xristos":1x8ny9a9 said:
Σχετικά με το νούμερο 120.000 που ανέφερε ο sv1xv έγινε μάλλον παρεξήγηση, γιατί αφορά το σύνολο των μηχανικών (δηλ: Πολιτικοί, Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών κ.ο.κ. μηχανικοί) που υπάρχουν στην Ελλάδα...
Ναι Χρήστο, σαφώς, ο αριθμός αναφέρεται στο σύνολο των τεχνικών επαγγελμάτων σε επίπεδο ΑΕΙ & ΤΕΙ, δηλ 12 μηχανικοί ΠΕ/ΤΕ ανά 1000 άτομα του γενικού πληθυσμού, έναντι 2-3.5 ανά 1000 άτομα στις ευρωπαϊκές χώρες.
Από αυτούς ένα σημαντικό ποσοστό (δηλ. μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και εξομοιούμενοι προς αυτούς) έχει πρόσβαση τυπικά στα αεροπορικά επαγγέλματα εδάφους (μέσα από μια διαδικασία πιστοποίησης - βλέπε παρακάτω), αλλά λίγοι τα ακολουθούν σαν πρώτη προτίμηση. Ο μεγάλος αριθμός δεν είναι καθόλου άσχετος με την κατάσταση στο επάγγελμα, γιατί επιτρέπει εργοδοτικές πρακτικές όχι τόσο καλές (πάντα θα βρεθεί κάποιος σε ανάγκη). Οι πιστοποιήσεις (ή η έλλειψη τους) δεν είναι εμπόδιο στις εν λόγω πρακτικές, όπως έχει αποδειχθεί.
Θα ήθελα εδώ όμως να ζητήσω από τους ίδιους τους μηχανικούς του χώρου που διαβάζουν το forum να μας γράψουν για τις συνθήκες εργασίας τους.
--EDIT--
Η ιστορία με το ΤΕΙ Τεχνολογίας Α/φων τώρα είναι πολύ πονεμένη. Το εν λόγω ΤΕΙ δεν βγάζει πιστοποιημένους απόφοιτους. Δυστυχώς ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα του αεροπορικού χώρου και αγοράς εργασίας.
Λοιπόν, με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω ότι στον πολιτισμένο κόσμο η
εκπαίδευση και η
πιστοποίηση προσωπικού είναι σαφώς διακριτές δραστηριότητες. Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια αυτά δεν είχαν ξεκαθαριστεί, και οι αιτίες και σκοπιμότητες δεν είναι του παρόντος.
Η πιστοποίηση σε ένα τεχνικό επάγγελμα προϋποθέτει την εκπαίδευση, την πρακτική εμπειρία (μαθητεία) και κάποιας μορφής θεωρητική και πρακτική εξέταση. Συνήθως κάποιος μπορεί νά καλύψει τις σχετικές απαιτήσεις ακολουθώντας διαφορετικές εναλλακτικές οδούς.
Το ΤΕΙ Χαλκίδος (φαντάζομαι αναφέρεσαι σε αυτό), προφανώς δεν μπορεί να παρέχει πιστοποίηση, αυτό είναι δουλειά της Υ.Π.Α. Μπορεί κάποιος να είναι επαρκής για αποφοίτηση αλλά ακατάλληλος για πιστοποίηση για διάφορους λόγους. Σίγουρα όμως (σε κάποια άλλη χώρα) το ΤΕΙ θα μπορούσε να έχει προβεί σε κάποιες συννενοήσεις και συνεργασίες με την τοπική ΥΠΑ ώστε το πτυχίο του να καλύπτει αυτομάτως
μέρος των απαιτήσεων της πιστοποίησης, απλοποιώντας την πιστοποίηση των αποφοίτων του. Αυτό λέγεται accreditation (ελληνικά διαπίστευση = αναγνώριση & εκχώρηση αρμοδιοτήτων) και έχει τις ρίζες του στις αγγλοσαξωνικές χώρες.
.