Πλάτωνα ,πού "αλιεύσα" από το facebook , με το SX-AFX. Πρέπει να τραβήχτηκε την δεκαετία του 80 και είναι μαζί με τον Κάρολο Λάμπρου και τον Φασιανό στο Τατόι.

884351_10200180044320615_677422971_o_zps9c79f6e8.jpg
 
Top